Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Fem år siden tsunamien i Sørøst-Asia

Norges Røde Kors | 27.12.2009

Fem år etter at tsunamien tok over 226 000 liv i Sørøst-Asia i 2004 har hundretusener i de rammede områdene fått hjelp til å bygge opp livene sine igjen.

[]

Ny utgave av Nós Vivemos

Kolibri - CARF | 27.12.2009

I denne utgaven kan du lese om en av de første barna i prosjektet vårt, Poca, som har klart å skape seg en ny framtid. Du får også lese en litt annerledes ”hjemme hos” – historie om et ungt par som skaper seg et hjem i favelaen + hvordan det gikk under KolibriFest.

Forbereder seg på vulkanutbrudd

Flyktninghjelpen | 23.12.2009
Over 50 000 personer er blitt evakuert i påvente av et vulkanutbrudd på Filippinene. Flyktninghjelpens beredskapspersonell jobber nå med å skaffe mat og forsyninger til de evakuerte.

Internt fordrevne ekstremt sårbare

Flyktninghjelpen | 23.12.2009
Politisk og sikkerhetsmessig krise, begrenset humanitær tilgang og og pengekutt gjør de internt fordrevne i Somalia enda mer sårbare.

København - dagen derpå

RORG-samarbeidet | 22.12.2009

Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe er ord som går igjen i kommentarene etter at FNs klimatoppmøte i København ble avsluttet på overtid sist helg. 2009 ble definitivt ikke det "året for klimaendring" som FNs generalsekretær håpet på og mange gjør seg dystre tanker om framtida. Likevel, Københavnmøtet ble en bekreftelse av en ny verdensorden og mange finner også lyspunkter som gir håp for de videre forhandlingene. - 2010 blir et klimaår, varsler statsminister Jens Stoltenberg i dag.

København - dagen derpå

RORG-samarbeidet / Global | 22.12.2009
Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe er ord som går igjen i kommentarene etter at FNs klimatoppmøte i København ble avsluttet på overtid sist helg. 2009 ble definitivt ikke det "året for klimaendring" som FNs generalsekretær håpet på og mange gjør seg dystre tanker om framtida. Likevel, Københavnmøtet ble en bekreftelse av en ny verdensorden og mange finner også lyspunkter som gir håp for de videre forhandlingene. - 2010 blir et klimaår, varsler statsminister Jens Stoltenberg i dag.

Ungdom vil bekjempe fattigdom – mener fattigdom kan utryddes

Strømmestiftelsen | 22.12.2009

En meningsmåling som er gjennomført av Norstat på vegne av Strømmestiftelsen viser at hele 84 prosent av norske 15-åringer, og ungdom i alderen mellom 17 og 19 år mener fattige land ikke kan ta skylden for sin egen fattigdom.

[]

Trenger butikk i Oslo til Fair Trade

Friends Fair Trade | 21.12.2009

Friends Fair Trade driver med import, salg og distribusjon av Fair Trade produkter og har trolig Skandinavias største utvalg, se www.friendsfairtrade.no

Vi har en butikk i Storgata 36B, Oslo, og vurderer nå pga kraftig økende etterspørsel åpning av en ny butikk på vestkanten i Oslo. Vi er derfor på jakt etter et egnet butikklokale med god beliggenhet.

Virksomheten drives på non-profitt basis og overskuddet går til utviklingsprosjekter i sør. Vi ønsker derfor rabattert husleie. Ta kontakt med Per Persson, daglig leder, på tlf 21 38 50 00/928 60 927, eller e-post: info@friendsfairtrade.no

[]

Årets 10 alvorligste kriser 2009

Leger Uten Grenser | 21.12.2009
Sivilbefolkning angrepet og avskåret fra nødhjelp i Pakistan, Somalia, Jemen, Sri Lanka, Afghanistan og DR Kongo. Finansiering for aidsbehandling stagnerer. Dødelige sykdommer forsømmes.
[]

Avtalen i København er en katastrofe for verdens fattige

Caritas Norge | 21.12.2009

Caritas og CIDSE, verdens største allianse av nødhjelps- og utviklingsorganisasjoner, mener at den foreslåtte ”Copenhagen Accord” er en svak og moralsk kritikkverdig avtale som er en katastrofe for millioner av verdens fattige.– Mennesker i den fattige delen av verden kjemper allerede nå mot effektene av klimaforandringene. Vi har svært liten tid til å forhindre at de blir enda verre.

[]

Kirkens Nødhjelp og FORUT samarbeider om rusforebygging

| 21.12.2009
Kirkens Nødhjelp og FORUT har undertegnet avtale om samarbeid. Organisasjonene mener de vil nå lengre med sin innsats ved å trekke på hverandres kunnskap og nettverk. De vil samarbeide om både prosjekter, kunnskapsutvikling og politisk påvirkningsarbeid, særlig rundt rus som utviklingshinder

Ingen regnskogsavtale i København

Regnskogfondet | 21.12.2009

Med den svake slutterklæringen fra klimatoppmøtet i København forsvant også avtalen om reduserte utslipp fra avskoging og degradering av skog (REDD).

Frykter økning i antall klimaofre

Norges Røde Kors | 21.12.2009

Klimaendringene skjer nå og mennesker lider og trenger hjelp i dag. Konsekvensene av ikke å ha fått til en sterk og bindende avtale i København kan bli svært alvorlige for de mest sårbare samfunn i verden, advarer generalsekretær i Røde Kors Børge Brende.

[]

Fem land i Latin-Amerika klarer tusenårsmålene

Bistandsaktuelt | 21.12.2009

Økonomisk vekst, omfordelingspolitikk og kvinner i arbeid. Det er forklaringen på at fem av landene i Latin-Amerika har klart å halvere den ekstreme fattigdommen.

[]

Europas humanitære krise

Leger Uten Grenser | 18.12.2009
Europeiske land nekter flyktninger og asylsøkere retten til legehjelp. - Det taler for seg selv at vi må jobbe i Italia, Hellas og Malta, sier Leger Uten Grenser.

Ut av Turkmenistan tross desperate behov

Leger Uten Grenser | 17.12.2009
Helsemyndighetene nekter Leger Uten Grenser å hjelpe tuberkulosepasienter.

Alkoholindustriens kupp-forsøk

FORUT | 16.12.2009
Det anerkjente forskertidsskriftet ”Addiction” publiserer en studie av hvordan alkoholindustrien forsøker å kuppe alkoholpolitikken i fire afrikanske land.

NUPI - 50 år med forskning og utenrikspolitikk

RORG-samarbeidet | 16.12.2009

I 50 år har Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) levert innspill til norsk utenrikspolitikk og spredd informasjon om internasjonale forhold. Jubilanten, med direktør Jan Egeland i spissen, har i år blitt feiret og utfordret. Må Jan Egeland velge om han vil være forskningsdirektør eller politiker? Det mener samfunnsredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende.

[]

NUPI - 50 år med forskning og utenrikspolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 16.12.2009
I 50 år har Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) levert innspill til norsk utenrikspolitikk og spredd informasjon om internasjonale forhold. Jubilanten, med direktør Jan Egeland i spissen, har i år blitt feiret og utfordret. Må Jan Egeland velge om han vil være forskningsdirektør eller politiker? Det mener samfunnsredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende.

Historiske besøk hos styrker i Taliban-fangenskap

Norges Røde Kors | 15.12.2009

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har gjort flere besøk til medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene som holdes fanget av Taliban, i nordvestlige Afghanistan.

[]

Kritisk innspurt for regnskog i klimaforhandlingene

Regnskogfondet | 15.12.2009
Avgjørende sikkerhetsmekanismer er fjernet fra den forpliktende teksten. Vi kan dermed risikere å få en skogavtale i København som subsidierer hogst, undergraver godt styresett og fratar lokalsamfunn livsviktige ressurser, sa Lars Løvold på Regnskogfondets pressekonferanse mandag kveld.

Bli med på ”Reisen tilbake” på Vika kino torsdag 17. Desember!

Norad | 15.12.2009

I høst har Norad sendt tre veteraner tilbake til ”sine” land og prosjekter, sammen med ni vanlige nordmenn fra ni byer. Et profesjonelt filmteam fulgte de tre reisene. Prosjektet heter ”Reisen tilbake” og reisen ender i Vika kino 17. desember kl. 11.30.

[]

Patent-ja kan sikre medisiner til millioner av aidssyke

Leger Uten Grenser | 15.12.2009
- Nå står og faller alt på legemiddelindustrien, sier informasjonssjef i Leger Uten Grenser, Siv Mjaaland.
[]

Humanitært fokus i København

Flyktninghjelpen | 14.12.2009
Klimaendringene rammer millioner av mennesker verden over. Mange tvinges på flukt. Flyktninghjelpen minner om klimaendringenes menneskelig ansikt 15. og 16. desember i København.

Obama - krigsherre og fredshåp

RORG-samarbeidet | 14.12.2009

- Det måtte bli USAs president Barack Obama, sa Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, i sin overrekkelsestale under fredsprisutdelingen sist torsdag. Her hjemme lot mange seg begeistre av Obama og hans nobelforedrag, mens andre syntes "Obamania'n" tok overhånd. I USA var særlig høyresiden fornøyd, men tross opptrappingen i Afghanistan: de fleste håper fortsatt Obama vil gjøre en forskjell - for verden.

Obama - krigsherre og fredshåp

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2009
- Det måtte bli USAs president Barack Obama, sa Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, i sin overrekkelsestale under fredsprisutdelingen sist torsdag. Her hjemme lot mange seg begeistre av Obama og hans nobelforedrag, mens andre syntes "Obamania'n" tok overhånd. I USA var særlig høyresiden fornøyd, men tross opptrappingen i Afghanistan: de fleste håper fortsatt Obama vil gjøre en forskjell - for verden.

Sør-Sudan: Kvinner og barn i skuddlinjen

Leger Uten Grenser | 14.12.2009
Myndigheter og hjelpeorganisasjoner må se begynne å se Sør-Sudans virkelighet i øynene, mener Leger Uten Grenser.

YouTube-festival for menneskerettigheter

Involve Yourself | 13.12.2009

Mandag 14. desember kl. 14.00 gir 50 band sitt bidrag for menneskerettighetene, deriblant Datarock, Karin Park, Katzenjammer, Real Ones og Shining. ”Give your live” er en musikkfestival uten gjørme og folkemasser som du kan nyte fra sofaen eller kontorpulten. Alt du trenger å gjøre er å gå inn her:  
 

[]

Gro vil redde regnskogen

Regnskogfondet | 13.12.2009
Gro Harlem Brundtland kom med en kraftig appell om å bevare tropeskogen under åpningen av den store internasjonale skogkonferansen under klimatoppmøtet i København.

Håper på nye norske milliard-investeringer i Angola

Bistandsaktuelt | 12.12.2009

Angola er Norges største økonomiske partner i Afrika. Yara, Hydro og Statoil håper samarbeidet blir enda større. De får politisk støtte fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.

[]
1 - 30 av 65
1 2 3

Klipp fra Media

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.

Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2021

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 20.01.2021

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

E24 | 20.01.2021

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.