Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Åpenhet og risiko i bistanden

Kirkens Nødhjelp | 27.02.2009
Som et ledd i anti-korrupsjonsarbeidet publiserer Kirkens Nødhjelp de underslag- og korrupsjonssakene organisasjonen arbeidet med å løse i fjor.

Sri Lanka mot fred?

FN-sambandet | 27.02.2009
De tamilske tigrene ser ut til å være nedkjempet militært. Betyr dette at det går mot fred for folket på Sri Lanka? Dette var utgangspunktet for Internasjonalt seminar i Oslo torsdag 26. februar på Litteraturhuset.

Kenya: straffefrihet for politiske voldtekter

CARE | 27.02.2009
Et år etter valget i Kenya, går menn som voldtok kvinnelige politikere fortsatt fri. 255 politisk motiverte overgrep mot kvinner ble registrert. Mørketallene er store, og så langt har bare fire saker vært oppe i rettssystemet. Ingen er dømt.

Plan oppretter nytt kontor i Genève

Plan Norge | 26.02.2009
For å kunne delta mer effektivt i overvåkningen av barns rettigheter, og å kunne knytte tettere bånd med andre utviklingsorganer, har Plan opprettet et eget kontor i Genève.

Norge kritiseres for rasisme

FN-sambandet | 26.02.2009
Norge får kritikk på flere punkter i en rapport fra Europarådet for menneskerettigheter. Diskriminering av innvandrere på arbeids og boligmarkedet trekkes fram som et problem. I tillegg påpeker rapporten at den offentlige debatten i Norge til tider har rasistiske og fremmedfiendtlige overtoner.

Libanon: Vern mot kulda

Flyktninghjelpen | 26.02.2009
Flyktninghjelpen sørger for vinterisolasjon av boliger for palestinske flyktninger. Over 1000 familier er nå bedre rustet til å møte vinteren.

Video: Papuanere uten helsetilbud

Leger Uten Grenser | 25.02.2009
Papua Ny-Guinea har Stillehavsregionens verste helseindikatorer. I september 2008 startet Leger Uten Grenser et kirurgiprosjekt for voldsofre på den vestre delen av øya.

Endeløs lidelse for muslimsk minoritet

Leger Uten Grenser | 24.02.2009
Rohingya-folket flykter fra diskriminering og uverdighet i Myanmar til internering og alvorlige helseproblemer i nabolandene. En humanitær krise, sier Leger Uten Grenser.

Klagerett til barn

Plan Norge | 24.02.2009
Plan støtter en internasjonal kampanje som ber FN gjøre det lettere å klage på brudd på Barnekonvensjonen. En slik klagerett vil sikre barn juridiske hjelp på et internasjonalt nivå. Kampanjen støttes av over 450 organisasjoner.

Til kamp mot aids i Kambodsja

Redd Barna | 24.02.2009
140 000 barn under 15 år vil miste foreldrene i hiv og aids i Kambodsja innen 2010. Mina (6) ble hiv-smittet da hun ble født. Før var hun utstøtt. Nå går hun på skolen, har venner og får medisinsk hjelp.

Banco Humanfond gir penger til CARE

CARE | 24.02.2009
CARE har fått 13.000 kroner i gave fra Alfred Berg-fondet Banco Humanfond. Fondet deler hvert år ut to prosent av fondskapitalen til veldedige organisasjoner og CARE har til sammen fått 142.000 kroner.

Siste tamilby erobret

FORUT | 24.02.2009
Regjeringsstyrkene melder i dag at den siste av de LTTE-kontrollerte byene, Puthukudiyiruppu, nå har falt, og at tamiltigrene kun har noen mindre landsbyer igjen før regjeringsstyrkene har erobret hele området som tidligere var kontrollert av tamiltigrene.

Utgammel og giftig medisin mot dødbringende sykdom

Leger Uten Grenser | 24.02.2009
- Rike lands myndigheter må ta ansvar for medisinforskning mot sykdommer som dreper de fattigste, sier Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

Finanskrisen truer de fattiges menneskerettigheter

FN-sambandet | 24.02.2009
Verdens fattige og underpriviligerte bærer hovedbyrden av finanskrisen, hevder FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay.

Bygger sin egen framtid i Afghanistan

Flyktninghjelpen | 23.02.2009
Flyktninger vender nå tilbake til Afghanistan med tomme hender. Det er akkurat det de trenger for å bygge sine egne hus.

Norge innfører nye sanksjoner mot Burma

Den norske Burmakomité | 23.02.2009
Norske myndigheter har innført nye sanksjoner mot Burma. Dette innebærer blant annet forbud mot import av burmesisk tømmer og tømmerprodukter. Problemet med importforbudet er at burmesisk tømmer likevel finner veien til europeiske markeder fordi det ofte sendes via andre og tredje land for omregistrering, viser en ny rapport.

Sri Lanka: Overgrep mot sivile

KFUK-KFUM Global | 22.02.2009
Den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anklager på bakgrunn av omfattende intervjumateriale både LTTE og regjeringshæren for overgrep mot sivile under den pågående krigen i nord. Norge oppfordres til å påpeke bruddene på internasjonal humanitær rett overfor Sri Lankesiske myndigheter.

Sterkere fokus på jenter

Plan Norge | 20.02.2009
Plan Norge fulgte opp SVs invitasjon om innspill til Statsbudsjettet 2010, og la onsdag denne uken fram ønsket om en klarere rettighetsbasering i utviklingspolitikken.

Sri Lanka: India vil evakuere sivile

FORUT | 19.02.2009
India har sagt seg rede til å hjelpe til med å evakuere sivile som er fanget i krigssonen nord på Sri Lanka.

Flom tok maten

Regnskogfondet | 19.02.2009
Landsbyer i den malaysiske delstaten Sarawak på Borneo har de siste ukene blitt rammet av store flommer. Dette skjer kun kort tid før årets ris skal høstes.

PYM vertskap for statssekretær Gulbrandsen i Kongo

PYM | 19.02.2009
13.-16. februar var statssekretær i Utenriksdepartementet, Håkon A. Gulbrandsen, på et tre dagers besøk i Kongo. Sammen med programansvarlig for bistand i De norske pinsemenigheters ytremisjon (PYM), Solbjørg Sjøveian, besøkte han flere av PYMs prosjekter i Kivu-provinsen.

Mat til krigsområdet

FORUT | 18.02.2009
Det internasjonale Røde Kors og regjeringen i Sri Lanka har blitt enige om å sende 40 tonn mat og medisiner til krigsområdet i Mullaitivu. Forsyningene ble sendt fra Trincomalee i natt ved hjelp av Røde Kors? skip.

iyanda Update

Aidsnett | 18.02.2009
HIV/AIDS, gender and care at UN Commission on the status of Women (CSW.

UD: UNAIDS is launching the e-Dialogue on universal access!

Aidsnett | 18.02.2009
Dear friends and colleagues,Michel Sidibé, the Executive Director of UNAIDS, has made universal access to HIV prevention, treatment, care and support the corporate priority for UNAIDS and promised to make all possible efforts to enable countries to achieve universal access targets by 2010 and reach all MDGs. UNAIDS cannot take on this alone, neither as a Secretariat nor through the family of cosponsors. The HIV and AIDS response has always been driven and nurtured through partnerships, networks and movements. This is the reason why Michel Sidibé would like to invite you to take part in an e-Dialogue on universal access which will be launched on 26 February on the UNAIDS website.

Tilbakeslag i kampen mot kjønnslemlestelse

Plan Norge | 18.02.2009
Regjeringen i Sudan går ikke inn for en strengere lovgivning mot kjønnslemlestelse. Dette er et stort tilbakeslag i kampen for å hindre overgrep mot sudanske jenter. Plan Sudan og samarbeidspartnere kjemper for totalforbud mot alle former for kjønnslemlestelse.

De mest korrupte

Attac | 17.02.2009
Erik Solheim må feie for egen dør før han anklager de fattigste landene for å være de mest korrupte, skriver Emilie Ekeberg, leder i Attac Norge.

Sri Lanka: Store sivile tap

FORUT | 17.02.2009
Situasjonen for sivilbefolkningen som fortsatt er fanget mellom de stridende partene nordøst på Sri Lanka blir stadig forverret. Regjeringsstyrkene vinner kontinuerlig nytt terreng, og området som kontrolleres av tamiltigrene (LTTE) krymper stadig.

Vag og uforpliktende stortingsmelding

SLUG | 17.02.2009
Norges gjeldspolitikk er fortsatt progressiv i internasjonal sammenheng. At utviklingsministeren har begynt å bruke formuleringen illegitim gjeld er i seg selv en seier for gjeldsbevegelsen her i landet.

Zimbabwe raseres av kolera

Leger Uten Grenser | 17.02.2009
- Kolerautbruddet er imidlertid bare én av landets mange voksende kriser, sier Leger Uten Grenser.

Dødbringende medisinpatenter

Leger Uten Grenser | 17.02.2009
Farmasiselskapet GSK erkjenner at patenter står i veien for medisiner for forsømte sykdommer. Nå må selskapet innse at det samme gjelder for livsviktige aidsbehandlinger.
1 - 30 av 67
1 2 3

Klipp fra Media

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.

Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2021

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 20.01.2021

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

E24 | 20.01.2021

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.