Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Flomofre trenger husly og rent vann

Leger Uten Grenser | 30.06.2009
For en måned siden ble Bangladesh og den indiske delstaten Vest-Bengal rammet av syklonen Aila. Mennesker i området lever fremdeles med daglige oversvømmelser.

Amnesty frykter voldsspiral i Zimbabwe

Bistandsaktuelt | 29.06.2009

Generalsekretær Irene Khan i Amnesty International frykter blodige hevnaksjoner dersom ikke myndighetene straffer mennene som stod bak fjorårets politiske vold i Zimbabwe.

[]

Norsk ungdomsdelegat til FNs Klimatoppmøte søkes!

LNU | 25.06.2009

Du, som engasjert ungdom har nå sjansen til å representere norsk ungdoms syn på klima og miljøpolitikk i den offisielle norske delegasjonen til København.

[]

Trapper opp hjelpearbeidet i Pakistan

Redd Barna | 25.06.2009
Redd Barna trapper nå opp hjelpearbeidet i Pakistan. Organisasjonen har startet et nytt ernæringsprogram for de mest sårbare barna.

Stoltenberg tramper på FN

Attac Norge | 24.06.2009

Regjeringen påstår at den vil styrke FN, men ignorerer organisasjonens møter der for å løse finanskrisen, skriver leder i Attac Norge, Emilie Ekeberg.

[]

En ny gjeldskrise?

SLUG | 24.06.2009

I dag åpner FNs toppmøte om finanskrisen og hvilke tiltak som må til for å motvirke dens konsekvenser. Det tre dager lange møtet har som mål å finne løsninger på de prekære økonomiske problemene verden står ovenfor nå, men også å se på mer langsiktige endringer for å skape et mer stabilt system.

[]

Bekymringsmelding til FN

FN-sambandet | 23.06.2009
En ny rapport setter et kritisk blikk på norsk implementering av FNs Barnekonvensjon. Rapporten er et ledd i eksamineringen av Norge i FNs barnekomité.

Overleverer senter for voldtektsofre i Burundi

Leger Uten Grenser | 22.06.2009
Etter seks år kan Leger Uten Grenser overlate driften av Seruka-senteret til en lokal burundisk forening.

Kapitalutvalgets rapport: Setter fordeling på dagsorden

Norsk Folkehjelp | 19.06.2009
Kapitalfluktutvalgets rapport ”Skatteparadis og utvikling” som ble lagt fram i dag er viktig bidrag og fortjener oppmerksomhet. Norsk Folkehjelp har over lengre tid fremmet betydningen av at fordelingspolitikk blir et hovedpunkt utviklingspolitikken. Kapitalfluktutvalgets rapport bekrefter viktigheten av dette.

Momsfritak for frivillige organisasjoner

Plan Norge | 19.06.2009
Regjeringen vil gi 1,2 milliarder i momsfritak til frivillige organisasjoner. For Plan utgjør det et betydelig beløp.
[]

Støtter tiltak mot kapitalflukt

Plan Norge | 19.06.2009
Plan Norge støtter regjeringen i deres løfte om å gjennomføre flere anbefalte tiltak i kapitalfluktrapporten ”Skatteparadis og unndragelser”. Det vil bedre levekår for barn og unge i utviklingsland.
[]

Behandler krigsskadde i Pakistan

Leger Uten Grenser | 19.06.2009
Leger Uten Grenser bistår fordrevne fra Swat og Maidan, men usikkerhet begrenser hjelpearbeidet.

Overgrep mot flyktninger i Bangladesh

Leger Uten Grenser | 18.06.2009
Tvangsfordriving, trusler og vold i provisorisk flyktningleir for muslimsk minoritet.

Ber Norge trappe opp kampen mot skatteparadiser

Utenriksdepartementet | 18.06.2009

Ulovlige pengestrømmer hindrer utvikling i fattige land. Utvalg foreslår en rekke tiltak for å redusere skadevirkninger av skatteparadis.

[]

SOS-medarbeider kidnappet i Mogadishu

SOS-barnebyer | 17.06.2009

Tirsdag ble Kaltun Mustaf Haji, styrer i SOS-barnehagen i Mogadishu, Somalia kidnappet av to bevæpnede menn. Motivet for kidnappingen, hvem som står bak og hvor Haji nå befinner seg er foreløpig uvisst.

[]

Stenger helsesenter i Somalia

Leger Uten Grenser | 17.06.2009
Etter bortføringer og andre sikkerhetsproblemer må Leger Uten Grenser trekke seg ut av Somalias Bakool-region. Organisasjonen fortsetter å jobbe i andre deler av landet.

Drept på Caritas-møte i Colombia

Caritas Norge | 17.06.2009

Torsdag 11. juni ble Jorge Humberto Echeverri Garro (40) drept av FARC-geriljaen i Colombia. Jorge Echeverri var på et møte med Caritas-gruppen i Colonos i Panamá de Arauca i Arauquita kommune sammen med sin kone, som var gravid i syvende måned, da han ble drept. FARC-geriljaen ville sette en stopper for gruppens sosialpastorale arbeid.

[]

41,2 millioner mennesker på flukt

Flyktninghjelpen | 17.06.2009

Antall mennesker på flukt fra væpnet konflikt og overgrep holder seg historisk høyt. Ved inngangen til 2009 var det 41,2 millioner flyktninger og internt fordrevne i verden. Flyktninghjelpen kårer Filippinene til den mest neglisjerte fluktsituasjonen i 2008.

[]

Over 300 000 palestinere står i fare for å få husene sine ødelagt

Redd Barna | 16.06.2009
En ny rapport fra Redd Barna viser at 300.000 palestinere står i fare for å miste hjemmene sine og at opp til tre hus ødelegges hver dag.

Vi må nedruste nå!

FN-sambandet | 16.06.2009
Det sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon i det han lanserer FNs nye nedrustningskampanje som skal gå til fredsdagen 21. september.

Nyttig korrigering

Bistandsnemnda | 16.06.2009
Stortingets innstilling og behandling av regjeringens stortingsmelding om "klima, konflikt og kapital" gir nyttige korrigeringer i forhold til regjeringens utviklingspolitikk. Blant annet vil Stortinget ha mindre politisk styring av frivillige organisasjoners bistandsarbeid.

Norsk bistand må styrke høyere utdanning i Zimbabwe

SAIH | 16.06.2009
SAIH ønsker sammen med de to zimbabwiske studentorganisasjonene SST og ZINASU å peke på fire problemer som må bli adressert for å få den høyere utdanningssektoren på bena i Zimbabwe. Kravene er sendt Tsvangirai og Stoltenberg i et åpent brev.

Ny utgave av Nós Vivemos

Children At Risk Foundation | 16.06.2009
Les vårt siste magasin: Brasils store utfordring - alkohol blant gravide!

Fratatt land og historie

SAIH | 15.06.2009
Hvem har definisjonsmakt over historien? Det saharawiske folk har ikke fått muligheten til å bygge opp sitt eget land og er i ferd med å miste sin egen historie. Norge bidrar til dette, mener Sigrun Espe fra Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond. Les kronikken i Verdensmagasinet X

Flykter fra brutale overgrep

Leger Uten Grenser | 12.06.2009
Leger Uten Grenser trapper opp medisinsk bistand nord i DR Kongo. Angrep på sivilbefolkningen har ført til en strøm av internt fordrevne.

Ny rapport bekrefter problemer med norsk energibistand

FIVAS | 11.06.2009

Rapporten "Down the Wire" fra den nederlandske forskningsstiftelsen SOMO tar for seg konsekvensene av virksomheten av 3 multinasjonale energiselskaper i utviklingsland, bl.a. norske SN Power. En av rapportens konklusjoner er at selskapenes tilstedeværelse i for liten grad bidrar til lokal elektrifisering og utvikling.

[]

Folkeopplysning i en ny tid

RORG-samarbeidet | 11.06.2009

- Samarbeidet med frivillige organisasjoner om videreføring av et bredt opplysningsarbeid om sentrale og aktuelle miljø- og utviklingsspørsmål i et globalt perspektiv vil være viktig, slo Stortinget nylig fast. I dag ble hovedfunn og anbefalinger fra en europeisk gjennomgang av opplysningsarbeidet i Norge, både gjennom organisasjoner og i skolen, lagt fram i Oslo, samtidig som Norad forbereder et høringsutkast til nye retningslinjer for informasjonsstøtten. Ser vi konturene av en folkeopplysning for en ny tid?

Blogg fra Redd Barnas hjelpearbeider i Pakistan

Redd Barna | 11.06.2009
I følge FN har rundt 2,5 millioner mennesker blitt fordrevet fra sine hjem i nordvest-Pakistan siden august i fjor. Les hva Redd Barnas hjelpearbeider forteller om barnas situasjon.

Folkeopplysning i en ny tid

RORG-samarbeidet / Global | 11.06.2009
- Samarbeidet med frivillige organisasjoner om videreføring av et bredt opplysningsarbeid om sentrale og aktuelle miljø- og utviklingsspørsmål i et globalt perspektiv vil være viktig, slo Stortinget nylig fast. I dag ble hovedfunn og anbefalinger fra en europeisk gjennomgang av opplysningsarbeidet i Norge, både gjennom organisasjoner og i skolen, lagt fram i Oslo, samtidig som Norad forbereder et høringsutkast til nye retningslinjer for informasjonsstøtten. Ser vi konturene av en folkeopplysning for en ny tid?

CARE advarer: 200 millioner klimaflyktninger innen 2050

CARE | 10.06.2009
Nærmere 200 millioner mennesker vil være på flukt på grunn av klimaendringer innen 2050. Det konkluderer en ny rapport som CARE lanserer i dag. Og det er de fattigste som rammes verst.
1 - 30 av 48
1 2

Klipp fra Media

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.

Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2021

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 20.01.2021

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

E24 | 20.01.2021

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.