Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

Jordskjelvet i Haiti: Hva kan vi gjøre for å hjelpe?

Utenriksdepartementet | 31.03.2010

Norge ga 200 millioner kroner i umiddelbar nødhjelp for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet i Haiti. På giverkonferansen for Haiti i New York 31. mars ga Norge løfte om ytterligere 600 millioner kroner i bistand de neste fire årene.

[]

Misvisende FN-rapport om avskoging

Regnskogfondet | 29.03.2010
En fersk statusrapport for verdens skoger bruker statistikk for å tilsløre tapet av tropisk skog.

Tips oss om hagemøbler som ødelegger regnskog!

Regnskogfondet | 29.03.2010
Regnskogfondet jakter på hagemøbler i tropisk tre. Funnet noen i butikkene nær deg? Send oss gjerne tips og bilder.

PYM 100 år

PYM | 25.03.2010

I forbindelse med 100 års jubileet for PYM, arrangeres bistandsseminaret sammen med Bistandsnemnda. Blant annet får deltar Jane Lanoi Parmulat som er leder for et anti FGM prosjekt blant masaier i Kenya.

[]

Norge bør støtte FN-styrken i Tsjad

Flyktninghjelpen | 25.03.2010
Flyktninghjelpen reagerer sterkt på at Norge ikke lenger vil støtte opp om FNs fredsoperasjon i Tsjad og ber Norge om å opprettholde innsatsen inntil et nytt medlemsland kan ta over.

Norge satser på kvinner i fattige land

Utenriksdepartementet | 24.03.2010

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fornyer handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling i utviklingssamarbeidet fram til 2013.

[]

Barnearbeidere bak norsk sjokolade

Etiskforbruk.no | 24.03.2010

Ingen liker tanken på at barn har slavet for kakaoen i sjokoladen vi spiser. Men kan valget du tar i butikken gjøre noen forskjell?

[]

82 000 barn har fått utdanning og beskyttelse

Flyktninghjelpen | 24.03.2010
Flyktninghjelpens utdanningsprogram Teacher’ Emergency Package (TEP), som tilbyr utdanning i krigs- og krisesituasjoner, feirer i år jubileum i Burundi. Gjennom 10 år har Flyktninghjelpen gitt 82 000 barn uten tidligere skolegang tilgang til beskyttelse og utdanning.

Etikkrådet forledet av Total?

Den norske Burmakomité | 24.03.2010
Den norske Burmakomité, Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp svarer Etikkrådet om Pensjonsfondets investeringer Total/Burma i Dagsavisen i dag.

Globale hinder for utdanning for urfolk

SAIH | 23.03.2010
FN-rapporten “State of the World’s Indigenous Peoples” viser at diskriminering av urfolk i forhold til utdanning er eit globalt problem.

Toaletter gir rent vann!

Plan Norge | 23.03.2010
I Etiopia dør 250 000 barn hvert år på grunn av skittent vann. Rent vann og tryggere sanitærforhold er derfor en prioritert oppgave for Plan i Etiopia.
[]

Norfund stanser investering i Zimbabwe

Norfund | 23.03.2010

I et forsøk på å bidra til den økonomiske gjenoppbyggingen av Zimbabwe har Norfund det siste året vurdert muligheten for å investere i et finansieringsselskap for landbrukssektoren i landet. Landbruksproduksjonen i Zimbabwe har falt drastisk over lengre tid, delvis på grunn av mangel på kapital og kreditt, delvis på grunn av den såkalte landreformprosessen.

[]

Raskt arbeid hindret kolerautbrudd i Haiti

Care Norge | 23.03.2010
Takket være raskt arbeid for å sikre sanitæranlegg og rent drikkevann etter jordskjelvet i Haiti har man klart å unngå store utbrudd av vannbårne sykdommer som kolera og diaré. Den nært forestående regntiden gjør imidlertid at faren for sykdomsutbrudd fortsatt er stor, advarer CARE.
[]

Kongo klar med skog- og klimaplan

Regnskogfondet | 22.03.2010
Skal verdenssamfunnet betale Kongo for å ta vare på regnskogen og slik redusere globale klimagassutslipp? Dersom landets skogplan nå godkjennes kan det gi håp for verdens nest største regnskog.

Jubel for den nye skolen

FORUT | 22.03.2010
Onsdag 10. mars 2010 var det endelig klart for offisiell åpning og overlevering av nok en FORUT-skole i Sierra Leone. Skolen i landsbyen Moronka er begynnelsen på en omfattende FORUT-innsats i et nytt prosjektområde.

Rent vann: Rettighet eller ren flaks?

Norges Røde Kors | 21.03.2010

I 2010 burde ikke tilgang til vann- og sanitærtjenester være noe som handler om flaks, men en menneskerett, sier Sven Mollekleiv i forbindelse med Den internasjonale vanndagen, mandag 22. mars.

[]

Fokus på vann og sanitær med verdens lengste dokø

FIVAS | 19.03.2010

Vannaktivister i Oslo vil forme en massiv, symbolsk dokø, som en del av et globalt forsøk på å sette ny verdensrekord, med et budskap til den norske regjeringen om å takle den globale sanitærkrisen. Som en del av markeringen av Verdens vanndag vil titusenvis av mennesker i over 55 land, alt fra Norge til Zimbabwe, danner dokøer.

[]

33 barn i Haiti gjenforent med sine familier

SOS-barnebyer | 19.03.2010

De 33 barna som ble forsøkt ført ut av Haiti av amerikanske baptistmisjonærer, er nå gjenforent med sine familier. Det viste seg at alle barna har familie, og at gjenforeningsarbeidet som har pågått mens barna har bodd i SOS-barnebyen, har vært vellykket.

[]

Pensjonsfondet og Total

Den norske Burmakomité | 18.03.2010
Etikkrådet svarer: Alle er enige om at det pågår massive menneskerettighetsbrudd i Burma, men det er delte oppfatninger av om denne situasjonen vil bedres gjennom å bryte alle forbindelser med landet, skriver Ola Mestad i Dagsavisen

Norfund etablerer Angolas første egenkapitalfond

Norfund | 18.03.2010

Fundo de Investimento Privado Angola (FIPA) er det første egenkapitalfondet i Angola. Fondets leder er optimistisk med tanke på investeringer i Angola, som er en av verdens raskest voksende økonomier. Etableringen av FIPA representerer en milepæl i Angolas historie når det gjelder å koble sammen lokale kapitalmarkeder med internasjonale finanskilder. Fondet, som er på 28 millioner USD, vil rette seg mot små og mellomstore bedrifter i privatmarkedet.

[]

Med FNs tusenårsmål fra "velferdskolonialisme" til de "3K'er"?

RORG-samarbeidet / Global | 17.03.2010
- FNs tusenårsmål behandler fattigdommens symptomer snarere enn årsakene, mener professor Eirik Reinert. Neste uke møter han bl.a. lederen for FNs tusenårsmålskampanje, Salil Shetty, til en dialogkonferanse om tusenårsmålene i Oslo. Etter ti år med tusenårsmål samles verdens ledere til FN-toppmøte til høsten for å stake ut veien videre mot 2015. Etter at både verden og tusenårsmålene har blitt rystet av finanskrisen og andre kriser er verdenssamfunnet kanskje modent for en dose av Solheims "Klima, Konflikt og Kapital"?

Med FNs tusenårsmål fra "velferdskolonialisme" til de "3K'er"?

RORG-samarbeidet | 17.03.2010

- FNs tusenårsmål behandler fattigdommens symptomer snarere enn årsakene, mener professor Eirik Reinert. Neste uke møter han bl.a. lederen for FNs tusenårsmålskampanje, Salil Shetty, til en dialogkonferanse om tusenårsmålene i Oslo. Etter ti år med tusenårsmål samles verdens ledere til FN-toppmøte til høsten for å stake ut veien videre mot 2015. Etter at både verden og tusenårsmålene har blitt rystet av finanskrisen og andre kriser er verdenssamfunnet kanskje modent for en dose av Solheims "Klima, Konflikt og Kapital"?

Tusenvis av gravide og nyfødte i fare i Haiti

Redd Barna | 17.03.2010
– Gravide kvinner og nyfødte på Haiti sover i overfylte leire uten et ordentlig sted å bo og uten tilgang på rent vann, sier Redd Barnas ekspert på helse og ernæring i krisesituasjoner Kathryn Bolles.

Nyanserer giftkritikk mot oljefond-gruve

Norwatch | 16.03.2010

En norsk studie avviser ekstreme nivåer tungmetaller fra gullgruven til AngloGold Ashanti i Tanzania. Men funn av giftig arsen vekker bekymring, og kan tyde på lokale utslipp.

[]

Avslutter koleraarbeid i Papua Ny-Guinea

Leger Uten Grenser | 15.03.2010
- Situasjonen er ikke lenger akutt, sier Leger Uten Grensers prosjektkoordinator. Nå tar offentlig helsevesen over behandlingstilbudet, sju måneder etter at koleraen brøt ut.

Reagerer på kutt

Flyktninghjelpen | 15.03.2010
Flyktninghjelpen reagerer sterkt på at verdens rikeste land vurderer å kutte bistandsbudsjettet med hele to milliarder kroner.

Indias kvinnerevolusjon

Bistandsaktuelt | 12.03.2010

Det kalles det største sosiale eksperimentet i verden – og en kvinnerevolusjon.

[]

Måtte flykte fra hjemlandet etter drapstrusler

SAIH | 10.03.2010
Universitas: Diego Marin er tidligere leder i den colombianske studentorganisasjonen ACEU og vinner av studentenes fredspris. Han forteller at han i 2008 ble tvunget til å forlate Colombia. De tre siste årene er utdanningsinstitusjoner blitt angrepet i minst 32 land.

Gratis legehjelp i Kabul

Leger Uten Grenser | 10.03.2010
- Før gikk jeg til markedet for å be om penger til medisiner. Nå kommer jeg hit i stedet, sier en av Leger Uten Grensers pasienter i den afghanske hovedstaden.

Burma-valget blir en farse: På tide å granske hva juntaen er skyldig i

Den norske Burmakomité | 10.03.2010

Samtidig som juntaen forsøker å overbevise verden om at Burma er på vei mot demokrati intensiverer den militærangrep på uskyldige sivile i etniske områder.

1 - 30 av 59
1 2

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.