Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Fortsetter hjelpearbeid etter Libya-krigen

Leger Uten Grenser | 30.11.2011

Selv om krigen er over, er behovet for medisinsk og psykologisk hjelp fortsatt stort. Leger Uten Grenser jobber fremdeles i landet og hjelper flyktninger, internt fordrevne og fanger.

Endelig en seier for afghanske kvinner

CARE | 30.11.2011

For første gang vil kvinner utgjøre mer enn en ubetydelig del av en offisiell afghansk delegasjon til et internasjonalt toppmøte.

Møt kvinner som skaper fred

CARE | 30.11.2011

I anledning årets fredspris inviterer CARE og Flyktninghjelpen til seminar om kvinner og politisk deltakelse 8. desember. To dager før prisen deles ut, setters søkelyset på kvinners politiske deltakelse i Kenya, Somalia og Afghanistan.

Hvilken forskjell gjør de? Og hva driver dem?

Flyktninghjelpen | 29.11.2011

De er lærere, helsearbeidere, agronomer, ingeniører, logistikere, prosjektledere, journalister ... På bare noen få dagers varsel avbryter de sitt vanlige arbeid, pakker sekken og forlater familien sin for å jobbe for FN, ofte i komplekse og farlige nødhjelpsoperasjoner.

Håp for skog i Durban

Regnskogfondet | 29.11.2011

I dag starter årets største klimabegivenhet, klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika. Mens forventningene til en ny og bindene klimaavtale er små, er det håp for framgang innen skogbevaring.

Jordbruk og klima blir snakkis i Durban

Utviklingsfondet | 28.11.2011

Utviklingsfondet sender en delegasjon på 9 personer til klimatoppmøtet i Durban. – Vi har dessverre ingen tro på noen klimaavtale i Durban, men møtet er likevel viktig, ikke minst for våre partnere i Sør, sier Informasjonssjef i Utviklingsfondet, Andrew P. Kroglund.

Vil ikke svare om miljøskadelig olje i norske matvarer

Regnskogfondet | 28.11.2011

Regnskogfondet og Grønn Hverdag klager inn fem store matvareaktører for brudd på Miljøinformasjonsloven. Årsaken er at aktørene ikke vil svare på organisasjonenes spørreundersøkelse om bruk av miljø- og helseskadelig palmeolje i norske matvarer.

Barns fremtid på spill i Durban

Redd Barna | 28.11.2011

Redd Barna er dypt bekymret foran klimatoppmøtet i Durban. Barns framtid står på spill. Forpliktende utslippskutt og midler til klimatilpasning må sikres. Barn og unges rettigheter må prioriteres i klimaforhandlingene.

Positiv hivaktivist

Leger Uten Grenser | 28.11.2011

Hivpositive Géneviève Diasivi fra Kongo får behandling og lever et aktivt liv. Men millioner av hivsmittede får ingen medisiner. Géneviève vil kjempe deres sak.

Ja til grønn forvaltning

Misjonsalliansen | 28.11.2011

En titt i kambodsjanske aviser gir et inntrykk av et land i rask økonomisk utvikling. Det betyr stadig økt press fra mennesker og natur i hele Kambodsja. Det betyr også at folk flest som bor nærmest naturen på landet, i dette tilfellet 80% av landets 14.8 millioner innbyggere, kjenner spenningene mest.

Klimakaravanen vel framme i Durban

KFUK- KFUM Global | 25.11.2011

Klimakaravanen med 160 ungdommer er vel framme i Durban. Halvparten av deltakerne kommer fra KFUK-KFUM i Norge og Afrika. Sammen har de brukt atten døgn på mobiliseringen som startet i Nairobi. Nå forventer de at politikerne tar hansken og gjør sin del av jobben under klimatoppmøtet som starter mandag.

[]

Bekymret for norske investeringer i Mosambik

Norsk Folkehjelp | 25.11.2011

Folk flest i Mosambik bor på landsbygda og driver tradisjonelt jordbruk. De fleste er fattige og analfabeter, og få kjenner sine rettigheter. Lokale myndigheter har verken kompetanse eller kapasitet til å sikre at lover og forskrifter blir fulgt opp. Det er under disse forholdene norsk næringsliv inviteres til å investere i Mosambik.

Oppfordrer Norge til å avstå fra WHOs konferanse

KFUK- KFUM Global | 25.11.2011

Sammen med Stiftelsen Karibu, Mellomkirkelig råd for Den Norske Kirke og Kirkens Nødhjelp har KFUK- KFUM Global skrevet brev til UD og Helsedepartementet for å be dem revurdere sin deltagelse på den planlagte helsekonferansen til WHO i Jerusalem.

[]

Jubileumsmarkering med H.M Dronning Sonja

Flyktninghjelpen | 25.11.2011

H.M. Dronning Sonja vil være tilstede under jubileums-arrangementet for beredskapsstyrken NORCAP, som driftes av Flyktninghjelpen og er finansiert av Utenriksdepartementet.

Labert klima foran klimatoppmøtet i Durban

RORG-samarbeidet / Global | 25.11.2011
De internasjonale klimaforhandlingene stamper fortsatt i motvind i forkant av årets klimatoppmøte i Durban. Mange spør seg hvorfor? Skyldes det USA, Kina, Nord/Sør-motsetninger, klimaskeptikerne, oljelobbyen, "apokalypseutmattelse", biologi, eurokrisen eller kanskje en større systemkrise? Uansett: Tiden er inne for å se på mindre, alternative avtaler som verdifulle muligheter, og ikke som trusler, mener bl.a. CICERO-forsker Steffen Kallbekken.

Full stopp i hivfinansiering vil koste liv

Leger Uten Grenser | 24.11.2011
Kutt i pengestøtten til Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose gjør at den neste utbetalingsrunden til fattige land stoppes. – Katastrofalt, sier lege og hivforsker Marius Trøseid i Leger Uten Grenser.

- Hivmedisiner ga meg livet tilbake

Leger Uten Grenser | 24.11.2011

Da Chantal Meta-Kadima fikk vite at hun hadde hiv, raste verden sammen. Syv år senere lever hun et aktivt liv og er brennende engasjert. Takket være hivmedisiner.

Risfrø til flomofre

Misjonsalliansen | 23.11.2011

Når flomvatnet senkar seg er det tid for å rydde opp. I Kambodsja har fattige familiar mista risavlinga si på grunn av flommen som har herja i Søraust-Asia. - Det er dei som har rismark som er mest påverka av flommen, seier Sophearak, leiar i Love Cambodia.

Internasjonal bistand i endring

RORG-samarbeidet | 22.11.2011

Mens bistandsgivere og -mottakere forbereder seg til toppmøte om "bistandseffektivitet" i Busan i Sør-Korea neste uke er de globale rammebetingelsene for det internasjonale utviklingssamarbeidet er i ferd med å endre seg fundamentalt. Stikkordet er "BRICS". Den Nord-dominerte bistandsarkitekturen kan stå for fall, tror noen, mens andre er bekymret for åpenhet og innsyn hos nye givere.

Internasjonal bistand i endring

RORG-samarbeidet / Global | 22.11.2011
Mens bistandsgivere og -mottakere forbereder seg til toppmøte om "bistandseffektivitet" i Busan i Sør-Korea neste uke er de globale rammebetingelsene for det internasjonale utviklingssamarbeidet er i ferd med å endre seg fundamentalt. Stikkordet er "BRICS". Den Nord-dominerte bistandsarkitekturen kan stå for fall, tror noen, mens andre er bekymret for åpenhet og innsyn hos nye givere.

Leger Uten Grenser angrepet i Kongo

Leger Uten Grenser | 22.11.2011
En hjelpearbeider er skadet etter at bevæpnede menn natt til i går løsnet skudd i Leger Uten Grensers base i Masisi.

Økt norsk utdanningsstøtte

Redd Barna | 21.11.2011

Norske myndigheter øker innsatsen for internasjonalt utdanningsarbeid, og dobler årets bidrag til Global Partnership for Education(GPE). Det kom frem under en giverkonferanse i København nylig.

[]

20 år på rett sted til rett tid

Flyktninghjelpen | 21.11.2011

I anledning 20-årsjubileet til NORCAP har Flyktninghjelpen invitert representanter fra FN, donorer, beredskapspartnere og sekonderte for å diskutere status og veien videre på konferansen 20 år på rett sted til rett tid – Bygging av partnerskap for fremtiden.

Hjelpen kommer frem, men mange risikerer sultedøden

Flyktninghjelpen | 18.11.2011

Flyktninghjelpen advarer mot at situasjonen på Afrikas Horn fortsatt er katastrofal, spesielt for over 100 000 barn i Somalia som risikerer å sulte i hjel i løpet av få uker med mindre de får nødhjelp.

Krever at kronerulling for Sudan avlyses

Norsk Folkehjelp | 18.11.2011

Mens Sudan bombet to flyktningleirer i Sør-Sudan forrige uke, planlegger Norge en giverkonferanse for Omar al-Bashirs regime. Norsk Folkehjelp krever at konferansen utsettes inntil nord viser en reell vilje til fred.

Rettferdig handel inntar Varemessen

Friends Fair Trade | 18.11.2011

For første gang i Norge arrangeres det til helgen en egen Fair Trade avdeling i Norges Varemesse, Lillestrøm. Det er Hjem & hobbymessen, Norges største salgs- og hobbymesse, som i år for første gang har et eget Fair Trade torg som samler flere aktører innen rettferdig handel.

[]

Singel for sultofrene på Afrikas horn

Flyktninghjelpen | 18.11.2011

Fredag 18. november lanseres singelen fra "The Hard Working Union Railroad Band" til inntekt for Flyktninghjelpens arbeid på Afrikas horn.

Utveksling på sitt beste

Fredskorpset | 17.11.2011

– Fredskorpset har forandret livet mitt. – Jeg hadde aldri trodd at jeg selv skulle lede et band da jeg startet i Kimberly Field Band for 10 år siden. – Jeg ønsker å gi noe tilbake. – Det er helt fantastisk å se så ivrige elver.

[]

Hedret Emil under åpning av barneby

SOS-barnebyer | 17.11.2011

Det ble en spesielt rørende markering da den nye SOS-barnebyen i Juliaca i Peru ble offisielt åpnet denne uken. 15 år gamle Emil Okkenhaug, et av Utøya-ofrene, ble hedret under åpningen.

[]

De glemte menneskene i det glemte landet

Leger Uten Grenser | 17.11.2011

I 2005 brøt borgerkrig ut i Den sentralafrikanske republikk. Seks år senere er fremdeles 350.000 på flukt.

1 - 30 av 66
1 2 3

Klipp fra Media

Oljefondet har solgt milliardinvestering i kontroversielt kinesisk teknologiselskap

Aftenposten | 19.09.2020

Oljefondet har solgt seg ut av det kinesiske teknologiselskapet Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. Selskapet anklages for grove brudd på menneskerettighetene mot uigurene.

Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

E24 (Stavanger Aftenblad) | 19.09.2020

Per Steinar Stamnes er sokkelleder for fagforbundet Industri Energi i Equinor. Han reagerer kraftig på det som har kommet frem om selskapets virksomhet i Angola. – Det er utrolig trist at en slik sak kommer opp. Det er ikke bra for selskapets omdømme, sier Stamnes.

Ber Norge hente IS-kvinner, så barna ikke blir terrorister

VG | 19.09.2020

Dersom barn av IS-kvinner tvinges til en oppvekst i leirene i Syria, danner de en ny generasjon av enda farligere terrorister. Det advarer kurdernes utenrikssjef.

– En bistandsorganisasjon ville aldri gått med på en slik avtale (Equinor/Angola)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 18.09.2020

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er kritisk til Equinors millionbetaling til uspesifiserte sosiale prosjekter i Angola. Han mener det burde blitt stilt strengere krav til kontroll av hvordan pengene ble brukt.

Forsker ber nordmenn løfte blikket: – Moria er et sandkorn i en mye større situasjon

NRK nyheter | 18.09.2020

Forsker Morten Bøås i NUPI mener det finnes mennesker som har det langt verre. Han mener slagordet «50 er for lite» har lite for seg.

Hvorfor er det så lite koronasmitte i Afrika? Nå undersøker forskerne en overraskende teori.

Aftenposten | 18.09.2020

De overraskende tallene snur deler av den «vedtatte sannheten» om koronasmitte på hodet. Trangboddhet og vanskelige hygieniske forhold blir vanligvis sett på som faktorer som fremmer smitte. Nå lurer enkelte forskere på om disse faretegnene virker stikk motsatt i Afrika.

Norad frykter tilbakeslag for de fattigste

Vårt Land | 17.09.2020

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell er bekymret for at det legges økt vekt på egeninteresser i global bistand, samt for nedgang i næringslivets investeringer i fattige land.

Nedslående FN-rapport: Ingen land nådde 2020-målene (Aichi-målene)

ABC nyheter | 17.09.2020

En fersk rapport fra FN slår fast at ingen land har nådd målene som ble satt for ti år siden. – Menneskeheten står ved et veiskille, advarer rapporten. I 2010 samlet ledere seg fra 196 forskjellige land i Japan. Samtlige signerte en liste med 20 tiltak opprettet for å «redde planeten», skriver CNN.

EU-kommisjonen vil foreslå å øke klimamålet for 2030 til minst 55 prosent

ABC nyheter (NTB) | 17.09.2020

Som ventet går EU-kommisjonens leder inn for å sikte mot minst 55 prosent klimakutt innen 2030, opp fra dagens mål på 40 prosent.

Tror ny asylordning kan bli vanskelig å få til (EU)

NRK nyheter | 17.09.2020

EU-kommisjonen vil bytte ut Dublin-forordningen i asylsaker med en «sterk solidaritetsmekanisme». Norsk professor og forsker tror det blir krevende å få til.