Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Norges første Fairtrade-folkehøgskole

IU | 23.12.2011

Etter samarbeid mellom Internasjonalt Utvalgt for Folkehøgskolen (IU) og Fairtrade Norge kom kriteriene for å bli Fairtrade Folkehøgskole på plass i høst. Tirsdag denne uken fikk Ringerike Folkehøgskole diplom for å være Norges første Fairtrade-folkehøgskole!

Håper Norge ratifiserer klageordning

Redd Barna | 21.12.2011

Denne uken vedtok FN en ordning som gjør det mulig å klage på brudd på Barnekonvensjonen. - Dette er årets beste julegave til verdens barn, og vi håper Norge vil bli med, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

I skyggen av globaliseringen

NOREF | 19.12.2011

Mexico og det nordlige triangel av Sentral America (Honduras, Guatemala og El Salvador) går gjennom en voldsbølge som har dimensjon av en humanitær katastrofe. Åpenbare årsaker er spredningen av den illegale økonomien, narkotikasmugling, menneskehandel og ulovlig våpenhandel.

50 000 barn rammet av flom på Filippinene

Redd Barna | 19.12.2011

Minst 50 000 barn er rammet av syklon og flom på Filippinene. Redd Barna er svært bekymret for de barna som har kommet bort fra foreldrene sine i det voldsomme uværet i helgen.

Hovedpunktene i Bonn II-erklæringen

Afghanistankomiteen i Norge | 16.12.2011

Afghanistankomiteenhar gått gjennom slutterklæringen fra Bonn II-møtet den 5. desember. Les mer i faktaarket Fra «transisjon» til «transformasjon».

Den første FN-rapporten om lhbt

LLH | 16.12.2011

Historisk øyeblikk i går, da FN publiserte den første rapporten organisasjonen noen gang har skrevet om seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Klima etter Durban

Rorg-samarbeidet | 16.12.2011

– Det beste vi kunne oppnå nå, konstaterte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter at resultatet av klimaforhandlingene i Durban ble klart, mens Andrew Preston i ForUM ser resultatet som "små, men viktige steg for klimaet".

Kun plass til én humanitær krise om gangen i mediene

Leger Uten Grenser | 16.12.2011

Leger Uten Grenser og Retriever har det siste halve året overvåket norske mediers dekning av glemte kriser. – Mediedekningen har vært skuffende, sier Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Utviklingsbudsjettet og -politikken 2012+

RORG-samarbeidet / Global | 16.12.2011
I budsjettdebatten på Stortinget denne uka ble den brede enigheten i forsvars- og utenrikspolitikken bekreftet. Det ble også dreiningen mot "samstemt politikk for utvikling", samtidig som skillelinjene i utviklingspolitikken ble drøftet. KrF og regjeringspartiene flyttet på 100 millioner kroner for 2012, mens Høyre varslet endringer, med fokus på demokrati og menneskerettigheter, med en borgerlig valgseier i 2013.

Utviklingsbudsjettet og -politikken 2012+

RORG-samarbeidet | 16.12.2011

I budsjettdebatten på Stortinget denne uka ble den brede enigheten i forsvars- og utenrikspolitikken bekreftet. Det ble også dreiningen mot "samstemt politikk for utvikling", samtidig som skillelinjene i utviklingspolitikken ble drøftet.

8 verste land for barn i krig

Flyktninghjelpen | 15.12.2011

Somalia, tett fulgt av Afghanistan og DR Kongo topper listen over land hvor barn har det verst i verden i dag. - Det er barna som betaler den høyeste prisen i krig og konflikt. I disse førjulstider ønsker vi å sette ekstra søkelys på barn på flukt i krig, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson.

Gaza markerer 16-dagers kampanjen mot vold mot kvinner

UNRWA | 15.12.2011

Over 1000 kvinner og menn i Gaza deltok denne uken i en stor markering som avslutning på den internasjonale 16-dagers kampanjen mot vold mot kvinner. Som del av kampanjen har FNs organisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) i samarbeid med lokale partnere gjennomført kunnskaps- og formidlingsarbeid for å sette fokus på og øke kunnskap omkring problemstillinger knyttet til kjønnsbasert vold i Gaza. UNRWAs kvinneprosjketer i Gaza er støttet av Norge.

Si din mening om Arms Trade Treaty!

ForUM | 14.12.2011

Gjør som Ellen Johnson Sirleaf og andre, si din mening om hvorfor vi trenger en sterk Arms Trade Treaty! Kampanjestart i dag på www.controlarms.org

Klima etter Durban

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2011

– Det beste vi kunne oppnå nå, konstaterte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter at resultatet av klimaforhandlingene i Durban ble klart, mens Andrew Preston i ForUM ser resultatet som "små, men viktige steg for klimaet". Selv om resultatet var stusselig og framtida er usikker holder de fleste på at FN-sporet har levert, mens FrPs Ketil Solvik-Olsen kaller møtet en fiasko.

- Uten kvinner, ingen fred

RORG-samarbeidet / Global | 13.12.2011
- Uten kvinner, ingen fred. Det ble slått fast i forbindelse med at Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman i helga ble tildelt Nobels fredspris 2011 og hyllet i Oslo for deres "ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og kvinners rett til full deltakelse i fredsbyggende virksomhet". Vil den arabiske vårens menn bry seg?

Byttegildets regnestykke

FIVH | 13.12.2011

På juleaften bytter man ting man egentlig ikke har råd til med ting man egentlig ikke vil ha. Det er kanskje en litt for svart-hvit framstilling av virkeligheten, men kan det tenkes at det er flere enn meg som kjenner seg litt igjen?

- Uten kvinner, ingen fred

RORG-samarbeidet | 13.12.2011

Uten kvinner, ingen fred. Det ble slått fast i forbindelse med at Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman i helga ble tildelt Nobels fredspris 2011 og hyllet i Oslo for deres "ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og kvinners rett til full deltakelse i fredsbyggende virksomhet". Vil den arabiske vårens menn bry seg?

11 000 rwandesiske flykninger har kommet hjem

PYM | 12.12.2011

Nylig ble 60 nye flykninger fra Kivuprovisen i Kongo, tilbakeført til sitt opprinnelige hjemland, Rwanda. Dette skjedde gjennom et PYM-koordinert prosjekt som siden oppstarten i 2006 har hjulet over 11 000 rwandesiske flykninger tilbake til sitt hjemland.

H&M og KappAhl i kritikkverdig produksjon

FIVH | 12.12.2011

Arbeidere som syr klær for H&M og KappAhl sier at de får elendig lønn, tvinges til overtid og har ikke mulighet til å fagorganisere seg.

Kirkelig kritikk av ”bulldoser-bistand

Bistandsaktuelt | 12.12.2011

Bistand på sitt verste bidrar til ansvarspulverisering fra topp til bunn. Dette mener den ugandiske biskopen Zac Nyiringiye.

LLH ber presidenten i Nigeria om å stoppe anti-homo lovforslag

LLH | 09.12.2011

Lovutkastet i sin nåværende form vil kunne brukes til å angripe hvem som helst i Nigeria, heteroer som homoer, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH.

- Norge i front i samstemtpolitikken

RORG-samarbeidet | 08.12.2011

- Jeg mener jo at Erik Solheim har gjort mer for å realitetsorientere norsk bistand enn noen gang i norsk bistands historie og jeg støtter det fullt og helt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på Litteraturhuset sist uke.

Idar Kreutzer ny styreleder i Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen | 08.12.2011

Idar Kreutzer ble mandag 5. desember valgt til ny styreleder i Flyktninghjelpen. Kreutzer overtok vervet etter Bernt Bull, som har ledet styret de siste fire årene.

Luciakonsert – Balsam for sjelen

Flyktninghjelpen | 08.12.2011

For sjette år på rad inviterer Kvindelige studenters sangforening til Luciakonsert 13. desember, denne gangen i Trefoldighetskirken kl. 0730 . Overskuddet går som vanlig til Flyktninghjelpen.

Nobelprisvinner til Norad-konferansen

Norad | 07.12.2011

Liberias nylig gjenvalgte president, og en av årets fredsprisvinnere, Ellen Johnson Sirleaf, åpner Norad-konferansen 12. desember.

Skjebnedager for Brasils regnskog

Regnskogfondet og KN | 07.12.2011

I disse dager stemmer senatet i Brasil over et meget omstridt forslag til ny skoglov. Loven vil være et stort tilbakeskritt for det norske samarbeidet med Brasil i kampen mot klimaendringer og skogødeleggelse, mener Regnskogfondet og Kirkens Nødhjelp.

Historisk lav avskoging i brasiliansk Amazonas

Regnskogfondet | 07.12.2011

Den årlige avskogingen i Amazonas er på sitt laveste nivå siden målingene startet i 1988. Dette er gode nyheter fra Brasil.

Klimaseier for barn

Redd Barna | 06.12.2011

I forslaget til klimaavtale som legges fram i Durban i dag blir barn trukket fram som en spesielt sårbar gruppe for klimaendringene og en gruppe som må prioriteres i arbeid for klimatilpasning.

Stiller krav i Durban

Regnskogfondet | 06.12.2011

Et nettverk av over 100 sivilsamfunn- og urfolkorganisasjoner fra land både i sør og nord fremmer fire krav til den internasjonale skog- og klimaavtalen (REDD+) i Durban.

COP 17: Jordbruk må ikke inn som en del av karbonmarkedet

Utviklingsfondet | 06.12.2011

Utviklingsfondet og sør partnere i Durban er uroet over kjøret for å plassere klimatilpasningstiltak på jordbruk inn i teksten under klimabekjempelse.

1 - 30 av 46
1 2

Klipp fra Media

Smultringmodellen kan frigjøre oss fra diskusjonen om økonomisk vekst

ABC nyheter | 02.06.2020

Det kan virke som en utopisk fantasi at vi skal sette menneskers livskvalitet og planetens tålegrenser foran økonomisk vekst. Utopien er imidlertid være i ferd med å bli til virkelighet for én by. Smultringmodellen ble lansert i 2012, og Raworth utdyper hvordan den fungerer i den bestselgende boka Doughnut Economics fra 2017. I april 2020 ble modellen implementert for første gang, i Amsterdam. Byen har vedtatt å styre med smultringmodellen som utgangspunkt. Bystyret i Amsterdam blir den første myndigheten i verden som gjør dette.

Sentralbanksjef Øystein Olsen: – Føler ikke at jeg har ofret noe (etisk forvaltning)

Vårt Land | 02.06.2020

Oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen har fortsatt ikke en klar idé om hvordan han vil jobbe med å utvikle Oljefondets etiske forvaltning.

Argentina forlenger gjeldsforhandlinger nok en gang

ABC nyheter (NTB) | 02.06.2020

Argentina har for tredje gang utsatt fristen for å betale en utenlandsgjeld på 66 milliarder dollar, tilsvarende 635 milliarder norske kroner.

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Organisasjoner krever at regjeringen skaper flere klimajobber

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2020

Til sammen 15 fagforeninger og miljøorganisasjoner krever i et opprop at regjeringen finansierer og planlegger prosjekter som gir flere norske klimajobber.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.