Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Norges første Fairtrade-folkehøgskole

IU | 23.12.2011

Etter samarbeid mellom Internasjonalt Utvalgt for Folkehøgskolen (IU) og Fairtrade Norge kom kriteriene for å bli Fairtrade Folkehøgskole på plass i høst. Tirsdag denne uken fikk Ringerike Folkehøgskole diplom for å være Norges første Fairtrade-folkehøgskole!

Håper Norge ratifiserer klageordning

Redd Barna | 21.12.2011

Denne uken vedtok FN en ordning som gjør det mulig å klage på brudd på Barnekonvensjonen. - Dette er årets beste julegave til verdens barn, og vi håper Norge vil bli med, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

I skyggen av globaliseringen

NOREF | 19.12.2011

Mexico og det nordlige triangel av Sentral America (Honduras, Guatemala og El Salvador) går gjennom en voldsbølge som har dimensjon av en humanitær katastrofe. Åpenbare årsaker er spredningen av den illegale økonomien, narkotikasmugling, menneskehandel og ulovlig våpenhandel.

50 000 barn rammet av flom på Filippinene

Redd Barna | 19.12.2011

Minst 50 000 barn er rammet av syklon og flom på Filippinene. Redd Barna er svært bekymret for de barna som har kommet bort fra foreldrene sine i det voldsomme uværet i helgen.

Hovedpunktene i Bonn II-erklæringen

Afghanistankomiteen i Norge | 16.12.2011

Afghanistankomiteenhar gått gjennom slutterklæringen fra Bonn II-møtet den 5. desember. Les mer i faktaarket Fra «transisjon» til «transformasjon».

Den første FN-rapporten om lhbt

LLH | 16.12.2011

Historisk øyeblikk i går, da FN publiserte den første rapporten organisasjonen noen gang har skrevet om seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Klima etter Durban

Rorg-samarbeidet | 16.12.2011

– Det beste vi kunne oppnå nå, konstaterte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter at resultatet av klimaforhandlingene i Durban ble klart, mens Andrew Preston i ForUM ser resultatet som "små, men viktige steg for klimaet".

Kun plass til én humanitær krise om gangen i mediene

Leger Uten Grenser | 16.12.2011

Leger Uten Grenser og Retriever har det siste halve året overvåket norske mediers dekning av glemte kriser. – Mediedekningen har vært skuffende, sier Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Utviklingsbudsjettet og -politikken 2012+

RORG-samarbeidet / Global | 16.12.2011
I budsjettdebatten på Stortinget denne uka ble den brede enigheten i forsvars- og utenrikspolitikken bekreftet. Det ble også dreiningen mot "samstemt politikk for utvikling", samtidig som skillelinjene i utviklingspolitikken ble drøftet. KrF og regjeringspartiene flyttet på 100 millioner kroner for 2012, mens Høyre varslet endringer, med fokus på demokrati og menneskerettigheter, med en borgerlig valgseier i 2013.

Utviklingsbudsjettet og -politikken 2012+

RORG-samarbeidet | 16.12.2011

I budsjettdebatten på Stortinget denne uka ble den brede enigheten i forsvars- og utenrikspolitikken bekreftet. Det ble også dreiningen mot "samstemt politikk for utvikling", samtidig som skillelinjene i utviklingspolitikken ble drøftet.

8 verste land for barn i krig

Flyktninghjelpen | 15.12.2011

Somalia, tett fulgt av Afghanistan og DR Kongo topper listen over land hvor barn har det verst i verden i dag. - Det er barna som betaler den høyeste prisen i krig og konflikt. I disse førjulstider ønsker vi å sette ekstra søkelys på barn på flukt i krig, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson.

Gaza markerer 16-dagers kampanjen mot vold mot kvinner

UNRWA | 15.12.2011

Over 1000 kvinner og menn i Gaza deltok denne uken i en stor markering som avslutning på den internasjonale 16-dagers kampanjen mot vold mot kvinner. Som del av kampanjen har FNs organisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) i samarbeid med lokale partnere gjennomført kunnskaps- og formidlingsarbeid for å sette fokus på og øke kunnskap omkring problemstillinger knyttet til kjønnsbasert vold i Gaza. UNRWAs kvinneprosjketer i Gaza er støttet av Norge.

Si din mening om Arms Trade Treaty!

ForUM | 14.12.2011

Gjør som Ellen Johnson Sirleaf og andre, si din mening om hvorfor vi trenger en sterk Arms Trade Treaty! Kampanjestart i dag på www.controlarms.org

Klima etter Durban

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2011

– Det beste vi kunne oppnå nå, konstaterte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter at resultatet av klimaforhandlingene i Durban ble klart, mens Andrew Preston i ForUM ser resultatet som "små, men viktige steg for klimaet". Selv om resultatet var stusselig og framtida er usikker holder de fleste på at FN-sporet har levert, mens FrPs Ketil Solvik-Olsen kaller møtet en fiasko.

- Uten kvinner, ingen fred

RORG-samarbeidet / Global | 13.12.2011
- Uten kvinner, ingen fred. Det ble slått fast i forbindelse med at Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman i helga ble tildelt Nobels fredspris 2011 og hyllet i Oslo for deres "ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og kvinners rett til full deltakelse i fredsbyggende virksomhet". Vil den arabiske vårens menn bry seg?

Byttegildets regnestykke

FIVH | 13.12.2011

På juleaften bytter man ting man egentlig ikke har råd til med ting man egentlig ikke vil ha. Det er kanskje en litt for svart-hvit framstilling av virkeligheten, men kan det tenkes at det er flere enn meg som kjenner seg litt igjen?

- Uten kvinner, ingen fred

RORG-samarbeidet | 13.12.2011

Uten kvinner, ingen fred. Det ble slått fast i forbindelse med at Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman i helga ble tildelt Nobels fredspris 2011 og hyllet i Oslo for deres "ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og kvinners rett til full deltakelse i fredsbyggende virksomhet". Vil den arabiske vårens menn bry seg?

11 000 rwandesiske flykninger har kommet hjem

PYM | 12.12.2011

Nylig ble 60 nye flykninger fra Kivuprovisen i Kongo, tilbakeført til sitt opprinnelige hjemland, Rwanda. Dette skjedde gjennom et PYM-koordinert prosjekt som siden oppstarten i 2006 har hjulet over 11 000 rwandesiske flykninger tilbake til sitt hjemland.

H&M og KappAhl i kritikkverdig produksjon

FIVH | 12.12.2011

Arbeidere som syr klær for H&M og KappAhl sier at de får elendig lønn, tvinges til overtid og har ikke mulighet til å fagorganisere seg.

Kirkelig kritikk av ”bulldoser-bistand

Bistandsaktuelt | 12.12.2011

Bistand på sitt verste bidrar til ansvarspulverisering fra topp til bunn. Dette mener den ugandiske biskopen Zac Nyiringiye.

LLH ber presidenten i Nigeria om å stoppe anti-homo lovforslag

LLH | 09.12.2011

Lovutkastet i sin nåværende form vil kunne brukes til å angripe hvem som helst i Nigeria, heteroer som homoer, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH.

- Norge i front i samstemtpolitikken

RORG-samarbeidet | 08.12.2011

- Jeg mener jo at Erik Solheim har gjort mer for å realitetsorientere norsk bistand enn noen gang i norsk bistands historie og jeg støtter det fullt og helt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på Litteraturhuset sist uke.

Idar Kreutzer ny styreleder i Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen | 08.12.2011

Idar Kreutzer ble mandag 5. desember valgt til ny styreleder i Flyktninghjelpen. Kreutzer overtok vervet etter Bernt Bull, som har ledet styret de siste fire årene.

Luciakonsert – Balsam for sjelen

Flyktninghjelpen | 08.12.2011

For sjette år på rad inviterer Kvindelige studenters sangforening til Luciakonsert 13. desember, denne gangen i Trefoldighetskirken kl. 0730 . Overskuddet går som vanlig til Flyktninghjelpen.

Nobelprisvinner til Norad-konferansen

Norad | 07.12.2011

Liberias nylig gjenvalgte president, og en av årets fredsprisvinnere, Ellen Johnson Sirleaf, åpner Norad-konferansen 12. desember.

Skjebnedager for Brasils regnskog

Regnskogfondet og KN | 07.12.2011

I disse dager stemmer senatet i Brasil over et meget omstridt forslag til ny skoglov. Loven vil være et stort tilbakeskritt for det norske samarbeidet med Brasil i kampen mot klimaendringer og skogødeleggelse, mener Regnskogfondet og Kirkens Nødhjelp.

Historisk lav avskoging i brasiliansk Amazonas

Regnskogfondet | 07.12.2011

Den årlige avskogingen i Amazonas er på sitt laveste nivå siden målingene startet i 1988. Dette er gode nyheter fra Brasil.

Klimaseier for barn

Redd Barna | 06.12.2011

I forslaget til klimaavtale som legges fram i Durban i dag blir barn trukket fram som en spesielt sårbar gruppe for klimaendringene og en gruppe som må prioriteres i arbeid for klimatilpasning.

Stiller krav i Durban

Regnskogfondet | 06.12.2011

Et nettverk av over 100 sivilsamfunn- og urfolkorganisasjoner fra land både i sør og nord fremmer fire krav til den internasjonale skog- og klimaavtalen (REDD+) i Durban.

COP 17: Jordbruk må ikke inn som en del av karbonmarkedet

Utviklingsfondet | 06.12.2011

Utviklingsfondet og sør partnere i Durban er uroet over kjøret for å plassere klimatilpasningstiltak på jordbruk inn i teksten under klimabekjempelse.

1 - 30 av 46
1 2

Klipp fra Media

FN-sjefen krever slutt på «krigen mot naturen»

DN (NTB) | 01.10.2020

– En konsekvens av vår ubalanse med naturen er fremveksten av dødelige sykdommer som hiv/aids, ebola og nå covid-19, som vi har lite eller intet forsvar mot, sa Guterres da han åpnet FNs aller første toppmøte om naturmangfoldskrisen. Verdens ledere må endre kurs og endre vårt forhold til naturen, mener FN-sjefen.

Norge og 63 andre land lover å satse på naturmangfold

NRK nyheter | 01.10.2020

Erna Solberg og 63 andre statsledere har signert en erklæring hvor de forplikter seg til en rekke miljøverntiltak fram mot 2030.

Frp sier nei til forslaget til karbonfangst og -lagring

NRK nyheter | 01.10.2020

Regjeringens karbonfangst og -lagringsprosjekt «Langskip» ser med dette ut til å stå i fare for å forlise.

Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil hender (bistand)

E24 (Aftenposten) | 30.09.2020

En fersk rapport slår fast at Norge ikke jobber målrettet nok mot korrupsjon. Likevel sender vi mer og mer penger til verdens mest korrupte regimer.

70 statsledere lover å løse naturkrise – denne gangen med en skjerpet plan

Vårt Land | 30.09.2020

Med en tipunktsplan lover 70 statsledere å få naturen på rett spor etter mange år med overforbruk og ødeleggelser. – Å beskytte natur er å beskytte økonomien vår, sa Erna Solberg.

Amnesty trekker seg ut av India: – Aldri opplevde noe så lammende

Vårt Land | 30.09.2020

Amnesty International sier de har sagt opp alle sine ansatte i India på bakgrunn av represalier fra indiske myndigheter. – Det er gjennomskuelig at dette er knyttet til vårt kritiske søkelys på menneskerettighetsbrudd i India, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.