Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

"Me fekk skikkeleg juling"

SAIH | 31.03.2011
Nyleg vart han fengsla og torturert i 27 dagar. Welcome Zimuto i studentorganisasjonen ZINASU risikerer dødsstraff for sitt engasjement for studentar i Zimbabwe, etter å ha deltatt på eit møte om opprøra i Nord-Afrika. Korleis kunne dette skje? Og kva skjedde – eigentleg?

Regnskogfondets innspill til Erik Solheim om Brasil

Regnskogfondet | 31.03.2011
Denne uken møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim den brasilianske utviklingsbank BNDES i Rio de Janeiro. Regnskogfondet anbefalte at den norske delegasjonen tok opp følgende punkter.

Innfører sanksjoner mot Gbagbo

FN-sambandet | 31.03.2011
Sikkerhetsrådet har gjort enstemmig vedtak om å innføre sanksjoner mot Elfenbenkystens tidligere president. Gbagbo klamrer seg fortsatt til makten selv om han tapte fjorårets presidentvalg.

Stanser etter angrep i Somalia

Leger Uten Grenser | 31.03.2011
Leger Uten Grensers innstiller arbeidet i Mogadishus Medina-bydel etter to granatangrep på én uke. Arbeidet fortsetter i andre deler av Somalia.

500 000 barn på flukt i Elfenbenskysten

Redd Barna | 31.03.2011
Minst 500 000 barn flykter fra de voldelige kampene i Elfenbenskysten. Redd Barna trapper opp nødhjelpen til tross for at urolighetene stadig blir verre.

Hydro i Brasil: En test på samfunnsansvar

Kirkens Nødhjelp | 30.03.2011
Store miljøskader i området der Hydro blir en sentral næringslivsaktør. - Kirkens Nødhjelp forventer at både mennesker og miljø i Barcarena-området i Brasil vil bli ivaretatt på en helt annen måte enn tilfellet har vært så langt. Vi har identifisert store miljøskader i området, sier Arne Dale, programkoordinator i Kirkens Nødhjelp, i forbindelse med Solheims besøk gruveområdene der Hydro har kjøpt opp gruvedrift og foredlingsproduksjon.

Helse-Norge tar ansvar for sine innkjøp

IEH | 30.03.2011

På to år gikk Helse Sør-Øst fra etikk-versting til et forbilde i kampen mot barne- og tvangsarbeid. Nå følger resten av Helse-foretakene etter.

[]

Regnskogfondets innspill til Erik Solheim om Guyana

Regnskogfondet | 30.03.2011
Denne uken besøker statsråd Erik Solheim Guyana. Regnskogfondet anbefaler Norge å ta opp flere punkter som vil forbedre samarbeidsavtalen mellom de to landene.

Burma: Diktaturet fortsetter

Den norske Burmakomité | 30.03.2011
Tidligere statsminister og general Thein Sein ble i dag innsatt som ny president i Burma og juntaen State Peace and Development Council ble formelt nedlagt. Den norske Burmakomité minner om at bak den sivile fasaden er det fortsatt militæret som har makten.

Uro på Katmandu Universitet

Himalpartner | 30.03.2011

HimalPartners utsending i Nepal, Tore Skeie underviser på Universitetet i Katmandu. I mars har det vært mye uro, så Tore har måttet flytte sin undervisning til andre steder.

[]

Krokodiller angriper skolebarn i Zimbabwe

Redd Barna | 30.03.2011
Skolebarna i Mbire-distriktet i Zimbabwe har en livsfarlig skolevei. I elva de må vasse gjennom til og fra skolen risikerer de å bli angrepet av krokodiller.

Internasjonal somling koster menneskeliv i Elfenbenskysten

Flyktninghjelpen | 29.03.2011
Umiddelbare tiltak for å beskytte sivilbefolkningen og møte de ekstreme humanitære behovene i Elfenbenskysten kreves av Flyktninghjelpen i koalisjon med 32 internasjonale og afrikanske organisasjoner.

Krigshandlinger trappes opp i Somalia

Kirkens Nødhjelp | 29.03.2011
De siste to ukene har Kirkens Nødhjelp nærmest daglig fått meldinger om kamper og uro i Gedo-provinsen sørvest i Somalia. - Vi er svært bekymret over det økte konfliktnivået, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Palmeolje: Regnskog i handlevogna

Regnskogfondet | 29.03.2011
Mange har fått med seg at man bør unngå å kjøpe hagemøbler av tropiske tresorter. Men visste du at flere av de vanligste dagligvarene inneholder en planteolje som kan bety slutten for store deler av verdens regnskog?

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon

Kirkens Nødhjelp | 29.03.2011
10. - 12. april går Kirkens Nødhjelps fasteaksjon av stabelen. Dette er Norges nest største dør-til-dør-aksjon med 40 000 bøssebærere. I år settes fokus på urettferdighet: Det er ikke rettferdig at 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom.
[]

Slår meslingealarm i Kongo

Leger Uten Grenser | 29.03.2011
- Epidemien er snart ute av kontroll, sier sykepleier Dina Hovland i Leger Uten Grenser. Hjelpeorganisasjonen har så langt vaksinert 1,5 millioner barn
[]

Terningkast 4 til regjeringens Brasilstrategi

Regnskogfondet | 29.03.2011
Mandag 21. mars lanserte regjeringen sin brasilstrategi. Regnskogfondets Torkjell Leira har analysert innholdet ut fra konsekvenser for klima, miljø og urfolks rettigheter.

Stor risiko for seksuell vold i Liberia

Care Norge | 28.03.2011
I den desperate og kaotiske situasjonen som møter ivorianske flyktninger i Liberia er faren stor for seksuell vold og utnytting, advarer CARE. Tiltak for å forhindre dette, må være en del av den første nødhjelpsinnsatsen.
[]

Gadafi-seier kan svekke FNs fredsvilje

Bistandsaktuelt | 27.03.2011

Aldri før har det vært så mange soldater engasjert i fredsoperasjoner i verden. Men dersom den FN-vedtatte aksjonen mot Gadafi-regimet mislykkes, kan FNs fredsinnsats stå ved et veiskille.

[]

Ny internasjonal seier i kampen mot homofobi og transfobi

LLH | 25.03.2011
85 land – hele 18 flere enn forrige gang – skrev tirsdag under på en uttalelse i FN som blant annet krever at homofili avkriminaliseres.

Deutsche Bank gjør det Oljefondet ikke tør

Regnskogfondet | 25.03.2011
Wilmar er verdens største produsent av palmeolje. Nå har Deutsche Bank trekket sine investeringer i selskapet - mens Oljefondet har fordoblet dem i 2010.

Skatt: Regjeringen åpner døren på gløtt

Kirkens Nødhjelp | 25.03.2011
Finansdepartementet offentliggjorde denne uken at de ”åpner for å vurdere” såkalt land-for-land-rapportering. Kirkens Nødhjelp er veldig fornøyd, men forventer at regjeringen tar skrittet helt ut.
[]

Afghanistan må følges tett

Kirkens Nødhjelp | 25.03.2011
Tirsdag 22. mars annonserte president Hamid Karzai at afghanske myndigheter skal ta over sikkerhetsansvaret i flere provinser og byer. Dette er en prosess som må følges nøye, mener Kirkens Nødhjelp og Afghanistankomiteen i Norge.
[]

Fordømmer bombeangrep

Kirkens Nødhjelp | 25.03.2011
Onsdag ble Jerusalem for første gang på seks år utsatt for et bombeangrep. Kirkens Nødhjelp fordømmer bomben og frykter opptrapping av konflikten.
[]

Skoler stenger så barn kan demonstrere i Jemen

Redd Barna | 25.03.2011
Den politiske volden i Jemen har vokst de siste dagene. Et stort antall barn deltar aktivt i demonstrasjonene. Stadig flere barn blir drept og skadet i de voldelige sammenstøtene.

Mot avkriminalisering i Danmark

Aidnett | 24.03.2011

Danske hivpositive går kanskje mot en politisk seier i løpet av året. Det danske justisdepartementet diskuterer nemlig et lovforslag som vil avkriminalisere det å utsette andre mennesker for hivsmitte gjennom ubeskyttet sex.

Melvin and his sister: A gay Kenyan's struggle to survive - video

Aidnett | 24.03.2011

As discrimination against homosexuals in Africa reaches a new murderous peak, Guardian Films travels to Mombasa, Kenya, to hear from a male prostitute who risks his life to support his younger sister.

God lagerkapasitet styrker jordbruket

FORUT | 24.03.2011
Borgerkrigen i Sri Lanka førte til enorme ødeleggelser. Jorda ble liggende brakk, bolighus og bygninger var skadet og ubrukelige, og nye redskaper og nytt utstyr var nødvendig for å bygge opp igjen det ødelagte og starte ny virksomhet.

Ny tuberkulosetest gir håp for hiv-positive

Leger Uten Grenser | 24.03.2011
- Vi har til nå ikke hatt noen gode måter å teste hiv-positive i utviklingsland for tuberkulosesmitte. Dette er et etterlengtet gjennombrudd, sier lege i Leger Uten Grenser, Marius Trøseid.
[]

Pensjonsfondet øker i Burma

Den norske Burmakomité | 23.03.2011
Statens pensjonsfond utland har økt investeringene i olje- og gassektoren i Burma med 5,7 milliarder kroner. Samtidig meldes det om nye tilfeller av drap og tortur knyttet til denne sektoren. - Dobbeltmoralsk, mener Øyvind Håbrekke, leder for Burma-nettverket på Stortinget.
1 - 30 av 111
1 2 3 4

Klipp fra Media

Frykter koronakrisa kan føre til kraftig økning i barneekteskap: – Vi er veldig bekymret

Dagsavisen | 20.09.2020

Malawi er blant landene i verden med flest barneekteskap. I følge FNs barneorganisasjon Unicef blir om lag 46 prosent av jentene gift før de er 18 år, 9 prosent blir gift før de fyller 15. Nå frykter SOS-barnebyer at koronastengte skoler vil kunne føre til en stor økning i barneekteskap og tenåringsgraviditeter. Som i store deler av verden har skolene i Malawi vært stengt siden pandemien for alvor brøt ut i mars.

Flyktningar flest er ute av syne for deg

Vårt Land | 20.09.2020

Høyrt om Kutupalong? Enn Bidibidi? Eller Diffa? Alle tre er enorme flyktningleirar. Som alle er langt ute av syne. I Uganda har FN valt ut 125.000 kvoteflyktningar som treng nytt heimland.

Oljefondet har solgt milliardinvestering i kontroversielt kinesisk teknologiselskap

Aftenposten | 19.09.2020

Oljefondet har solgt seg ut av det kinesiske teknologiselskapet Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. Selskapet anklages for grove brudd på menneskerettighetene mot uigurene.

Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

E24 (Stavanger Aftenblad) | 19.09.2020

Per Steinar Stamnes er sokkelleder for fagforbundet Industri Energi i Equinor. Han reagerer kraftig på det som har kommet frem om selskapets virksomhet i Angola. – Det er utrolig trist at en slik sak kommer opp. Det er ikke bra for selskapets omdømme, sier Stamnes.

Ber Norge hente IS-kvinner, så barna ikke blir terrorister

VG | 19.09.2020

Dersom barn av IS-kvinner tvinges til en oppvekst i leirene i Syria, danner de en ny generasjon av enda farligere terrorister. Det advarer kurdernes utenrikssjef.

– En bistandsorganisasjon ville aldri gått med på en slik avtale (Equinor/Angola)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 18.09.2020

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er kritisk til Equinors millionbetaling til uspesifiserte sosiale prosjekter i Angola. Han mener det burde blitt stilt strengere krav til kontroll av hvordan pengene ble brukt.

Forsker ber nordmenn løfte blikket: – Moria er et sandkorn i en mye større situasjon

NRK nyheter | 18.09.2020

Forsker Morten Bøås i NUPI mener det finnes mennesker som har det langt verre. Han mener slagordet «50 er for lite» har lite for seg.

Hvorfor er det så lite koronasmitte i Afrika? Nå undersøker forskerne en overraskende teori.

Aftenposten | 18.09.2020

De overraskende tallene snur deler av den «vedtatte sannheten» om koronasmitte på hodet. Trangboddhet og vanskelige hygieniske forhold blir vanligvis sett på som faktorer som fremmer smitte. Nå lurer enkelte forskere på om disse faretegnene virker stikk motsatt i Afrika.

Norad frykter tilbakeslag for de fattigste

Vårt Land | 17.09.2020

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell er bekymret for at det legges økt vekt på egeninteresser i global bistand, samt for nedgang i næringslivets investeringer i fattige land.

Nedslående FN-rapport: Ingen land nådde 2020-målene (Aichi-målene)

ABC nyheter | 17.09.2020

En fersk rapport fra FN slår fast at ingen land har nådd målene som ble satt for ti år siden. – Menneskeheten står ved et veiskille, advarer rapporten. I 2010 samlet ledere seg fra 196 forskjellige land i Japan. Samtlige signerte en liste med 20 tiltak opprettet for å «redde planeten», skriver CNN.