Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

Soria Moria i det blå?Tore Linné Eriksen melder seg ut av SV

RORG-samarbeidet / Global | 31.05.2011
Professor og folkeopplyser Tore Linné Eriksen mener Norge med rødgrønn regjering har blitt en miljøversting og krigsnasjon. Han tar konsekvensen av det og melder seg ut av SV. Har visjonene om internasjonal solidaritet i regjeringens Soria Moria-erklæring, som i 2005 ble hyllet av progressive aktører i Sør, forsvunnet i det blå?

Soria Moria i det blå?

RORG-samarbeidet | 31.05.2011

Professor og folkeopplyser Tore Linné Eriksen mener Norge med rødgrønn regjering har blitt en miljøversting og krigsnasjon. Han tar konsekvensen av det og melder seg ut av SV. Har visjonene om internasjonal solidaritet i regjeringens Soria Moria-erklæring, som i 2005 ble hyllet av progressive aktører i Sør, forsvunnet i det blå?

Vil lage ny politikk for klima og flukt

Flyktninghjelpen | 30.05.2011

Klimaendringer fordriver millioner av mennesker hvert år. Flyktninghjelpen er medarrangør når Nansenkonferansen om klimaendringer og flukt samler forskere, myndigheter og humanitære aktører i Oslo i juni.

Regnskogsaktivister drept i Brasil

Regnskogfondet | 30.05.2011
De siste ukene har tre regnskogaktivister blitt drept. Debatten rundt den nye skogloven i Brasil har ført til økt spenning mellom miljøvernere og godseierlobbyen.
[]

Hjelper sårede etter selvmordsangrep i Pakistan

Leger Uten Grenser | 30.05.2011
Torsdag 26. mai ble 36 mennesker drept og om lag 60 skadet etter et selvmordsangrep i byen Hangu nordøst i Pakistan. Leger Uten Grenser behandlet 58 sårede.
[]

Flere flykter fra kamper i Faryab

Flyktninghjelpen | 30.05.2011
Flyktninghjelpen trapper opp nødhjelpsinnsatsen etter at tusenvis av sivile har måttet flykte på grunn av kamper mellom opprørsgrupper og internasjonale styrker i Faryab, Afghanistan.

Hva kommer etter "vesten mot resten"?

RORG-samarbeidet | 27.05.2011

Makten i verdenssamfunnet flytter sørover. Da USAs president Barack Obama talte i det britiske parlamentet denne uka hilste han denne utviklingen velkommen, men understreket også at USA og Europa slett ikke har utspilt sin ledende rolle. I disse dager står striden om ny IMF-sjef, men på litt lengre sikt står striden om bl.a. det vestlige hegemoniet når det gjelder samfunnsforskning (sic). Kanskje går vi mot slutten av en periode med "vesten mot resten", men maktens geopolitiske vandring er ikke nødvendigvis bra for hverken miljøet eller folk flest om verdens utvikling forøvrig fortsetter som i dag.

Ny generalsekretær i Caritas Internationalis

Caritas Norge | 27.05.2011

Michel Roy er valgt som ny generalsekretær for Caritas Internationalis de neste fem årene av generalforsamlingen. Han tar over etter Lesley-Anne Knight som har vært generalsekretær siden 2007. For øyeblikket jobber Michel Roy som direktør for lobby- og talsmannsvirksomheten for Secours Catholique (Caritas Frankrike).

[]

Kan redde ti millioner hivpositive

Leger Uten Grenser | 27.05.2011
8. juni møtes FNs medlemsland i New York for å diskutere hvordan verden skal håndtere hiv/aids-epidemien de neste fem til ti årene.
[]

Hva kommer etter "vesten mot resten"?

RORG-samarbeidet / Global | 27.05.2011
Makten i verdenssamfunnet flytter sørover. Da USAs president Barack Obama talte i det britiske parlamentet denne uka hilste han denne utviklingen velkommen, men understreket også at USA og Europa slett ikke har utspilt sin ledende rolle. I disse dager står striden om ny IMF-sjef, men på litt lengre sikt står striden om bl.a. det vestlige hegemoniet når det gjelder samfunnsforskning (sic). Kanskje går vi mot slutten av en periode med "vesten mot resten", men maktens geopolitiske vandring er ikke nødvendigvis bra for hverken miljøet eller folk flest om verdens utvikling forøvrig fortsetter som i dag.

Klimakrise – På tide å flykte?

Flyktninghjelpen | 27.05.2011

Hvem tar ansvaret for folk på flukt fra klimaendringene? Klimakrisen er her og nå. Befolkningen i store deler av verden lever med trusselen hver dag allerede.Flyktninghjelpen inviterer til debatt på Litteraturhuset i Oslo, tirsdag 7.juni kl. 19.00.

Brasil: Skoglov med dramatiske konsekvenser vedtatt

Regnskogfondet | 26.05.2011
Natt til onsdag vedtok underhuset i den brasilianske kongressen et meget omstridt forslag til ny skoglov som vil åpne opp for mer avskoging i Amazonas.

Vokser opp med søsken i Kina

SOS-barnebyer | 26.05.2011

I Kina er store søskengrupper en sjeldenhet. Barna i SOS-barnebyene vokser opp med mange søsken og setter stor pris på det, forteller SOS-medarbeider Lene Moen Vik, som nylig besøkte Urumqi i Kina.

[]

Kvinnebank gir nye muligheter

Bistandsaktuelt | 26.05.2011

For to år siden ble Tanzania Women’s Bank opprettet i Dar es Salaam. Med enkle regler og lite byråkrati åpner denne banken nye muligheter for kvinner som aldri tidligere har hatt en bankkonto eller kunnet ta lån.

Søk om Operasjon Dagsverk

Operasjon Dagsverk | 24.05.2011

OD er skoleelevenes årlige internasjonale solidaritetsaksjon. Aksjonen består av to deler: en informasjonskampanje og OD-dagen. Vanligvis deltar over 180,000 elever fordelt på 700 skoler, både barne-, ungdoms-, videregående- og folkehøyskoler. Det jobbes inn mellom 28-30 mill. kroner.

[]

Ansvarlig turisme i Gambia: Meningsfylte opplevelser som utviklingsverktøy

Ansvarlig Turisme | 23.05.2011

I Gambia er turismen en av hovedinntektskildene. For å øke levevilkår i landet trengs det ansvarlig turisme. 31.mai lanserer Ethical Travel Portal en webside for å fronte småskala prosjekter i Gambia.

Pasientene strømmer til i Elfenbenskysten

Leger Uten Grenser | 23.05.2011
Bedre sikkerhet gir bedre tilgang til helsetjenester.

Nødhjelp etter masseflukt fra Abyei

Leger Uten Grenser | 23.05.2011
Hele befolkningen har flyktet fra byen Abyei etter voldsomme kamper i det omstridte grenseområdet mellom Nord- og Sør-Sudan.

SSB/Norad's "godhetsindeks"

RORG-samarbeidet / Global | 23.05.2011
- Massiv støtte til bistand, kunne vi lese i avisa Klassekampen sist uke, som viste til en fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) utført på oppdrag fra Norad. Slik er det imidlertid stort sett også i andre vestlige giverland, der andelen som vil øke bistanden tildels er betydelig større enn i Norge. Blir det samstemt politikk for utvikling av en slik "godhetsindeks" blant giverlandene? Årets rapport gir noen hint, men kanskje holdningsundersøkelser i Sør kan gi et bedre korrektiv til givernes selvgodhet?

SSB/Norad's "godhetsindeks"

RORG-samarbeidet | 23.05.2011

- Massiv støtte til bistand, kunne vi lese i avisa Klassekampen sist uke, som viste til en fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) utført på oppdrag fra Norad. Slik er det imidlertid stort sett også i andre vestlige giverland, der andelen som vil øke bistanden tildels er betydelig større enn i Norge. Blir det samstemt politikk for utvikling av en slik "godhetsindeks" blant giverlandene? Årets rapport gir noen hint, men kanskje holdningsundersøkelser i Sør kan gi et bedre korrektiv til givernes selvgodhet?

Lanserer norsk nettverk for forfulgte akademikere

SAIH | 23.05.2011
Krig og politisk uro rammer ofte akademikere. Nå vil norske universiteter og høgskoler gå sammen om å beskytte og jobbe for forfulgte akademikere, forskere og kunstnere. 23. mai er startskuddet for den norske Scholars at Risk-seksjonen.

Hva nå, WTO?

RORG-samarbeidet | 20.05.2011

Forhandlingene om verdenshandelen i WTO står i stampe. Utenriksminister Jonas Gahr Støre står likevel fortsatt på for å bringe Doha-forhandlingene i mål, med støtte fra tunge aktører som NHO og HSH. - Doha gravlegges, spår imidlertid Roar Gulbrandsen i NHO (Mat og drikke) og tar til orde for nye forhandlinger tilpasset verdenssamfunnets bevhov. Også Handelskampanjen er opptatt av verdenssamfunnets behov. De mener at 10 års Doha-forhandlinger er nok og at arbeidet med et nytt mandat for WTO bør begynne. Hvor går veien videre?

Indonesia oppfyller ikke regnskogavtale med Norge

Regnskogfondet | 20.05.2011
Til tross for løfter om milliard-støtte fra Norge, vil ikke Indonesias president verne regnskogen i landet. – En trist dag for Indonesias regnskog, sier Regnskogfondet.
[]

Hva nå, WTO?

RORG-samarbeidet / Global | 20.05.2011
Forhandlingene om verdenshandelen i WTO står i stampe. Utenriksminister Jonas Gahr Støre står likevel fortsatt på for å bringe Doha-forhandlingene i mål, med støtte fra tunge aktører som NHO og HSH. - Doha gravlegges, spår imidlertid Roar Gulbrandsen i NHO (Mat og drikke) og tar til orde for nye forhandlinger tilpasset verdenssamfunnets bevhov. Også Handelskampanjen er opptatt av verdenssamfunnets behov. De mener at 10 års Doha-forhandlinger er nok og at arbeidet med et nytt mandat for WTO bør begynne. Hvor går veien videre?

Frykter alenegang og svak satsing på de fattigste

Bistandsaktuelt | 20.05.2011

Miljø- og utviklingsministeren fikk skryt for mye godt håndverk i stortingsmeldingen «Mot en grønnere utvikling». Men mens KrF kritiserte Norge for alenegang i skogsatsingen, er Høyre kritisk til Solheims klokkertro på «Trickle-down-effekten»

[]

Norge må ta ansvar for Libya-flyktningene

Leger Uten Grenser | 20.05.2011
Leger Uten Grenser mener europeiske land gjør altfor lite for de mange sivile som flykter fra krigen i Libya. – Norge må ta imot flere flyktninger, sier lege Morten Rostrup.

Regnskogfondets innspill om Oljefondet til morgendagens høring i Finanskomiteen

Regnskogfondet | 19.05.2011
Regnskogfondets høringsinnspill til Meld. St. 15 (2010-2011) om Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010: Den gjeldende forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) er ikke tilstrekkelig for å sikre at de etiske retningslinjene for SPU følges, den undergraver Norges forsøk på å bevare regnskog, og er i strid med klimaavtalen som ble vedtatt i Cancún i desember 2010.

– Båten broren min var i sank

Redd Barna | 19.05.2011
Stadig flere barn flykter alene i båt fra kampene i Libya og til den italienske øya Lampedusa. Ikke alle overlever den farlige båtturen.

Sjokkerende tall fra Kongo

Care Norge | 19.05.2011

Det har lenge vært kjent at seksuelle overgrep er svært utbredt i Kongo. Nå viser en studie fra The American Journal of Public Health at antallet ofre kan være betydelig høyere enn tidligere anslått.Ifølge studien som skal publiseres i juni, men som nyhetsbyråer allerede har fått tilgang til, ble over 400.000 kvinner voldtatt i Kongo i løpet av 12 måneder mellom 2006 og 2007. Dette innebærer at 1152 kvinner ble voldtatt hver dag, altså 48 voldtekter i timen.

15 år og går andre år på barneskolen

Redd Barna | 19.05.2011
– Jeg går på skolen så jeg kan lære meg bokstaver og lese mitt eget språk, sier 15 år gamle Vannek.
1 - 30 av 71
1 2 3

Klipp fra Media

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.

Libya er blitt en slagmark for verdens mektigste stater

Dagsavisen | 28.05.2020

Borgerkrigen i Libya har herjet siden Muammar Gaddafis regime ble styrtet i 2011. Flere millitsgrupper har siden sloss om makten. Siden i fjor har opprørsgeneralen Khalifa Haftar kjempet om å innta hovedstaden Tripoli og styrte den FN-støttede regjeringen til Fayez al-Sarraj.

Rapport: Koronapandemien får katastrofale følger for millioner av barn

Dagsavisen (NTB) | 27.05.2020

Millioner av barn havner i fattigdom, fratas utdanning og vaksine og risikerer omfattende overgrep som følge av koronapandemien, ifølge ny rapport.

Om Moria-beslutningen: - Komplett kaos

Dagbladet | 27.05.2020

Høyre har blitt overkjørt, mener Frps Jon Helgheim, mens Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani mener saken har synliggjort en dårlig politisk ledelse.

Costa Rica først ute i Mellom-Amerika med likekjønnede ekteskap

ABC nyheter (NTB) | 27.05.2020

Costa Rica tillater likekjønnede ekteskap som første land i Mellom-Amerika. Rettskjennelsen trådte i kraft ved midnatt tirsdag.

Sluttspurt for norsk kamp om plass i FNs sikkerhetsråd

Dagsavisen (NTB) | 26.05.2020

Om drøyt tre uker blir det klart om Norge sikrer seg en plass i FNs sikkerhetsråd. Rivalene er Canada og Irland, og fredag stiller alle tre landene til debatt.

Kritiserer Klimakur 2030 for manglende naturfokus

ABC nyheter | 26.05.2020

– Baksiden ved et ensidig fokus på klima er at man risikerer å sette i gang tiltak som kanskje er negative for natur, og kanskje til og med negative for klima, sier forskningssjef Kristin Thorsrud Teien.

KrF og Venstre jakter fellesforslag – kan overkjøre Høyre i Moria-drama

Vårt Land | 26.05.2020

KrF jobber i spann med Venstre om eget forslag uavhengig av Høyre. Kan skape drama om Ap også stemmer for.

Moria-barna: Hvem er de og hva handler striden om?

Dagsavisen | 25.05.2020

Flere EU-land har allerede sagt ja til å ta imot enslige barn og unge som har sittet i overfylte flyktningleirer i Hellas. Tirsdag stemmer Stortinget over hva Norge skal gjøre.