Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Synlig, men forstummet i Nepal

FOKUS | 30.06.2011

Kvinnelige politikere i Nepal okkuperer en tredjedel av Parlamentets seter, men det hjelper lite så lenge deres fullverdige deltakelse i beslutnings- og grunnlovsprosesser hindres. Den patriarkalske kulturen marginaliserer kvinnene, og fører til at ingen vil høre på hva de har å si.

[]

Koste seg på Skeive Dager i Oslo, frykter for livet hjemme i Kampala

LLH - Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner | 30.06.2011
Frykt preger hverdagen til lhbt-aktivistene fra Uganda som besøkte LLH under Skeive Dager.

Går sammen mot angrep på utdanning

SAIH | 30.06.2011
Nyhetsbildet for juni viser flere eksempler på voldelige angrep på studenter og professorer rundt i verden. Forrige uke ble tre studenter drept da syriske sikkerhetsstyrker raidet en universitetsbygning i Damaskus. Samme dag ble "Global Coalition to Protect Education from Attack" lansert.

Hvorfor er rike land fattige?

RORG-samarbeidet / Global | 30.06.2011
- Hvordan de rike ble rike og hvorfor de fattige blir fattigere, var tittelen på en bok av Erik S. Reinert for noen år tilbake. Nå har regjeringen lansert sin egen vri: Hvorfor er rike land fattige? I filmen med samme navn forklarer UD betydningen av skatt i fattige land som er rike på naturressurser og knytter dette til ulovlig kapitalflyt, bruk av skatteparadiser og behov for land for land-rapportering. Regjeringen og Reinert er ikke helt enige. Changemaker "godblunker" litt til begge.

Hjelper økonomiske flyktninger i Mexico

Redd Barna | 30.06.2011
Slaveliknende arbeid, elendige boligforhold og ikke noe helsetilbud er hverdagen for mange fattige familier fra sørlige Mexico som lar seg lokke av bakmenn til å flytte nordover til Sinaloa i håp om et bedre liv.

Deklarasjonen fra FNs Toppmøte på HIV og AIDS: et kompromiss

FOKUS | 29.06.2011

I begynnelsen av juni 2011 var verdensledere samlet i New York for å sparke i gang framtidas HIV/AIDS respons. Resultatet ble en kompromissdeklarasjon, som ikke utviser progressiviteten Norge ønsket på forhånd, hevder Anette Remme, leder i SAIH.

[]

MyGoodAct – bestem selv hva pengene brukes til

Regnskogfondet | 29.06.2011
Det skal være lett å støtte sakene man brenner for! Det er ideen bak nettsamfunnet MyGoodAct, som lanseres i dag. Regnskogfondet er med.

– Tørken er like farlig som krigen

Redd Barna | 29.06.2011
Den verste tørken på flere tiår rammer Somalia og andre deler av Øst-Afrika. Hver eneste dag ankommer flere enn 800 barn flyktningleiren Dadaab i Kenya.

Samfunnsansvar à la laissez-faire

RORG-samarbeidet | 29.06.2011

OECDs nye retningslinjer for ansvarlig næringsliv har blitt tatt vel imot av partene i arbeidslivet i Norge, men vil de virke? Kan storselskapenes virksomhet i OECDs nye retningslinjer for ansvarlig næringsliv har blitt tatt vel imot av partene i arbeidslivet i Norge, men vil de virke? Kan storselskapenes virksomhet i globaliseringens tidsalder tøyles med frivillige retningslinjer og velmente oppfordringer om å oppføre seg pent? ForUM er skeptisk, eierskapsmeldingen er ullen og lovens lange, globale arm finnes ikke. Denne uka møtes OECD for å drøfte det videre arbeidet med næringslivets samfunnsansvar.

Kampanje: Stop poverty

KFUK-KFUM Global | 29.06.2011

Fattigdommen er menneskeskapt og den kan utryddes av mennesker. Det handler om en skjev fordeling av verdens ressurser. Norges og verdens offisielle politikk slik den er definert gjennom tusenårsmålene går bare inn for å redusere fattigdom, ikke utrydde den. Nå sier KFUK-KFUM Global nei til fattigdom, og vi trenger din hjelp.

[]

Åpenhet og rapportering: Nye rammeverk

IEH | 28.06.2011

FN vedtok 16. juni nye retningslinjer for implementering av rammeverket ”Protect, respect and remedy”. FNs spesialrepresentant på området, professor John Ruggie har ledet FNs arbeid med å definere og foreslå konkrete tiltak for å fremme respekt for menneskerettigheter i næringslivet siden 2005.

[]

Samfunnsansvar à la laissez-faire

RORG-samarbeidet / Global | 28.06.2011
OECDs nye retningslinjer for ansvarlig næringsliv har blitt tatt vel imot av partene i arbeidslivet i Norge, men vil de virke? Kan storselskapenes virksomhet i globaliseringens tidsalder tøyles med frivillige retningslinjer og velmente oppfordringer om å oppføre seg pent? ForUM er skeptisk, eierskapsmeldingen er ullen og lovens lange, globale arm finnes ikke. Denne uka møtes OECD for å drøfte det videre arbeidet med næringslivets samfunnsansvar.

Den internasjonale homodagen 2011: Ingen gullgryte under Guatemalas regnbue

FOKUS | 27.06.2011

Guatemala var et av verdens første land til å avkriminalisere homofili, men lovens signaleffekt har uteblitt. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt) i Sentral-Amerikas nest største land lever under lovløse forhold.

[]

ICC utsteder arrestordre på Gaddafi

FN-sambandet | 27.06.2011
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt en arrestordre på Muammar Gaddafi og to andre.

Brasilianer skal lede FAO

FN-sambandet | 27.06.2011
José Graziano de Silva er valgt til ny leder for FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) fra 1. januar 2012.

Caritas Norge på lobbytur til Brussel for fred i Colombia

Caritas Norge | 24.06.2011

Caritas Norge var i midten av juni i Brussel for å påvirke Europa-parlamentarikere til å støtte Colombia i sine forsøk på å etablere en fungerende rettsstat. Myndighetene i Colombia har nettopp vedtatt en lov som skal gi konfliktens ofre oppreisning for overgrepene de har vært utsatt for.

[]

Et folk uten framtid?

Den norske Burmakomité | 24.06.2011
Norge ønsker å engasjere seg mer i Burma. Det bør inkludere en løsning for den brutalt diskriminerte folkegruppen rohingyaene.

Den internasjonale dagen for enker

FOKUS | 23.06.2011

FN krever at kvinner, inkludert enker, skal være integrert i samfunnet i de land der de bor, og kaller på medlemslandene til å sette i gang positive tiltak. I forbindelse med 23. juni, den internasjonale dagen for enker, understreker FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, at anerkjennelse av enkers rettslige og sosiale beskyttelse vil fremme kvinnelig deltagelse i samfunnet. Og videre vil dette bidra til eliminering av fattigdom og promotering av fred.

[]

Hogstselskap dømt til å betale 540 millioner kroner

Regnskogfondet | 23.06.2011
Papua Ny-Guinea: For første gang er et tømmerselskap dømt til å betale erstatning. – En stor seier for lokalsamfunnene og et bevis på at rettssystemet er rettferdig, sier papuaneren Kenn Mondiai.

Jens redder skog, Sigbjørn ødelegger

Regnskogfondet | 22.06.2011
Finansdepartementet uttaler at det ikke er noen mangel på sammenheng i regjeringens regnskogsatsning og Oljefondets investeringer. Det er feil. Kommentar av Lars Løvold, Regnskogfondet

Ban Ki-moon gjenvalgt for fem nye år

FN-sambandet | 22.06.2011
Ban Ki-moon fikk støtte fra alle FNs medlemsland da han ble gjenvalgt som FNs generalsekretær.

Women2Drive-kampanje ignorert av saudiske styresmakter

FOKUS | 21.06.2011

I mai måned annonserte saudiske kvinner gjennom Facebook at de ville kjempe for kvinners rett til å kjøre bil. Women2Drive-kampanjen fikk bred internasjonal støtte, og flere spådde at dette kom til å bli oppstarten på en samfunnsomveltning i Saudi-Arabia slik en har sett i andre arabiske land denne våren. Men slik ble det ikke, i hvert fall ikke foreløpig.

[]

Tvilsom vestlig omfavnelse av den arabiske våren?

RORG-samarbeidet / Global | 20.06.2011
- Utvikling og reform må komme innenfra, understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre i februar. Nå kappes imidlertid vestlige aktører og institusjoner, som Verdensbanken og IMF, om å støtte "den arabiske våren". Denne vestlige omfavnelsen kan være et tveegget sverd for både vesten og demokratiforkjempere i Midtøsten og Nord-Afrika. - Sekulær demokratisering er avgjørende, mener Samir Amin.

Tvilsom vestlig omfavnelse av den arabiske våren?

RORG-samarbeidet | 20.06.2011

- Utvikling og reform må komme innenfra, understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre i februar. Nå kappes imidlertid vestlige aktører og institusjoner, som Verdensbanken og IMF, om å støtte "den arabiske våren". Denne vestlige omfavnelsen kan være et tveegget sverd for både vesten og demokratiforkjempere i Midtøsten og Nord-Afrika. - Sekulær demokratisering er avgjørende, mener Samir Amin.

Norsk skyggerapport til FNs Kvinnekonvensjon

FOKUS | 20.06.2011

Bak rapporten står 30 organisasjoner i Norge. Hver organisasjon har bidratt med ekspertise og kunnskap på sitt felt. Temaene som blir tatt opp reflekterer utfordringene som sivilt samfunn mener vi står overfor.

[]

Verdens dag for flyktninger 2011

FOKUS | 20.06.2011

Kvinner er mest sårbare for konsekvensene av klimaendringer og naturkatastrofer. Det er på høy tid at kvinner engasjeres som agenter for endring.

[]

Dagsavisen vier avis til flyktninger

Flyktninghjelpen | 17.06.2011
Lørdag 18. juni har Dagsavisen dedikert sin avis til verdens flyktninger i forkant av Verdens flyktningdag mandag 20. juni.

SMS for mødrehelse

CARE | 17.06.2011
CARE sine helsearbeidere i Rwanda har begynt å bruke mobilteknologi for å bedre helsen til mødre og nyfødte i det fattige Gatsibo-distriktet.

Demning legges på is i Amazonas etter massivt press

Regnskogfondet | 16.06.2011
Peru: Myndighetene har stoppet en demning som ville ha medført enorme miljøskader og tvangsflytting av 15 000 familier. - En veldig gledelig nyhet, sier Anders Krogh i Regnskogfonde

Livsfarlig å være kvinne i Afghanistan

FOKUS | 16.06.2011

Vold, svake helsetilbud og fattigdom gjør Afghanistan til verdens farligste land for kvinner, viser ny undersøkelse fra Thomson Reuters Foundation.

[]
1 - 30 av 77
1 2 3

Klipp fra Media

OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats

E24 | 11.11.2019

OECD tar opp kampen mot skatteparadis og vil sørge for at digitale teknologigiganter som Facebook og Google betaler sin rettferdige del av skatten til landene de opererer i. Det vil også Norge tjene godt på.

Rødgrønne partier vil bruke Oljefondets midler aktivt for klima

DN (NTB) | 11.11.2019

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at Oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi, en linje Erna Solberg mente var dum.

- Norge er hyklere (våpensalg/menneskerettigheter)

Dagbladet | 11.11.2019

Norge selger våpen til Midtøsten med den ene hånda og prediker om menneskerettigheter og demokrati med den andre. Dobbeltmoralsk og ødeleggende, mener irakisk historiker.

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

VG | 11.11.2019

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.

Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia

Aftenposten (NTB) | 11.11.2019

Presidentene i Venezuela, Argentina og Nicaragua fordømmer det de kaller et statskupp i Bolivia.

Arrestordre på Morales – valgkommisjonen arrestert (Bolivia)

NRK nyheter | 11.11.2019

Den avgåtte presidenten i Bolivia er etterlyst, og naboland kaller det statskupp. Lederne i valgkommisjonen er arrestert og siktet for juks.

Jusprofessor meiner miljøorganisasjonane kan vinna i Klimasøksmålet

ABC nyheter (framtida.no) | 10.11.2019

Både saksøkar Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, og jusprofessor trur klimasøksmålet kan vinne gjennom når det no skal opp i lagmannsretten.

Han var 14 år da han lå et døgn på et hjul under en smuglerlastebil. Nå går han på skole i Norge.

Aftenposten | 10.11.2019

Det han husker best, er minuttene da han holdt å bli kvalt. Han satt bak i containeren og manglet luft. Han var kommet seg til Calais i Frankrike, men nå var kroppen stiv og iskald. Han var livredd. Lukket øynene. Siden har Ahmad al-Rashid kalt dette «dødsøyeblikket».

Opptøyene i Chile: – Vi er tilbake i diktaturet

VG | 10.11.2019

Demonstranter er blitt drept, fengslet og mange har forsvunnet i kjølvannet av de store demonstrasjonene i Chile. Det får chilenere til å tenke tilbake på tiden med diktatur.

Demonstranter stengte radio- og TV-stasjon i Bolivia – presidenten kaller det statskupp

NRK nyheter (NTB) | 10.11.2019

Regjeringskritiske demonstranter i Bolivia stormet natt til søndag redaksjonslokalene til en radiokanal og en TV-stasjon og tok begge av lufta.