Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Konkurrerer om Sør-Sudans oljepenger

Bistandsaktuelt | 31.07.2011

Øst-afrikanske land vil hjelpe å bygge Sør-Sudan og sikre seg handel. Kenya og Uganda konkurrerer om de beste avtalene.

[]

– Jeg har ikke mat

Redd Barna | 29.07.2011
Kenyanske Fatuma er 16 år og mor. Samtidig må hun passe på sine yngre søsken. Tørken og matmangelen rammer familien hardt. Fatumas sønn er akutt underernært og syk.

Behring Breivik og bin Laden

RORG-samarbeidet | 27.07.2011

Terroren har rammet Norge. Det var ikke radikale islamister, slik mange først trodde, men en norsk anti-jihadist som sto bak. - En gal manns verk eller har vi fostret et monster med våre fiendebilder av Islam?, spør mange seg. - Anders Behring Breivik er bin Laden i revers, mener andre og får bekreftet at alle ideologier og religioner kan brukes til vold og terror. - Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet, sa statsminister Jens Stoltenberg i Oslo Domkirke sist søndag og la til: Men aldri naivitet.

Behring Breivik og bin Laden

RORG-samarbeidet / Global | 27.07.2011
Terroren har rammet Norge. Det var ikke radikale islamister, slik mange først trodde, men en norsk anti-jihadist som sto bak. - En gal manns verk eller har vi fostret et monster med våre fiendebilder av Islam?, spør mange seg. - Anders Behring Breivik er bin Laden i revers, mener andre og får bekreftet at alle ideologier og religioner kan brukes til vold og terror. - Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet, sa statsminister Jens Stoltenberg i Oslo Domkirke sist søndag og la til: Men aldri naivitet.

Hverdagshelten Hussein redder liv på Afrikas horn

Redd Barna | 27.07.2011
Over hele Afrikas horn jobber Redd Barnas nødhjelpseksperter døgnet rundt for å hjelpe de mest sårbare barna og familiene deres gjennom tørken. Hussein Ali Adan er en av våre sykepleiere som redder liv i Kenyas ødemark.

Mange barn traumatisert ett år etter flommen

Redd Barna | 27.07.2011
Ett år etter flommen rammet 20 millioner mennesker i Pakistan, er livet langt fra tilbake til det normale for flomofrene. Barna lider fortsatt av traumer, og mange må arbeide i stedet for å gå på skolen.

Nødhjelp til rettighetsaktivister

Bistandsaktuelt | 26.07.2011

Aktivister i mange land rundt om verden lever i fare for å bli arrestert, trakassert eller drept. Norge bidrar til et nytt global fond for gi støtte slik at rettighetsforsvarere skal kunne fortsett sitt frihetsarbeid.

[]

En million barn kan sulte i hjel i Somalia

Redd Barna | 20.07.2011
Mer enn en million barn står i fare for å dø av sult i Somalia, frykter Redd Barna. Nå erklærer FN hungersnød i landet.

Vertsfamilier søkes

AFS Norge | 20.07.2011

I slutten av august i år kommer det 150 vertselever som skal tilbringe et skoleår i Norge. Et år som vertsfamilie vil bli et helt annerledes år hvor dere har sjansen til å få en kulturell opplevelse utenom det vanlige. Gjennom AFS Norge Internasjonal Utveksling får disse ungdommene en mulighet til å lære norsk og oppleve den norske kulturen.

[]

Kunnskap får bein å gå på

Fredskorpset | 19.07.2011

Det hadde ikke blitt en eneste protese dersom vi bare hadde sendt penger. Vi må overføre kunnskap og mennesker, sier avdelingsleder på Sophies Minde, Rune Nilsen.

[]

Desperat situasjon i Somalia

Redd Barna | 19.07.2011
FN vurdere å erklære situasjonen i Somalia for hungersnød. – Situasjonen er desperat. Verdenssamfunnet må trappe opp nødhjelpen for å forhindre en katastrofe, sier Redd Barnas David Wightwick.

Ban: - Velkommen, Sør-Sudan

FN-sambandet | 15.07.2011
Bare få dager etter at Sør-Sudan fikk sin selvstendighet, ble landet medlem av FN. Dermed består organisasjonen nå av 193 medlemsland.

Barn fra Sør-Sudan forteller

Redd Barna | 15.07.2011
Sør-Sudan er verdens nyeste land. Her kan du se barn i Sør-Sudan fortelle om livet på flukt fra krigen og om fremtidshåpene sine.

– Tørken er det verste jeg har opplevd

Redd Barna | 15.07.2011
Det sier 60 år gamle Dahaba. Som millioner av andre på Afrikas horn slåss hun nå for at familien skal overleve den akutte mangelen på mat og vann.

- Sør-Sudan må unngå bistandssirkus

RORG-samarbeidet | 13.07.2011

- Sør-Sudan må unngå bistandssirkus, sier Hilde Frafjord Johnson, som nylig ble utnevnt til FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan. 9. juli fikk det nye landet sin lenge etterlengtede uavhengighet, godt hjulpet av bl.a. norske aktører som Norsk Folkehjelp og Frafjord Johnson, men det nye landet står nå overfor store oppgaver og utfordringer. Håndtering av oljeressursene langs grensen mot Sudan i nord er en av dem og internasjonal bistand en annen. Dette vil bli utfordringer også for Norges videre engasjement.

Søk pressestipend!

Internasjonal Reporter | 13.07.2011

Internasjonal Reporter deler ut pressestipend på kr 10.000 - 40.000 til journalister som vil dekke en eller flere av ti glemte kriser, definert av Leger Uten Grensers glemte kriser-prosjekt.

[]

Tre deltakere i Caritas-programmer drept i Colombia

Caritas Norge | 13.07.2011
2. juli ble Jorge Herrera, en bonde fra Montelíbano, drept av paramilitære soldater som herjer i området. Jorge Herrera deltok i nødhjelpsarbeidet etter den fryktelige flommen i Colombia i regi av Caritas Montelíbano. Samme uke ble Elías Comocó drept, en deltaker i Caritas Montelíbanos fredsprogram. Samtidig tok paramilitære stryker livet av lokalsamfunnsleder Emergida del Carmen Fuentes Herandez, som var aktiv deltaker i et rehabiliteringsprosjekt med støtte fra Caritas Tyskland.
[]

- Sør-Sudan må unngå bistandssirkus

RORG-samarbeidet / Global | 12.07.2011
- Sør-Sudan må unngå bistandssirkus, sier Hilde Frafjord Johnson, som nylig ble utnevnt til FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan. 9. juli fikk det nye landet sin lenge etterlengtede uavhengighet, godt hjulpet av bl.a. norske aktører som Norsk Folkehjelp og Frafjord Johnson, men det nye landet står nå overfor store oppgaver og utfordringer. Håndtering av oljeressursene langs grensen mot Sudan i nord er en av dem og internasjonal bistand en annen. Dette vil bli utfordringer også for Norges videre engasjement.

Dobbelt så mange underernærte barn

Redd Barna | 11.07.2011
Ett av tre barn er nå akutt underernært i de hardest tørkerammede delene av Somalia. Flyktningleirene nord i Puntland og over grensen i Kenya er sprengt. – Vi trenger desperat flere forsyninger for å hindre at denne alvorlige krisen utvikler seg til en stor tragedie, sier Redd Barnas nødhjelpssjef her, David Wightwick.

Make Love, Not War på Utviklingshuset i sommer

Norad | 09.07.2011

Norad har i samarbeid med performancekunstner Kate Pendry laget installasjonen ”Make Love, Not War”. Den ble vist på Hovefestivalen 2011. Nå går turen videre til Utviklingshuset.

[]

Risikabel retur

Flyktninghjelpen | 08.07.2011

Sør-sudanesere nord i Sudan risikerer liv og helse på vei tilbake til Sør-Sudan, som på lørdag får sin uavhengighet.

[]

SOS-barnebyer ønsker synlig Unicef

SOS-barnebyer | 08.07.2011

SOS-barnebyer ber UNICEF være en synlig leder i arbeidet med å formidle og implementere de nye retningslinjene for barn uten foreldreomsorg.

[]

Tøff start for Sør-Sudan som eget land

Redd Barna | 08.07.2011
I morgen blir Sør-Sudan en egen stat. Det kommer til å bli ett av de verste landene i verden å være barn. Derfor må landets nye regjering øremerke deler av oljeinntektene for å redde barns liv.

SOS-barnebyen i Somaliland åpnet

SOS-barnebyer | 08.07.2011

I slutten av juni ble den nye barnebyen i Hargeisa, Somaliland offisielt åpnet av SOS-barnebyers internasjonale president Helmut Kutin. Landets president Ahmed Mohamed Mohamud, flere ministre og Hargeisas borgermester deltok i åpningen, dette understreker hvor høyt Somaliland verdsetter SOS-barnebyers arbeid.

[]

Lovene er ikke verdt papiret de er skrevet på

FOKUS | 07.07.2011

På papiret har kvinners juridiske rettigheter i verden blitt bedret, men det skorter på implementeringen, hevdes det i ny rapport fra UN Women. Lovene forblir ofte på papiret uten å bli oversatt til likestilling og rettferdighet i praksis.

[]

Kirkens Nødhjelp deler ut mat til tørkerammede

Kirkens Nødhjelp | 07.07.2011
Ti millioner mennesker på Afrikas Horn er rammet av alvorlig tørke. Verst rammet er Somalia, hvor Kirkens Nødhjelp nå jobber på spreng for å distribuere mat til over 30.000 mennesker.

Se hvordan katastrofen rammer Øst-Afrika

Redd Barna | 06.07.2011
Den verste tørken på 60 år har ført til akutt mangel på mat og vann for ni millioner mennesker på Afrikas horn. Norske Redd Barna har akkurat gitt 500 000 kroner til nødhjelpsarbeidet.

3 dager igjen til uavhengighet - Et opprør for frihet

Norsk Folkehjelp | 06.07.2011
Det finnes to ord i dagligtalen som er felles for alle de nærmere 200 folkegruppene i Sør-Sudan, og som de har kjent gjennom flere hundre år. Hver gang disse to ordene dukker opp i sørsudanernes sinn, blir de påmint om all den ydmykelse, smerte og ondskap som makthaverne i nord har påført dem.

– Store utdanningsbehov fremdeles udekket

Redd Barna | 06.07.2011
Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang oppfordret det internasjonale samfunnet om å prioritere utdanning i katastrofer og i land med krig da hun talte til delegatene på ECOSOC høynivåmøte i Genève mandag.

President angriper “hjelpeorganisasjoner”

Bistandsaktuelt | 05.07.2011

Tanzanias president Jakaya Kikwete angriper internasjonale organisasjoner som han mener tegner negativt bilde av Afrika for å få penger fra givere.

[]
1 - 30 av 35
1 2

Klipp fra Media

Oljefondet har solgt milliardinvestering i kontroversielt kinesisk teknologiselskap

Aftenposten | 19.09.2020

Oljefondet har solgt seg ut av det kinesiske teknologiselskapet Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. Selskapet anklages for grove brudd på menneskerettighetene mot uigurene.

Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

E24 (Stavanger Aftenblad) | 19.09.2020

Per Steinar Stamnes er sokkelleder for fagforbundet Industri Energi i Equinor. Han reagerer kraftig på det som har kommet frem om selskapets virksomhet i Angola. – Det er utrolig trist at en slik sak kommer opp. Det er ikke bra for selskapets omdømme, sier Stamnes.

Ber Norge hente IS-kvinner, så barna ikke blir terrorister

VG | 19.09.2020

Dersom barn av IS-kvinner tvinges til en oppvekst i leirene i Syria, danner de en ny generasjon av enda farligere terrorister. Det advarer kurdernes utenrikssjef.

– En bistandsorganisasjon ville aldri gått med på en slik avtale (Equinor/Angola)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 18.09.2020

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er kritisk til Equinors millionbetaling til uspesifiserte sosiale prosjekter i Angola. Han mener det burde blitt stilt strengere krav til kontroll av hvordan pengene ble brukt.

Forsker ber nordmenn løfte blikket: – Moria er et sandkorn i en mye større situasjon

NRK nyheter | 18.09.2020

Forsker Morten Bøås i NUPI mener det finnes mennesker som har det langt verre. Han mener slagordet «50 er for lite» har lite for seg.

Hvorfor er det så lite koronasmitte i Afrika? Nå undersøker forskerne en overraskende teori.

Aftenposten | 18.09.2020

De overraskende tallene snur deler av den «vedtatte sannheten» om koronasmitte på hodet. Trangboddhet og vanskelige hygieniske forhold blir vanligvis sett på som faktorer som fremmer smitte. Nå lurer enkelte forskere på om disse faretegnene virker stikk motsatt i Afrika.

Norad frykter tilbakeslag for de fattigste

Vårt Land | 17.09.2020

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell er bekymret for at det legges økt vekt på egeninteresser i global bistand, samt for nedgang i næringslivets investeringer i fattige land.

Nedslående FN-rapport: Ingen land nådde 2020-målene (Aichi-målene)

ABC nyheter | 17.09.2020

En fersk rapport fra FN slår fast at ingen land har nådd målene som ble satt for ti år siden. – Menneskeheten står ved et veiskille, advarer rapporten. I 2010 samlet ledere seg fra 196 forskjellige land i Japan. Samtlige signerte en liste med 20 tiltak opprettet for å «redde planeten», skriver CNN.

EU-kommisjonen vil foreslå å øke klimamålet for 2030 til minst 55 prosent

ABC nyheter (NTB) | 17.09.2020

Som ventet går EU-kommisjonens leder inn for å sikte mot minst 55 prosent klimakutt innen 2030, opp fra dagens mål på 40 prosent.

Tror ny asylordning kan bli vanskelig å få til (EU)

NRK nyheter | 17.09.2020

EU-kommisjonen vil bytte ut Dublin-forordningen i asylsaker med en «sterk solidaritetsmekanisme». Norsk professor og forsker tror det blir krevende å få til.