Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: August

Chile: Pinochets sinte barnebarn

SAIH | 31.08.2011
Deler av den politiske eliten har omsider lært at man bør se på engasjerte ungdommer som en ressurs, ikke stemple dem som «ubrukelige oppviglere» skriver Benedicte Bull, fra Senter for Utvikling og Miljø ved UiO til Klassekampen

Slutt på fattigmedisinen

Aidsnett | 30.08.2011

Vi kan sikre den første aidsfrie generasjonen siden ­­epidemien startet. Men skal vi lykkes, må fattige få de nyeste og beste medisinene.

We need more funds to increase access to Aids drugs

Aidsnett | 30.08.2011

The international community has set itself the target of putting another 9 million people on antiretroviral treatment by 2015, but raising the funds to reach this number will be a challenge.

Fall in funding raises question mark over future of global fight against Aids

Aidsnett | 30.08.2011

International financing for HIV programmes in developing nations worldwide has fallen 10% according to a new report

Oppkalte landsbyen etter Redd Barna

Redd Barna | 30.08.2011
Har du et godt kart over Nicaragua, kan du se landsbyen "Save the Children". Navnet gir uttrykk for takknemligheten lokalbefolkningen følte for hjelpen de fikk fra Redd Barna etter orkanen Mitch raserte området i 1998.

Bistandsbransjens definisjonsmakt

RORG-samarbeidet | 29.08.2011

I boka "Mat er makt" har Kaare M. Bilden også viet plass til å drøfte "bistandsbransjens definisjonsmakt" og kommunikasjon. Debatt ble det, etter at han i Dagsavisen i juni fulgte opp boka med å utfordre både Norads Kjell Terje Ringdal, PLAN og SOS-barnebyer: Blir dere med på å flytte fokus fra konsekvensene av fattigdom, over til årsakene? Noe helt klart svar har han imidlertid ikke fått og fulgte opp med fornyede utfordringer til Norad sist uke i både Dagsavisen og VG.

Sjokkerende tilstander på sykehus i Tripoli

Leger Uten Grenser | 29.08.2011
Flere sykehus er avstengt, helsearbeiderne er utslitte og det er stor mangel på utstyr og medisiner. Utenfor sykehuset Abu Salim fant Leger Uten Grensers hjelpearbeidere et titall døde.

Bistandsbransjens definisjonsmakt

RORG-samarbeidet / Global | 29.08.2011
I boka "Mat er makt" har Kaare M. Bilden også viet plass til å drøfte "bistandsbransjens definisjonsmakt" og kommunikasjon. Debatt ble det, etter at han i Dagsavisen i juni fulgte opp boka med å utfordre både Norads Kjell Terje Ringdal, PLAN og SOS-barnebyer: Blir dere med på å flytte fokus fra konsekvensene av fattigdom, over til årsakene? Noe helt klart svar har han imidlertid ikke fått og fulgte opp med fornyede utfordringer til Norad sist uke i både Dagsavisen og VG.

Ulike og overlappende rettssystemer vanskeliggjør gjennomføring av reformer

FOKUS | 29.08.2011

Stater, religiøse eller etnisk-språklige samfunn, og andre grupperinger som landsbyer, nabolag og familier har egne systemer for å løse problemer, konflikter eller klager. Disse systemene kalles “rettsordener”, og eksisterer ofte i tillegg til det formelle rettssystemet, og et pluralistisk, overlappende rettssystem oppstår.

[]

Arabisk frigjøring i nord - akademisk frihet knebles i sør

SAIH | 29.08.2011
I Malawi og Zimbabwe opplever studenter og akademikere at ytringsfriheten blir kneblet når det refereres til de aktuelle hendelsene i Nord-Afrika.
[]

Leger Uten Grenser støtter sykehus i Tripoli

Leger Uten Grenser | 26.08.2011
Helsevesenet i den libyske hovedstaden mangler livsviktige forsyninger og utstyr.

"Tripolis sykehus er fulle av sårede"

Leger Uten Grenser | 26.08.2011

Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator Jonathan Whittall rapporterer fra den libyske hovedstaden.

Tid for globale saker i lokalvalgkampen?

RORG-samarbeidet | 25.08.2011

 U-landene er premissleverandører for utviklingen i kommune-Norge, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og daglig leder i ForUM, Elin Enge, har en rekke eksempler på hvordan lokalpolitikk og lokalvalg henger sammen med globale utviklingsspørsmål. Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine M. Eriksen Søreide (H), mener imidlertid kommunevalgkampen først og fremst skal handle om hvem som skal styre kommunen din. I går startet partilederne valgkampen med partilederdebatt på NRK og TV2, mens Dagsavisen og Global.no i samarbeid om en ny debattarena startet debatten om globale spørsmål i valgkampen 2011.

Ny kunnskap å ta med hjem

Fredskorpset | 25.08.2011

Jeg har fått mye ny kunnskap som jeg vil ta med hjem til min arbeidsgiver i Tanzania. Selv om Tanzania og Uganda er naboland, har jeg opplevd mange forskjeller og fått et nytt perspektiv som vil hjelpe meg å gjøre en bedre jobb som Community Development Officer når jeg kommer tilbake til Tanzania.

[]

Vil kjempe mot helseforskjellene

Bistandsaktuelt | 25.08.2011

Verdens helse er på bedringens vei, ifølge The Lancet-redaktør Richard Horton. Men skal tusenårsmålene for helse nås, kreves det en kjempeinnsats for at alle skal få lik tilgang på helsetjenester.

[]

Tørkeofre i Mogadishu venter desperat på hjelp

Flyktninghjelpen | 25.08.2011
Hundretusener av desperate ofre for tørken i Somalia strømmer inn til landets hovedstad Mogadishu i håp om å få hjelp.

Kultur-Norge mobiliserer for sultrammede på Afrikas horn

Flyktninghjelpen | 25.08.2011
Komikerne Lisa Tønne, Henrik Thodesen og Jonna Støme var blant artistene som stilte opp på en helaften til inntekt for Flyktninghjelpens arbeid for de sultrammede på Afrikas horn. Mens Øyafestivalen har donert prispengene de vant som ”eksepsjonell formidler".

Dødelig angrep på sivile og hjelpearbeidere i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 24.08.2011
Mange hundre mennesker skal ha blitt drept i et angrep i byen Pieri i Sør-Sudan torsdag morgen. Leger Uten Grensers sykehus ble plyndret og delvis brent ned. En av hjelpeorganisasjonens lokalt ansatte er bekreftet død, 17 andre er fortsatt savnet.

Tid for globale saker i lokalvalgkampen?

RORG-samarbeidet / Global | 24.08.2011
- U-landene er premissleverandører for utviklingen i kommune-Norge, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og daglig leder i ForUM, Elin Enge, har en rekke eksempler på hvordan lokalpolitikk og lokalvalg henger sammen med globale utviklingsspørsmål. Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine M. Eriksen Søreide (H), mener imidlertid kommunevalgkampen først og fremst skal handle om hvem som skal styre kommunen din. I går startet partilederne valgkampen med partilederdebatt på NRK og TV2, mens Dagsavisen og Global.no i samarbeid om en ny debattarena startet debatten om globale spørsmål i valgkampen 2011.

FN kritiseres på Afrikas horn

FN-sambandet | 23.08.2011
17 FN-organisasjoner er aktive i Somalia, landet som er hardest rammet av katastrofen. De mange ulike rollene FN-organene har i landet gjør det vanskelig å arbeide.

Oppdrag: Stopp salget av regnskogtømmer!

Regnskogfondet | 23.08.2011
Vil du bidra og være med på å redde regnskogen? I høst skal vi undersøke hvilke butikker som selger tropisk tømmer og lage en forbrukerguide. Arbeidet er gjort unna på en ettermiddag. Kampanjeperiode 15.sept - 15.okt 2011.

Leger Uten Grenser trapper opp i Vest-Libya

Leger Uten Grenser | 23.08.2011
Sykehus i Tripoli rapporterer om alvorlig mangel på forsyninger og helsepersonell. Samtidig strømmer sårede til etter kamper i Zawiyah.

Når penger teller mer enn solidaritet, og når vann er gull verdt

FOKUS | 23.08.2011

Det er dystopisk å lure på når vi må begynne å betale for lufta vi puster inn, skriver Zuhal Ye?ilyurt Gündüz i det sosiologiske magasinet Monthly Review i januar 2011.

[]

Markering mot Belo Monte i Oslo i dag

Regnskogfondet | 22.08.2011
I dag demonstrerte 9 norske organisasjoner mot det omstridte vannkraftprosjektet Belo Monte.

Chilenske studenter kysser, danser og løper for utdanningreform

SAIH | 22.08.2011
I tre måneder har studentprotestanter i Chile tatt i bruk kreative virkemidler i kampen for at alle skal ha råd til å ta utdanning. De har lykkes i å skape et høyt politisk press og har en folkelig oppslutning på 70 %, mot presidentens 26 %. Se video av 4000 studenter som danser sin protest til musikk fra Michael Jackson!

Somalia: "Sykehuset er fylt med syke og sultne"

Leger Uten Grenser | 22.08.2011
Lege Hussein Sheikh Qassim jobber på Leger Uten Grensers sykehus i Marere, sør i Somalia. Les hans sterke historier om hjelpeorganisasjonens pasienter i det kriserammede landet.

Søk pressestipend!

Internasjonal Reporter | 22.08.2011

Internasjonal Reporter deler ut pressestipend på kr 10.000 - 40.000 til journalister som vil dekke en eller flere av ti glemte kriser, definert av Leger Uten Grensers glemte kriser-prosjekt. Ny søknadsfrist er 26. august.

[]

Sultkatastrofen - økende press i Etiopia

SOS-barnebyer | 22.08.2011

SOS-barnebyer intensiverer nødhjelpen i Etiopia. Hver dag kommer hundrevis av nye flyktninger fra Somalia. SOS-barnebyer samarbeider med Redd Barna for å gi livsnødvendig hjelp til barn og familier.

[]

Dysfunksjonelle juridiske systemer fører til underrapportering av overgrep mot kvinner

FOKUS | 22.08.2011

I møtet med rettssystemet støter mange kvinner på ulike hindringer i form av sosiale barrierer, mangel på kunnskap om hvordan det juridiske systemet fungerer og kostbare tjenesteytere som ikke nødvendigvis er lydhøre for kvinners behov.

[]

Grove overgrep mot kvinner i Somalia

FOKUS | 19.08.2011

Margot Wallström, FN generalsekretærs spesialrapportør på seksualisert vold i konflikt, uttrykker stor bekymring for kvinners sikkerhet i Somalia. Kvinner og jenter som flykter fra hungersnøden på Afrikas horn blir utsatt for voldtekter, kidnappinger og tvangsgiftemål.

[]
1 - 30 av 67
1 2 3

Klipp fra Media

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.

Skatteparadis-kritikk mot Norges Bank

VG | 29.05.2020

Sigrid Klæboe Jacobsen jobber for mer åpenhet om skatt i verden. Hun mener oljefondssjef Nicolai Tangens omtale av skatteparadis torsdag, svekker tilliten til hans og Norges Banks arbeid på feltet.

Slik blir regjeringens grønne krisepakke

NRK nyheter | 29.05.2020

Havvind, batteriteknologi, hydrogen og miljøvennlig skipsfart er noe av det regjeringen har i tankene når «den grønne omstillingspakken» lanseres i dag. Pengene er en del av en større tiltakspakke som blir offentliggjort seinere i dag.

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.