Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: August

Chile: Pinochets sinte barnebarn

SAIH | 31.08.2011
Deler av den politiske eliten har omsider lært at man bør se på engasjerte ungdommer som en ressurs, ikke stemple dem som «ubrukelige oppviglere» skriver Benedicte Bull, fra Senter for Utvikling og Miljø ved UiO til Klassekampen

Slutt på fattigmedisinen

Aidsnett | 30.08.2011

Vi kan sikre den første aidsfrie generasjonen siden ­­epidemien startet. Men skal vi lykkes, må fattige få de nyeste og beste medisinene.

We need more funds to increase access to Aids drugs

Aidsnett | 30.08.2011

The international community has set itself the target of putting another 9 million people on antiretroviral treatment by 2015, but raising the funds to reach this number will be a challenge.

Fall in funding raises question mark over future of global fight against Aids

Aidsnett | 30.08.2011

International financing for HIV programmes in developing nations worldwide has fallen 10% according to a new report

Oppkalte landsbyen etter Redd Barna

Redd Barna | 30.08.2011
Har du et godt kart over Nicaragua, kan du se landsbyen "Save the Children". Navnet gir uttrykk for takknemligheten lokalbefolkningen følte for hjelpen de fikk fra Redd Barna etter orkanen Mitch raserte området i 1998.

Bistandsbransjens definisjonsmakt

RORG-samarbeidet | 29.08.2011

I boka "Mat er makt" har Kaare M. Bilden også viet plass til å drøfte "bistandsbransjens definisjonsmakt" og kommunikasjon. Debatt ble det, etter at han i Dagsavisen i juni fulgte opp boka med å utfordre både Norads Kjell Terje Ringdal, PLAN og SOS-barnebyer: Blir dere med på å flytte fokus fra konsekvensene av fattigdom, over til årsakene? Noe helt klart svar har han imidlertid ikke fått og fulgte opp med fornyede utfordringer til Norad sist uke i både Dagsavisen og VG.

Sjokkerende tilstander på sykehus i Tripoli

Leger Uten Grenser | 29.08.2011
Flere sykehus er avstengt, helsearbeiderne er utslitte og det er stor mangel på utstyr og medisiner. Utenfor sykehuset Abu Salim fant Leger Uten Grensers hjelpearbeidere et titall døde.

Bistandsbransjens definisjonsmakt

RORG-samarbeidet / Global | 29.08.2011
I boka "Mat er makt" har Kaare M. Bilden også viet plass til å drøfte "bistandsbransjens definisjonsmakt" og kommunikasjon. Debatt ble det, etter at han i Dagsavisen i juni fulgte opp boka med å utfordre både Norads Kjell Terje Ringdal, PLAN og SOS-barnebyer: Blir dere med på å flytte fokus fra konsekvensene av fattigdom, over til årsakene? Noe helt klart svar har han imidlertid ikke fått og fulgte opp med fornyede utfordringer til Norad sist uke i både Dagsavisen og VG.

Ulike og overlappende rettssystemer vanskeliggjør gjennomføring av reformer

FOKUS | 29.08.2011

Stater, religiøse eller etnisk-språklige samfunn, og andre grupperinger som landsbyer, nabolag og familier har egne systemer for å løse problemer, konflikter eller klager. Disse systemene kalles “rettsordener”, og eksisterer ofte i tillegg til det formelle rettssystemet, og et pluralistisk, overlappende rettssystem oppstår.

[]

Arabisk frigjøring i nord - akademisk frihet knebles i sør

SAIH | 29.08.2011
I Malawi og Zimbabwe opplever studenter og akademikere at ytringsfriheten blir kneblet når det refereres til de aktuelle hendelsene i Nord-Afrika.
[]

Leger Uten Grenser støtter sykehus i Tripoli

Leger Uten Grenser | 26.08.2011
Helsevesenet i den libyske hovedstaden mangler livsviktige forsyninger og utstyr.

"Tripolis sykehus er fulle av sårede"

Leger Uten Grenser | 26.08.2011

Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator Jonathan Whittall rapporterer fra den libyske hovedstaden.

Tid for globale saker i lokalvalgkampen?

RORG-samarbeidet | 25.08.2011

 U-landene er premissleverandører for utviklingen i kommune-Norge, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og daglig leder i ForUM, Elin Enge, har en rekke eksempler på hvordan lokalpolitikk og lokalvalg henger sammen med globale utviklingsspørsmål. Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine M. Eriksen Søreide (H), mener imidlertid kommunevalgkampen først og fremst skal handle om hvem som skal styre kommunen din. I går startet partilederne valgkampen med partilederdebatt på NRK og TV2, mens Dagsavisen og Global.no i samarbeid om en ny debattarena startet debatten om globale spørsmål i valgkampen 2011.

Ny kunnskap å ta med hjem

Fredskorpset | 25.08.2011

Jeg har fått mye ny kunnskap som jeg vil ta med hjem til min arbeidsgiver i Tanzania. Selv om Tanzania og Uganda er naboland, har jeg opplevd mange forskjeller og fått et nytt perspektiv som vil hjelpe meg å gjøre en bedre jobb som Community Development Officer når jeg kommer tilbake til Tanzania.
 

[]

Vil kjempe mot helseforskjellene

Bistandsaktuelt | 25.08.2011

Verdens helse er på bedringens vei, ifølge The Lancet-redaktør Richard Horton. Men skal tusenårsmålene for helse nås, kreves det en kjempeinnsats for at alle skal få lik tilgang på helsetjenester.

[]

Tørkeofre i Mogadishu venter desperat på hjelp

Flyktninghjelpen | 25.08.2011
Hundretusener av desperate ofre for tørken i Somalia strømmer inn til landets hovedstad Mogadishu i håp om å få hjelp.

Kultur-Norge mobiliserer for sultrammede på Afrikas horn

Flyktninghjelpen | 25.08.2011
Komikerne Lisa Tønne, Henrik Thodesen og Jonna Støme var blant artistene som stilte opp på en helaften til inntekt for Flyktninghjelpens arbeid for de sultrammede på Afrikas horn. Mens Øyafestivalen har donert prispengene de vant som ”eksepsjonell formidler".

Dødelig angrep på sivile og hjelpearbeidere i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 24.08.2011
Mange hundre mennesker skal ha blitt drept i et angrep i byen Pieri i Sør-Sudan torsdag morgen. Leger Uten Grensers sykehus ble plyndret og delvis brent ned. En av hjelpeorganisasjonens lokalt ansatte er bekreftet død, 17 andre er fortsatt savnet.

Tid for globale saker i lokalvalgkampen?

RORG-samarbeidet / Global | 24.08.2011
- U-landene er premissleverandører for utviklingen i kommune-Norge, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og daglig leder i ForUM, Elin Enge, har en rekke eksempler på hvordan lokalpolitikk og lokalvalg henger sammen med globale utviklingsspørsmål. Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine M. Eriksen Søreide (H), mener imidlertid kommunevalgkampen først og fremst skal handle om hvem som skal styre kommunen din. I går startet partilederne valgkampen med partilederdebatt på NRK og TV2, mens Dagsavisen og Global.no i samarbeid om en ny debattarena startet debatten om globale spørsmål i valgkampen 2011.

FN kritiseres på Afrikas horn

FN-sambandet | 23.08.2011
17 FN-organisasjoner er aktive i Somalia, landet som er hardest rammet av katastrofen. De mange ulike rollene FN-organene har i landet gjør det vanskelig å arbeide.

Oppdrag: Stopp salget av regnskogtømmer!

Regnskogfondet | 23.08.2011
Vil du bidra og være med på å redde regnskogen? I høst skal vi undersøke hvilke butikker som selger tropisk tømmer og lage en forbrukerguide. Arbeidet er gjort unna på en ettermiddag. Kampanjeperiode 15.sept - 15.okt 2011.

Leger Uten Grenser trapper opp i Vest-Libya

Leger Uten Grenser | 23.08.2011
Sykehus i Tripoli rapporterer om alvorlig mangel på forsyninger og helsepersonell. Samtidig strømmer sårede til etter kamper i Zawiyah.

Når penger teller mer enn solidaritet, og når vann er gull verdt

FOKUS | 23.08.2011

Det er dystopisk å lure på når vi må begynne å betale for lufta vi puster inn, skriver Zuhal Ye?ilyurt Gündüz i det sosiologiske magasinet Monthly Review i januar 2011.

[]

Markering mot Belo Monte i Oslo i dag

Regnskogfondet | 22.08.2011
I dag demonstrerte 9 norske organisasjoner mot det omstridte vannkraftprosjektet Belo Monte.

Chilenske studenter kysser, danser og løper for utdanningreform

SAIH | 22.08.2011
I tre måneder har studentprotestanter i Chile tatt i bruk kreative virkemidler i kampen for at alle skal ha råd til å ta utdanning. De har lykkes i å skape et høyt politisk press og har en folkelig oppslutning på 70 %, mot presidentens 26 %. Se video av 4000 studenter som danser sin protest til musikk fra Michael Jackson!

Somalia: "Sykehuset er fylt med syke og sultne"

Leger Uten Grenser | 22.08.2011
Lege Hussein Sheikh Qassim jobber på Leger Uten Grensers sykehus i Marere, sør i Somalia. Les hans sterke historier om hjelpeorganisasjonens pasienter i det kriserammede landet.

Søk pressestipend!

Internasjonal Reporter | 22.08.2011

Internasjonal Reporter deler ut pressestipend på kr 10.000 - 40.000 til journalister som vil dekke en eller flere av ti glemte kriser, definert av Leger Uten Grensers glemte kriser-prosjekt. Ny søknadsfrist er 26. august.

[]

Sultkatastrofen - økende press i Etiopia

SOS-barnebyer | 22.08.2011

SOS-barnebyer intensiverer nødhjelpen i Etiopia. Hver dag kommer hundrevis av nye flyktninger fra Somalia. SOS-barnebyer samarbeider med Redd Barna for å gi livsnødvendig hjelp til barn og familier.

[]

Dysfunksjonelle juridiske systemer fører til underrapportering av overgrep mot kvinner

FOKUS | 22.08.2011

I møtet med rettssystemet støter mange kvinner på ulike hindringer i form av sosiale barrierer, mangel på kunnskap om hvordan det juridiske systemet fungerer og kostbare tjenesteytere som ikke nødvendigvis er lydhøre for kvinners behov.

[]

Grove overgrep mot kvinner i Somalia

FOKUS | 19.08.2011

Margot Wallström, FN generalsekretærs spesialrapportør på seksualisert vold i konflikt, uttrykker stor bekymring for kvinners sikkerhet i Somalia. Kvinner og jenter som flykter fra hungersnøden på Afrikas horn blir utsatt for voldtekter, kidnappinger og tvangsgiftemål.

[]
1 - 30 av 67
1 2 3

Klipp fra Media

Ap kutter i bistandskroner til Afrika – vil heller satse mot Trumps kutt i abortstøtte

Vårt Land+ | 12.11.2019

I alternativt budsjett vil Ap snu kutt der KrF tapte i årets budsjettkamp. Men en halv milliard bistandskroner til fattige land flyttes og kontantstøtte kuttes.

Norge bidrar med 55 millioner i året til et skolepensum som fremmer martyrdød, konflikt og jihad

Aftenposten | 12.11.2019

I de nye skolebøkene i Palestina finnes ikke landet Israel. Referanser til fredsprosesser er fjernet. I stedet lærer elevene at martyrdøden er «det viktigste i livet».

Rapport: Norge vil tjene mer enn Australia på oljeboring i Australbukta

Dagsavisen (NTB) | 12.11.2019

Den norske stat kommer til å tjene 2,4 milliarder kroner mer på olje- og gassproduksjonen i Australbukta enn den australske stat, ifølge ny rapport.

OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats

E24 | 11.11.2019

OECD tar opp kampen mot skatteparadis og vil sørge for at digitale teknologigiganter som Facebook og Google betaler sin rettferdige del av skatten til landene de opererer i. Det vil også Norge tjene godt på.

Rødgrønne partier vil bruke Oljefondets midler aktivt for klima

DN (NTB) | 11.11.2019

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at Oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi, en linje Erna Solberg mente var dum.

- Norge er hyklere (våpensalg/menneskerettigheter)

Dagbladet | 11.11.2019

Norge selger våpen til Midtøsten med den ene hånda og prediker om menneskerettigheter og demokrati med den andre. Dobbeltmoralsk og ødeleggende, mener irakisk historiker.

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

VG | 11.11.2019

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.

Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia

Aftenposten (NTB) | 11.11.2019

Presidentene i Venezuela, Argentina og Nicaragua fordømmer det de kaller et statskupp i Bolivia.

Arrestordre på Morales – valgkommisjonen arrestert (Bolivia)

NRK nyheter | 11.11.2019

Den avgåtte presidenten i Bolivia er etterlyst, og naboland kaller det statskupp. Lederne i valgkommisjonen er arrestert og siktet for juks.

Jusprofessor meiner miljøorganisasjonane kan vinna i Klimasøksmålet

ABC nyheter (framtida.no) | 10.11.2019

Både saksøkar Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, og jusprofessor trur klimasøksmålet kan vinne gjennom når det no skal opp i lagmannsretten.