Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Bikram ble blind etter bakholdsangrep

FFO/Atlas-alliansen | 29.06.2012

- Jeg var soldat i kamp og forberedt på at noe kunne skje. Dette ble min måte å takle situasjonen på etter at jeg mistet synet på begge øynene under borgerkrigen, forteller Bikram Rana (30) fra Nepal.

Fire ansatte savnet etter angrep i Dadaab

Flyktninghjelpen | 29.06.2012

Tre ansatte er skadet og fire savnet etter et angrep på en Flyktninghjelpen-konvoi i flyktningleiren Dadaab i Kenya fredag formiddag. Vi gjør nå alt vi kan for å skaffe opplysninger om hvor våre savnede kolleger befinner seg.

La noen andre ta oppvasken

SLUG | 27.06.2012

I Dagsavisen i dag skriver SLUGs Gina Ekholt og Changemakers Ingrid Aas Borge om behovet for at en norsk gjeldsrevisjon gjennomføres eksternt. Oppfordringen lyder: Sigbjørn Johnsen må la noen andre ta gjeldsoppvasken for ham, og ikke forsøke å skjule skitne tallerkener i skapet.

Syversen (KrF) lærer engelskmenn om gjeldsslette

SLUG | 26.06.2012

En stor honør til Hans Olav Syversen som har reist over havet for å snakke om sletting av gjelda etter Skipseksportkampanjen for britiske parlamentarikere. SLUG synes det er flott at det er noen fra opposisjonen som tar i et tak for å inspirere andre til å følge Norges eksempel som en ansvarlig gjeldsslettenasjon.

Verdens ledere har ikke tatt ansvar i Rio+20

Spire | 25.06.2012

Sivilsamfunnet i Rio og mennesker fra hele verden er skuffet og frustert etter at FNs store konferanse for bærekraftig utvikling (Rio+20) resulterte i et svært svakt og utforpliktende sluttdokument

Rio+20 ikke et vendepunkt, men noen positive signaler

Utviklingsfondet | 25.06.2012

Er Rio+20 bare tropisk tristesse? Sluttdokumentet fra FNs konferanse i Rio er som forventet: Ikke særlig bra. Men det finnes ting å bygge videre på. Nå må Norge gjøre en jobb på hjemmebane for å fylle på med konkrete tiltak.

Stop Poverty Party

KFUK-KFUM Global | 25.06.2012

KFUK-KFUM Global, sammen med Norges KFUK-KFUM og Norad inviterer til Stop Poverty Party i Jernbaneparken på Gjøvik førstkommende torsdag. Mer enn 2,5 milliarder mennesker er fattige. Det er en katastrofe for barn, ungdom og voksne- og det er fullstendig unødvendig!

Verdensbankens Van(n)vittige energiplaner

FIVAS | 20.06.2012

Verdensbanken valgte denne våren amerikansk-koreanske Dr. Jim Yong Kim som sin nye president. Kim vektla i en kommentar til oppnevnelsen at han vil at verdensbankens arbeid skal prioritere løsninger som har vist seg å fungere fremfor ideologi.

Rio+20 Må Rokke!

Spire | 20.06.2012

Fremtiden står på spill i Rio de Janeiro. 50 000 mennesker er samlet til FNs Rio+20-konferanse, men få land er villige til å forplikte seg til en avtale som vil rokke ved nåværende strukturer som har skapt fattigdom og miljøødeleggelse.

Norfund-investering vinner pris i Rio

Norfund | 19.06.2012

Solenergiselskapet ToughStuff, hvor Norfund har en eierandel på 24%, er en av vinnerne av World Business and Development Award. ToughStuff er etablert i 11 afrikanske land for å tilby billige, robuste og effektiv solenergi til et marked med 1,3 milliarder innbyggere uten tilgang til elektrisitet.

Olje- og klimaforliket

RORG-samarbeidet / Global | 19.06.2012
- Er olje viktigere enn klima? spurte FIVH på et frokostmøte i Oslo 7. juni. Samme dag kom svaret fra våre folkevalgte: Ja takk - begge deler. Etter betydelig press fra miljøbevegelsen endte det dermed likevel med klimaforlik på Stortinget, men forliket er kanskje vel så mye et oljeforlik. - Vi vil mer!, sier bispemøtet og denne uka får vi vite hva Rio+20 vil.

42,5 millioner mennesker på flukt i verden

Flyktninghjelpen | 19.06.2012

800 000 mennesker ble tvunget på flukt fra sine hjemland i fjor. Det er det høyeste antallet nye flyktninger siden år 2000. Totalt er 42,5 millioner mennesker på flukt i verden. Dette viser tall fra årets Flyktningregnskap, som lanseres på Verdens flyktningdag 20. juni.

«Halve Norge» dropper Rio

Bistandaktuelt | 19.06.2012

Den norske regjeringen sender en topptung delegasjon til Rio +20-konferansen. Flere av de største miljø- og utviklingsorganisasjonene synes derimot ikke det er bryet verdt å reise.

Olje- og klimaforliket

RORG-samarbeidet | 19.06.2012

- Er olje viktigere enn klima? spurte FIVH på et frokostmøte i Oslo 7. juni. Samme dag kom svaret fra våre folkevalgte: Ja takk - begge deler.

Stortinget vil ikke granske oljefondet

Regnskogfondet | 18.06.2012

Nasjonalforsamlingen ser ingen problemer med at oljefondet investerer 82 milliarder kroner i selskaper som er beryktet for regnskograsering.

Kontroversielt tømmerselskap selger seg ut av Kongo

Regnskogfondet | 18.06.2012

Selskapet Danzer Group har i en årrekke vært involvert i blodige konflikter med lokalbefolkningen i Kongo. Drap og mishandling danner bakteppet for eksport av regnskogstømmer, og nå selger Danzer seg ut av en av sine mest kontroversielle investeringer i Kongo, Siforco.

Mikrofinans: Berømmet og utskjelt

Misjonsalliansen | 18.06.2012

"Det har blitt skapt et feilaktig bilde av mikrofinans som en mirakelkur. Det er det ikke. Det finnes ingen «quick fix» i kampen mot fattigdom. Derfor er kritikken som har kommet frem viktig, og hjelper oss til å sette fokus på det som er den opprinnelige ideen: å hjelpe fattige ut av fattigdom", sier Andreas Andersen i AMAS.

Myanmar: Voldsofre får ikke legehjelp

Leger Uten Grenser | 18.06.2012

I forrige uke måtte Leger Uten Grenser innstille sitt arbeid på grunn av voldsomme sammenstøt i delstaten Rakhine. – Vi er bekymret for befolkningens tilgang til helsetjenester, sier styreleder i Leger Uten Grenser Kyrre Lind.

Vi er også utålmodige

SLUG | 18.06.2012

Lørdag svarte utviklingsminister Heikki Holmås på vårt innlegg i Klassekampen om behovet for en gjeldsrevisjon. Holmås sier både at målet er at arbeidet skal starte så snart som mulig, og at regjeringen jobber videre med saken.

Borgerlig bistandskamp

Bistandsaktuelt | 17.06.2012

De borgerlige partiene mener de kan bli enige om den overordnede utviklingspolitikken, dersom de kommer til makten etter Stortingsvalget i 2013. Kampen vil stå om bistandsbudsjettet.

- Jeg fryktet for livet mitt

FFO (Atlas-alliansen) | 14.06.2012

- Nå dør jeg! Det var dette Pawan Ghimire (33) fryktet da han ble fraktet med helikopter til sykehuset i Nepalgunj, en by i den midtvestre regionen av Nepal. Like før hadde han utløst en mine på veien han var sendt ut for å inspisere.

Aftenpostens abdikasjon

Utviklingsfondet | 14.06.2012

”Aftenpostens reisebudsjett blir ikke belastet med flybilletter til Rio denne gangen”. Dette skriver leder for politisk redaksjon, Ole Mathismoen den 7. juni. Toppmøtet Rio+20 setter få hjerter i brann.

Krisen i Sør-Sudan:

Leger Uten Grenser | 14.06.2012

30.000 sudanske flyktninger mangler husly og mat, og er i ferd med å slippe opp for vann. Les den sterke vitneskildringen fra Erna Rijnerse, som leder Leger Uten Grensers nødhjelp til flyktningene.

Hva nå Myanmar?

Flyktninghjelpen | 12.06.2012

Lørdag 16. juni holder Aung San Suu Kyi endelig sin fredspristale i Oslo. Men i Myanmar er det fortsatt ikke bare fred. Flere av de væpnede etniske konfliktene startet før militær juntaen tok makten.

Myanmar: Stanser aktivitet i Rakhine-delstaten

Leger Uten Grenser | 12.06.2012

Leger Uten Grenser må midlertidig stanse medisinske aktiviteter i delstaten Rakhine i den vestlige delen av Myanmar, og frykter nå for lokalbefolkningens liv og helse.

Sofieprisen til Eva Joly

Sofieprisen | 11.06.2012

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil overrekke årets Sofiepris, som er den 15. i rekken, i en festforestilling i Gamle Logen i Oslo. Prisen er på $100.000. – Kampen mot korrupsjon er en kamp for utvikling. Det er ikke mulig å bekjempe klimaendringer og miljø-ødeleggelser så lenge en har skatteparadiser og hemmelighold, sier Joly.

En skattekiste fra Rio

Utviklingsfondet | 10.06.2012

Kan det globale toppmøtet i Rio de Janeiro i juni munne ut i felles prinsipper for en global finansskatt? Den såkalte Robin Hood-skatten er enkel å gjennomføre og vil gi økonomiske midler til en grønnere utvikling. Temaet for Rio-konferansen er nettopp grønn økonomi.

Utvikling og idrett for funksjonshemmede

Altas-Alliansen | 08.06.2012

Idrett er en viktig arena for inkludering av funksjonshemmede i lokalsamfunn i utviklingsland. Negative holdninger kan snus når funksjonshemmede får være med. 7. juni var det rullestolbasketballkamp på Sukkerbiten i Bjørvika, hvor spillere fra Guatemala virkelig fikk vist hva de kunne.

Klima på dagsorden

FN-sambandet | 08.06.2012

FN-sambandet Øst sin ungdomskonferanse om klima ble arrangert for fjerde gang på Verdens miljøverndag, 5. juni. 120 ungdommer hadde tatt veien fra Hadeland, Ringsaker, Moss og Sogn videregående skole til Litteraturhuset i Oslo for å høre om klima, og delta i debatt om framtiden til Norge som oljenasjon.

Afrikanske kirker og homoseksualitet

LLH | 07.06.2012

Kirken er en av de sentrale drivkreftene bak homohatet i Afrika. Hver
 søndag fordømmes homoseksualitet fra prekestoler over hele
kontinentet. Situasjonen kan synes fullstendig fastlåst, men i
 Sør-Afrika har Inclusive and Affirming Ministries snart tyve års
erfaring med å skape møterom for konstruktiv dialog.

1 - 30 av 43
1 2

Klipp fra Media

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.

Skatteparadis-kritikk mot Norges Bank

VG | 29.05.2020

Sigrid Klæboe Jacobsen jobber for mer åpenhet om skatt i verden. Hun mener oljefondssjef Nicolai Tangens omtale av skatteparadis torsdag, svekker tilliten til hans og Norges Banks arbeid på feltet.

Slik blir regjeringens grønne krisepakke

NRK nyheter | 29.05.2020

Havvind, batteriteknologi, hydrogen og miljøvennlig skipsfart er noe av det regjeringen har i tankene når «den grønne omstillingspakken» lanseres i dag. Pengene er en del av en større tiltakspakke som blir offentliggjort seinere i dag.

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.