Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Oktober

Jenter gravide uten reelle valg

FN-sambandet | 30.10.2013

Rapporten State of word population utgis av FNs befolkningsfond UNFPA og tar for seg befolkningssituasjonen i verden. Årets rapport handler om tenåringsgraviditet: ”Motherhood in Childhood – facing the challenge of adolescent pregnancy”. Hver dag føder 20 000 unge jenter i utviklingsland, viser rapporten.

«Holdning til bistand 2013»

Norad | 29.10.2013

Kommende tirsdag vil Norad og Statistisk sentralbyrå presentere undersøkelsen «Holdning til bistand». I 2013 gjennomførte Statistisk sentralbyrå (SSB) den 14. utgaven av «Holdning til bistand» som måler nordmenns holdning til, og kunnskap om, bistand og utviklingsland.

Pakistan: Nektes adgang til jordskjelvrammede

Leger Uten Grenser | 28.10.2013

Over en måned etter katastrofen slipper Leger Uten Grenser fremdeles ikke til med nødhjelp.

- Infostøtten skaper endring!

RORG-samarbeidet / Global | 28.10.2013
Årsrapporten for Norads informasjonsstøtte 2012 ble forrige mandag lansert på Litteraturhuset i Oslo og tatt godt i mot av både organisasjoner og politikere. - Infostøtten skaper endring, konkluderte Jens Aas-Hansen fra Kirkens Nødhjelp i sin kommentar til rapporten og Ingrid Aune fra Arbeiderpartiet gratulerte med gode resultater og pekte på at infostøtten kanskje ville bli enda viktigere uten en egen utviklingsminister i regjeringen.

- Infostøtten skaper endring!

RORG-samarbeidet | 28.10.2013

Årsrapporten for Norads informasjonsstøtte 2012 ble forrige mandag lansert på Litteraturhuset i Oslo og tatt godt i mot av både organisasjoner og politikere. - Infostøtten skaper endring, konkluderte Jens Aas-Hansen fra Kirkens Nødhjelp i sin kommentar til rapporten og Ingrid Aune fra Arbeiderpartiet gratulerte med gode resultater og pekte på at infostøtten kanskje ville bli enda viktigere uten en egen utviklingsminister i regjeringen.

Tilbake på krigsherjet skole i DR Kongo

Flyktninghjelpen | 25.10.2013

"Jeg er redd for krig", innrømmer Antoine. Den unge gutten er nå tilbake på skolen etter å ha flyktet fra kamper i Øst-Kongo i fjor.

Thommesen til topps i Plan Norge

Plan Norge | 25.10.2013

Plan Norge har ansatt Olaf Thommessen som ny generalsekretær etter Helen Bjørnøy. Nå skal Thommessens brede erfaring fra næringsliv og politikk komme fattige barn til gode.

Indisk politi på homokurs

LLH | 25.10.2013

Juli 2013 arrangerte lesbe-, bi- og transorganisasjonen Sappho kurs om seksualitet og kjønnsmangfold for politimenn i Kolkata, støttet av LLH.

Trygler om hjelp til barna

SOS-barnebyer | 24.10.2013

Høygravid flyktet Malak fra sitt hjem med sin lille sønn, ektemann og svigermor. Deres nye hjem er et fuktig kjellerrom i Kiswah. Her fødte hun datteren Maya. Sønnen Malek sover seg gjennom dagene, tappet for krefter og håp. Malak er redd, mest redd for ikke å kunne beskytte sine to barn.

Europas stebarn

Flyktninghjelpen | 22.10.2013

Kaos og mangel på harmonisering preger behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere i Europa.

20 års innsats for internt fordrevne i Georgia

Flyktninghjelpen | 22.10.2013

Etter snart 20 år avslutter Flyktninghjelpen sitt arbeid i Georgia. Takket være vårt arbeid har mer enn 100 000 fått hjelp til å skaffe seg husly, utdanning og bli integrert i samfunnet.

Sett barna først

SOS-barnebyer | 21.10.2013

FNs tusenårsmål er langt fra oppfylt. I neste runde må vi begynne med å beskytte verdens sårbare barn. Eksemplene finnes over hele verden: 24 millioner barn vokser opp uten sine foreldre, og enda flere opplever en barndom uten tilstrekkelig beskyttelse og omsorg fra en familie.

Flere jenter enn gutter dør i katastrofer

Plan Norge | 18.10.2013

Kaotiske situasjoner presser hardt prøvede familier ut på kanten av stupet og en ny rapport viser at selv om begge kjønn opplever utfordringer i forbindelse med katastrofer, har jenter i ungdomsårene et spesielt behov for hjelp, som ofte blir oversett i slike sammenhenger.

Afrikas første homofile senatorkandidat

LLH | 17.10.2013

- Det politiske landskapet vil aldri bli det samme igjen, sier Afrikas første åpent homofile senatorkandidat David Kuria Mbote. LLH har støttet en rapport om hans kandidatur.

Teknologi redder liv

Norges Røde Kors | 17.10.2013

Hver dag dør mennesker på grunn av manglende informasjon, som de kunne fått ved hjelp av ny teknologi. – Det er vårt felles ansvar å gjøre noe med dette, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge.

OPCW - FNs ukjente verktøy

FN-sambandet | 16.10.2013

- FNs verktøykasse er bedre utstyrt enn mange tror. OPCW og kjemivåpenkonvensjonen ble den nødvendige ventilen da verden sto overfor trusler om militær inngripen i Syria - i strid med folkeretten.

- OPCWs suksess gjennom tjue år og det siste års aktualitet gjør organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen til en verdig vinner av Nobels fredspis 2013.

På vei mot blåblå samstemt politikk for utvikling?

RORG-samarbeidet / Global | 16.10.2013
Mandag fremmet den avtroppende, rødgrønne regjeringa forslag om videreføring av utviklingsbudsjettet på 1% av BNI i 2014 og la fram sjekkliste for samstemt politikk for utvikling. Idag ble det klart at den nye, blåblå regjeringa dropper utviklingsministeren og at Børge Brende (H) blir ny utenriksminister. Er vi på vei mot en mer samstemt politikk for utvikling eller vil "bistandsæraen" bli ersattet av egeninteresser? KrF er bekymret.

På vei mot blåblå samstemt politikk for utvikling?

RORG-samarbeidet | 16.10.2013

Mandag fremmet den avtroppende, rødgrønne regjeringa forslag om videreføring av utviklingsbudsjettet på 1% av BNI i 2014 og la fram sjekkliste for samstemt politikk for utvikling. Idag ble det klart at den nye, blåblå regjeringa dropper utviklingsministeren og at Børge Brende (H) blir ny utenriksminister. Er vi på vei mot en mer samstemt politikk for utvikling eller vil "bistandsæraen" bli ersattet av egeninteresser? KrF er bekymret.

Stem fram gründerbedrift i Zambia!

Global.no | 15.10.2013

Tre norske jenter har de siste to årene har jobbet med å starte en skinnfabrikk i Livingstone, Zambia. De er linket opp til tre lokale utviklingsorganisasjoner som tilbyr grunnleggende sytrening for marginaliserte kvinner. Nå kan du bidra med en stemme på FB for å gi bedriften ekstra drahjelp!

Hvordan tøyle dronerevolusjonen?

Norges Fredsråd | 15.10.2013

I dag er USA og Israel ver­dens­le­dende i bru­ken av dro­ner til mili­tære for­mål, men også land som Kina og India er på full fart opp. Den tek­no­lo­giske utvik­lin­gen raser avgårde uten at regu­le­rin­gen kla­rer å holde tritt.

Sofieprisen 2013 til Bill McKibben

Sofieprisen | 15.10.2013

Hør verdens fremste klimaaktivist, Bill McKibben, i Oslo 28. og 29.10. 28. oktober mottar Bill McKibben Sofieprisen 2013 på Chateau Neuf. Den 29.10 holder han et eksklusivt seminar på Blindern, UiO. Hør vår tids massemobilisator i kampen mot global oppvarming.

Oljefondet utestenger miljøverstinger

Regnskogfondet | 15.10.2013

To selskaper som driver med tømmerhogst og palmeolje utestenges fra Oljefondet fordi de forårsaker alvorlig skade på miljøet. Finansdepartementet brukte så lang tid på saksbehandlingen at Oljefondet ikke lenger hadde aksjer i selskapet da beslutningen ble tatt.

Statsbudsjettet: Viktig satsning på regnskog og menneskerettigheter

Regnskogfondet | 15.10.2013

Regnskogfondet har gått gjennom de rødgrønnes siste forslag til statsbudsjett, og synes det er svært positivt at budsjettforslaget legger opp til at Norges regnskogssatsning skal fortsette fram til 2020 og at urfolk løftes fram som en prioritert gruppe.

95 prosent sikkert at klimaendringene er menneskeskapte

FN-sambandet | 14.10.2013

Forskerne bak rapporten advarer om at temperaturen på kloden kan stige mellom 0,3 til 4,8 grader. Rapporten sier også at temperaturøkningen ikke har vært så høy som modellene tidligere har vist.

Tidligere politisk fange følger burmesisk delegasjon i norsk fengsel

FN-sambandet | 14.10.2013

Kaythi Aye fulgte den burmesiske delegasjonen som nylig var på besøk i Bergen. Hun har selv vært politisk fange i Burma, men nå bor og studerer hun i Bergen.

Programmet klart for Internasjonal Uke i Bergen

FN-sambandet | 14.10.2013

Vann, vannsamarbeid og FNs tusenårsmål er i fokus 18. oktober. Da går startskuddet for årets Internasjonale Uke i Bergen.

Kvinner og likestilling den økonomisk svakeste pilaren

FOKUS | 14.10.2013

Regjeringen fremhever fem hovedpilarer i utenriks- og utviklingspolitikken. Kvinner og likestilling er en av disse, og de fire andre skal også ha kvinne- og likestillingsaspektet innarbeidet. FOKUS vil gi ros til Regjeringen for at den over en årrekke har gitt løft til kvinner og likestilling, samtidig som vi kritiserer at økningen er svakere enn på andre områder.

Viktig satsing på opplysningsarbeid

Rorg-samarbeidet | 14.10.2013

I sitt budsjettforslag for 2014 viser regjeringen blant annet til RORG-sekretariatets samlede årsrapport for informasjonsstøtten i 2011 og foreslår å øke støtten med 10 millioner kroner i 2014. – Dette er en viktig og gledelig satsing på opplysningsarbeidet om utviklingspolitikk og globale spørsmål, sier daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas.

 

Fairtrade-ukene er i gang

Fairtrade Norge | 14.10.2013

I uke 42 og 43 arrangeres årets Fairtrade-uker! I år vil vi at forbrukerene skal vise hvordan de bryr seg, og arrangerer konkurranse hvor man kan vinne ett helt års forbruk av et favoritt Fairtrade-merket produkt.

 

- Viktig satsing på opplysningsarbeid

RORG-samarbeidet / Global | 14.10.2013
I sitt budsjettforslag for 2014 viser regjeringen blant annet til RORG-sekretariatets samlede årsrapport for informasjonsstøtten i 2011 og foreslår å øke støtten med 10 millioner kroner i 2014. – Dette er en viktig og gledelig satsing på opplysningsarbeidet om utviklingspolitikk og globale spørsmål, sier daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas.
1 - 30 av 49
1 2

Klipp fra Media

Veien til skatteparadis er brolagt med gode intensjoner

Morgenbladet+ | 21.02.2020

Norsk forsker i sentrum for spekulasjoner om sensur og maktkamp i Verdensbanken.

– Det verste er at vi tillater at ulikhetene øker (bærekraftig utvikling)

Dagsavisen | 21.02.2020

Torsdag lanserer Spire sammen med Attac Norge, Latin Amerikagruppene i Norge, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom en ny rapport med ni prinsipper for et nytt økonomisk system de mener må iverksettes for å sikre en bærekraftig framtid og gode liv for alle, både globalt og her i Norge. – Vi ser at det ikke er mulig å løse de store samfunnsproblemene knyttet til ulikhet, miljøkrise, psykisk helse, matsikkerhet og menneskerettigheter, med mindre det løftes i flokk gjennom systemendringer og bevegelse vekk fra økonomisk vekst, sier Skarrud.

Ny rapport: – Folk er klare til å bli med på klimadugnaden

Dagsavisen | 21.02.2020

Sju av ti nordmenn sier de er villige til å redusere forbruket sitt til beste for klimaet. Mye tyder på at en god del allerede har gjort alvor av dette. Det er en ny spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Framtiden i våre hender (FIVH), som viser at et klart flertall av befolkningen er positivt innstilt til å stille opp for klimaet ved å sette foten på forbruksbremsen.

Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt

ABC nyheter (NTB) | 21.02.2020

Klimaendringene stopper ikke ved å melde seg inn i en Facebook-gruppe, sier klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Oljefondet har investert milliarder i 28 selskap som ifølge FN tjener penger på Israels ulovlige bosetninger på okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Vannstanden i verdenshavene har steget med 7,5 centimeter de siste 30 årene, og over de neste 100 årene kan vi antagelig legge til ytterligere 70 centimeter. Det er konklusjonen i ny forskning fra Danmarks tekniske universitet (DTU).

Forbyr oljeleting for å beskytte isolerte urfolk

NRK nyheter | 20.02.2020

For første gang gjøres oljeutvinning ulovlig i Peru. Årsaken er at menneskene som bor i områdene det finnes olje i, skal beskyttes.

Norsk forsker står i midten av en storm i Verdensbanken: – Vi skjønte at det kom til å bli litt oppstyr (bistand/skatteparadiser)

DN+ | 19.02.2020

– Vi kan dokumentere at bistand fra Verdensbanken sammenfaller med pengestrømmer til skatteparadis, sier Jørgen Juel Andersen ved BI om forskningen som har skapt storm i Verdensbanken.

– Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner. (Saudi Arabia)

Aftenposten | 19.02.2020

Vi bestemmer selv. Vi lar oss ikke belære av menneskerettighetsorganisasjoner, sa Saudi-Arabias viseutenriksminister etter møtet med Norges utenriksminister.

Forskere er enige: 1,5-gradersmålet er i praksis umulig å nå

ABC nyheter | 19.02.2020

– Hvis du går inn i et rom fullt av forskere og spør hvem som tror det er mulig å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, vil ingen rekke opp hånden, sier Cicero-forsker Glen Peters