Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Hjelper hiv-rammede barn og familier

SOS-barnebyer | 29.11.2013

1. desember markerer vi Verdens aidsdag, og heldigvis blir færre smittet av hiv enn før. Likevel er mer enn tre millioner barn i dag smittet av viruset, og 16 millioner barn har mistet en eller begge foreldrene sine til denne sykdommen.

Verdens AIDS-dag 1. desember

WFP | 29.11.2013

På verdens AIDS-dag sørger WFPs mat- og ernæringsstøtte for at mennesker med HIV kan leve sunne liv.

Ny giv for samstemtpolitikken også i Norge?

RORG-samarbeidet / Global | 29.11.2013
Den blåblå regjeringen og vårt nyvalgte Storting har nå en god anledning til å styrke arbeidet for samstemt politikk for utvikling. Svensk sivilsamfunn (CONCORD Sverige) tok i fjor til orde for en "ny giv" og i våre naboland og EU pågår nå viktige prosesser for å styrke dette arbeidet. Disse bør kunne stimulere til en ny giv også her - det trengs!

Klimatoppmøtet i Warszawa skuffer

FN-sambandet | 29.11.2013

Klimatoppmøtet i Warszawa ble avsluttet lørdag 23. november nesten et døgn på overtid. Miljø- og fagbevegelse kritserer verdens land for å ikke nærme seg avtale om klimakutt.

Filippinene - et skip lastet med livredding

SOS-barnebyer | 29.11.2013

Skipet T/S "Kapitan Felix Oca" legger til havn i Tacloban. Om bord er det livsviktige nødhjelpsforsyninger. Transporten fra Manila har Norsk Rederiforbund stått for.

Ny giv for samstemtpolitikken også i Norge?

RORG-samarbeidet | 29.11.2013

Den blåblå regjeringen og vårt nyvalgte Storting har nå en god anledning til å styrke arbeidet for samstemt politikk for utvikling. Svensk sivilsamfunn (CONCORD Sverige) tok i fjor til orde for en "ny giv" og i våre naboland og EU pågår nå viktige prosesser for å styrke dette arbeidet. Disse bør kunne stimulere til en ny giv også her - det trengs!

Palmeolje skjules i nesten alle hud- og hårpleieprodukter

Regnskogfondet | 28.11.2013

Miljøskadelig palmeolje brukes i nesten alt av produkter innenfor hud- og hårpleie. I tillegg skjules palmeolje bak flere hundre kjemiske betegnelser, som gjør det til en umulig oppgave for norske forbrukere å unngå den regnskogsfiendtlige oljen.

Voices from the South: Demokratisering av kommunikasjon for latinamerikansk samhold

Karibu Foundation | 28.11.2013

Sally Burch fra Agencia Latinoamericana de Información (ALAI) i Ecuador reflekterer over nødvendigheten av å styrke alternative regionale informasjonsstrategier for å aktualisere regionalt samhold ("integración") i Latin Amerika. Dette samholdet må være forankret i rettighetene og suvereniteten til det latinamerikanske folket.

Regnskogen er et lyspunkt i grått klimatoppmøte

Regnskogfondet | 28.11.2013

Resultatene var få etter klimatoppmøtet i Warszawa, men det ble tatt et skritt videre mot målet om storskala regnskogsbevaring.

Palmeoljefri taco

Regnskogfondet | 28.11.2013

Stadig flere matprodusenter lager nå palmeoljefri taco til de norske hjem. Dermed kan du nyte helgekosen uten å få dårlig samvittighet overfor regnskogen.

Den beste artikkelen innen utviklingsforskning?

CMI | 27.11.2013

Nå kan du nominere bidragene som har utmerket seg i 2012/2013. Vinneren blir tildelt Chr. Michelsens pris for fremragende utviklingsforskning. Prisen er på kr 50 000. Forfatteren må være under 40 år. Både enkeltpersoner og institusjoner kan nominere.

På vei mot nye utviklingsmål

ForUM | 27.11.2013

Hvilke utviklingsmål skal erstatte Tusenårsmålene etter 2015? Den 25. -27. november møtes 70 land i FNs åpne arbeidsgruppe for å diskutere dette. ForUM er på plass i New York for å følge møtet.

Folketeateret fylles med idealister: Fredskorpset 50 år

Fredskorpset | 27.11.2013

Tusen fredskorpsere fra hele landet har meldt seg på Fredskorpsets 50-års jubileumsfest. – Overveldende respons, sier Fredskorpsets prosjektleder.

Menneskerettighetsadvokat i eksil i Trondheim

FN-sambandet | 26.11.2013

Mahnaz Parakand ble arrestert, torturert og dødsdømt som studentaktivist, to år etter den iranske revolusjonen. Etter fem år i fengsel ble hun satt fri i 1986. Nå har hun bodd i Norge i snart tre år - og jobber for FN-sambandet.

Hva har Norge fått til i FNs Menneskerettighetsråd?

FN-sambandet | 26.11.2013

I 2009 ble Norge valgt inn i FNs Menneskerettighetsråd for en treårsperiode. Norge har sittet tre år som medlem i FNs Menneskerettighetsråd. Hva har Norge fått til? Hvilken betydning har Norges medlemskap hatt for MR-debatten i Norge?

Et viktig skritt mot å avvikle barneekteskap

Plan Norge | 26.11.2013

FNs generalforsamling har nå vedtatt sin første resolusjon om avskaffelse av barneekteskap og tvangsekteskap. 109 medlemsland har signert. Det betyr at det internasjonale samfunnet nå mobiliserer for å beskytte de om lag 140 millioner jentene som ellers vil komme til å stå barnebrud det neste tiåret.

Matvareassistansen kommer frem til avsidesliggende områder

Verdens matvareprogram | 26.11.2013

Tacloban, Filippinene – En vurdering av ødeleggelsene etter supertyfonene Haiyans herjinger setter fokus på de umiddelbare behovene for å yte matassistanse til alle de rammede lokalsamfunnene. Verdens matvareprogram (WFP) utvider operasjonen med luftbroer, fergetjenester og lastebiler.

16 dagers kampanje mot vold mot kvinner

FOKUS | 25.11.2013

I dag er den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot kvinner. Fokus lanserer denne dagen en kampanje som varer fra 25. november til 10. desember. Hver dag vil en engasjert person formidle et budskap i denne kampen. Først ut er Gro Harlem Brundtland.

Norad søker kreative og engasjerte organisasjoner i hele landet

Norad | 25.11.2013

Vil du skape debatt om bistand og utvikling? Håper du at nabo’n skal få øya opp for det som skjer i verden? Da kan du få støtte fra Norad.

 

Filippinene - barna utsatt for utnyttelse

SOS-barnebyer | 25.11.2013

To millioner barn på Filippinene er i en ekstremt sårbar situasjon, og utsatt for utnyttelse og menneskehandel. SOS-barnebyer samarbeider med andre organisasjoner som Unicef og Redd Barna for å koordinere arbeidet med å gi barna nødvendig beskyttelse og omsorg.

10 grunner til at gjeldskrisen ikke er over

SLUG | 22.11.2013

Eurodads ferske rapport "The new debt vulnerabilities. 10 reasons why the debt crisis is not over" argumenterer for at gjeldskrisen er langt fra over og lister opp ti grunner for hvorfor.

 

2,5 millioner mennesker i Filippinene vil ha behov for nødhjelpsrasjoner i løpet av de neste månedene

NORCAP | 22.11.2013

– Min jobb er å bidra til at hjelpen kommer frem, sier Lars Helgeby som er logistiker i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP og utsendt til Filippinene for å støtte Verdens matvareprogram.

KFUK-KFUM Global på COP19

KFUK-KFUM Global | 21.11.2013

- Noe av det viktigste vi gjør her er å representere ungdom som ikke har blitt gitt mulighet til å delta.

Håp for fremtiden

Flyktninghjelpen | 20.11.2013

I Zaatari flyktningleir i Jordan gir utdanning og yrkesopplæring håp til syriske barn og unge som har måttet flykte fra krigen i hjemlandet. Men for mange syriske barn er skole blitt en fjern drøm.

Barna finner styrke i hverandre etter tyfonen

Norges Røde Kors | 20.11.2013

Tenåringene Julie-Ann, Julius og Valerie fikk livet snudd på hodet når tyfonen Haiyan vasket hjemmene deres bort.

Jenter i katastrofer får ikke være barn

Plan Norge | 20.11.2013

I dag markeres FNs internasjonale barnedag, men svært mange jenter i utviklingsland fratas muligheten til å være barn. De blir tvunget inn i voksenrollen gjennom overgrep, tidlig ekteskap og barnefødsler.

Syerskene i Sør-Sudan

Strømmestiftelsen | 19.11.2013

Poni Saron (18) og Betty Aba (19) har for få måneder siden gått ut fra Shonglap, en ettårig utdanning for unge jenter. Begge er enslige mødre og måtte slutte den vanlige skolegangen da de fikk barn. Nå kan de med stolthet løfte blikket igjen og se fremover.

Biologisk mangfold og økosystemtjenester

Regnskogfondet | 19.11.2013

Kan betaling for økosystemtjenester bevare verdens biologiske mangfold? Vi tar debatten sammen med både stortingspolitikere og næringslivsrepresentanter den 26.november.

Norge kritiseres igjen for uetiske investeringer

ForUM | 19.11.2013

Kort tid etter at Oljefondet har blitt hardt kritisert for manglende menneskerettighetsfokus gjennom det norske kontaktpunktet for OECDs retningslinjer, har Norge igjen blitt klaget inn for uetiske investeringer.

Når stadig flere som trenger hjelp

Leger Uten Grenser | 19.11.2013

159 internasjonale hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser jobber på og rundt øyene Samar, Panay, Leyte og Cebu. Hjelpeorganisasjonen prioriterer hardt rammede avsidesliggende områder og øyer som har fått lite hjelp, og når stadig fram til flere mennesker.

1 - 30 av 68
1 2 3

Klipp fra Media

Veien til skatteparadis er brolagt med gode intensjoner

Morgenbladet+ | 21.02.2020

Norsk forsker i sentrum for spekulasjoner om sensur og maktkamp i Verdensbanken.

– Det verste er at vi tillater at ulikhetene øker (bærekraftig utvikling)

Dagsavisen | 21.02.2020

Torsdag lanserer Spire sammen med Attac Norge, Latin Amerikagruppene i Norge, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom en ny rapport med ni prinsipper for et nytt økonomisk system de mener må iverksettes for å sikre en bærekraftig framtid og gode liv for alle, både globalt og her i Norge. – Vi ser at det ikke er mulig å løse de store samfunnsproblemene knyttet til ulikhet, miljøkrise, psykisk helse, matsikkerhet og menneskerettigheter, med mindre det løftes i flokk gjennom systemendringer og bevegelse vekk fra økonomisk vekst, sier Skarrud.

Ny rapport: – Folk er klare til å bli med på klimadugnaden

Dagsavisen | 21.02.2020

Sju av ti nordmenn sier de er villige til å redusere forbruket sitt til beste for klimaet. Mye tyder på at en god del allerede har gjort alvor av dette. Det er en ny spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Framtiden i våre hender (FIVH), som viser at et klart flertall av befolkningen er positivt innstilt til å stille opp for klimaet ved å sette foten på forbruksbremsen.

Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt

ABC nyheter (NTB) | 21.02.2020

Klimaendringene stopper ikke ved å melde seg inn i en Facebook-gruppe, sier klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Oljefondet har investert milliarder i 28 selskap som ifølge FN tjener penger på Israels ulovlige bosetninger på okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Vannstanden i verdenshavene har steget med 7,5 centimeter de siste 30 årene, og over de neste 100 årene kan vi antagelig legge til ytterligere 70 centimeter. Det er konklusjonen i ny forskning fra Danmarks tekniske universitet (DTU).

Forbyr oljeleting for å beskytte isolerte urfolk

NRK nyheter | 20.02.2020

For første gang gjøres oljeutvinning ulovlig i Peru. Årsaken er at menneskene som bor i områdene det finnes olje i, skal beskyttes.

Norsk forsker står i midten av en storm i Verdensbanken: – Vi skjønte at det kom til å bli litt oppstyr (bistand/skatteparadiser)

DN+ | 19.02.2020

– Vi kan dokumentere at bistand fra Verdensbanken sammenfaller med pengestrømmer til skatteparadis, sier Jørgen Juel Andersen ved BI om forskningen som har skapt storm i Verdensbanken.

– Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner. (Saudi Arabia)

Aftenposten | 19.02.2020

Vi bestemmer selv. Vi lar oss ikke belære av menneskerettighetsorganisasjoner, sa Saudi-Arabias viseutenriksminister etter møtet med Norges utenriksminister.

Forskere er enige: 1,5-gradersmålet er i praksis umulig å nå

ABC nyheter | 19.02.2020

– Hvis du går inn i et rom fullt av forskere og spør hvem som tror det er mulig å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, vil ingen rekke opp hånden, sier Cicero-forsker Glen Peters