Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Hjelper hiv-rammede barn og familier

SOS-barnebyer | 29.11.2013

1. desember markerer vi Verdens aidsdag, og heldigvis blir færre smittet av hiv enn før. Likevel er mer enn tre millioner barn i dag smittet av viruset, og 16 millioner barn har mistet en eller begge foreldrene sine til denne sykdommen.

Verdens AIDS-dag 1. desember

WFP | 29.11.2013

På verdens AIDS-dag sørger WFPs mat- og ernæringsstøtte for at mennesker med HIV kan leve sunne liv.

Ny giv for samstemtpolitikken også i Norge?

RORG-samarbeidet / Global | 29.11.2013
Den blåblå regjeringen og vårt nyvalgte Storting har nå en god anledning til å styrke arbeidet for samstemt politikk for utvikling. Svensk sivilsamfunn (CONCORD Sverige) tok i fjor til orde for en "ny giv" og i våre naboland og EU pågår nå viktige prosesser for å styrke dette arbeidet. Disse bør kunne stimulere til en ny giv også her - det trengs!

Klimatoppmøtet i Warszawa skuffer

FN-sambandet | 29.11.2013

Klimatoppmøtet i Warszawa ble avsluttet lørdag 23. november nesten et døgn på overtid. Miljø- og fagbevegelse kritserer verdens land for å ikke nærme seg avtale om klimakutt.

Filippinene - et skip lastet med livredding

SOS-barnebyer | 29.11.2013

Skipet T/S "Kapitan Felix Oca" legger til havn i Tacloban. Om bord er det livsviktige nødhjelpsforsyninger. Transporten fra Manila har Norsk Rederiforbund stått for.

Ny giv for samstemtpolitikken også i Norge?

RORG-samarbeidet | 29.11.2013

Den blåblå regjeringen og vårt nyvalgte Storting har nå en god anledning til å styrke arbeidet for samstemt politikk for utvikling. Svensk sivilsamfunn (CONCORD Sverige) tok i fjor til orde for en "ny giv" og i våre naboland og EU pågår nå viktige prosesser for å styrke dette arbeidet. Disse bør kunne stimulere til en ny giv også her - det trengs!

Palmeolje skjules i nesten alle hud- og hårpleieprodukter

Regnskogfondet | 28.11.2013

Miljøskadelig palmeolje brukes i nesten alt av produkter innenfor hud- og hårpleie. I tillegg skjules palmeolje bak flere hundre kjemiske betegnelser, som gjør det til en umulig oppgave for norske forbrukere å unngå den regnskogsfiendtlige oljen.

Voices from the South: Demokratisering av kommunikasjon for latinamerikansk samhold

Karibu Foundation | 28.11.2013

Sally Burch fra Agencia Latinoamericana de Información (ALAI) i Ecuador reflekterer over nødvendigheten av å styrke alternative regionale informasjonsstrategier for å aktualisere regionalt samhold ("integración") i Latin Amerika. Dette samholdet må være forankret i rettighetene og suvereniteten til det latinamerikanske folket.

Regnskogen er et lyspunkt i grått klimatoppmøte

Regnskogfondet | 28.11.2013

Resultatene var få etter klimatoppmøtet i Warszawa, men det ble tatt et skritt videre mot målet om storskala regnskogsbevaring.

Palmeoljefri taco

Regnskogfondet | 28.11.2013

Stadig flere matprodusenter lager nå palmeoljefri taco til de norske hjem. Dermed kan du nyte helgekosen uten å få dårlig samvittighet overfor regnskogen.

Den beste artikkelen innen utviklingsforskning?

CMI | 27.11.2013

Nå kan du nominere bidragene som har utmerket seg i 2012/2013. Vinneren blir tildelt Chr. Michelsens pris for fremragende utviklingsforskning. Prisen er på kr 50 000. Forfatteren må være under 40 år. Både enkeltpersoner og institusjoner kan nominere.

På vei mot nye utviklingsmål

ForUM | 27.11.2013

Hvilke utviklingsmål skal erstatte Tusenårsmålene etter 2015? Den 25. -27. november møtes 70 land i FNs åpne arbeidsgruppe for å diskutere dette. ForUM er på plass i New York for å følge møtet.

Folketeateret fylles med idealister: Fredskorpset 50 år

Fredskorpset | 27.11.2013

Tusen fredskorpsere fra hele landet har meldt seg på Fredskorpsets 50-års jubileumsfest. – Overveldende respons, sier Fredskorpsets prosjektleder.

Menneskerettighetsadvokat i eksil i Trondheim

FN-sambandet | 26.11.2013

Mahnaz Parakand ble arrestert, torturert og dødsdømt som studentaktivist, to år etter den iranske revolusjonen. Etter fem år i fengsel ble hun satt fri i 1986. Nå har hun bodd i Norge i snart tre år - og jobber for FN-sambandet.

Hva har Norge fått til i FNs Menneskerettighetsråd?

FN-sambandet | 26.11.2013

I 2009 ble Norge valgt inn i FNs Menneskerettighetsråd for en treårsperiode. Norge har sittet tre år som medlem i FNs Menneskerettighetsråd. Hva har Norge fått til? Hvilken betydning har Norges medlemskap hatt for MR-debatten i Norge?

Et viktig skritt mot å avvikle barneekteskap

Plan Norge | 26.11.2013

FNs generalforsamling har nå vedtatt sin første resolusjon om avskaffelse av barneekteskap og tvangsekteskap. 109 medlemsland har signert. Det betyr at det internasjonale samfunnet nå mobiliserer for å beskytte de om lag 140 millioner jentene som ellers vil komme til å stå barnebrud det neste tiåret.

Matvareassistansen kommer frem til avsidesliggende områder

Verdens matvareprogram | 26.11.2013

Tacloban, Filippinene – En vurdering av ødeleggelsene etter supertyfonene Haiyans herjinger setter fokus på de umiddelbare behovene for å yte matassistanse til alle de rammede lokalsamfunnene. Verdens matvareprogram (WFP) utvider operasjonen med luftbroer, fergetjenester og lastebiler.

16 dagers kampanje mot vold mot kvinner

FOKUS | 25.11.2013

I dag er den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot kvinner. Fokus lanserer denne dagen en kampanje som varer fra 25. november til 10. desember. Hver dag vil en engasjert person formidle et budskap i denne kampen. Først ut er Gro Harlem Brundtland.

Norad søker kreative og engasjerte organisasjoner i hele landet

Norad | 25.11.2013

Vil du skape debatt om bistand og utvikling? Håper du at nabo’n skal få øya opp for det som skjer i verden? Da kan du få støtte fra Norad.

Filippinene - barna utsatt for utnyttelse

SOS-barnebyer | 25.11.2013

To millioner barn på Filippinene er i en ekstremt sårbar situasjon, og utsatt for utnyttelse og menneskehandel. SOS-barnebyer samarbeider med andre organisasjoner som Unicef og Redd Barna for å koordinere arbeidet med å gi barna nødvendig beskyttelse og omsorg.

10 grunner til at gjeldskrisen ikke er over

SLUG | 22.11.2013

Eurodads ferske rapport "The new debt vulnerabilities. 10 reasons why the debt crisis is not over" argumenterer for at gjeldskrisen er langt fra over og lister opp ti grunner for hvorfor.

2,5 millioner mennesker i Filippinene vil ha behov for nødhjelpsrasjoner i løpet av de neste månedene

NORCAP | 22.11.2013

– Min jobb er å bidra til at hjelpen kommer frem, sier Lars Helgeby som er logistiker i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP og utsendt til Filippinene for å støtte Verdens matvareprogram.

KFUK-KFUM Global på COP19

KFUK-KFUM Global | 21.11.2013

- Noe av det viktigste vi gjør her er å representere ungdom som ikke har blitt gitt mulighet til å delta.

Håp for fremtiden

Flyktninghjelpen | 20.11.2013

I Zaatari flyktningleir i Jordan gir utdanning og yrkesopplæring håp til syriske barn og unge som har måttet flykte fra krigen i hjemlandet. Men for mange syriske barn er skole blitt en fjern drøm.

Barna finner styrke i hverandre etter tyfonen

Norges Røde Kors | 20.11.2013

Tenåringene Julie-Ann, Julius og Valerie fikk livet snudd på hodet når tyfonen Haiyan vasket hjemmene deres bort.

Jenter i katastrofer får ikke være barn

Plan Norge | 20.11.2013

I dag markeres FNs internasjonale barnedag, men svært mange jenter i utviklingsland fratas muligheten til å være barn. De blir tvunget inn i voksenrollen gjennom overgrep, tidlig ekteskap og barnefødsler.

Syerskene i Sør-Sudan

Strømmestiftelsen | 19.11.2013

Poni Saron (18) og Betty Aba (19) har for få måneder siden gått ut fra Shonglap, en ettårig utdanning for unge jenter. Begge er enslige mødre og måtte slutte den vanlige skolegangen da de fikk barn. Nå kan de med stolthet løfte blikket igjen og se fremover.

Biologisk mangfold og økosystemtjenester

Regnskogfondet | 19.11.2013

Kan betaling for økosystemtjenester bevare verdens biologiske mangfold? Vi tar debatten sammen med både stortingspolitikere og næringslivsrepresentanter den 26.november.

Norge kritiseres igjen for uetiske investeringer

ForUM | 19.11.2013

Kort tid etter at Oljefondet har blitt hardt kritisert for manglende menneskerettighetsfokus gjennom det norske kontaktpunktet for OECDs retningslinjer, har Norge igjen blitt klaget inn for uetiske investeringer.

Når stadig flere som trenger hjelp

Leger Uten Grenser | 19.11.2013

159 internasjonale hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser jobber på og rundt øyene Samar, Panay, Leyte og Cebu. Hjelpeorganisasjonen prioriterer hardt rammede avsidesliggende områder og øyer som har fått lite hjelp, og når stadig fram til flere mennesker.

1 - 30 av 68
1 2 3

Klipp fra Media

Oljefondets nye sjef: Har verdier for 1,3 milliarder kroner i en trust på Jersey og selskap på De britiske jomfruøyene

DN+ | 03.04.2020

DN har forelagt NHH-professorene Guttorm Schjelderup og Jarle Møen opplysningene. Deres spesialfelt er skatt. Schjelderup ledet også kapitalfluktutvalget, der skatteparadiser og truster sto sentralt. De to skriver i en epost til DN: – I utgangspunktet er signaleffekten av at Tangen har plassert sin private formue i skatteparadiser og bruker truster for å spare skatt uheldig. På den annen side er det verdifullt at lederen for Oljefondet forstår også denne siden av internasjonal finans.

EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger

VG (NTB/DPA) | 03.04.2020

EU-domstolen fastslår at Polen, Ungarn og Tsjekkia brøt EU-traktatene da de nektet å ta imot asylsøkere som skulle fordeles mellom de ulike EU-landene.

Over fem millioner trues av sult i Sahel-regionen

Aftenposten (NTB) | 03.04.2020

Over fem millioner mennesker i Afrikas konfliktherjede Sahel-region trues av sult, samtidig som koronaviruset starter sin spredning i landene.

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.