Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

I beredskap i Sør-Sudan

SOS-barnebyer | 20.12.2013

Etter det påståtte kuppet mot president Salva Kiir i Sør-Sudan har urolighetene eskalert. Over 500 mennesker er drept og det fryktes at situasjonen kan føre til borgerkrig. Alle barn og voksne i SOS-barnebyen i Malakal er så langt i sikkerhet.

Norge vil lede an mot kapitalflukt – men risikerer å sakke akterut

ForUM | 20.12.2013

Stortinget har vedtatt en lov om økt åpenhet i norske selskaper, såkalt land-for-land rapportering, for å hindre kapitalflukt fra utviklingsland, men loven vil ikke inkludere skatteparadisene der kapitalflukten ender opp. Derfor får loven i praksis svært liten effekt sammenlignet med andre internasjonale initiativ.

Forverret humanitær situasjon i Sør-Sudan

Norges Røde Kors | 20.12.2013

Mange tusen mennesker har flyktet og er i akutt humanitær nød grunnet den siste tidens kamper i Sør-Sudan. Røde Kors gir medisinsk hjelp.

NFUs pris for beste masteroppgave 2013

Noragric | 19.12.2013

Norsk forening for utviklingsforskning (NFU) deler årlig ut en pris for beste masteroppgave innenfor utviklingsstudier. Prisen for 2013 gikk til Connor Cavanagh, som nå er i gang med et PhD-arbeid på Noragric.

Norad starter fagblogg

Norad | 19.12.2013

Kunnskapsdeling og debatt er målsetningene når Norad lanserer en fagblogg om bistand og utvikling. Navnet er Under Utvikling og adressen er www.noradbloggen.no.

Syria: Hundrevis av sårede overvelder Aleppos sykehus

Leger Uten Grenser | 18.12.2013

De siste dagene har en bølge av helikopterangrep drept over 100 mennesker og såret enda flere i den nordlige byen Aleppo. Sykehusene klarer ikke å håndtere den enorme pasientstrømmen.

Noragric får ny forskningsleder

Noragric | 17.12.2013

1. januar tar Tor Arve Benjaminsen over som forskningsleder på Noragric, etter Randi Kaarhus som har hatt stillingen siden november 2011.

«Tusen ganger god natt» vises til inntekt for Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen | 16.12.2013

Erik Poppes kritikerroste film «Tusen ganger god natt», som tar kinopublikum med til Kenya og Afghanistan, er nå sett av over 90.000 på norske kinoer. Det markeres med en førjulsvisning til inntekt for Flyktninghjelpen, som jobber i begge landene.

WFP forsyner internt fordrevne syrere med brennstoff til ovner

Verdens matvareprogram | 16.12.2013

 – Syrere står ovenfor en hard vinter midt i en borgerkrig for tredje året på rad. Verdens matvareprogram (WFP) har nå begynt å distribuere omtrent 10.000 liter drivstoff til internt fordrevne familier som lever i ti krisesentre i Damaskus. Brennstoffet blir brukt i ovner for både matlaging og oppvarming.

Rart å vinne en fredspris der fred er eksplisitt fraværende

Norges Fredsråd | 15.12.2013

Da OPCWs Syria-delegasjon først fikk beskjed om at OPCW hadde vun­net Nobels Freds­pris, trodde de ikke på det. De eks­pli­sitt ikke-fredelige for­hol­dene i Syria gjorde utnev­nel­sen sur­rea­lis­tisk, utta­ler Scott Cairns, leder for dele­ga­sjo­nen i Syria. 

SOS-barneby sikret av militære styrker

SOS-barnebyer | 13.12.2013

Det har vært stor uro og voldelige kamper flere steder i Den Sentralafrikanske Republikk, den siste tiden. SOS-barnebyen i Bangui er nå sikret av militære styrker.

Dramatisk for barna i Syria

SOS-barnebyer | 13.12.2013

Syriske flyktninger kjemper mot snøstorm, bitende vind og iskaldt regn. Stormen Alexa gjør livet til et hardt presset folk nesten uutholdelig. SOS-barnebyer deler ut varme klær og tepper til hundrevis av barn og familier.

- Norge gir ikke nødhjelp til de som trenger det mest

Leger Uten Grenser | 13.12.2013

I en ny rapport fra den internasjonale nødhjelpsorganisasjonen Leger Uten Grenser, kommer det fram at Norge ikke følger behov når de fordeler midler til humanitær hjelp.

En ny afrikansk gjeldsfest

Bistandsaktuelt | 12.12.2013

I år setter Afrika sør for Sahara en historisk rekord når det gjelder utstedelser av statsobligasjoner, noe som i praksis er låneopptak. Over ni milliarder dollar har blitt utstedt bare i 2013.

PRIO-samarbeid med Denis Mukwege

PRIO | 12.12.2013

Den demokratiske republikken Kongo (DRC) er et av de farligste stedene i verden å være kvinne. Et nytt forskningsprosjekt fokuserer på å bedre situasjonen for kvinner i Øst-Kongo, et område med ekstrem grad av seksuell og kjønnsbasert vold. I dag ble det kjent at prosjektet blir finansiert av Norges forskningsråd.

Utviklingsbudsjettet og ustemtpolitikken 2014

RORG-samarbeidet | 12.12.2013

Stortingets debatt om utviklingsbudsjettet 2014 ble mer et oppgjør med fortidens synder enn debatt om utforming av samstemt politikk for utvikling for framtiden. Kanskje hadde vi hedret Nelson Mandela bedre ved å skue framover?

Utviklingsbudsjettet og ustemtpolitikken 2014

RORG-samarbeidet / Global | 12.12.2013
Stortingets debatt om utviklingsbudsjettet 2014 ble mer et oppgjør med fortidens synder enn debatt om utforming av samstemt politikk for utvikling for framtiden. Kanskje hadde vi hedret Nelson Mandela bedre ved å skue framover? Budsjettet forblir på 1% av vår bruttonasjonalinntekt, men NB!, fra og med 2014 heter det "utviklingsbudsjettet", ikke "bistandsbudsjettet"!

Prosjekt om REDD+ finansiert av Norges forskningsråd

Noragric | 12.12.2013

 Prosjektet skal se på effekten av en rekke REDD+ pilotprosjekter i Brazil, DRC, Tanzania og Uganda.

Filippinene - trygge områder for barna

SOS-barnebyer | 12.12.2013

– SOS-barnebyer gir et trygt sted for barna å være mens vi voksne prøver å skaffe inntekt. Eva er en av dem som hver morgen leverer barna til en av SOS-barnebyers midlertidige barneparker.

NSB tar langsiktig ansvar for barn

SOS-barnebyer | 12.12.2013

SOS-barnebyer er svært takknemlige for at NSB-konsernet utvider sitt engasjement. I fem år har julegaven til de ansatte gått til SOS-barnebyer. Nå tar de et enda større samfunnsansvar.

Filippinene: En måned etter tyfonen

Leger Uten Grenser | 11.12.2013

På søndag var det nøyaktig en måned siden tyfonen Hayian traff Filippinene. 5.600 mennesker mistet livet og mer enn fire millioner ble drevet på flukt. Leger Uten Grenser fortsetter sitt arbeid på tre av øyene som ble hardest rammet, der vi tilbyr helsehjelp til mennesker i avsidesliggende områder og støtter opp om gjenoppbyggingen av helsesystemet.

Svart dag for homorettigheter i India

LLH | 11.12.2013

- Dommen som kriminaliserer homoseksualitet er et svik mot den indiske grunnloven, sier LLH-leder Bård Nylund.

Gode resulatater fra fredskorpssamarbeid

Fredskorpset | 11.12.2013

Både partnere og deltakere repporterer om verdifulle erfaringer og vekst etter utveksling. Det viser en undersøkelse utført av Fredskopset.

Unge populasjoner

Fredskorpset | 11.12.2013

Fredskorpset lanserer  nå et Sør-Sør utvekslingsprogram som skal være et verktøy for å bygge opp under ungt lederskap i land med unge populasjoner.

Den sentralafrikanske republikk: Vold på sykehusene i Bangui

Leger Uten Grenser | 10.12.2013

Leger Uten Grenser ber alle parter involvert i konflikten i Den sentralafrikanske republikk om å sikre sårede og syke trygg tilgang til medisinsk hjelp. Leger Uten Grenser ber om slutt på vold mot pasienter, sivile og medisinsk personell i Bangui og resten av landet.

- En umenneskelig måned for barna

Plan Norge | 09.12.2013

I natt var det nøyaktig en måned siden tyfonen Haiyan rammet Filippinene. Fortsatt er 1,8 millioner barn fordrevet fra sine hjem. Mange av disse står i fare for å bli utsatt for vold, overgrep og menneskehandel.

– Stor avstand mellom løfter og praksis

SOS-barnebyer | 09.12.2013

– Det er stor avstand mellom løftene som gis om barns rettigheter og den praksisen vi ser i barns hverdag, sier Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge. En vurdering av 25 ulike land viser at de færreste følger opp løftene de har gitt de mest sårbare barna.

Filippinenes illegitime gjeld

SLUG | 09.12.2013

Filippinene har i lang tid betalt ned på den illegitime gjelda etter diktator Ferdinand Marcos som tok opp store summer for å finansiere eget forbruk. Nå tilbyr rike land nye lån for å finansiere oppbyggingen etter supertyfonen Haiyan.

 

Mandela: Et liv i kamp

Fellesrådet for Afrika | 07.12.2013

En hel verden har fulgt med i Nelson Mandelas siste kamp mot sykdommen. En svekket frigjøringsleder på 95 år har nå sovnet inn. Med tanke på alle seinvirkninger av det langvarige fengselsoppholdet, hvorav mer enn tjue år på fangeøya Robben Island, er det overraskende og gledelig at han fikk leve så lenge.

WTO-avtale i havn, men ikke mye å feire

Utviklingsfondet | 07.12.2013

Tjue timer etter at ministerkonferansen i Verdens  handelsorganisasjon  skulle vært ferdig, ble det enighet om den såkalte ‘Bali-pakka’.“Vedtaket på ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) vil av mange regjeringer og i media bli framstilt som en stor, viktig og positiv begivenhet.

1 - 30 av 50
1 2

Klipp fra Media

Veien til skatteparadis er brolagt med gode intensjoner

Morgenbladet+ | 21.02.2020

Norsk forsker i sentrum for spekulasjoner om sensur og maktkamp i Verdensbanken.

– Det verste er at vi tillater at ulikhetene øker (bærekraftig utvikling)

Dagsavisen | 21.02.2020

Torsdag lanserer Spire sammen med Attac Norge, Latin Amerikagruppene i Norge, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom en ny rapport med ni prinsipper for et nytt økonomisk system de mener må iverksettes for å sikre en bærekraftig framtid og gode liv for alle, både globalt og her i Norge. – Vi ser at det ikke er mulig å løse de store samfunnsproblemene knyttet til ulikhet, miljøkrise, psykisk helse, matsikkerhet og menneskerettigheter, med mindre det løftes i flokk gjennom systemendringer og bevegelse vekk fra økonomisk vekst, sier Skarrud.

Ny rapport: – Folk er klare til å bli med på klimadugnaden

Dagsavisen | 21.02.2020

Sju av ti nordmenn sier de er villige til å redusere forbruket sitt til beste for klimaet. Mye tyder på at en god del allerede har gjort alvor av dette. Det er en ny spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Framtiden i våre hender (FIVH), som viser at et klart flertall av befolkningen er positivt innstilt til å stille opp for klimaet ved å sette foten på forbruksbremsen.

Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt

ABC nyheter (NTB) | 21.02.2020

Klimaendringene stopper ikke ved å melde seg inn i en Facebook-gruppe, sier klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Oljefondet har investert milliarder i 28 selskap som ifølge FN tjener penger på Israels ulovlige bosetninger på okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Vannstanden i verdenshavene har steget med 7,5 centimeter de siste 30 årene, og over de neste 100 årene kan vi antagelig legge til ytterligere 70 centimeter. Det er konklusjonen i ny forskning fra Danmarks tekniske universitet (DTU).

Forbyr oljeleting for å beskytte isolerte urfolk

NRK nyheter | 20.02.2020

For første gang gjøres oljeutvinning ulovlig i Peru. Årsaken er at menneskene som bor i områdene det finnes olje i, skal beskyttes.

Norsk forsker står i midten av en storm i Verdensbanken: – Vi skjønte at det kom til å bli litt oppstyr (bistand/skatteparadiser)

DN+ | 19.02.2020

– Vi kan dokumentere at bistand fra Verdensbanken sammenfaller med pengestrømmer til skatteparadis, sier Jørgen Juel Andersen ved BI om forskningen som har skapt storm i Verdensbanken.

– Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner. (Saudi Arabia)

Aftenposten | 19.02.2020

Vi bestemmer selv. Vi lar oss ikke belære av menneskerettighetsorganisasjoner, sa Saudi-Arabias viseutenriksminister etter møtet med Norges utenriksminister.

Forskere er enige: 1,5-gradersmålet er i praksis umulig å nå

ABC nyheter | 19.02.2020

– Hvis du går inn i et rom fullt av forskere og spør hvem som tror det er mulig å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, vil ingen rekke opp hånden, sier Cicero-forsker Glen Peters