Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

På egne ben

SOS-barnebyer | 28.02.2013

Hvordan opplever ungdom som har vokst opp i alternativ omsorg når de skal greie seg på egen hånd? Hvordan takler de praktiske, relasjonelle og følelsesmessige utfordringene? Rapporten ”When care ends”, som er en del av SOS-barnebyers kampanje ”I matter”, inneholder vitnesbyrd fra over 300 ungdommer fra Albania, Tsjekkia, Finland og Polen.

Tar aldri bussen alene i Dehli

SOS-barnebyer | 28.02.2013

Voldtekten før jul av en ung jente på bussen i Dehli har ført til masseprotester i India. – I India er det per definisjon ikke voldtekt hvis en klinisk test viser at kvinnen er såkalt ”tilvennet til sex”. Vi må gjøre noe med både lovverk og de kvinnefiendtlige holdningene, sier Ishita Kaul (28).

- Mi livs beste reise!

| 28.02.2013

Syv ungdommer fra SubUrban menighet i Molde fikk en opplevelse for livet, da de besøkte Misjonsalliansens prosjekter i Kambodsja.

Forferdelige forhold i flyktningleir i Irak

Flyktninghjelpen | 28.02.2013

- I flyktningleiren Domiz i Irak bor syriske flyktninger i overfylte telt, og barn mangler varme klær og skoletilbud. Mangel på drenering gjør leiren til et gjørmehull. Likevel uteblir støtten fra internasjonale givere, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Oslo kommune vil følge FNs regler for etisk næringsliv

FN-sambandet | 28.02.2013

Heretter skal alle innkjøp i Oslo kommune gjøres i tråd med FNs retningslinjer for et etisk næringsliv.

Dommedag i gjeldskamp

SLUG | 27.02.2013

Argentinas anke i saken mot fondet NML Capital behandles i dag, 60 år etter Tysklands gjeldsavtale. Den avtalen er en god mal, skriver Ingrid Harvold Kvangraven, rådgiver i Slett U-landsgjelda. Om NML vinner vil det kunne føre til at færre utlånere blir med på gjeldssletteordninger i framtida og at flere investorer spekulerer i frafalt gjeld.

Undervisningsopplegg om Afghanistan

Afghanistankomiteen | 26.02.2013

Afghanistankomiteen tilbyr undervisningsopplegg om Afghanistan. Disse er laget for 1. til 10 trinn og dekker sentrale kompetansemål i lærerplanen. De er tilgjengelige for alle og kan printes ut i praktiske hefter til bruk i klasserommet.

-Viktig fredsforsøk for Kongo

Flyktninghjelpen | 25.02.2013

Afrikanske ledere ga søndag startsignal for en fredsprosess som har som mål å bringe fred til krigsherjede DR Kongo. En mulighet for nytt engasjement i en konflikt som har vart i to tiår og rammet millioner av kongoleser, understreker Flyktninghjelpen og 45 andre organisasjoner.

Internasjonal klimakonferanse i Oslo

Miljøverndepartementet | 25.02.2013

Noreg vil spele ei leiande rolle i prosessen med å få til ein ny internasjonal klimaavtale. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell inviterer difor til ein internasjonal konferanse i Oslo neste uke.

Bekymret for flyktningbarn i Mali

SOS-barnebyer | 25.02.2013

SOS-barna er evakuert og i trygghet, men jeg er veldig bekymret for flyktningbarna. De har vært utsatt for enorme påkjenninger og opplevd ekstrem frykt, sier Ibrahima Bane leder for SOS-barnebyer i Mail. SOS-barnebyer utvider nødhjelpen i Mali. Samtidig understreker Bane at barna trenger mer enn mat for å klare seg.

Kongo: - Konflikten hindrer folket i å få medisinsk hjelp

Leger Uten Grenser | 22.02.2013

Kamper mellom regjeringsstyrker og Mai-Mai militsen i Katanga-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo har forårsaket at tusenvis av mennesker flykter fra hjemmene sine og hundrevis søker tilflukt på Leger Uten Grensers sykehus.

Næringsliv og utvikling- skape og dele

RORG-samarbeidet / Global | 22.02.2013
En slags ny utviklingspolitisk konsensus synes å ha vokst fram i Norge den siste tiden: Utvikling krever økonomisk vekst OG fordeling - og næringslivet har en sentral rolle. I jakten på vinn-vinn løsninger og samstemt politikk for utvikling er spørsmålet: hvordan? - Er det gitt at lønnsomme investeringer gir god utvikling? spør Andrew Preston i ForUM. 

LoVeSe - et usikkert klimapolitisk værvarsel

Rorg-samarbeidet | 22.02.2013

Spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) er kanskje et knøttlite symbol i den store sammenhengen, men det engasjerer! De politiske partiene tvinges til å ta standpunkt foran Klimavalget 2013.

Næringsliv og utvikling

RORG-samarbeidet | 22.02.2013

En slags ny utviklingspolitisk konsensus synes å ha vokst fram i Norge den siste tiden: Utvikling krever økonomisk vekst OG fordeling - og næringslivet har en sentral rolle. I jakten på vinn-vinn løsninger og samstemt politikk for utvikling er spørsmålet: hvordan? - Er det gitt at lønnsomme investeringer gir god utvikling? spør Andrew Preston i ForUM.

Sparekonto kan gi fattige 870 milliarder

Plan Norge | 21.02.2013

Utviklingsland kan få 870 milliarder kroner årlig i økte sparinger og investeringer dersom verdens fattige får tilgang til sparebasert mikrofinans. Det er konklusjonen i den ferske rapporten Banking on Change: Breaking the Barriers to Financial Inclusion, utarbeidet av Plan, CARE og Barclays Bank.

Qatar

NOREF | 20.02.2013

Hva er de viktigste drivkreftene i Qatar? Hvilke strategier er i sving for at den prominente stillingen landet har fått i Midtøsten, skal beholdes? Les om dette og mye mer i NOREFs policy brief-serie om Qatar.

Føre var eller etter snar

FIVAS | 20.02.2013

Norfunds investeringer i småkraftverket til Hidro Santa Cruz i Barillas i Guatemala har den siste tiden vært gjenstand for debatt. Konflikter mellom sentralmyndighetene og urfolk har intensivert i kjølvannet av utbyggingen.

Fistel nummer 1000 operert i Burundi

Leger Uten Grenser | 19.02.2013

Men Leger Uten Grenser er bekymret for fremtiden til burundiske kvinner som rammes av den smertefulle og stigmatiserende fødselsskaden.

Avisopplaget faller, Bistandsaktuelt øker

Bistandaktuelt | 19.02.2013

Mens norske aviser faller i opplag jevnt og trutt, går papirutgaven av Bistandsaktuelt i motsatt retning.

Vanntilgang - kritikk mot FNs utregninger

FIVAS | 19.02.2013

Mennesket kan overleve relativt lenge uten mat, men kun få dager uten vann. Det er en større andel mennesker som dør på grunn av mangel på rent vann enn det er mennesker som dør av AIDS, malaria og meslinger til sammen.

 

LoVeSe - et usikkert klimapolitisk værvarsel

RORG-samarbeidet / Global | 19.02.2013
Spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) er kanskje et knøttlite symbol i den store sammenhengen, men det engasjerer! De politiske partiene tvinges til å ta standpunkt foran Klimavalget 2013. Det klimapolitiske værvarselet er imidlertid usikkert og saken splitter både blant de rødgrønne regjeringspartiene og de borgerlige opposisjonspartiene. Vi har samlet partienes foreløpige politikk (energi og klima) - før landsmøtene.

MedHum 2012 samlet inn over 1,8 millioner

MedHum | 18.02.2013

MedHum 2012 har samlet inn til sammen 1 840 307 kroner til forebygging av hiv i Mosambik.  Og har samtidig satt ny innsamlingsrekord!

Driver direkte nødhjelpsarbeid i Syria

SOS-barnebyer | 18.02.2013

Krigshandlingene i Syria fortsetter. Den evakuerte barnebyen i Aleppo ble sist uke angrepet. Barn og voksne i SOS-familieprogrammet i Damaskus ble på nytt hjemløse. To millioner mennesker er nå på flukt, ifølge FN.

- Ikke glem Nord-Irak

Flyktninghjelpen | 17.02.2013

Totalt er det nå over 90 000 flyktninger fra Syria i Irak, de fleste i den kurdiske regionen i Nord-Irak. – Det er viktig at vi ikke glemmer dette området. Her trengs også økt støtte fremover, sier programrådgiver i Flyktninghjelpen Torunn Blokkum.

- Ikke bare flyktninger

Flyktninghjelpen | 15.02.2013

– Mennesker på flukt er ikke «bare flyktninger», sier filmregissør Hisham Zaman. Denne uken arrangerte Flyktninghjelpen førpremieren på hans nye film «Før Snøen Faller» i Oslo.

Plan krever stans i vold mot jenter

Plan Norge | 14.02.2013

På Valentinsdagen krever Plan at Norge gjør mer for å få slutt på vold mot jenter og kvinner i utviklingsland. – Voldtekt og annen vold mot jenter er et enormt problem.

Likestilling mest effektivt med Gud på laget

Digni | 14.02.2013

I religiøse samfunn hjelper det lite å snakke om FNs menneskerettigheter og konvensjoner for likestilling.

Behov for mer fokus på trosfrihet

Digni | 14.02.2013

Nytt ressurshefte fra Stefanusalliansen gir deg hurtiginnføring i rettighetsbasert arbeid for undertrykte troende.

Forfattere på dannelsesreise

Misjonsallinansen | 14.02.2013

I regi av prosjektet "Norske forfattere møter sør", besøker Hanne Ørstavik og Nils Rune Langeland Misjonsalliansen i Ecuador.

Forsker på asiatisk interesse for Arktis

Norges Forskningsråd | 14.02.2013

Flere asiatiske land har søkt om permanent observatørstatus i Arktisk råd. Forskere på geopolitikk er opptatt av hva denne økte interessen for Arktis skyldes og hvilke ambisjoner asiatiske land har i nord.

1 - 30 av 65
1 2 3

Klipp fra Media

Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene

Vårt Land (NTB) | 22.11.2019

Nylig ble det kjent at tekster i nye palestinske skolebøker forherliger hellig krig. Nå har endringer i pensumet allerede blitt gjort, ifølge norsk UD.

1400 rettssaker om klima: Jayden Foytlin (16) saksøker USA. «Jeg sto til anklene i klimaendringer.»

Aftenposten | 22.11.2019

På den ene siden i det juridiske slaget står USAs regjering og president Donald Trump. På den andre siden står 16 år gamle Jayden Foytlin og 20 andre ungdommer støttet av tidligere NASA-topp James Hansen. Ungdommene har saksøkt USA for å sette fremtiden deres på spill ved ikke å ta klimaendringene på alvor.

Iran mot Israel på syrisk jord: Dette kan bli den nye storkrigen

VG | 22.11.2019

Syria kan nok en gang bli slagmarken der en regional storkonflikt utkjempes. Israel og Iran trapper opp mot hverandre, i en periode der begge land ser seg tjent med at den livsfarlige konflikten eskalerer.

Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet

ABC nyheter (NTB) | 21.11.2019

De største produsentlandene planlegger å utvinne 50 prosent mer kull, olje og gass i 2030 enn verden har råd til hvis klimamålene skal nås.

Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong

DN (NTB) | 21.11.2019

Et lovforslaget som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong, er vedtatt i både Representantenes hus og Senatet. Nå gjenstår Donald Trumps signatur.

Rekordavskoging: - Vil endre kloden for alltid

Dagbladet | 21.11.2019

Avskogingen av Amazonas i år tilsvarer nesten to fotballbaner med skog i minuttet - og er nå på sitt høyeste punkt på hele ti år, ifølge ferske tall.

Ny rapport: Havbruk kan seksdoble verdens matproduksjon

DN | 20.11.2019

Havbruk og fiske kan gi mat til to tredjedeler av verdens befolkning, viser ny FN-rapport.

Ny norsk rapport: Stort gap mellom oljeplaner og klimamål

Nettavisen | 20.11.2019

Verden har planlagt for 120 prosent for mye fossil energi enn det som er forenlig med 1,5-gradersmålet, ifølge Cicero.

FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter

ABC nyheter (NTB) | 20.11.2019

FNs komité for menneskerettighetsspørsmål har enstemmig vedtatt en resolusjon som skal styrke menneskerettighetsforsvarere. Norge har ledet arbeidet med resolusjonen, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er fornøyd med gjennomslaget.

USA endrer syn på Israels bosettinger etter over 40 år

NRK nyheter | 19.11.2019

USA endrer syn på israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden. – De er ikke lenger i strid med folkeretten, sier utenriksminister Mike Pompeo.