Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

Vil ha ungdomssatsning

Misjonsalliansen | 31.05.2013

Markeds- og innsamlingsleder i Misjonsalliansen Inger Lise Hansen, vil at norske utviklingsaktører skal satse mer på verdens fattige ungdommer.

Afghanistan: Fordømmer vold mot hjelpearbeidere

Leger Uten Grenser | 31.05.2013

Leger Uten Grenser fordømmer sterkt volden mot humanitære hjelpearbeidere og deres tilholdssteder.

FN skal utrydde fattigdom

FN-sambandet | 31.05.2013

Torsdag la et FN-panel frem forslag til tolv nye utviklingsmål. De utgjør grunnlaget når FNs medlemsland skal diskutere utviklingsagendaen etter 2015.

Tsjad: Kamp mot klokka for 50.000 mennesker

Leger Uten Grenser | 31.05.2013

Leger Uten Grenser hjelper titusener av sudanere og tsjadere på flukt fra kamper i Sudans Darfur-provins. Men nå nærmer regntiden seg.

Skrivekonkurranse for ungdom om atomvåpen

Nei til Atomvåpen | 30.05.2013

Nei til Atomvåpen og Ukemagasinet Ny Tid inviterer ungdom mellom 16-25 år til å delta i en essaykonkurranse om atomvåpen. Vinneren får dekket reise og en ukes opphold i New York i forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling og høynivåmøtet for nedrustning den 26. september i år.

Internasjonal konferanse om nasjonale styrings-systemer

Noragric | 29.05.2013

Denne uken arrangerer Noragric en internasjonal konferanse om nasjonale styrings-systemer for REDD+. Konferansen skjer i samarbeid med IIED, CIFOR og UIO SUM, og samler aktører fra stat, sivilt samfunn og forskning fra en rekke sentrale REDD-land. Konferansen kan også følges på Twitter under #UMB_REDD

Avtale om jord danner grunnlag for fred

Flyktninghjelpen | 28.05.2013

- Spørsmålet om jordreform har vært det vanskeligste og viktigste i forhandlingene mellom FARC og den colombianske regjeringen. Søndagens avtale er derfor et viktig skritt i retning fred, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Colombia Christian Visnes.

FN og 17. mai og sånt...

SAIH | 28.05.2013

For litt over en uke siden feiret jeg 17. mai. Vi gikk i tog, vi sang på norsk og veivet med flagget. Vi feirer Norge og at vi lever i et fritt land. I fjor på denne tiden reiste jeg til Genève, hvor jeg var med i Menneskerettighetsrådet i FN på noe som heter Universal Periodic Review (UPR). Dette er en ganske ny prosess, som ble skapt av Generalforsamlingen i 2006.

Ber om at barnebyen skånes

SOS-barnebyer | 28.05.2013

33°33'32.61" N, 36°12'29.97" E. Dette er de nøyaktige koordinatene til SOS-barnebyen i Damaskus, Syria, Qodsaya. SOS-barnebyer har oppgitt koordinatene i en appell til de involverte parter i borgerkrigen, samt flere naboland, og ber dem innstendig om å forhindre trefninger på barnebyen som ligger i et utsatt område.

Forskning på effekt av bistand

Norges Forskningsråd | 28.05.2013

Norad har bedt Forskningsrådet om å etablere et program på «effekt av bistand» innenfor en ramme på totalt 30 millioner kroner for perioden 2013-2015.

Barneby i Syria truffet av rakett

SOS-barnebyer | 27.05.2013

SOS-barnebyen i Aleppo, Syria er truffet av en rakett. Raketten traff et av familiehusene og ødela delen av huset som rommer barnas soverom og bad. Barnebyen i Aleppo har vært evakuert siden september 2012, så ingen ble skadet i angrepet.

Pressefriheten utfordres i Uganda

Caritas Norge | 27.05.2013

De dramatiske begivenhetene i Kampala forrige uke illustrerer hvordan pressefriheten i Uganda til stadighet befinner seg under press. Væpnet politi omringet den 20. mai lokalene til to av landets største aviser The Daily Monitor og The Red Pepper, mens etterforskere ransaket de ansattes kontorer, skrudde fra hverandre datamaskiner og stengte trykkerifasilitetene.

Norge og det nye verdenskartet

RORG-samarbeidet | 27.05.2013

UDs Refleksprosjekt avsluttet sist uke med debattbok og konferanse: Norge og det nye verdenskartet, der Norges verdier og interesser kan sammenfattes i to ord: Statoil og oljefondet.

OECD hardt ut mot Oljefondet og Norges Bank

ForUM | 27.05.2013

Mandag ble OECDs slutterklæring på klagen mot Oljefondets investeringer i omstridt stålselskap offentliggjort. Kritikken er hard, og saken har fått stor medieoppmerksomhet.

- Norske bønder er husdyrnomader

Utviklingsfondet | 27.05.2013

En kvinneaktivist fra et mannsdominert samfunn og en tidligere nomade som ser likhetstrekk mellom norsk seterdrift og etiopisk pastoralisme. De var blant gjestene under Utviklingsfondets Etiopiske uke.

Nytt om plantesortsbeskyttelse

Utviklingsfondet | 27.05.2013

Såfrøindustrien krever monopolrettigheter til sine såfrø gjennom patent eller plantesortsbeskyttelse. Nå lanserers nyhetsbrev og fersk hjemmeside med kritiske analyser og siste nytt om plantesortsbeskyttelse.

Sør-Sudan: Nyankomne flyktninger nektes hjelp

Leger Uten Grenser | 27.05.2013

Sudanske flyktninger nektes registrering av FN-systemet, og mister dermed rett til matvarehjelp og annen assistanse. Resultatet er økt underernæring blant en allerede sårbar gruppe.

Norge og det nye verdenskartet

RORG-samarbeidet / Global | 27.05.2013
UDs Refleksprosjekt avsluttet sist uke med debattbok og konferanse: Norge og det nye verdenskartet, der Norges verdier og interesser kan sammenfattes i to ord: Statoil og oljefondet. Avslutningen framsto som en bekreftelse på Asle Tojes påstand i tidsskriftet Samtiden ifjor: Engasjementspolitikken sprang ut av en bestemt historisk kontekst som i dag er et tilbakelagt stadium. Stemmer det?

Colombia går for fred, hva må til?

SAIH | 24.05.2013

Den niende april i år marsjerte flere hundre tusen mennesker i Bogota sine gater. Mange kom langveis fra på humpete veier og i slitte busser. På morgenen rapporterte nyhetene om 90 fulle busser som hadde funnet veien inn til byen i løpet av natten, og ordføreren varslet om en million personer som var ventet til ”la marcha por la paz” – marsjen for fred.

Skolemat avgjørende i krisetider

WFP | 24.05.2013

I dag lanserer Verdens matvareprogram (WFP) rapporten The State of School Feeding Worldwide, som for første gang gir et globalt bilde og analyse av skolematprogrammer i velstående land så vel som i utviklingsland.

- Norge vil signere våpenhandelsavtalen

ForUM | 24.05.2013

Torsdag møtte norske og internasjonale organisasjoner Espen Barth Eide med sin oppfordring til å få Norge til å signere og følge tydelig opp den internasjonale våpenhandelsavtalen. - Det vil vi, bekreftet utenriksministeren.

- Banebrytende norsk lov mot pengeflukt

RORG-samarbeidet / Global | 23.05.2013
Finansdepartementet har denne måneden sendt et forslag om land-for-land rapportering (LLR) ut på høring. LLR vil blant annet kunne bidra til å bekjempe skatteunndragelser, som i følge en fersk rapport fra Christian Aid utgjør beløp som ellers kunnet avskaffet sult innen 2015. Mona Thowsen i PWYP Norge kaller regjeringens forslag en "banebrytende norsk lov mot pengeflukt", som kan bli et eksempel til etterfølgelse for andre land.

- Banebrytende norsk lov mot pengeflukt

RORG-samarbeidet | 23.05.2013

Finansdepartementet har denne måneden sendt et forslag om land-for-land rapportering (LLR) ut på høring. LLR vil blant annet kunne bidra til å bekjempe skatteunndragelser, som i følge en fersk rapport fra Christian Aid utgjør beløp som ellers kunnet avskaffet sult innen 2015.

Nye kamper i DR Kongo

Caritas Norge | 22.05.2013

Etter nesten et halvt år med våpenhvile og fredsforhandlinger, blusset 20. mai konflikten mellom opprørsgruppa M23 og myndighetene i DR Kongo opp igjen for fullt utenfor byen Goma øst i DR Kongo.

Norge støtter usosial vannpolitikk

FIVAS | 22.05.2013

I dag bidrar norges økonomiske og politiske støtte til Verdensbanken til dårlig vannfordeling. UNDPs Human Development Report fra 2006 fastslår at vannmangel er et resultat av politiske prosesser og institusjoner som forbigår de fattige.

Fordømmer målrettet angrep på sykehus i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 21.05.2013

Leger Uten Grenser-sykehuset i byen Pibor er med overlegg plyndret og ramponert. 100.000 internt fordrevne står dermed uten tilgang til livsviktige helsetjenester.

Ny giv for Somalia

Unicef Norge | 21.05.2013

Etter over 20 år med blodig borgerkrig, sult og kaos ser det endelig lysere ut for Somalia. Alfa-omega nå: utdanning for alle!

Trygge familier gir sosial utvikling

SOS-barnebyer | 16.05.2013

SOS-barnebyer benyttet familiedagen 15. mai til å rette søkelyset mot betydningen av at sårbare rett til en trygg oppvekst vektlegges i arbeidet med nye «tusenårsmål».

Norsk næringsliv i Afrika (CSR)

RORG-samarbeidet / Global | 16.05.2013
Til tross for Statoils posisjon som ledende på åpenhet og anti-korrupsjon, smører de eliten i et av Afrikas mest korrupte land, Angola. Hvem har ansvar for hva? Hva er godt samfunnsansvar (CSR)? Kirkens Nødhjelp har lansert rapport og vil ha debatt. Fellesrådet for Afrika har kartlagt norsk næringsliv i Afrika og er du "vaktbikkje" og finner noe tvilsomt hjelper ForUM deg videre. De har laget håndbok om OECDs klagemekanisme.

Norsk næringsliv i Afrika (CSR)

RORG-samarbeidet | 16.05.2013

Til tross for Statoils posisjon som ledende på åpenhet og anti-korrupsjon, smører de eliten i et av Afrikas mest korrupte land, Angola. Hvem har ansvar for hva? Hva er godt samfunnsansvar (CSR)?

1 - 30 av 59
1 2

Klipp fra Media

Veien til skatteparadis er brolagt med gode intensjoner

Morgenbladet+ | 21.02.2020

Norsk forsker i sentrum for spekulasjoner om sensur og maktkamp i Verdensbanken.

– Det verste er at vi tillater at ulikhetene øker (bærekraftig utvikling)

Dagsavisen | 21.02.2020

Torsdag lanserer Spire sammen med Attac Norge, Latin Amerikagruppene i Norge, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom en ny rapport med ni prinsipper for et nytt økonomisk system de mener må iverksettes for å sikre en bærekraftig framtid og gode liv for alle, både globalt og her i Norge. – Vi ser at det ikke er mulig å løse de store samfunnsproblemene knyttet til ulikhet, miljøkrise, psykisk helse, matsikkerhet og menneskerettigheter, med mindre det løftes i flokk gjennom systemendringer og bevegelse vekk fra økonomisk vekst, sier Skarrud.

Ny rapport: – Folk er klare til å bli med på klimadugnaden

Dagsavisen | 21.02.2020

Sju av ti nordmenn sier de er villige til å redusere forbruket sitt til beste for klimaet. Mye tyder på at en god del allerede har gjort alvor av dette. Det er en ny spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Framtiden i våre hender (FIVH), som viser at et klart flertall av befolkningen er positivt innstilt til å stille opp for klimaet ved å sette foten på forbruksbremsen.

Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt

ABC nyheter (NTB) | 21.02.2020

Klimaendringene stopper ikke ved å melde seg inn i en Facebook-gruppe, sier klimaminister Sveinung Rotevatn (V).

Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Oljefondet har investert milliarder i 28 selskap som ifølge FN tjener penger på Israels ulovlige bosetninger på okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere

ABC nyheter (NTB) | 20.02.2020

Vannstanden i verdenshavene har steget med 7,5 centimeter de siste 30 årene, og over de neste 100 årene kan vi antagelig legge til ytterligere 70 centimeter. Det er konklusjonen i ny forskning fra Danmarks tekniske universitet (DTU).

Forbyr oljeleting for å beskytte isolerte urfolk

NRK nyheter | 20.02.2020

For første gang gjøres oljeutvinning ulovlig i Peru. Årsaken er at menneskene som bor i områdene det finnes olje i, skal beskyttes.

Norsk forsker står i midten av en storm i Verdensbanken: – Vi skjønte at det kom til å bli litt oppstyr (bistand/skatteparadiser)

DN+ | 19.02.2020

– Vi kan dokumentere at bistand fra Verdensbanken sammenfaller med pengestrømmer til skatteparadis, sier Jørgen Juel Andersen ved BI om forskningen som har skapt storm i Verdensbanken.

– Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner. (Saudi Arabia)

Aftenposten | 19.02.2020

Vi bestemmer selv. Vi lar oss ikke belære av menneskerettighetsorganisasjoner, sa Saudi-Arabias viseutenriksminister etter møtet med Norges utenriksminister.

Forskere er enige: 1,5-gradersmålet er i praksis umulig å nå

ABC nyheter | 19.02.2020

– Hvis du går inn i et rom fullt av forskere og spør hvem som tror det er mulig å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, vil ingen rekke opp hånden, sier Cicero-forsker Glen Peters