Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Etter industrilandbruket

Utviklingsfondet | 28.06.2013

Landbruk skjer alltid i kontekst. Og konteksten varierer over landegrenser, fra område til område og fra bonde til bonde. Derfor vil landbruksmetoder også variere mye. Allikevel er det visse elementer som går igjen om man skal drive bærekraftig matproduksjon. En god modell for bærekraftig landbruk er det som kalles agroøkologi.

Ny professor i utviklingsstudier

Noragric | 28.06.2013

Randi Kaarhus, som til daglig arbeider som forskningsleder på Noragric, UMB, har på kort tid blitt godkjent som professor både i utviklingsstudier og i antropologi.

«Doktor Bjørgaas» lanseres i utlandet

Misjonsalliansen | 28.06.2013

Boken om tidligere lege og misjonær for Misjonsalliansen, Olav Bjørgaas, utgis nå på engelsk og kinesisk.

Lesbiske liv og visuell aktivisme

SAIH | 28.06.2013

Når det gjelder lesbiske svarte kvinner i Sør-Afrika, blir de ofte fremstilt som ofre for voldtekter og homofobi i massemediene. Men hva betyr det egentlig å være kvinne, lesbisk og svart i Sør-Afrika i dag?

Barn rammes hardest av flom i India

Plan Norge | 27.06.2013

680 mennesker er allerede døde i en stor flom i Uttarakhand-distriktet i Nord-India. Myndighetene frykter at mer enn 5 000 mennesker vil omkomme. Plan er spesielt bekymret for barna i området.

Informasjonstørke under blått regime?

Utviklingsfondet | 26.06.2013

Høyres Peter Gitmark ønsker å kutte informasjonsstøtten til norske utviklingsorganisasjoner med ca 50 %, straks partiet kommer til makten. Det er svært foruroligende med tanke på den norske debatten om internasjonale veivalg i utviklingspolitikken i årene som kommer.

Fra antirasisme til miljø og utvikling

Utviklingsfondet | 25.06.2013

Kari Helene Partapuoli er ansatt som daglig leder i Utviklingsfondet. Hun kommer fra stillingen som leder av Antirasistisk Senter. Partapuoli mener at Utviklingsfondet arbeider med noen av vår tids viktigste spørsmål innen miljø og utvikling.

 

En tom stol for Urusov

FN-sambandet | 25.06.2013

Han har vært fengslet, truet på livet og banket opp for å kjempe for bedre arbeidsforhold i diamantindustrien i Russland. Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter gikk i år til fagforeningsleder Valentin Urusov.

Studentbevegelse bak energitoppmøte på NTNU

FN-sambandet | 25.06.2013

”Jeg er dedikert til å gjøre alt i min makt for å bidra til en bærekraftig fremtid. Jeg er en endringsagent, en innovatør og jeg vil fylle fremtiden med energi”

Tsjad: Humanitære forhold er fortsatt uakseptable for flyktninger og fordrevne i Tissi

Leger Uten Grenser | 25.06.2013

Titusenvis av flyktninger og returnerte fordrevne i Tsjad, som flyktet fra volden i Darfur siden januar har fortsatt akutt behov for vann, husly og tilgang til helsefasiliteter.

- Alle kan og må gjøre mer

Flyktninghjelpen | 25.06.2013

Sammen med spesialutsending for UNHCR, skuespiller Angelina Jolie, og FNs høykommissær for flyktninger António Guterres besøkte utenriksminister Espen Barth Eide Flyktninghjelpen i Jordan i forbindelse med markeringene av verdens flyktningdag 20. juni.

Bjørnøy slutter i Plan Norge

Plan Norge | 21.06.2013

Helen Bjørnøy slutter som generalsekretær i fadderorganisasjonen Plan Norge til høsten etter fem og et halvt år.

Hver tredje kvinne i verden mishandlet av partner

FN-sambandet | 21.06.2013

En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon WHO estimerer at 35 % av kvinner i verden blir utsatt for fysisk eller seksuell vold. Partnervold er den vanligste typen mishandling.

Flyktningregnskapet 2013

FN-Sambandet | 21.06.2013

7,6 millioner mennesker ble drevet på flukt bare i 2012. Dette viser tall fra årets Flyktningregnskap.

Verdens dag for flyktninger

FN-Sambandet | 21.06.2013

Verdens dag for flyktninger ble markert i FN for første gang i 2001, på 50-årsdagen for opprettelsen av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Kritikk av infostøtte uten folkelig engasjement

Bistandsaktuelt | 20.06.2013

Millioner av offentlige kroner til norske organisasjoners informasjonsarbeid om utviklingsarbeid har ikke klart å skape engasjement i brede lag av det norske folk.

Samer er hårsåre. Fleip eller fakta?

SAIH | 19.06.2013

Samene nyter godt av massevis av særrettigheter og de snylter på den norske staten, men tross for at de har det så godt ønsker de å opprette en egen samisk stat. Disse påstandene høres kanskje absurde ut, men slike myter hersker faktisk i Norge i dag.

SAIH støtter kampanjen for et Framtidsombud

SAIH | 19.06.2013

I vår har Spire jobbet for å få på plass et Framtidsombud i Norge. SAIH har valgt å stille seg bak Spires kampanje fordi vi syns dette er et bra tiltak og absolutt noe Norge trenger.

Verdens flyktningdag setter fokus på flyktninger i hele verden

WFP | 19.06.2013

For mer enn to år har verden vært vitne til at millioner av syrere flykter fra sine hjem på jakt etter et tilfluktssted for å unngå konflikten.

– Merkel imponert over SOS-barnebyer

SOS-barnebyer | 19.06.2013

Angela Merkel roste SOS-barnebyer for innsatsen for barn i Tyskland og resten av verden, under en mottagelse nylig. Hun la spesielt vekt på den viktige innsatsen i Syria.

115 studenter arrestert 17. mai

SAIH | 18.06.2013

Det er ikke så mange som fikk med seg at et 17. mai tog i Lusaka’s gater i Zambia i år endte med at politiet brukte tåregass mot de som tok del i det, og arresterte 115 av dem.

Brasils utenriksminister til Norge

Noref og Prio | 18.06.2013

Brasils utenriksminister, Antonio de Aguiar Patriota, kommer til Norge denne uken. Onsdag 19. juni holder utenriksministeren et foredrag på et arrangement ved Institutt for fredsforskning (PRIO), i regi av PRIO, NorLARNet og NOREF. Ministeren skal snakke om utfordringer ved det multilaterale systemet;  diplomati og reform av Sikkerhetsrådet.

Antiklimaks i Bonn

ForUM | 18.06.2013

I stedet for frustrasjon over at så mye forhandlingstid hadde gått tapt, avsluttet klimakonferansen i Bonn med et framoverskuende møte som reflekterte over utfordringene toppmøtet i Warszawa til høsten står overfor.

Sør-Sudan: 120.000 mennesker er uten hjelp i Pibor

Leger Uten Grenser | 14.06.2013

Tusenvis risikerer å dø når regntiden kommer. - Myndighetene i Sør-Sudan må tillate akutt nødhjelp til disse områdene for å hindre tusenvis av døde, sier Kyrre Lind, styreleder i Leger Uten Grenser.

- Fordeling kommer ikke av seg selv

RORG-samarbeidet / Global | 14.06.2013
Denne uka drøftet Stortinget regjeringens utviklingspolitiske melding: Dele for å skape. De var samstemte om at små forskjeller er viktig for et godt og rettferdig samfunn og at mellominntektslandene må forberede seg på at bistanden vil ta slutt. Et paradigmeskifte? - Et oppgjør med 1990-tallet, mente hvertfall SVs Snorre Valen, mens Høyres Peter Gitmark takket KrF og FrP for muligheten for å utarbeide en felles utviklingspolitikk etter valget.

- Fordeling kommer ikke av seg selv

RORG-samarbeidet | 14.06.2013

Denne uka drøftet Stortinget regjeringens utviklingspolitiske melding: Dele for å skape. De var samstemte om at små forskjeller er viktig for et godt og rettferdig samfunn og at mellominntektslandene må forberede seg på at bistanden vil ta slutt. Et paradigmeskifte?

Ny samarbeidsavtale

Norges Røde Kors | 12.06.2013

En ny samarbeidsavtale mellom Myanmar Røde Kors og Røde Kors i Norge ble signert mellom de to nasjonalforeningenes presidenter, Dr. Tha Hla Schwe fra Myanmar Røde Kors og president Sven Mollekleiv.

Pommes frites bader i palmeolje

Regnskogfondet | 12.06.2013

Pommes frites og annen fritert mat er kjent for å være dårlige for helsa. Nå viser det seg at fast food også er ødeleggende for regnskogen.

Skrinlegger plantasjeplaner på Mentawai

Regnskogfondet | 12.06.2013

Lokalbefolkningen på øyagruppa Mentawai har vunnet over to palmeoljeselskaper som ønsket å opprette plantasjer. Selskapene har ikke fått fornyet de forespeilede lisensene, noe som gir lokalbefolkningen pusterom til å mobilisere sterkere mot de fryktede palmeoljeplantasjene.

Få verden inn i stua!

| 12.06.2013

16. august i år kommer 150 forventningsfulle utvekslingselever fra hele verden til Norge, og AFS Norge søker nå vertsfamiler til sine utvekslingselever. Elevene som kommer ønsker å bli kjent med en ny kultur, mennesker og språk.

1 - 30 av 58
1 2

Klipp fra Media

Ny rapport fra IEA: Rekordhøye CO2-utslipp

DN | 13.11.2019

Klimagassutslippene har aldri vært høyere enn i fjor. Og det er ingen tegn på at utslippene skal stoppe før 2040, advarer Det internasjonale energibyrået.

Vil granske hvorfor Norge ikke klarer å nå klimamål

NRK nyheter | 13.11.2019

Fremtiden i våre hender vil ha en gransking av hvorfor Norge ikke har klart å nå klimamålene på 30 år. Arbeiderpartiet støtter forslaget, men Høyre er skeptisk.

Israel reagerer kraftig på EU-krav om merking av produkter fra bosetninger

Vårt Land (NTB) | 13.11.2019

Matvarer som er produsert i israelske bosetninger i okkuperte områder, må merkes med dette, krever EU-domstolen. Israel mener landet blir forskjellsbehandlet.

Ap kutter i bistandskroner til Afrika – vil heller satse mot Trumps kutt i abortstøtte

Vårt Land+ | 12.11.2019

I alternativt budsjett vil Ap snu kutt der KrF tapte i årets budsjettkamp. Men en halv milliard bistandskroner til fattige land flyttes og kontantstøtte kuttes.

Norge bidrar med 55 millioner i året til et skolepensum som fremmer martyrdød, konflikt og jihad

Aftenposten | 12.11.2019

I de nye skolebøkene i Palestina finnes ikke landet Israel. Referanser til fredsprosesser er fjernet. I stedet lærer elevene at martyrdøden er «det viktigste i livet».

Rapport: Norge vil tjene mer enn Australia på oljeboring i Australbukta

Dagsavisen (NTB) | 12.11.2019

Den norske stat kommer til å tjene 2,4 milliarder kroner mer på olje- og gassproduksjonen i Australbukta enn den australske stat, ifølge ny rapport.

OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats

E24 | 11.11.2019

OECD tar opp kampen mot skatteparadis og vil sørge for at digitale teknologigiganter som Facebook og Google betaler sin rettferdige del av skatten til landene de opererer i. Det vil også Norge tjene godt på.

Rødgrønne partier vil bruke Oljefondets midler aktivt for klima

DN (NTB) | 11.11.2019

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at Oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi, en linje Erna Solberg mente var dum.

- Norge er hyklere (våpensalg/menneskerettigheter)

Dagbladet | 11.11.2019

Norge selger våpen til Midtøsten med den ene hånda og prediker om menneskerettigheter og demokrati med den andre. Dobbeltmoralsk og ødeleggende, mener irakisk historiker.

Bolivias president Evo Morales går av - hevder det er utstedt arrestordre på ham

VG | 11.11.2019

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av etter at valgobservatører fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober. FN er dypt bekymret over situasjonen i landet.