Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Nekter Leger Uten Grenser å jobbe i Myanmar

Leger Uten Grenser | 28.02.2014

Myanmars regjering har beordret Leger Uten Grenser til å stanse alt arbeid i landet. Leger Uten Grenser er dypt sjokkert over avgjørelsen og ekstremt bekymret for titusener av pasienter som organisasjonen hjelper i Myanmar.

SOS-barnebyer følger med på utviklingen i Ukraina

SOS-barnebyer | 28.02.2014

Situasjonen i Ukraina er svært spent etter at bevæpnede soldater har forsøkt å ta kontroll over flyplasser på Krim-halvøya. SOS-barnebyer vil fortsette å følge med på utviklingen for å kunne iverksette tiltak hvis det blir nødvendig for å beskytte barn og ansatte i SOS-barnebyen og familieprogrammene.

- Hvor er samstemtdirigenten?

RORG-samarbeidet / Global | 28.02.2014
Kirkens Nødhjelps nye "samstemtrapport" ble i går presentert med følgende spørsmål: Hvor er dirigenten? Rapporten om norsk utviklingspolitikk ble hilst velkommen av statssekretær Morten Høglund (FrP), så vel som Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Bård Vegar Solhjell (SV). Høglund tror at en ny rapport om 1-2 år vil gi den blåblå regjeringen flere "smilefjes" enn den rødgrønne og understreket dessuten organisasjonenes betydning for politikkutviklingen.

Fornybar fremtid for Kina

WWF | 28.02.2014

I 2050 kan Kinas energiforbruk være basert på 80 prosent fornybar energi, ifølge ny WWF-rapport.

- Hvor er samstemtdirigenten?

RORG-samarbeidet | 28.02.2014

Kirkens Nødhjelps nye "samstemtrapport" ble i går presentert med følgende spørsmål: Hvor er dirigenten? Rapporten om norsk utviklingspolitikk ble hilst velkommen av statssekretær Morten Høglund (FrP), så vel som Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Bård Vegar Solhjell (SV). Høglund tror at en ny rapport om 1-2 år vil gi den blåblå regjeringen flere "smilefjes" enn den rødgrønne og understreket dessuten organisasjonenes betydning for politikkutviklingen.

Vil ha mer til misjonens bistand

Digni | 26.02.2014

- Regjeringen har mye fint å si om de frivillige organisasjonene. Positiviteten bør snart få økonomiske utslag, sier Jørn Lemvik i Digni. Hvis engasjement og oppslutning kan måles i pengegaver, er det ingen som kan hamle opp med norske misjonsvenner.

SOS-barn i flyktningleir

SOS-barnebyer | 26.02.2014

Barn og SOS-mødre har forlatt SOS-barnebyen i Malakal i Sør-Sudan, og søkt tilflukt i en FN-flyktningleir. SOS-familiene er fordelt på to store telt, det ene funger også som barnevennlig område på dagtid. Barna er trygge og har det etter forholdene bra.

Omstridt folketelling i Burma

Den norske Bumakomité | 26.02.2014

Den forestående folketellingen i Burma er viktig, men har bidratt til unødig uro og splittelse. Registrering av etnisitet og religion er svært sensitivt, noe FNs ekspertteam tilsynelatende underkjenner, mener Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Massiv flukt fra Den sentralafrikanske republikk kan føre til regional krise

Verdens matvareprogram (WFP) | 25.02.2014

Mens tusenvis av mennesker fortsatt flykter fra volden i Den sentralafrikanske republikk(SAR), kjemper nabolandene for å kunne assistere nesten 150.000 nye flyktninger med akutt behov for hjelp, advarer Verdens matvareprogram (WFP).

Ny rapport: Må kjempe for helsetjenester i Afghanistan

Leger Uten Grenser | 25.02.2014

Ti år med internasjonal tilstedeværelse til tross: Usikkerhet, lange avstander, pengemangel og dårlig kvalitet på helsetilbud avskjærer afghanere fra livsviktig medisinsk hjelp.

Hogstforbudet i Indonesia stanset regnskogsrasering

Regnskogfondet | 24.02.2014

Et regnskogsområde på størrelse med Buskerud er inntil videre reddet som et resultat av den norsk-indonesiske skogavtalen.

Bærekraftig utvikling med Jeffrey Sachs?

RORG-samarbeidet / Global | 24.02.2014
"Dr. Sjokk og Hr. Bistand" blir han kalt i en ny bok, men tross vedvarende kritikk har den verdenskjente økonomen Jeffrey D. Sachs fortsatt en høy stjerne i FN. Han har blitt gitt en sentral rolle i FNs arbeid med tusenårsmålene og bærekraftig utvikling. Nå vil han også utdanne nye generasjoner for en "æra for bærekraftig utvikling", men blir det bærekraftig utvikling med Sachs' oppskrift: frihandel og mer bistand? 

Bærekraftig utvikling med Jeffrey Sachs?

RORG-samarbeidet | 24.02.2014

"Dr. Sjokk og Hr. Bistand" blir han kalt i en ny bok, men tross vedvarende kritikk har den verdenskjente økonomen Jeffrey D. Sachs fortsatt en høy stjerne i FN. Han har blitt gitt en sentral rolle i FNs arbeid med tusenårsmålene og bærekraftig utvikling.

Sør-Sudan: Skremmende voldsbølge

Leger Uten Grenser | 23.02.2014

Minst 150 sårede personer ble behandlet for skuddskader etter at en ny voldsbølge rammet byene Malakal og Upper Nile State. Leger Uten Grenser frykter at volden vil få konsekvenser for den humanitære hjelpen.

Palmeoljefri barnegrøt

Regnskogfondet | 21.02.2014

Norske småbarnsforeldre kan endelig juble for palmeoljefri barnegrøt. Barnematprodusenten Småfolk fjerner nå den omstridte og miljøskadelige oljen fra sine produkter.

Flyktningkrisen treffer nabolandene

Leger Uten Grenser | 21.02.2014

Folk er på desperat flukt fra Den sentralafrikanske republikk. Mellom 80.000 og 100.000 mennesker flykter til nabostatene. Leger Uten Grenser har mobilisert kriseteam og begynner medisinsk hjelp i Kamerun, Tsjad og Den demokratiske republikken Kongo.

Ny stipendordning for utviklingsjournalistikk

RORG-samarbeidet | 19.02.2014

– Det er en risiko for at vi kan få en praksis, der den til enhver tid sittende statsråd kan kjøpe seg ekstremt mye oppmerksomhet, sa daværende lagtingspresident Inge Lønning (H) om UDs ordning for reisestipend for journalister i 2006. Etter langvarig kritikk er nå en ny og bedre stipendordning på plass. Daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, håper den vil stimulere til styrket utviklingsjournalistikk i norske medier.

Ny stipendordning for utviklingsjournalistikk

RORG-samarbeidet / Global | 19.02.2014
– Det er en risiko for at vi kan få en praksis, der den til enhver tid sittende statsråd kan kjøpe seg ekstremt mye oppmerksomhet, sa daværende lagtingspresident Inge Lønning (H) om UDs ordning for reisestipend for journalister i 2006. Etter langvarig kritikk er nå en ny og bedre stipendordning på plass. Daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, håper den vil stimulere til styrket utviklingsjournalistikk i norske medier.

Misjonsvenner troner suverent på gavetoppen

Digni | 18.02.2014

Norske misjonsvenner gjennomsnittlig gir mellom 4000-5000 kroner i året i gaver til frivillige organisasjoner. - Oppsiktsvekkende høye tall, sier daglig leder i Stiftelsen Soria Moria, Jan Olav Ryfetten.

Må stanse nedslaktingen i Den sentralafrikanske republikk

Leger Uten Grenser | 18.02.2014

Internasjonale forsøk på å beskytte sivile i Den sentralafrikanske republikk har så langt slått feil. Leger Uten Grenser krever umiddelbar handling fra FNs sikkerhetsråd og afrikanske stater for å stanse volden og trappe opp humanitær hjelp til de rammede.

Kritisk i Den sentralafrikanske republikk

SOS-barnebyer | 17.02.2014

SOS-barnebyers representanter i Den sentralafrikanske republikk melder om en kaotiske tilstander, eskalerende matvarepriser og stadig tilfeller av etniske drap. Situasjonen er kritisk, og regjeringen gir nye 60 millioner til akutt nødhjelp og beskyttelse.

Den sentralafrikanske republikk: Ekstrem vold i Carnot

Leger Uten Grenser | 14.02.2014

Siden 1. februar har nesten 1000 mennesker, hovedsakelig muslimer, vært fanget, omringet og truet av anti-balaka-militsen i byen Carnot. Leger Uten Grenser har jobbet i Carnot siden 2010 og har nå vært vitne til vold og overgrep mot byens muslimske minoritetsbefolkning.

En verdig fredsprisvinner!

Den norske Burmakomité | 14.02.2014

Mohammad Usman Rana tar opp viktige spørsmål om overgrepene mot muslimer i Burma. Dessverre rettes kritikken mot feil person, mener Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Luftbro med matassistanse til Den sentralafrikanske republikk

Verdens matvareprogram (WFP) | 13.02.2014

Verdens matvareprogram har i dag begynt å transportere matassistanse via luftbro til Den sentralafrikanske republikk (SAR) med mat til 1,25 millioner mennesker. Det er en risiko for at den alvorlige sultkatastrofen kan forverres, ettersom transport via veier ikke er mulig på grunn av vold og usikkerhet.

Nå kan du søke UDs studentstipend

ILPI | 12.02.2014

Minoriteter er under press i store deler av verden. Utfordringene varierer mellom land, og fra region til region. Ulike grupper blir utsatt for ulikt press. Det er særlig i gjennomføringen av internasjonale normer det svikter, både nasjonalt og lokalt. Utenriksdepartementet har opprettet et eget Minoritetsprosjekt, som setter fokus på disse utfordringene.

På flukt med pasienter i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 12.02.2014

Hjelpearbeiderne fortsetter å behandle pasienter mens de skjuler seg i bushen utenfor byen Leer. Tusener er fordrevet, og situasjonen er katastrofal.

NorgesGruppen fjerner palmeoljen

Regnskogfondet | 12.02.2014

Tacolefser, kjeks og nudler ble lenge sett på som palmeoljeverstinger. Nå tar UNIL og NorgesGruppen miljøansvar og fjerner den skadelige palmeoljen fra sine egne produkter – deriblant verstingene.

Nytt evalueringsprogram går til kjernen av norsk bistand

Norad | 12.02.2014

De neste tre årene skal flere tematiske områder innen sosial og økonomisk sektor, i tillegg til satsninger innen klima og energi, humanitær bistand og støtte til fred og forsoning evalueres.

Ekskutivdirektør i WFP krever sikker tilgang til sårbare sivile i hele Syria

Verdens matvareprogram (WFP) | 10.02.2014

Roma – De siste dagene har vært pinefulle for menneskene i gamlebyen i Homs og for de humanitære hjelpearbeiderne, som har risikert livet for å kunne levere mat, medisin og andre nødvendigheter inn i byen, etter mer enn 600 dagers beleiring.

Børge Brendes gjeldspolitikk

SLUG | 10.02.2014

Statssekretær Hans Brattskar (H) bekreftet nylig at Utenriksdepartementet vil fortsette arbeidet med Prinsipper for ansvarlig utlån og låneopptak og en ny gjeldsslettemekanisme i FN, og arbeide for at gjeld blir en del av de nye tusenårsmålene.

1 - 30 av 42
1 2

Klipp fra Media

FN ber om at fattige kvinner får midlertidig grunnlønn til å takle covid-19

Vårt Land | 05.03.2021

Å gi kvinner en grunnlønn i en periode i kjølvannet av covid-19, mener FNs miljøprogram kan motvirke at fattigdom brer om seg etter pandemien. Det vil også kunne gjøre gapet mellom kvinner og menn mindre, ifølge en rapport som FNs miljøprogram har fått laget. FN-programmet mener kvinner har blitt hardere rammet av pandemien i form av tap av jobber og inntekt, samtidig som de tar en større del av byrden gjennom ubetalt omsorgsarbeid. Kvinnene er særlig utsatt for ettervirkningene av pandemien.

Jersey – mørkets hjerte (skatteparadiser/korrupusjon)

Ny Tid (bok) | 05.03.2021

Forkortet utdrag av kommende bok fra lederen for Tax Justice Network, John Christensen: Dobbeltroller med politikere, reguleringsmyndigheter og bankdirektører er vanlig på Jersey. Vi bringer her en personlig varslerfortelling om kampen mot skatteparadiser og korrupsjon.

Den internasjonale straffedomstolen åpner etterforskning av krigsforbrytelser i Palestina

Klassekampen | 05.03.2021

Israelere og palestinere skal etterforskes for krigsforbrytelser. Israel kaller beslutningen antisemittisk og forsikrer at borgere som risikerer å siktes, vil «tas vare på».

Norge krever gransking av overgrep i Tigray

Aftenposten (NTB/AFP) | 05.03.2021

FN-topp krever uavhengig granskning av mulige krigsforbrytelser begått av etiopiske og eritreiske styrker i Tigray-regionen i Etiopia. Norge støtter kravet.

Norsk våpeneksport skaper bekymring

ABC nyheter (NTB) | 04.03.2021

I Midtøsten eksportere Norge kun til De forente arabiske emirater. Eksportverdien var på litt over åtte millioner kroner. – Det er mildt sagt forbausende å se tallene fra SSB. At eksporten har økt til Emiratene – et land som er delaktig i enorme lidelser i Jemen – er ikke annet enn uforståelig og trist, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, til NTB.

Professor Mads Andenæs: «Assange er utsatt for flere menneskerettsbrudd»

Ny Tid | 04.03.2021

Oxford-professor Liora Lazarus minnet om situasjonen for Julian Assange. «Menneskerettigheter er ikke for de feilfrie, men for alle».

ICC startar etterforsking av situasjonen i Palestina

Vårt Land (NPK/NTB/AP) | 04.03.2021

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) opplyser at han har innleidd ei etterforsking av påståtte lovbrot gjort i okkuperte palestinske område.

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.