Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Nekter Leger Uten Grenser å jobbe i Myanmar

Leger Uten Grenser | 28.02.2014

Myanmars regjering har beordret Leger Uten Grenser til å stanse alt arbeid i landet. Leger Uten Grenser er dypt sjokkert over avgjørelsen og ekstremt bekymret for titusener av pasienter som organisasjonen hjelper i Myanmar.

SOS-barnebyer følger med på utviklingen i Ukraina

SOS-barnebyer | 28.02.2014

Situasjonen i Ukraina er svært spent etter at bevæpnede soldater har forsøkt å ta kontroll over flyplasser på Krim-halvøya. SOS-barnebyer vil fortsette å følge med på utviklingen for å kunne iverksette tiltak hvis det blir nødvendig for å beskytte barn og ansatte i SOS-barnebyen og familieprogrammene.

- Hvor er samstemtdirigenten?

RORG-samarbeidet / Global | 28.02.2014
Kirkens Nødhjelps nye "samstemtrapport" ble i går presentert med følgende spørsmål: Hvor er dirigenten? Rapporten om norsk utviklingspolitikk ble hilst velkommen av statssekretær Morten Høglund (FrP), så vel som Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Bård Vegar Solhjell (SV). Høglund tror at en ny rapport om 1-2 år vil gi den blåblå regjeringen flere "smilefjes" enn den rødgrønne og understreket dessuten organisasjonenes betydning for politikkutviklingen.

Fornybar fremtid for Kina

WWF | 28.02.2014

I 2050 kan Kinas energiforbruk være basert på 80 prosent fornybar energi, ifølge ny WWF-rapport.

- Hvor er samstemtdirigenten?

RORG-samarbeidet | 28.02.2014

Kirkens Nødhjelps nye "samstemtrapport" ble i går presentert med følgende spørsmål: Hvor er dirigenten? Rapporten om norsk utviklingspolitikk ble hilst velkommen av statssekretær Morten Høglund (FrP), så vel som Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Bård Vegar Solhjell (SV). Høglund tror at en ny rapport om 1-2 år vil gi den blåblå regjeringen flere "smilefjes" enn den rødgrønne og understreket dessuten organisasjonenes betydning for politikkutviklingen.

Vil ha mer til misjonens bistand

Digni | 26.02.2014

- Regjeringen har mye fint å si om de frivillige organisasjonene. Positiviteten bør snart få økonomiske utslag, sier Jørn Lemvik i Digni. Hvis engasjement og oppslutning kan måles i pengegaver, er det ingen som kan hamle opp med norske misjonsvenner.

SOS-barn i flyktningleir

SOS-barnebyer | 26.02.2014

Barn og SOS-mødre har forlatt SOS-barnebyen i Malakal i Sør-Sudan, og søkt tilflukt i en FN-flyktningleir. SOS-familiene er fordelt på to store telt, det ene funger også som barnevennlig område på dagtid. Barna er trygge og har det etter forholdene bra.

Omstridt folketelling i Burma

Den norske Bumakomité | 26.02.2014

Den forestående folketellingen i Burma er viktig, men har bidratt til unødig uro og splittelse. Registrering av etnisitet og religion er svært sensitivt, noe FNs ekspertteam tilsynelatende underkjenner, mener Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Massiv flukt fra Den sentralafrikanske republikk kan føre til regional krise

Verdens matvareprogram (WFP) | 25.02.2014

Mens tusenvis av mennesker fortsatt flykter fra volden i Den sentralafrikanske republikk(SAR), kjemper nabolandene for å kunne assistere nesten 150.000 nye flyktninger med akutt behov for hjelp, advarer Verdens matvareprogram (WFP).

Ny rapport: Må kjempe for helsetjenester i Afghanistan

Leger Uten Grenser | 25.02.2014

Ti år med internasjonal tilstedeværelse til tross: Usikkerhet, lange avstander, pengemangel og dårlig kvalitet på helsetilbud avskjærer afghanere fra livsviktig medisinsk hjelp.

Hogstforbudet i Indonesia stanset regnskogsrasering

Regnskogfondet | 24.02.2014

Et regnskogsområde på størrelse med Buskerud er inntil videre reddet som et resultat av den norsk-indonesiske skogavtalen.

Bærekraftig utvikling med Jeffrey Sachs?

RORG-samarbeidet / Global | 24.02.2014
"Dr. Sjokk og Hr. Bistand" blir han kalt i en ny bok, men tross vedvarende kritikk har den verdenskjente økonomen Jeffrey D. Sachs fortsatt en høy stjerne i FN. Han har blitt gitt en sentral rolle i FNs arbeid med tusenårsmålene og bærekraftig utvikling. Nå vil han også utdanne nye generasjoner for en "æra for bærekraftig utvikling", men blir det bærekraftig utvikling med Sachs' oppskrift: frihandel og mer bistand? 

Bærekraftig utvikling med Jeffrey Sachs?

RORG-samarbeidet | 24.02.2014

"Dr. Sjokk og Hr. Bistand" blir han kalt i en ny bok, men tross vedvarende kritikk har den verdenskjente økonomen Jeffrey D. Sachs fortsatt en høy stjerne i FN. Han har blitt gitt en sentral rolle i FNs arbeid med tusenårsmålene og bærekraftig utvikling.

Sør-Sudan: Skremmende voldsbølge

Leger Uten Grenser | 23.02.2014

Minst 150 sårede personer ble behandlet for skuddskader etter at en ny voldsbølge rammet byene Malakal og Upper Nile State. Leger Uten Grenser frykter at volden vil få konsekvenser for den humanitære hjelpen.

Palmeoljefri barnegrøt

Regnskogfondet | 21.02.2014

Norske småbarnsforeldre kan endelig juble for palmeoljefri barnegrøt. Barnematprodusenten Småfolk fjerner nå den omstridte og miljøskadelige oljen fra sine produkter.

Flyktningkrisen treffer nabolandene

Leger Uten Grenser | 21.02.2014

Folk er på desperat flukt fra Den sentralafrikanske republikk. Mellom 80.000 og 100.000 mennesker flykter til nabostatene. Leger Uten Grenser har mobilisert kriseteam og begynner medisinsk hjelp i Kamerun, Tsjad og Den demokratiske republikken Kongo.

Ny stipendordning for utviklingsjournalistikk

RORG-samarbeidet | 19.02.2014

– Det er en risiko for at vi kan få en praksis, der den til enhver tid sittende statsråd kan kjøpe seg ekstremt mye oppmerksomhet, sa daværende lagtingspresident Inge Lønning (H) om UDs ordning for reisestipend for journalister i 2006. Etter langvarig kritikk er nå en ny og bedre stipendordning på plass. Daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, håper den vil stimulere til styrket utviklingsjournalistikk i norske medier.

Ny stipendordning for utviklingsjournalistikk

RORG-samarbeidet / Global | 19.02.2014
– Det er en risiko for at vi kan få en praksis, der den til enhver tid sittende statsråd kan kjøpe seg ekstremt mye oppmerksomhet, sa daværende lagtingspresident Inge Lønning (H) om UDs ordning for reisestipend for journalister i 2006. Etter langvarig kritikk er nå en ny og bedre stipendordning på plass. Daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, håper den vil stimulere til styrket utviklingsjournalistikk i norske medier.

Misjonsvenner troner suverent på gavetoppen

Digni | 18.02.2014

Norske misjonsvenner gjennomsnittlig gir mellom 4000-5000 kroner i året i gaver til frivillige organisasjoner. - Oppsiktsvekkende høye tall, sier daglig leder i Stiftelsen Soria Moria, Jan Olav Ryfetten.

Må stanse nedslaktingen i Den sentralafrikanske republikk

Leger Uten Grenser | 18.02.2014

Internasjonale forsøk på å beskytte sivile i Den sentralafrikanske republikk har så langt slått feil. Leger Uten Grenser krever umiddelbar handling fra FNs sikkerhetsråd og afrikanske stater for å stanse volden og trappe opp humanitær hjelp til de rammede.

Kritisk i Den sentralafrikanske republikk

SOS-barnebyer | 17.02.2014

SOS-barnebyers representanter i Den sentralafrikanske republikk melder om en kaotiske tilstander, eskalerende matvarepriser og stadig tilfeller av etniske drap. Situasjonen er kritisk, og regjeringen gir nye 60 millioner til akutt nødhjelp og beskyttelse.

Den sentralafrikanske republikk: Ekstrem vold i Carnot

Leger Uten Grenser | 14.02.2014

Siden 1. februar har nesten 1000 mennesker, hovedsakelig muslimer, vært fanget, omringet og truet av anti-balaka-militsen i byen Carnot. Leger Uten Grenser har jobbet i Carnot siden 2010 og har nå vært vitne til vold og overgrep mot byens muslimske minoritetsbefolkning.

En verdig fredsprisvinner!

Den norske Burmakomité | 14.02.2014

Mohammad Usman Rana tar opp viktige spørsmål om overgrepene mot muslimer i Burma. Dessverre rettes kritikken mot feil person, mener Audun Aagre, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Luftbro med matassistanse til Den sentralafrikanske republikk

Verdens matvareprogram (WFP) | 13.02.2014

Verdens matvareprogram har i dag begynt å transportere matassistanse via luftbro til Den sentralafrikanske republikk (SAR) med mat til 1,25 millioner mennesker. Det er en risiko for at den alvorlige sultkatastrofen kan forverres, ettersom transport via veier ikke er mulig på grunn av vold og usikkerhet.

Nå kan du søke UDs studentstipend

ILPI | 12.02.2014

Minoriteter er under press i store deler av verden. Utfordringene varierer mellom land, og fra region til region. Ulike grupper blir utsatt for ulikt press. Det er særlig i gjennomføringen av internasjonale normer det svikter, både nasjonalt og lokalt. Utenriksdepartementet har opprettet et eget Minoritetsprosjekt, som setter fokus på disse utfordringene.

På flukt med pasienter i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 12.02.2014

Hjelpearbeiderne fortsetter å behandle pasienter mens de skjuler seg i bushen utenfor byen Leer. Tusener er fordrevet, og situasjonen er katastrofal.

NorgesGruppen fjerner palmeoljen

Regnskogfondet | 12.02.2014

Tacolefser, kjeks og nudler ble lenge sett på som palmeoljeverstinger. Nå tar UNIL og NorgesGruppen miljøansvar og fjerner den skadelige palmeoljen fra sine egne produkter – deriblant verstingene.

Nytt evalueringsprogram går til kjernen av norsk bistand

Norad | 12.02.2014

De neste tre årene skal flere tematiske områder innen sosial og økonomisk sektor, i tillegg til satsninger innen klima og energi, humanitær bistand og støtte til fred og forsoning evalueres.

Ekskutivdirektør i WFP krever sikker tilgang til sårbare sivile i hele Syria

Verdens matvareprogram (WFP) | 10.02.2014

Roma – De siste dagene har vært pinefulle for menneskene i gamlebyen i Homs og for de humanitære hjelpearbeiderne, som har risikert livet for å kunne levere mat, medisin og andre nødvendigheter inn i byen, etter mer enn 600 dagers beleiring.

Børge Brendes gjeldspolitikk

SLUG | 10.02.2014

Statssekretær Hans Brattskar (H) bekreftet nylig at Utenriksdepartementet vil fortsette arbeidet med Prinsipper for ansvarlig utlån og låneopptak og en ny gjeldsslettemekanisme i FN, og arbeide for at gjeld blir en del av de nye tusenårsmålene.

1 - 30 av 42
1 2

Klipp fra Media

Frykter koronakrisa kan føre til kraftig økning i barneekteskap: – Vi er veldig bekymret

Dagsavisen | 20.09.2020

Malawi er blant landene i verden med flest barneekteskap. I følge FNs barneorganisasjon Unicef blir om lag 46 prosent av jentene gift før de er 18 år, 9 prosent blir gift før de fyller 15. Nå frykter SOS-barnebyer at koronastengte skoler vil kunne føre til en stor økning i barneekteskap og tenåringsgraviditeter. Som i store deler av verden har skolene i Malawi vært stengt siden pandemien for alvor brøt ut i mars.

Flyktningar flest er ute av syne for deg

Vårt Land | 20.09.2020

Høyrt om Kutupalong? Enn Bidibidi? Eller Diffa? Alle tre er enorme flyktningleirar. Som alle er langt ute av syne. I Uganda har FN valt ut 125.000 kvoteflyktningar som treng nytt heimland.

Oljefondet har solgt milliardinvestering i kontroversielt kinesisk teknologiselskap

Aftenposten | 19.09.2020

Oljefondet har solgt seg ut av det kinesiske teknologiselskapet Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. Selskapet anklages for grove brudd på menneskerettighetene mot uigurene.

Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

E24 (Stavanger Aftenblad) | 19.09.2020

Per Steinar Stamnes er sokkelleder for fagforbundet Industri Energi i Equinor. Han reagerer kraftig på det som har kommet frem om selskapets virksomhet i Angola. – Det er utrolig trist at en slik sak kommer opp. Det er ikke bra for selskapets omdømme, sier Stamnes.

Ber Norge hente IS-kvinner, så barna ikke blir terrorister

VG | 19.09.2020

Dersom barn av IS-kvinner tvinges til en oppvekst i leirene i Syria, danner de en ny generasjon av enda farligere terrorister. Det advarer kurdernes utenrikssjef.

– En bistandsorganisasjon ville aldri gått med på en slik avtale (Equinor/Angola)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 18.09.2020

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er kritisk til Equinors millionbetaling til uspesifiserte sosiale prosjekter i Angola. Han mener det burde blitt stilt strengere krav til kontroll av hvordan pengene ble brukt.

Forsker ber nordmenn løfte blikket: – Moria er et sandkorn i en mye større situasjon

NRK nyheter | 18.09.2020

Forsker Morten Bøås i NUPI mener det finnes mennesker som har det langt verre. Han mener slagordet «50 er for lite» har lite for seg.

Hvorfor er det så lite koronasmitte i Afrika? Nå undersøker forskerne en overraskende teori.

Aftenposten | 18.09.2020

De overraskende tallene snur deler av den «vedtatte sannheten» om koronasmitte på hodet. Trangboddhet og vanskelige hygieniske forhold blir vanligvis sett på som faktorer som fremmer smitte. Nå lurer enkelte forskere på om disse faretegnene virker stikk motsatt i Afrika.

Norad frykter tilbakeslag for de fattigste

Vårt Land | 17.09.2020

Norad-direktør Bård Vegar Solhjell er bekymret for at det legges økt vekt på egeninteresser i global bistand, samt for nedgang i næringslivets investeringer i fattige land.

Nedslående FN-rapport: Ingen land nådde 2020-målene (Aichi-målene)

ABC nyheter | 17.09.2020

En fersk rapport fra FN slår fast at ingen land har nådd målene som ble satt for ti år siden. – Menneskeheten står ved et veiskille, advarer rapporten. I 2010 samlet ledere seg fra 196 forskjellige land i Japan. Samtlige signerte en liste med 20 tiltak opprettet for å «redde planeten», skriver CNN.