Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: April

Ingen grunn til begeistring

Norges Fredsråd | 30.04.2014

Nor­ges Freds­lag rap­por­te­rer om en ned­gang på 3 mil­li­ar­der dol­lar i ver­dens mili­tære for­bruk fra 2012 til 2013 i sin rap­port «Mili­tært for­bruk og glo­bal våpen­flyt 2014» som ble lan­sert tirs­dag. Men ned­gan­gen vil neppe vare, spår lede­ren for Freds­la­get, Alex­an­der Harang.

Nepalsk rettighetsforkjemper på Stortinget

FORUT | 30.04.2014

Grunnloven fra 1814 og ny grunnlov i Nepal var tema for Gauri Pradhans besøk i Norge.

Eldis Norway fyller ti år

Noragric | 30.04.2014

I ti år har instituttbiblioteket på Noragric, NMBU, levert data til Eldis ved IDS Sussex. Nå markerer vi dette i alle kanaler.

Sør-Sudan: «Så mange var drept, jeg klarte ikke å telle dem»

Leger Uten Grenser | 29.04.2014

Leger Uten Grenser har samlet øyenvitneskildringer som beskriver grufulle og målrettede drap i byen Bentiu.

– Norge må sørge for at avtalen blir fulgt opp

Norges Fredsråd | 28.04.2014

Urfol­ks­grup­per i Colom­bia er redde for å bli over­sett i freds­for­hand­lin­gene mel­lom den colom­bi­anske regje­rin­gen og gerilja­grup­pen FARC.

Azraq flyktningleir er klar for åpning

Flyktninghjelpen | 28.04.2014

AMMAN / Azraq, Jordan - 100 kilometer øst for hovedstaden Amman er en ny leir for syriske flyktninger bygget av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), den jordanske regjeringen og humanitære partnere. Leiren ligger nær den lille byen Azraq - «Azraq» betyr blå på arabisk - og spenner over 15 kvadratkilometer.

Over 7500 faddere til Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen | 28.04.2014

7593 nordmenn meldte seg som faddere til Flyktninghjelpens arbeid for barn på flukt fra krig under lørdagens artistgalla på TV2. – Dette vil komme tusenvis av barn til gode, sier generalsekretær iJan Egeland.

Invitasjon til organisasjonene!

Norges Fredsråd | 28.04.2014

Det er i år 25 år siden Dalai Lama ble tildelt Nobels Fredspris for hans utrettelige innsats for fred og menneskerettigheter. Det er nå klart at regjeringen ikke vil ta i mot fredsprisvinneren under hans besøk i Norge 7.-9. mai. Det er derfor ekstra viktig at vi samles for en skikkelig velkomst for å hylle en av de mest verdige vinnerne av Nobels Fredspris - Dalai Lama!

China in Africa’s media and telecommunications: cooperation, connectivity and control

NOREF | 28.04.2014

For China, media expansion in Africa is a part of its “Going Out” and “soft power” strategies to extend the country’s influence in new sectors and locations. Yet for some this process represents a move in an “information war” in terms of which Chinese-built telecommunications infrastructure is a cybersecurity concern and the tendency of Chinese media to promote “positive reporting” is a threat to independent watchdog journalism.

Forebyggende malariabehandling redder liv i Niger

Leger Uten Grenser | 25.04.2014

I Niger har Leger Uten Grenser begynt med en helt ny behandling av malaria i områder der sykdommen stadig forekommer. Det har vist seg å ha svært gode resultater.

Felles uttalelse fra lederne for FNs humanitære organisasjoner i Syria

WFP, WHO, UNICEF & UNHCR | 24.04.2014

– For et år, mens ledere fra FN-organisasjoner kjempet for å håndtere de voksende konsekvensene av den syriske borgerkrig, kom vi med en inntrengende appell på vegne av millioner av mennesker, hvis liv og fremtid hang i en tynn tråd; Nok er nok, sa vi!

Tore Linné Eriksens verden på nett

RORG-samarbeidet / Global | 23.04.2014
Sist høst gikk professor i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Linné Eriksen, av med pensjon og ble bl.a. hyllet som "akademisk folkeopplyser". Som mangeårig støttespiller for organisasjoner og andre engasjert i opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål etterlater han seg nå sin "verden på nett", i tillegg til andre aktuelle nettressurser.

Tore Linné Eriksens verden på nett

RORG-samarbeidet | 23.04.2014

Sist høst gikk professor i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Linné Eriksen, av med pensjon og ble bl.a. hyllet som "akademisk folkeopplyser". Som mangeårig støttespiller for organisasjoner og andre engasjert i opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål etterlater han seg nå sin "verden på nett", i tillegg til andre aktuelle nettressurser.

Solidaritet mellom minoriteter

LLH | 23.04.2014

I land hvor homoseksualitet er forbudt, bruker lhbt-organisasjoner forskjellige inngangsporter til å spre kunnskap om lhbt-personer og saker. Ofte er det hiv/aids. Andre ganger er det kvinnerettigheter.

Menneskerettighetsaktivist drept i Honduras

Caritas Norge | 23.04.2014

Advokaten Carlos Mejia Orellana ble fredag 18. april funnet drept i sitt eget hjem i El Progreso i Honduras. Gjennom sin jobb i organisasjonen ERIC-EP arbeidet Carlos med menneskerettigheter og anti-korrupsjon særlig rettet mot myndigheter, politi og rettsvesen.

Sør-Afrika: Vant kampen for livet

Leger Uten Grenser | 22.04.2014

Siyabulela Qwaka (30) er den foreløpig siste pasienten som er blitt kurert for ekstremtresistent tuberkulose (XDR-TB) i Leger Uten Grensers prosjekt i Khayelitsha i Sør-Afrika.

Syria - mistet mamma og pappa

SOS-barnebyer | 16.04.2014

- Jeg var på vei ut av moskeen etter bønn da jeg så de to små jentene sitte på fortauet. De holdt hverandre i hendene og det var veldig tydelige at de var helt alene, forteller Hassan, en syrisk trebarnsfar.

Underskrifter for mer etikk i Oljefondet

IU | 15.04.2014

Internasjonalt Utvalg for folkehøgskolen (IU) sender nå rett før påske vel 300 underskrifter til Finansminister Siv Jensen med krav om mer etikk i Oljefondet. Underskriftene ble samlet inn av folkehøgskolestudenter som deltok på seminaret "Reager på urett - aksjon på 1-2-3!" 31. mars - 1.april.

Kritisk for sørsudanske flyktninger

Leger Uten Grenser | 15.04.2014

Titusener av flyktninger som har rømt fra vold og mangel på ressurser i Sør-Sudan har søkt tilflukt i leirer i Gambella-regionen i Etiopia. Der er situasjonen nå kritisk på grunn av vann- og matmangel og dårlige sanitærforhold. Samtidig truer smittsomme sykdommer som meslinger.

Den sentralafrikanske republikk: Tusenvis har flyktet fra Boguila by

Leger Uten Grenser | 15.04.2014

Nesten 7000 mennesker flyktet fra hjemmene sine da det brøt ut kamper i Boguila fedag 11. april. De som ble igjen, overnattet på Leger Uten Grensers sykehus i byen.

Sør-Sudan: Historier fra en voldsbølge

Leger Uten Grenser | 15.04.2014

Trefninger mellom regjerings- og opposisjonsstyrker har gjort Malakal til en spøkelsesby. Men enkelte klarte ikke å flykte.

Nytt prosjekt mot tuberkulose i Kambodsja

Leger Uten Grenser | 14.04.2014

Helsesystemet i Kambodsja har ikke kapasitet til å ta seg av alle tuberkulosepasientene i landet. Leger Uten Grenser har derfor utviklet et nytt, oppsøkende prosjekt for å begrense smitten.

Norge uten "ekstraterritorielt ansvar"?

RORG-samarbeidet / Global | 11.04.2014
Som eier av Oljefondet og med økende næringslivssatsing i utenriks- og utviklingspolitikken har Norge fått anbefalinger fra FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-komiteen) om ivaretakelse av såkalt "ekstraterritorielt ansvar". I den ferske meldingen om forvaltningen av oljefondet avviser imidlertid regjeringen et slikt ansvar for disse menneskerettighetene. FIAN er uenig og Rebekka Borsch i Venstre kaller det "dobbeltmoralsk og uetisk".

Norge uten ansvar

RORG-samarbeidet | 11.04.2014

Som eier av Oljefondet og med økende næringslivssatsing i utenriks- og utviklingspolitikken har Norge fått anbefalinger fra FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-komiteen) om ivaretakelse av såkalt "ekstraterritorielt ansvar". I den ferske meldingen om forvaltningen av oljefondet avviser imidlertid regjeringen et slikt ansvar for disse menneskerettighetene. FIAN er uenig og Rebekka Borsch i Venstre kaller det "dobbeltmoralsk og uetisk".

Ren energi skaper arbeidsplasser

WWF | 09.04.2014

WWFs klima- og energiarbeid i Uganda bidrar til å bekjempe fattigdom og helse- og miljøproblemer. Det skaper også nye arbeidsplasser i lokalsamfunnene.

Ute av syne

Oslosenteret | 09.04.2014

Konflikten i Sør-Sudan er i ferd med å eksplodere i en humanitær katastrofe. Oppmerksomhet i mediene lar trolig vente på seg til folk begynner å dø i tusentall.

Skammelig av FN i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 09.04.2014

Leger Uten Grenser reagerer på at FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan (UNMISS) nekter å forbedre forholdene til 21 000 internflyktninger i hovedstaden Juba. I FN-basen Tomping bor de fordrevne i en avgrenset leir i de flomutsatte delene av basen, samtidig som FNs biler står tørt parkert på den andre siden av piggtrådgjerdet.

Vellykket markering av viktig dag

Norges idrettsforbund | 08.04.2014

På et seminar i dag markerte Norges idrettsforbund den internasjonale dagen for idrett, utvikling og fred (6.april). De fremmøtte ble oppdatert på det siste innen forskning på idrettsbistand.

Indonesia brenner igjen

Regnskogfondet | 08.04.2014

Også i år herjer et utall påsatte branner på Indonesias største øy Sumatra. Landets myndigheter virker handlingslammet overfor palmeoljeselskaper og privatpersoner som rydder land til plantasjer på denne svært miljøfiendtlige måten.

Regnskogfondet: - Ikke legg ned Etikkrådet!

Regnskogfondet | 08.04.2014

Finansminister Siv Jensen vil legge ned Etikkrådet og la Norges Bank selv bestemme hvilke selskaper som er for uetiske til at fondet kan investere i dem. Regnskogfondet frykter at Oljefondets etikk vil svekkes.

1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

Smultringmodellen kan frigjøre oss fra diskusjonen om økonomisk vekst

ABC nyheter | 02.06.2020

Det kan virke som en utopisk fantasi at vi skal sette menneskers livskvalitet og planetens tålegrenser foran økonomisk vekst. Utopien er imidlertid være i ferd med å bli til virkelighet for én by. Smultringmodellen ble lansert i 2012, og Raworth utdyper hvordan den fungerer i den bestselgende boka Doughnut Economics fra 2017. I april 2020 ble modellen implementert for første gang, i Amsterdam. Byen har vedtatt å styre med smultringmodellen som utgangspunkt. Bystyret i Amsterdam blir den første myndigheten i verden som gjør dette.

Sentralbanksjef Øystein Olsen: – Føler ikke at jeg har ofret noe (etisk forvaltning)

Vårt Land | 02.06.2020

Oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen har fortsatt ikke en klar idé om hvordan han vil jobbe med å utvikle Oljefondets etiske forvaltning.

Argentina forlenger gjeldsforhandlinger nok en gang

ABC nyheter (NTB) | 02.06.2020

Argentina har for tredje gang utsatt fristen for å betale en utenlandsgjeld på 66 milliarder dollar, tilsvarende 635 milliarder norske kroner.

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Organisasjoner krever at regjeringen skaper flere klimajobber

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2020

Til sammen 15 fagforeninger og miljøorganisasjoner krever i et opprop at regjeringen finansierer og planlegger prosjekter som gir flere norske klimajobber.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.