Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: April

Ingen grunn til begeistring

Norges Fredsråd | 30.04.2014

Nor­ges Freds­lag rap­por­te­rer om en ned­gang på 3 mil­li­ar­der dol­lar i ver­dens mili­tære for­bruk fra 2012 til 2013 i sin rap­port «Mili­tært for­bruk og glo­bal våpen­flyt 2014» som ble lan­sert tirs­dag. Men ned­gan­gen vil neppe vare, spår lede­ren for Freds­la­get, Alex­an­der Harang.

Nepalsk rettighetsforkjemper på Stortinget

FORUT | 30.04.2014

Grunnloven fra 1814 og ny grunnlov i Nepal var tema for Gauri Pradhans besøk i Norge.

Eldis Norway fyller ti år

Noragric | 30.04.2014

I ti år har instituttbiblioteket på Noragric, NMBU, levert data til Eldis ved IDS Sussex. Nå markerer vi dette i alle kanaler.

Sør-Sudan: «Så mange var drept, jeg klarte ikke å telle dem»

Leger Uten Grenser | 29.04.2014

Leger Uten Grenser har samlet øyenvitneskildringer som beskriver grufulle og målrettede drap i byen Bentiu.

– Norge må sørge for at avtalen blir fulgt opp

Norges Fredsråd | 28.04.2014

Urfol­ks­grup­per i Colom­bia er redde for å bli over­sett i freds­for­hand­lin­gene mel­lom den colom­bi­anske regje­rin­gen og gerilja­grup­pen FARC.

Azraq flyktningleir er klar for åpning

Flyktninghjelpen | 28.04.2014

AMMAN / Azraq, Jordan - 100 kilometer øst for hovedstaden Amman er en ny leir for syriske flyktninger bygget av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), den jordanske regjeringen og humanitære partnere. Leiren ligger nær den lille byen Azraq - «Azraq» betyr blå på arabisk - og spenner over 15 kvadratkilometer.

Over 7500 faddere til Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen | 28.04.2014

7593 nordmenn meldte seg som faddere til Flyktninghjelpens arbeid for barn på flukt fra krig under lørdagens artistgalla på TV2. – Dette vil komme tusenvis av barn til gode, sier generalsekretær iJan Egeland.

Invitasjon til organisasjonene!

Norges Fredsråd | 28.04.2014

Det er i år 25 år siden Dalai Lama ble tildelt Nobels Fredspris for hans utrettelige innsats for fred og menneskerettigheter. Det er nå klart at regjeringen ikke vil ta i mot fredsprisvinneren under hans besøk i Norge 7.-9. mai. Det er derfor ekstra viktig at vi samles for en skikkelig velkomst for å hylle en av de mest verdige vinnerne av Nobels Fredspris - Dalai Lama!

China in Africa’s media and telecommunications: cooperation, connectivity and control

NOREF | 28.04.2014

For China, media expansion in Africa is a part of its “Going Out” and “soft power” strategies to extend the country’s influence in new sectors and locations. Yet for some this process represents a move in an “information war” in terms of which Chinese-built telecommunications infrastructure is a cybersecurity concern and the tendency of Chinese media to promote “positive reporting” is a threat to independent watchdog journalism.

Forebyggende malariabehandling redder liv i Niger

Leger Uten Grenser | 25.04.2014

I Niger har Leger Uten Grenser begynt med en helt ny behandling av malaria i områder der sykdommen stadig forekommer. Det har vist seg å ha svært gode resultater.

Felles uttalelse fra lederne for FNs humanitære organisasjoner i Syria

WFP, WHO, UNICEF & UNHCR | 24.04.2014

– For et år, mens ledere fra FN-organisasjoner kjempet for å håndtere de voksende konsekvensene av den syriske borgerkrig, kom vi med en inntrengende appell på vegne av millioner av mennesker, hvis liv og fremtid hang i en tynn tråd; Nok er nok, sa vi!

Tore Linné Eriksens verden på nett

RORG-samarbeidet / Global | 23.04.2014
Sist høst gikk professor i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Linné Eriksen, av med pensjon og ble bl.a. hyllet som "akademisk folkeopplyser". Som mangeårig støttespiller for organisasjoner og andre engasjert i opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål etterlater han seg nå sin "verden på nett", i tillegg til andre aktuelle nettressurser.

Tore Linné Eriksens verden på nett

RORG-samarbeidet | 23.04.2014

Sist høst gikk professor i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Linné Eriksen, av med pensjon og ble bl.a. hyllet som "akademisk folkeopplyser". Som mangeårig støttespiller for organisasjoner og andre engasjert i opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål etterlater han seg nå sin "verden på nett", i tillegg til andre aktuelle nettressurser.

Solidaritet mellom minoriteter

LLH | 23.04.2014

I land hvor homoseksualitet er forbudt, bruker lhbt-organisasjoner forskjellige inngangsporter til å spre kunnskap om lhbt-personer og saker. Ofte er det hiv/aids. Andre ganger er det kvinnerettigheter.

Menneskerettighetsaktivist drept i Honduras

Caritas Norge | 23.04.2014

Advokaten Carlos Mejia Orellana ble fredag 18. april funnet drept i sitt eget hjem i El Progreso i Honduras. Gjennom sin jobb i organisasjonen ERIC-EP arbeidet Carlos med menneskerettigheter og anti-korrupsjon særlig rettet mot myndigheter, politi og rettsvesen.

Sør-Afrika: Vant kampen for livet

Leger Uten Grenser | 22.04.2014

Siyabulela Qwaka (30) er den foreløpig siste pasienten som er blitt kurert for ekstremtresistent tuberkulose (XDR-TB) i Leger Uten Grensers prosjekt i Khayelitsha i Sør-Afrika.

Syria - mistet mamma og pappa

SOS-barnebyer | 16.04.2014

- Jeg var på vei ut av moskeen etter bønn da jeg så de to små jentene sitte på fortauet. De holdt hverandre i hendene og det var veldig tydelige at de var helt alene, forteller Hassan, en syrisk trebarnsfar.

Underskrifter for mer etikk i Oljefondet

IU | 15.04.2014

Internasjonalt Utvalg for folkehøgskolen (IU) sender nå rett før påske vel 300 underskrifter til Finansminister Siv Jensen med krav om mer etikk i Oljefondet. Underskriftene ble samlet inn av folkehøgskolestudenter som deltok på seminaret "Reager på urett - aksjon på 1-2-3!" 31. mars - 1.april.

Kritisk for sørsudanske flyktninger

Leger Uten Grenser | 15.04.2014

Titusener av flyktninger som har rømt fra vold og mangel på ressurser i Sør-Sudan har søkt tilflukt i leirer i Gambella-regionen i Etiopia. Der er situasjonen nå kritisk på grunn av vann- og matmangel og dårlige sanitærforhold. Samtidig truer smittsomme sykdommer som meslinger.

Den sentralafrikanske republikk: Tusenvis har flyktet fra Boguila by

Leger Uten Grenser | 15.04.2014

Nesten 7000 mennesker flyktet fra hjemmene sine da det brøt ut kamper i Boguila fedag 11. april. De som ble igjen, overnattet på Leger Uten Grensers sykehus i byen.

Sør-Sudan: Historier fra en voldsbølge

Leger Uten Grenser | 15.04.2014

Trefninger mellom regjerings- og opposisjonsstyrker har gjort Malakal til en spøkelsesby. Men enkelte klarte ikke å flykte.

Nytt prosjekt mot tuberkulose i Kambodsja

Leger Uten Grenser | 14.04.2014

Helsesystemet i Kambodsja har ikke kapasitet til å ta seg av alle tuberkulosepasientene i landet. Leger Uten Grenser har derfor utviklet et nytt, oppsøkende prosjekt for å begrense smitten.

Norge uten "ekstraterritorielt ansvar"?

RORG-samarbeidet / Global | 11.04.2014
Som eier av Oljefondet og med økende næringslivssatsing i utenriks- og utviklingspolitikken har Norge fått anbefalinger fra FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-komiteen) om ivaretakelse av såkalt "ekstraterritorielt ansvar". I den ferske meldingen om forvaltningen av oljefondet avviser imidlertid regjeringen et slikt ansvar for disse menneskerettighetene. FIAN er uenig og Rebekka Borsch i Venstre kaller det "dobbeltmoralsk og uetisk".

Norge uten ansvar

RORG-samarbeidet | 11.04.2014

Som eier av Oljefondet og med økende næringslivssatsing i utenriks- og utviklingspolitikken har Norge fått anbefalinger fra FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-komiteen) om ivaretakelse av såkalt "ekstraterritorielt ansvar". I den ferske meldingen om forvaltningen av oljefondet avviser imidlertid regjeringen et slikt ansvar for disse menneskerettighetene. FIAN er uenig og Rebekka Borsch i Venstre kaller det "dobbeltmoralsk og uetisk".

Ren energi skaper arbeidsplasser

WWF | 09.04.2014

WWFs klima- og energiarbeid i Uganda bidrar til å bekjempe fattigdom og helse- og miljøproblemer. Det skaper også nye arbeidsplasser i lokalsamfunnene.

Ute av syne

Oslosenteret | 09.04.2014

Konflikten i Sør-Sudan er i ferd med å eksplodere i en humanitær katastrofe. Oppmerksomhet i mediene lar trolig vente på seg til folk begynner å dø i tusentall.

Skammelig av FN i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 09.04.2014

Leger Uten Grenser reagerer på at FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan (UNMISS) nekter å forbedre forholdene til 21 000 internflyktninger i hovedstaden Juba. I FN-basen Tomping bor de fordrevne i en avgrenset leir i de flomutsatte delene av basen, samtidig som FNs biler står tørt parkert på den andre siden av piggtrådgjerdet.

Vellykket markering av viktig dag

Norges idrettsforbund | 08.04.2014

På et seminar i dag markerte Norges idrettsforbund den internasjonale dagen for idrett, utvikling og fred (6.april). De fremmøtte ble oppdatert på det siste innen forskning på idrettsbistand.

Indonesia brenner igjen

Regnskogfondet | 08.04.2014

Også i år herjer et utall påsatte branner på Indonesias største øy Sumatra. Landets myndigheter virker handlingslammet overfor palmeoljeselskaper og privatpersoner som rydder land til plantasjer på denne svært miljøfiendtlige måten.

Regnskogfondet: - Ikke legg ned Etikkrådet!

Regnskogfondet | 08.04.2014

Finansminister Siv Jensen vil legge ned Etikkrådet og la Norges Bank selv bestemme hvilke selskaper som er for uetiske til at fondet kan investere i dem. Regnskogfondet frykter at Oljefondets etikk vil svekkes.

1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.

Jan Egeland om Jemen: Mot største sultkatastrofe siden Etiopia på 1980-tallet

Dagsavisen | 02.03.2021

Den humanitære situasjonen i Jemen går fra vondt til verre. En av grunnene til at landet er på vei inn i en fryktelig hungersnød er at krigen har forverret seg, sier Flyktninghjelpens Jan Egeland.

Kritiserer Oljefondet for å være i selskaper som motarbeider klimatiltak

Vårt Land | 01.03.2021

– Vi ønsker at hele Oljefondets portefølje skal være i tråd med målene i Paris-avtalen. Noen andre investorer, som Storebrand, har valgt å ekskludere selskaper som jobber tydelig mot målene i Paris-avtalen, sier Embla Husby Jørgensen, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Oljefondet økte med nye 100 mrd. kr på Cayman Islands i fjor

E24 (Aftenposten) | 01.03.2021

Hos organisasjonen Tax Justice Network i Norge er man ikke glade for fondets syn. – Cayman Islands er rangert som den mest skadelige jurisdiksjonen på hemmelighold i verden. Og det er den tredje verste bidragsyteren til aggressiv skattekonkurranse. At Cayman Islands er et problem, er derfor åpenbart. Det fremholder daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen.

Vennskapets pris (Norge/Kina)

NRK nyheter | 28.02.2021

Da kong Harald gikk mot Kinas president Xi Jinping på Den himmelske freds plass i Beijing i oktober 2018, vaiet norske flagg igjen i Kinas hovedstad. Statsbesøket var av de viktigste for Norge noensinne. Det skulle forsegle det normaliserte forholdet etter mange år med kinesisk isfront mot Norge.

Vanskelig balansegang for Biden om Saudi-Arabia

ABC nyheter (NTB) | 28.02.2021

President Joe Bidens beslutning om ikke å ilegge Saudi-Arabias kronprins sanksjoner er frustrerende for amerikanske menneskerettighetsaktivister.

Mener den store norske oljevirksomheten i Angola har vært dysset ned

Vårt Land | 27.02.2021

Angola-forsker Aslak Orre sa til Stortinget at norsk offentlighet har fått vite svært lite om hva som har foregått i Angola, og at Equinor ikke har ønsket oppmerksomhet om det. – Jeg skulle ønske vi hadde bedre kontrollmekanismer den gangen, sier tidligere konsernsjef Helge Lund.

Verdens nye klimamål er bare nok til å kutte 1 prosent innen 2030, ifølge FN

NRK nyheter | 27.02.2021

En fersk rapport fra FNs klimakonvensjon har gjort opp regnskapet med klimamålene som er meldt inn fra alle land. Det viser at vi er langt fra målene om hvor mye vi ønsker å kutte i klimagassutslipp.