Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

Økologi er løsningen for verdens matforsyning

Oikos | 28.05.2014

En rekke eksperter og FN-organisasjoner peker på at økologisk intensivering er en vei fremover for å sikre global matforsyning. Fattige småbønder kan doble avlingene med kunnskap om økologiske metoder.

Ikke kutt infostøtten!

RORG-samarbeidet | 28.05.2014

- Ikke kutt infostøtten! Det er det samstemte budskapet fra norske organisasjoner etter regjeringens signaler om kutt, omlegging og mulig avvikling. De oppfordrer bl.a. regjeringen til å "lære av andres feil", påpeker at "det er disse pengene som muliggjør den mest effektive utviklingspolitikken" og at "det er et spørsmål om den norske demokratimodellen".

Ikke kutt infostøtten!

RORG-samarbeidet / Global | 28.05.2014
- Ikke kutt infostøtten! Det er det samstemte budskapet fra norske organisasjoner etter regjeringens signaler om kutt, omlegging og mulig avvikling. De oppfordrer bl.a. regjeringen til å "lære av andres feil", påpeker at "det er disse pengene som muliggjør den mest effektive utviklingspolitikken" og at "det er et spørsmål om den norske demokratimodellen". KrFs Kjell Ingolf Ropstad oppfordrer regjeringen til å droppe eventuelle kuttplaner og på debattmøte i Oslo denne uka tok FrP-rådgiver Pål Arne Davidsen til orde for å "roe ned litt".

Sør-Sudan: Responderer på kolerautbrudd

Leger Uten Grenser | 26.05.2014

Fredag var mer enn 315 koleratilfeller blitt registrert, siden landets helsemyndigheter den 15. mai offentlig annonserte utbruddet i hovedstaden Juba.

– Fadderne ser at det nytter

SOS-barnebyer | 26.05.2014

Ingen land i verden har flere SOS-faddere enn Norge, skriver Bistandsaktuelt. – De som støtter oss ser at vi gir hjelp til verdens mest utsatte barn, sier generalsekretær Svein Grønnern.

Skogsholm slutter som generalsekretær

Care Norge | 26.05.2014

–Jeg har opplevd CARE som en utrolig viktig organisasjon for utvikling, fattige kvinners rettigheter og likestilling. Jeg er imponert over det arbeidet som gjøres og den kompetansen organisasjonen har. CARE er en ressurs som bør brukes mer både i Norge og internasjonalt, sier Skogsholm.

Ny styreleder i CARE

Care Norge | 23.05.2014

- Vi er svært glade for at Kjersti Fløgstad har sagt ja til å være styreleder i CARE, sier generalsekretær i CARE, Torild Skogsholm. - Kjersti har bred bakgrunn både fra bistandsbransjen og med utvikling av samfunnsansvar hos næringslivet.

Nigeria i søkelyset: Økonomisk vekst, terror og fattigdom

Noragric (NMBU) | 23.05.2014

Boko Harams kidnapping av uskyldige skolejenter har satt Nigeria i verdens søkelys, men det kontrastfylte landet er også et av landene i verden med sterkest økonomisk vekst.

Kolera sprer seg i Sør-Sudan

SOS-barnebyer | 23.05.2014

Sør-Sudan kan stå overfor en massiv koleraepidemi. 80 000 har blitt vaksinert, men sykdommen kan spre seg gjennom skittent vann og uren mat.

Oslo sier nei til regnskogtømmer

Regnskogfondet | 23.05.2014

Oslo kommune vil ikke lenger bidra til ødeleggelsen av verdens regnskoger og innfører derfor et forbud mot bruk av tropisk tømmer i alle kommunale nybygg. Forbudet er et resultat av press fra blant andre Regnskogfondet.

«NRK-øya» er reddet

Regnskogfondet | 23.05.2014

Etter iherdig arbeid og en vellykket kampanje fra en av Regnskogfondets partnerorganisasjoner er Mentawai-øyene i Indonesia nå reddet fra palmeoljeindustrien.

Klimaforliket har gitt kunnskap og næringsmuligheter

Norges Forskningsråd | 23.05.2014

Da Stortinget inngikk Klimaforliket i 2008, avfyrte politikerne startskuddet for en kraftig mobilisering av forskning på miljøvennlig energi i forskningsmiljøene og næringslivet. Det viser en gjennomgang Forskningsrådet har gjort.

Mer ekstremvær kan drive tusenvis på flukt

Flyktninghjelpen | 23.05.2014

På Afrikas Horn står tusenvis av mennesker i fare for å bli drevet på flukt fra sine hjem på grunn av hyppigere forekomst av ekstremvær.

"Verre enn etter krigen"

SOS-barnebyer | 21.05.2014

Flomrammede familier i Bosnia-Herzegovina søker tilflukt hos SOS-barnebyen i Gracanica. – Situasjonen nå er verre enn den var etter krigen, sier den lokale ordføreren. Nå utgjør også gamle landminer en ny trussel.

Matfestival for Burma

Den norske Burmakomité | 21.05.2014

Kokkene og restaurantørene Bent Stiansen (Statholdergaarden), Stian Floer (Hitchhiker), Dag Tjersland (Baltazar) og Lena Bøhn (Bacchus) arrangerer i samarbeid med Burmakomiteen en kulturell markering for Burma i parken bak Oslo Domkirke søndag 25. mai.

Planter frukttrær i Syria

SOS-barnebyer | 21.05.2014

Barna våknet tidlig denne dagen. Snart kom lastebilen kjørende inn i barnebyen, og barna skulle få hjelp av bønder og andre eksperter til å plante fire sorter frukttrær.

Barna trenger akutt hjelp i Sør-Sudan

SOS-barnebyer | 20.05.2014

Over en million mennesker er på flukt i Sør-Sudan, og nær halvparten av dem er barn. – Giverkonferansen som avholdes i Oslo må hjelpe de uskyldige ofrene for konflikten, sier Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge.

WFP øker katastrofe beredskapen til flomofre på Balkan

Verdens matvareprogram (WFP) | 20.05.2014

BEOGRAD – Verdens matvareprogram (WFP) har i dag sendt et nytt parti med nødhjelpsartikler til Serbia der oversvømmelser har rammet 600.000 mennesker etter det verste regnet Balkan har vært vitne til på 120 år.

JOSE MOURINHO AMBASSADØR FOR WFP I KAMPEN MOT SULT

Verdens matvareprogram (WFP) | 19.05.2014

LONDON – En av verdens mest suksessfulle fotballtrenere, Jose Mourinho, utnevnes som ambassadør for Verdens matvareprogram (WFP) i kampen for en verden uten sult.

Norge trenger krig og konflikt inn i skolen

Norges Røde Kors | 19.05.2014

I en befolkningsundersøkelse gjennomført av Røde Kors kommer det frem at 3 av 4 mener det er akseptabelt å bryte regler i krig.

Urfolksleder risikerer livstid i fengsel

Regnskogfondet | 16.05.2014

Rettssaken mot den peruanske urfolkslederen Alberto Pizango startet denne uken. Sammen med 53 andre urfolksrepresentanter risikerer han lang fengselsstraff – for det han betegner som politisk forfølgelse.

Kvinnene i Afghanistan gir meg håp

Norges Røde Kors | 16.05.2014

Nylig møtte jeg lederen av Afghansk Røde Halvmåne og den afghanske ambassadøren i Norge. To ressurssterke og engasjerte kvinner. Akkurat som alle kvinnene jeg møtte på min rundreise i Afghanistan, både i større byer og bortgjemte landsbyer. De hadde et sterkt ønske om å bidra og gjøre en forskjell for dem rundt seg.

Papua Ny-Guinea: Felles innsats mot seksualisert vold

Leger Uten Grenser | 16.05.2014

I samarbeid med det lokale helsedepartementet i Papua Ny-Guinea behandler Leger Uten Grenser ofre etter familierelatert og seksualisert vold.

Må satse på barna hver eneste dag

SOS-barnebyer | 15.05.2014

Denne uka har barna oppmerksomheten i Norge. Den oppmerksomheten må de beholde også etter at feiringen har lagt seg, sier Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge. For to dager siden vedtok Stortinget å grunnlovsfeste barns rettigheter, og i dag markeres FNs internasjonale familiedag.

#infostøttenfunker

RORG-samarbeidet / Global | 15.05.2014
Utenriksminister Børge Brende (H) hevder at infostøtten ikke når ut til brede lag av folket og at det ikke har vært et formål med ordningen å engasjere etablerte NGO-miljøer. Begge deler er feil. Tvert imot har infostøtten gitt svært gode resultater i tråd med føringer lagt av et bredt flertall på Stortinget. På twitter formidler organisasjonene i disse dager eksempler på dette under hashtaggen #infostøttenfunker. Brendes alternativ derimot, funket ikke.

#infostøttenfunker

RORG-samarbeidet | 15.05.2014

Utenriksminister Børge Brende (H) hevder at infostøtten ikke når ut til brede lag av folket og at det ikke har vært et formål med ordningen å engasjere etablerte NGO-miljøer. Begge deler er feil. Tvert imot har infostøtten gitt svært gode resultater i tråd med føringer lagt av et bredt flertall på Stortinget. På twitter formidler organisasjonene i disse dager eksempler på dette under hashtaggen #infostøttenfunker. Brendes alternativ derimot, funket ikke.

Nye 166 millioner kroner til humanitær bistand

Utenriksdepartementet | 14.05.2014

- De humanitære behovene i 2014 er rekordstore. I revidert nasjonalbudsjett foreslår vi å øke bevilgningen med 166 millioner kroner for å kunne bidra med mer nødhjelp til Sør-Sudan, Syria og flere andre humanitære kriser, sier utenriksminister Børge Brende.

33,3 millioner mennesker på flukt i eget land

Flyktninghjelpen | 14.05.2014

33,3 millioner mennesker var i 2013 på flukt fra krig og konflikter i eget land. Dette er det høyeste antallet internt fordrevne siden registreringen startet i 1998. Bare i Syria flykter 9500 personer daglig fra sine hjem. Over 3 millioner er drevet på flukt i Nigeria.

Sør-Sudan er en humanitær katastrofe

Norges Røde Kors | 13.05.2014

- Dersom vi ikke gjør noe nå, så vil situasjonen i Sør-Sudan bli mye verre. Vi får allerede inn underernærte pasienter og helsehjelpen strekker ikke til, forteller Åge Bøyum.

1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.

Jan Egeland om Jemen: Mot største sultkatastrofe siden Etiopia på 1980-tallet

Dagsavisen | 02.03.2021

Den humanitære situasjonen i Jemen går fra vondt til verre. En av grunnene til at landet er på vei inn i en fryktelig hungersnød er at krigen har forverret seg, sier Flyktninghjelpens Jan Egeland.

Kritiserer Oljefondet for å være i selskaper som motarbeider klimatiltak

Vårt Land | 01.03.2021

– Vi ønsker at hele Oljefondets portefølje skal være i tråd med målene i Paris-avtalen. Noen andre investorer, som Storebrand, har valgt å ekskludere selskaper som jobber tydelig mot målene i Paris-avtalen, sier Embla Husby Jørgensen, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Oljefondet økte med nye 100 mrd. kr på Cayman Islands i fjor

E24 (Aftenposten) | 01.03.2021

Hos organisasjonen Tax Justice Network i Norge er man ikke glade for fondets syn. – Cayman Islands er rangert som den mest skadelige jurisdiksjonen på hemmelighold i verden. Og det er den tredje verste bidragsyteren til aggressiv skattekonkurranse. At Cayman Islands er et problem, er derfor åpenbart. Det fremholder daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen.

Vennskapets pris (Norge/Kina)

NRK nyheter | 28.02.2021

Da kong Harald gikk mot Kinas president Xi Jinping på Den himmelske freds plass i Beijing i oktober 2018, vaiet norske flagg igjen i Kinas hovedstad. Statsbesøket var av de viktigste for Norge noensinne. Det skulle forsegle det normaliserte forholdet etter mange år med kinesisk isfront mot Norge.

Vanskelig balansegang for Biden om Saudi-Arabia

ABC nyheter (NTB) | 28.02.2021

President Joe Bidens beslutning om ikke å ilegge Saudi-Arabias kronprins sanksjoner er frustrerende for amerikanske menneskerettighetsaktivister.

Mener den store norske oljevirksomheten i Angola har vært dysset ned

Vårt Land | 27.02.2021

Angola-forsker Aslak Orre sa til Stortinget at norsk offentlighet har fått vite svært lite om hva som har foregått i Angola, og at Equinor ikke har ønsket oppmerksomhet om det. – Jeg skulle ønske vi hadde bedre kontrollmekanismer den gangen, sier tidligere konsernsjef Helge Lund.

Verdens nye klimamål er bare nok til å kutte 1 prosent innen 2030, ifølge FN

NRK nyheter | 27.02.2021

En fersk rapport fra FNs klimakonvensjon har gjort opp regnskapet med klimamålene som er meldt inn fra alle land. Det viser at vi er langt fra målene om hvor mye vi ønsker å kutte i klimagassutslipp.