Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juli

Langsom utvikling mot bedre levekår

Bistandsaktuelt | 29.07.2014

I fjor rådet optimismen da FNs befolkningsprogram lanserte sin årlige utgave av Human Development Report. Den slo fast at «menneskelige utvikling» i snitt har gått frem 41 prosent siden 1970. Folk lever lengre, og den ekstreme fattigdommen i verden er betydelig redusert.

I årets rapport, som ble lagt frem denne måneden, har organisasjonen kontrollert for klimaendringene. Resultatet ble langt dystrere.

Bistand snudd på hodet: Afrika sør for Sahara gir mer enn de får

SLUG | 28.07.2014

Hvor mye tror du Afrika sør for Sahara mottar i bistand hvert år? $30 milliarder dollar. Og hvor mye tror du forlater regionen hvert år?

Eid-feiring uten fest

Care Norge | 25.07.2014

Hvordan feire når man ikke vet hvor neste måltid skal komme fra? For CARE’s Mahmoud Shabeeb i Jordan går tankene til de syriske flyktningene når han forbereder seg til muslimenes viktigste høytid.

Økende miljøkriminalitet verdt milliarder av dollar

WWF | 24.07.2014

Internasjonal miljøkriminalitet – som krypskyting av elefanter og ulovlig hogst – øker voldsomt og er verdt opptil 213 milliarder dollar i året. Det viser en ny rapport som ble lagt frem av FNs miljøprogram (UNEP) i sommer.

Myanmar: Ingen flere sprøyter i øyet

Leger Uten Grenser | 24.07.2014

For første gang kan Leger Uten Grenser i stedet gi piller til pasienter med den hiv/aids-relaterte øyesykdommen CMV-retinitt i Myanmar.

Irak: Gjentatte angrep på sykehus

Leger Uten Grenser | 24.07.2014

Intens bombing og flyangrep i nordlige og sentrale deler av Irak har rammet sykehus og andre medisinske fasiliteter. Sivile står igjen uten sårt tiltrengt medisinsk hjelp.

Leger Uten Grenser krever at Israel stanser bombing av sivile fanget på Gaza

Leger Uten Grenser | 21.07.2014

Siden starten av operasjon «Protective Edge» er flesteparten av de drepte og sårede sivilister. Også helsearbeidere blir beskutt.

Siste sjanse for Thailand til å stanse ulovlig handel med elfenben

WWF | 17.07.2014

Omsetningen av afrikansk elfenben på markeder i Thailand øker katastrofalt. Nå må myndighetene stanse denne handelen innen mars neste år, ellers blir landet gjenstand for internasjonale handelssanksjoner.

Unik ambulansetjeneste

Norges Røde Kors | 17.07.2014

På tross av konflikten fortsetter ambulansepersonell fra Palestina Røde Halvmåne og israelske Magen David Adom, (Røde Krystall) å samarbeide i transport av syke.

Sentralafrikanske flyktninger i Tsjad: Ni av ti dødsfall skyldes vold

Leger Uten Grenser | 17.07.2014

- Sjokkerende, sier kirurg Manuela Estop-Garanto, som selv har jobbet i Den sentralafrikanske republikk. Fra november til april døde 2599 mennesker i voldelige angrep på den muslimske minoritetsbefolkningen i landet.

FNs menneskerettighetssjef advarer mot masseovervåking

FN-sambandet | 17.07.2014

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay advarer mot den masseovervåkingen som enkelte myndigheter utfører mot sine borgere.

Ny rapport om matsikkerhet

Norad | 17.07.2014

Norad lanserte nylig rapporten «Food security in a climate perspective, annual report 2013». Rapporten fokuserer på norsk støtte til global matsikkerhet. Bakgrunnen for rapporten er strategien «Matsikkerhet i et klimaperspektiv» som kom ut i 2012.

Sjokkerende underernæring i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 15.07.2014

- Dette skjer fordi en million mennesker er blitt fordrevet fra hjemmene sine. Folk har levd i bushen i et halvt år og må drikke skittent sumpvann og spise røtter for å overleve, sier feltarbeider Kim Clausen, som selv har jobbet for Leger Uten Grenser i det konfliktherjede landet.

Gaza: En beleiret befolkning

Leger Uten Grenser | 14.07.2014

Intens bombing gjør det ekstremt farlig for lokalbefolkningen og hjelpearbeidere å bevege seg på Gaza. Leger Uten Grenser sliter med å fortsette sitt medisinske arbeid og å kartlegge nye humanitære behov.

Bekymret for Sør-Sudan

Norges Røde Kors | 10.07.2014

9. juli var det tre år siden Sør-Sudan ble et eget land. Etter over et halvt år i konflikt er skuffelsen enorm blant befolkningen i verdens yngste land.

Flydropp av mat i Sør-Sudan

Norges Røde Kors | 08.07.2014

For første gang siden slutten av 90-tallet må den Internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) bruke fly for å nå ut med mat til befolkningen i Sør-Sudan.

Helsekaos i Den sentralafrikanske republikk

Leger Uten Grenser | 08.07.2014

Den økende volden og et økt antall flyktninger har gjort en allerede katastrofal helsesituasjon i Den sentralafrikanske republikk enda verre. Siden januar har Leger Uten Grenser jobbet i byen Berberati sørvest i landet, for å demme opp for manglende medisinsk hjelp.

20 år med menneskelig sikkerhet

NOREF | 03.07.2014

Konseptet "menneskelig sikkerhet" (human security) ble første gang lansert i 1994 i UNDPs Human Development Report. Konseptet tilfører en menneskelig dimensjon til tradisjonell sikkerhets-, utviklings- og menneskerettighets-tankegang. 20 år etter at det ble lansert møter det stadig motbør. Shahrbanou Tadjbakhsh gjør opp status.

Burmas «Bin Laden» truer demokratiet

Stefanusalliansen | 03.07.2014

Mye positivt har skjedd i Burma siden myndighetene iverksatte reformprosesser i 2011. Nå står religiøs konflikt i fare for å ødelegge den demokratiske drømmen. Med økt ytringsfrihet har også hatefulle ytringer fått bedre vekstvilkår. De siste årene har samfunnsfiendtlighet mot annerledes troende i Burma økt dramatisk, ifølge Pew. Et tegn på dette er oppblomstringen av buddhistisk nasjonalisme.

Blir truet av gribbefond

SLUG | 03.07.2014

I dag skriver Klassekampen om Argentina som igjen kan være på randen av konkurs etter den omstridte rettsdommen i USA. – Det er veldig synd at høyesterett ikke tok saken. Nå blir det enda lettere for gribbefond å kjøpe opp billig gjeld fra fattige land og kreve hele beløpet tilbake. Dette vil få svært negative konsekvenser for verdens fattige, sier daglig leder i Slett u-landsgjelda, Gina Ekholt

Nektes å gi livsviktig hjelp til 15.000 internflyktninger i Darfur

Leger Uten Grenser | 03.07.2014

Vannmangel, hepatitt E og grusomme leveforhold truer de internt fordrevne i leiren El Sereif i den sudanske delstaten Sør-Darfur. Likevel nektes Leger Uten Grenser å sende flere folk til leiren.

Riksrevisjonen med knusande kritikk av norsk energibistand

FIVAS | 02.07.2014

Norsk bistand til rein energi har ikkje ført til merkbar auke i kraftproduksjon og har ikkje lukkast i å betre levekår for fattige. Det er Riksrevisjonen sin dom over den norske energibistanden sidan 2000.

Leger Uten Grenser lanserer årets glemte kriser

Leger Uten Grenser | 02.07.2014

På årets liste står flyktningkriser, dødelige sykdommer, nasjonale helsekriser og mangel på vaksiner og helsepersonell. – Hundretusener av mennesker er rammet. Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for dem, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

Ny rapport: Angrep på sykehus rammer hundretusener i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser | 01.07.2014

Pasienter og helsepersonell blir drept, sykehus plyndret og brent til grunnen, og hundretusener av sårbare mennesker mister tilgang til livsviktige helsetjenester. Leger Uten Grenser slår alarm.

1 - 30 av 24
1

Klipp fra Media

FN-sjefen krever slutt på «krigen mot naturen»

DN (NTB) | 01.10.2020

– En konsekvens av vår ubalanse med naturen er fremveksten av dødelige sykdommer som hiv/aids, ebola og nå covid-19, som vi har lite eller intet forsvar mot, sa Guterres da han åpnet FNs aller første toppmøte om naturmangfoldskrisen. Verdens ledere må endre kurs og endre vårt forhold til naturen, mener FN-sjefen.

Norge og 63 andre land lover å satse på naturmangfold

NRK nyheter | 01.10.2020

Erna Solberg og 63 andre statsledere har signert en erklæring hvor de forplikter seg til en rekke miljøverntiltak fram mot 2030.

Frp sier nei til forslaget til karbonfangst og -lagring

NRK nyheter | 01.10.2020

Regjeringens karbonfangst og -lagringsprosjekt «Langskip» ser med dette ut til å stå i fare for å forlise.

Norge gir milliarder til korrupte land, men vet ikke om pengene havner i feil hender (bistand)

E24 (Aftenposten) | 30.09.2020

En fersk rapport slår fast at Norge ikke jobber målrettet nok mot korrupsjon. Likevel sender vi mer og mer penger til verdens mest korrupte regimer.

70 statsledere lover å løse naturkrise – denne gangen med en skjerpet plan

Vårt Land | 30.09.2020

Med en tipunktsplan lover 70 statsledere å få naturen på rett spor etter mange år med overforbruk og ødeleggelser. – Å beskytte natur er å beskytte økonomien vår, sa Erna Solberg.

Amnesty trekker seg ut av India: – Aldri opplevde noe så lammende

Vårt Land | 30.09.2020

Amnesty International sier de har sagt opp alle sine ansatte i India på bakgrunn av represalier fra indiske myndigheter. – Det er gjennomskuelig at dette er knyttet til vårt kritiske søkelys på menneskerettighetsbrudd i India, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Angola varsler ønske om større åpenhet: – Skal mye mer til for å overbevise (EITI)

E24 (Stavanger Aftenblad) | 29.09.2020

Etter 18 år har myndighetene i Angola varslet at landet ønsker å bli med i Eiti-samarbeidet, som jobber for gjennomsiktighet i oljeindustrien. Norske eksperter mener det fortsatt er grunn til skepsis.

Verdensledere erklærer naturkrise

ABC nyheter (NTB) | 29.09.2020

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030. Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I dette landet har kvinnene bidratt til å avskaffe en rekke moral-lover (Sudan)

Vårt Land | 29.09.2020

I løpet av det siste året har en rekke lover og forordninger som regulerte alt fra hijabbruk og alkoholdrikking, til skilsmisse og barnefordeling, blitt endret. Nå skal Sudan som i tretti år ble styrt av islamister, bli en sekulær stat.

Solberg til FN: Coronapandemien er den største utfordringen i FNs historie

ABC nyheter (NTB) | 28.09.2020

Statsminister Erna Solberg holdt søndag en videotale i FNs hovedforsamling. Hun vektla viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe coronaviruset.