Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: September

Sør-Sudan: Bedre forhold for internflyktninger

Leger Uten Grenser | 30.09.2014

Flomvannet trekker seg tilbake, men usikkerheten vedvarer for de fordrevne i Bentiu-leiren.

ILO og H&M inngår viktig avtale

FN-sambandet | 30.09.2014

ILO og kleskjeden H&M har signert en forpliktende avtale med sikte på å bedre forholdene ved fabrikkene og leverandørkjedene i klesindustrien.

Barnevern gir utvikling

SOS-barnebyer | 29.09.2014

God barneomsorg er fundamentet for all utvikling. Derfor er ikke barnevern noe vi kan vente med til alle andre problemer er løst. En bedre barneomsorg gir både flere deltakere i arbeidsmarkedet, et bedre grunnlag for økonomisk vekst, og lavere utgifter i fremtidens sosialbudsjetter. Derfor må omsorgen for utsatte barn nå rykke opp til første plass på utviklingsagendaen.

- Bistanden har et helt grunnleggende problem

Digni | 29.09.2014

Jørn Lemvik går hardt ut mot hvordan norsk utviklingsarbeid er organisert. Les hvorfor her.

Historisk øyeblikk for våpenhandelsavtalen

ForUM | 29.09.2014

Åtte land til har ratifisert. Like før jul trer verdens første våpenhandelsavtale i kraft.

Caritas varsler om sultkatastrofe

Caritas Norge | 28.09.2014

Sør-Sudan: Landet er hardt rammet av krigsherjinger og 3,5 millioner mennesker står i fare for å sulte ifølge FN.

- Utviklingsmålene må sette barn i sentrum

SOS-barnebyer | 26.09.2014

Denne uka møttes FNs pådrivergruppe for tusenårsmålene, der Erna Solberg er en del av ledelsen. – Denne gang må vi sette barna først, sier Svein Grønnern, som ber Norges statsminister tale barnas sak i FN.

Viktig framskritt for urfolks rettigheter

Regnskogfondet | 25.09.2014

FN har denne uka for aller første gang arrangert en verdenskonferanse for urfolk. Sluttdokumentet som ble vedtatt kan bli et nyttig verktøy i kampen for urfolks rettigheter.

Noen glimt av håp i New York

ForUM | 25.09.2014

Over en halv million mennesker deltok på de til sammen 2800 klimamarsjene som ble arrangert over hele verden denne helgen. Utfallet av klimatoppmøtet ble ikke like ambisiøst, selv om noen land kom med høyere lovnader enn antatt.

Palestina: Psykisk helse på Vestbredden

Leger Uten Grenser | 24.09.2014

Leger Uten Grenser har siden 2001 gitt psykologisk støtte i den palestinske provinsen Hebron. Etter at konflikten eskalerte i juni har hjelpeorganisasjonens psykologer hatt hendene fulle.

Palmeoljeselskaper lover å redusere avskogingen

Regnskogfondet | 24.09.2014

Fire av verdens største palmeoljeselskaper lover å unngå avskoging når de etablerer nye palmeoljeplantasjer i framtida.

Jemen: Støtter sykehus etter vold i Sanaa

Leger Uten Grenser | 24.09.2014

Harde kamper har sprengt kapasiteten til det lokale helsevesenet.

Handlingsplan for FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter

Utenriksdepartementet | 24.09.2014

Utenriksdepartementet inviterer næringsliv og sivilt samfunn til innspillmøter om handlingsplanen for FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Møtene foregår 13. og 17. oktober, og det blir også muligheter til å sende inn skriftlig innspill.

Voldsutsatte kvinner i Colombia får Nansenprisen

Flyktninghjelpen | 23.09.2014

Kvinnenettverket «Sommerfugler» får Nansenprisen av FN for sitt risikofylte arbeid for kvinner utsatt for tortur og voldtekt i borgerkrigsherjede Colombia. En ny rapport fra Flyktninghjelpen viser at paramilitære grupper i Colombia systematisk bruker voldtekt av kvinner og barn for å terrorisere sivilbefolkningen og kontrollere viktige smuglerruter for narkotika.

Norge signerte skogavtale med Peru

Regnskogfondet | 23.09.2014

Perus regnskog står på spill og situasjonen for landets urfolk er kritisk. I dag signerte Peru og Norge en omfattende avtale om skogbevaring som kan være et skritt i riktig retning.

Hungersnød truer i Sør-Sudan

SOS-barnebyer | 22.09.2014

Evakuerte SOS-familier som flyktet fra Malakal har endelig fått nye hjem i Sør-Sudans hovedstad Juba. Samtidig truer hungersnød, og uten hjelp vil 50 000 barn dø innen utgangen av 2014.

Et pusterom i Gazas ruiner

Leger Uten Grenser | 22.09.2014

Etter kontinuerlig bomberegn siden 8. juli, gikk Palestina omsider tilbake til en tilstand av tilnærmet ro 26. august. De menneskelige og materielle skadene er betydelige, og den nåværende politiske og økonomiske situasjonen gir liten grunn til optimisme.

Dette vil Norge prioritere under FNs generalforsamling

FN-sambandet | 21.09.2014

24. september åpner den 69. generalforsamlingens høynivåuke, og verdens statsledere samles i FN-bygningen i New York. Klimatoppmøte og debatt om nye bærekraftsmål er de viktigste temaene som skal tas opp.

1,8 milliarder til klimaforskning

Norges Forskningsråd | 21.09.2014

De siste fem årene har Forskningsrådet bevilget 1,8 milliarder kroner til klimaforskning. En betydelig del av disse midlene har gått til SFF-, SFI- og FME-sentrene våre.

Fortsatt 805 millioner som sulter

Utviklingsfondet | 18.09.2014

Men nye tall bekrefter nedadgående trend. Denne uken lanserte FN nye estimater på verdens sultsituasjon.

Drept i kampen for regnskogen

Regnskogfondet | 17.09.2014

Fire ashaninka-indianere ble 1. september skutt og drept nær grensen til Acre, Brasil, i peruansk Amazonas. Blant de drepte er nøkkelpersoner i arbeidet som Regnskogfondet støtter i kampen mot ulovlig tømmerhogst. Det antas at tømmerhoggere står bak drapene.

Frykter storflom for femte år på rad

Norges Røde Kors | 17.09.2014

For femte år på rad kan storflom ramme de sørlige delene av Pakistan. Flomvannet fra Kashmir, nordøst i landet er nå på vei sørover og vil trolig føre til oversvømmelse av store områder lenger sør i landet.

22 millioner fordrevet av naturkatastrofer i 2013

Flyktninghjelpen | 17.09.2014

22 millioner mennesker ble i fjor fordrevet av naturkatastrofer som ekstremvær, flom og jordskjelv. Det er tre ganger så mange som måtte flykte på grunn av krig og konflikt, viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen.

Slaget om skogen starter nå

Regnskogfondet | 16.09.2014

1,1 million kvadratkilometer tropisk skog, tre ganger arealet av Norge, har blitt borte på tolv år. Kursen må endres, for dersom utbyggingsplanene i Amazonas settes ut i live, kan vi snart miste halvparten av verdens største regnskog, viser den nye rapporten State of the rainforest.

Familiekjeks uten palmeolje

Regnskogfondet | 16.09.2014

For snart to år siden lovte kjeksprodusenten Sætre å bli palmeoljefri innen 2014. Nå prøver de å leve opp til løftet ved å fjerne palmeoljen fra tre kjeksklassikere.

Ebola: «Vi trenger dere på bakken»

Leger Uten Grenser | 16.09.2014

I dag ba Leger Uten Grensers internasjonale president, Joanne Liu, for andre gang FNs medlemsland om å trappe opp innsatsen mot ebolaepidemien i Vest-Afrika. Her er hennes tale.

Klima og utvikling på agendaen

ForUM | 16.09.2014

Under FNs høynivåuke 22-26. september i New York starter neste skritt for FNs nye utviklingsmål. Det er også klart for verdens største klimamarsj og klimatoppmøte med statsledere fra mer enn 120 land.

SOS Mayday minner om glemt krise

SOS-barnebyer | 16.09.2014

Hvert minutt dør et barn av malaria, de fleste i Afrika. Malaria kan ramme alle, men er en spesielt høy trussel for de svakeste familiene. SOS-barnebyers kampanje SOS Mayday skal nå bidra til å bekjempe malaria i Nigeria

Øker livsviktig innsats i Ukraina

SOS-barnebyer | 16.09.2014

Barn og voksne i Lugansk-regionen flykter for livet nordover. SOS-barnebyer i Ukraina trapper opp nødhjelpsarbeidet og flytter virksomheten lenger nord i landet for å hjelpe 1 000 internt fordrevne flyktningbarn og deres familier.

Håp for en internasjonal forpliktende klimaavtale

FN-sambandet | 16.09.2014

Ozonlaget vil være friskmeldt en gang etter 2050 dersom alle verdens land fullfører sine forpliktelser, ifølge forskere.I dag er den internasjonale dagen for bevaring av ozonlaget.

1 - 30 av 47
1 2

Klipp fra Media

FN ber om at fattige kvinner får midlertidig grunnlønn til å takle covid-19

Vårt Land | 05.03.2021

Å gi kvinner en grunnlønn i en periode i kjølvannet av covid-19, mener FNs miljøprogram kan motvirke at fattigdom brer om seg etter pandemien. Det vil også kunne gjøre gapet mellom kvinner og menn mindre, ifølge en rapport som FNs miljøprogram har fått laget. FN-programmet mener kvinner har blitt hardere rammet av pandemien i form av tap av jobber og inntekt, samtidig som de tar en større del av byrden gjennom ubetalt omsorgsarbeid. Kvinnene er særlig utsatt for ettervirkningene av pandemien.

Jersey – mørkets hjerte (skatteparadiser/korrupusjon)

Ny Tid (bok) | 05.03.2021

Forkortet utdrag av kommende bok fra lederen for Tax Justice Network, John Christensen: Dobbeltroller med politikere, reguleringsmyndigheter og bankdirektører er vanlig på Jersey. Vi bringer her en personlig varslerfortelling om kampen mot skatteparadiser og korrupsjon.

Den internasjonale straffedomstolen åpner etterforskning av krigsforbrytelser i Palestina

Klassekampen | 05.03.2021

Israelere og palestinere skal etterforskes for krigsforbrytelser. Israel kaller beslutningen antisemittisk og forsikrer at borgere som risikerer å siktes, vil «tas vare på».

Norge krever gransking av overgrep i Tigray

Aftenposten (NTB/AFP) | 05.03.2021

FN-topp krever uavhengig granskning av mulige krigsforbrytelser begått av etiopiske og eritreiske styrker i Tigray-regionen i Etiopia. Norge støtter kravet.

Norsk våpeneksport skaper bekymring

ABC nyheter (NTB) | 04.03.2021

I Midtøsten eksportere Norge kun til De forente arabiske emirater. Eksportverdien var på litt over åtte millioner kroner. – Det er mildt sagt forbausende å se tallene fra SSB. At eksporten har økt til Emiratene – et land som er delaktig i enorme lidelser i Jemen – er ikke annet enn uforståelig og trist, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, til NTB.

Professor Mads Andenæs: «Assange er utsatt for flere menneskerettsbrudd»

Ny Tid | 04.03.2021

Oxford-professor Liora Lazarus minnet om situasjonen for Julian Assange. «Menneskerettigheter er ikke for de feilfrie, men for alle».

ICC startar etterforsking av situasjonen i Palestina

Vårt Land (NPK/NTB/AP) | 04.03.2021

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) opplyser at han har innleidd ei etterforsking av påståtte lovbrot gjort i okkuperte palestinske område.

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.