Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Klimatoppmøtet i Paris - et vendepunkt?

RORG-samarbeidet | 28.12.2015

Klimatoppmøtet i Paris (COP21) kom i mål med en avtale som ble bedre enn mange hadde våget å håpe på. Om avtalen også vil bli et vendepunktet i omleggingen til lavutslippssamfunnet og global bærekraftig utvikling gjenstår å se.

Utviklingsagendaen tilsidesatt i WTO

ForUM | 22.12.2015

Det var knytt store håp om at ministermøtet i Verdas Handelsorganisasjon (WTO) 15.-19. desember skulle levere på viktige krav utviklingslanda har krevd i 14 år.

Klimatoppmøtet i Paris - et vendepunkt?

RORG-samarbeidet / Global | 22.12.2015
Klimatoppmøtet i Paris (COP21) kom i mål med en avtale som ble bedre enn mange hadde våget å håpe på. Om avtalen også vil bli et vendepunktet i omleggingen til lavutslippssamfunnet og global bærekraftig utvikling gjenstår å se. De samstemtpolitiske utfordringene globalt og nasjonalt er mange og komplekse. I Norge strides det blant annet om dette: Er norsk olje og gass en del av løsningen eller problemet i oppfølgingen av klimatoppmøtet?

Urfolk og røvere

Verdensmagasinet X | 21.12.2015

I Peru og Brasil forbereder nærmere 3500 urfolk seg på krig mot selskapet som vil utvinne oljeterritoriene deres. Mens Regnskogfondet jobber for å opprette fredede reservater, investerer Oljefondet i selskaper som vil bore etter olje i samme område.

Solidaritet er svaret!

Caritas Norge | 18.12.2015

I dag feires den internasjonale migrasjonsdagen. Onsdag hadde Martha Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge og Jorge Nuño Mayer, generalsekretær i Caritas Europa, et møte med Ingrid Schulerud, Norges ambassadør til Belgia.

Nyskapende utlysning

Norad | 17.12.2015

Norad lanserer sammen med Forskningsrådet og Innovasjon Norge en felles utlysning for skisser til innovasjonsprosjekter i utviklingsland. Prosjektene skal bidra til å oppnå bærekraftsmålene innen 2030.

WTO 20 år – blir det 20 til?

Attac | 17.12.2015

WTO avholder denne uken sitt tiende ministermøte. For første gang i organisasjonens 20-årige historie er møtet lagt til Afrika og debatten om hvorvidt utviklingsrunden bør fortsette eller avsluttes står i sentrum.

Tebønder i Kenya merker klimaendringen på kroppen

Fairtrade Norge | 17.12.2015

Victor Biwot er tebonde i et Fairtrade-sertifisert bondekooperativ i Kenya, og var til stede under klimaforhandlingene i Paris. Les hans tankevekkende bloggpost hos britiske The Guardian.

Plan overrasket årets frivillig med musikalsk stunt

Plan Norge | 16.12.2015

Kristina Diseth (69) ble rørt til tårer da hun ble hedret som «Årets frivillig» med eget sangkor på døra.

Afrikas nye ledestjerne

Digni | 15.12.2015

Glem Donald Trump, la oss heller glede oss over Tanzanias nye president, skriver Dignis Kåre Eriksen.

Økonomisk uavhengighet -en forutsetning for likestilling

FOKUS | 15.12.2015

Økonomisk uavhengighet er både en forutsetning for – og et mål på likestilling, sier FOKUS i sitt høringsnotat til Utenriks- og forsvarskomiteen om næringsutvikling, økonomi og likestilling.

Skei Grande: Ikke kutt infostøtten en gang til!

RORG-samarbeidet | 15.12.2015

Utenriksminister Børge Brende (H) og Den blåblå regjeringen har nå to år på rad fått tommelen ned fra Stortinget etter å ha foreslått dramatiske kutt i informasjonsstøtten til organisasjonene.

Skei Grande: Ikke kutt infostøtten en gang til!

RORG-samarbeidet / Global | 15.12.2015
Utenriksminister Børge Brende (H) og Den blåblå regjeringen har nå to år på rad fått tommelen ned fra Stortinget etter å ha foreslått dramatiske kutt i informasjonsstøtten til organisasjonene. I budsjettdebatten forrige uke tok Venstres Trine Skei Grande til orde for å heller kalle det "debattstøtte" og hadde en advarsel til utenriksministeren: Ikke gjør det en gang til!

Kjøkkenhageprosjekt i Bangladesh blomstrer

Impact Norway | 14.12.2015

Underernæring står for halvparten av all barnedød på verdensbasis og er årsaken til at en fjerdedel av verdens barn plages av psykiske eller fysiske funksjonshemminger. Det mest skremmende med denne statistikken er at tallene er unødvendig høye.

Etter Paris: Nå begynner klimajobben!

WWF | 14.12.2015

Den nye, globale klimaavtalen legger grunnlaget for større utslippskutt, bedre tilpasningstiltak og finansiering over tid.

- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2015
- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt og mer kraftfull, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da utviklingsbudsjettet for 2016 omsider kunne vedtas på Stortinget sist uke. Utover bistand pekte et samstemt Storting særlig på handel som viktig for utvikling, mens et samstemt sivilsamfunn hadde følgende budskap til Storting og Regjering: Innfør utvidet land-for-land rapportering (ULLR) nå!

- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt

RORG-samarbeidet | 14.12.2015

- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt og mer kraftfull, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da utviklingsbudsjettet for 2016 omsider kunne vedtas på Stortinget sist uke.

Historiens klimahelter

Verdensmagasinet X | 14.12.2015

Både kjente og ukjente miljøaktivister har mistet livet i kampen for miljøet. Dette er noen av dem og deres historie.

Sender konvoier med humanitær mathjelp til Taiz

WFP | 10.12.2015

To konvoier fra Verdens matvareprogram (WFP) har ankommet den jemenittiske byen Taiz med haste-forsyninger med mat til de menneskene som lever under svært vanskelige forhold og under reell beleiring.

Årets julegave

ForUM | 10.12.2015

Bedre land-for-land-rapportering trengs mot kapitalflukt og skatteunndragelser som rammer de fattigste hardest, sa organisasjonene som overrakte julegave til regjeringen på verdens antikorrrupsjonsdag.

Effektiv norsk modell for institusjonsutvikling

Norad | 09.12.2015

Norsk støtte til institusjonsutvikling har i mange tilfeller vist seg å fungere effektivt, viser en ny evaluering.

Verden har ikke akseptert likestilling som norm

Norad | 09.12.2015

Flere av verdens fremste innen likestilling holdt innlegg under årets Norad-konferanse. Likestillingens fremgang og tilbakeslag ble diskutert.

Varmere, varmere

Verdensmagasinet X | 08.12.2015

FNs klimatoppmøte kan ofte virke tørt og teknisk, selv om konsekvensene man prøver å motvirke er våte og konkrete. Vi har samlet soundtracket til klimaforandringene, foruroligende låter som på hver sin måte kommenterer global oppvarming – enten de vil eller ikke.

Taktskifte for globalisering og (fri)handel

RORG-samarbeidet / Global | 08.12.2015
Et flertall på Stortinget støtter regjeringens varslede taktskifte på de fleste punkter når det gjelder globalisering og handel, men er det et taktskifte for fattigdomsbekjempelse og global utvikling? Gjennomgående står SV og Senterpartiet for en annen kurs med en mer kritisk holdning enn flertallet til bl.a. frihandel, liberalisering og nye avtaler som TISA og TTIP. De mener regjeringen bryter med det som hittil har vært norsk politikk.

Taktskifte for globalisering og (fri)handel

RORG-samarbeidet | 08.12.2015

Et flertall på Stortinget støtter regjeringens varslede taktskifte på de fleste punkter når det gjelder globalisering og handel, men er det et taktskifte for fattigdomsbekjempelse og global utvikling?

Nobelprisvinner til Norad-konferansen

Norad | 07.12.2015

Abdessattar Ben Moussa deltar på Norad-konferansen 9. desember 2015. Temaet for årets konferanse er kvinners rettigheter og likestilling.

- 10 milliarder dollar mangler

FN-sambandet | 07.12.2015

Aldri tidligere har det vært et større gap mellom behovet for nødhjelp og det beløpet som verdenssamfunnet stiller opp med.

Julekalender - en podkast om handelspolitikk

Handelskampanjen | 06.12.2015

Handelskampanjen gir deg årets mest engasjerende julekalender - en podkast om handelspolitikk!

Vil TiSA kunne blokkere en klimaavtale i Paris?

Attac Norge | 06.12.2015

Wikileaks lekket torsdag 3. desember et forslag fra Norge og Island om å inkludere energitjenester i de pågående tjenesteliberaliseringsforhandlingene (TiSA).

Den talentfulle kirken

Digni | 04.12.2015

Hva skjer når menighetene selv tar ansvaret for utvikling av lokalsamfunn?

1 - 30 av 36
1 2

Klipp fra Media

60 prosent av verdens fiskearter kan være utryddet innen 80 år

NRK nyheter | 04.08.2020

Klimaendringer kan utslette store deler av verdens fiskearter innen år 2100. Det konkluderer en ny, internasjonal studie fra en gruppe tyske forskere.

– Vi har sett tilfeller av bulldosere mot urfolk med pil og bue (klima/miljø/menneskerettigheter)

Dagsavisen | 04.08.2020

Rekordmange miljøaktivister ble drept i fjor. For hver av de drepte kan det i tillegg være hundrevis som har blitt banket, skadet eller mistet jobbene sine, sier generalsekretæren i Regnskogfondet.

Brannvarsel fra Amazonas

Klassekampen | 04.08.2020

Brasils handelspartnere burde legge ytterligere press på president Bolsonaro for å hindre nye rekordbranner i Amazonas, mener eksperter.

Amerikanske techgiganter beskyldes for maktmisbruk. Siden nyttår har Oljefondet tjent nær 170 milliarder kroner på disse selskapene.

E24 (Aftenposten) | 02.08.2020

De største amerikanske teknologiselskapene fortsetter å stige til rekordnivåer etter at både Facebook, Amazon, Apple og Google la frem kvartalstall torsdag. Oljefondets aksjer i disse selskapene har nå steget med nær 170 milliarder kroner siden nyttår.

Stadig flere branner i Amazonas tross forbud

ABC nyheter (NTB) | 02.08.2020

Amazonas i Brasil rammes av stadig flere branner, selv om det nå er forbudt å tenne på regnskogen.

Så farlig er Kina-krangelen

Dagbladet | 31.07.2020

- Jeg grøsser på ryggen når jeg tenker at Xi kan la seg friste til å teste Trumps handlekraft. - Det er en dypt bekymringsfull utvikling som vi er vitne til mellom de to stormaktene, sier Asia-forsker ved PRIO, Stein Tønnesson til Dagbladet.

Leveregel nummer én: — Aldri ydmyk noen

Morgenbladet+ | 31.07.2020

Den 92 år gamle diplomatveteranen Hans Blix skriver på en bok som kanskje aldri blir ferdig. Til Morgenbladet snakker han om Norges plass i Sikkerhetsrådet, hvordan IS kunne vært unngått og personlighetstrekkene som forener verdens diktatorer.

Norges Bank endret etisk regelverk før Tangen-høring

E24 | 30.07.2020

Norges Banks hovedstyre endret i juni sitt etiske regelverk etter at de i mai selv påpekte at Nicolai Tangen hadde en interessekonflikt. Representantskapet har bedt hovedstyret forklare konsekvensen av endringene.

Ny rapport: Fire miljøaktivister drept i uken siden Paris-avtalen

NRK nyheter | 30.07.2020

7. april i fjor ble Datu Kaylo Bontulan drept av militæret på Filippinene. Han var en av 212 miljøaktivister som ble drept i fjor – det høyeste tallet som er registrert.

Norad-sjefen: Dobling i antall sultende etter koronapandemien

Aftenposten | 28.07.2020

Økt sult og fattigdom. Mindre utdanning og mer barnearbeid. Det er konsekvenser av koronaepidemien for verdens fattigste, ifølge ny Norad-rapport.