Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

Klimatoppmøtet i Paris - et vendepunkt?

RORG-samarbeidet | 28.12.2015

Klimatoppmøtet i Paris (COP21) kom i mål med en avtale som ble bedre enn mange hadde våget å håpe på. Om avtalen også vil bli et vendepunktet i omleggingen til lavutslippssamfunnet og global bærekraftig utvikling gjenstår å se.

Utviklingsagendaen tilsidesatt i WTO

ForUM | 22.12.2015

Det var knytt store håp om at ministermøtet i Verdas Handelsorganisasjon (WTO) 15.-19. desember skulle levere på viktige krav utviklingslanda har krevd i 14 år.

Klimatoppmøtet i Paris - et vendepunkt?

RORG-samarbeidet / Global | 22.12.2015
Klimatoppmøtet i Paris (COP21) kom i mål med en avtale som ble bedre enn mange hadde våget å håpe på. Om avtalen også vil bli et vendepunktet i omleggingen til lavutslippssamfunnet og global bærekraftig utvikling gjenstår å se. De samstemtpolitiske utfordringene globalt og nasjonalt er mange og komplekse. I Norge strides det blant annet om dette: Er norsk olje og gass en del av løsningen eller problemet i oppfølgingen av klimatoppmøtet?

Urfolk og røvere

Verdensmagasinet X | 21.12.2015

I Peru og Brasil forbereder nærmere 3500 urfolk seg på krig mot selskapet som vil utvinne oljeterritoriene deres. Mens Regnskogfondet jobber for å opprette fredede reservater, investerer Oljefondet i selskaper som vil bore etter olje i samme område.

Solidaritet er svaret!

Caritas Norge | 18.12.2015

I dag feires den internasjonale migrasjonsdagen. Onsdag hadde Martha Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge og Jorge Nuño Mayer, generalsekretær i Caritas Europa, et møte med Ingrid Schulerud, Norges ambassadør til Belgia.

Nyskapende utlysning

Norad | 17.12.2015

Norad lanserer sammen med Forskningsrådet og Innovasjon Norge en felles utlysning for skisser til innovasjonsprosjekter i utviklingsland. Prosjektene skal bidra til å oppnå bærekraftsmålene innen 2030.

WTO 20 år – blir det 20 til?

Attac | 17.12.2015

WTO avholder denne uken sitt tiende ministermøte. For første gang i organisasjonens 20-årige historie er møtet lagt til Afrika og debatten om hvorvidt utviklingsrunden bør fortsette eller avsluttes står i sentrum.

Tebønder i Kenya merker klimaendringen på kroppen

Fairtrade Norge | 17.12.2015

Victor Biwot er tebonde i et Fairtrade-sertifisert bondekooperativ i Kenya, og var til stede under klimaforhandlingene i Paris. Les hans tankevekkende bloggpost hos britiske The Guardian.

Plan overrasket årets frivillig med musikalsk stunt

Plan Norge | 16.12.2015

Kristina Diseth (69) ble rørt til tårer da hun ble hedret som «Årets frivillig» med eget sangkor på døra.

Afrikas nye ledestjerne

Digni | 15.12.2015

Glem Donald Trump, la oss heller glede oss over Tanzanias nye president, skriver Dignis Kåre Eriksen.

Økonomisk uavhengighet -en forutsetning for likestilling

FOKUS | 15.12.2015

Økonomisk uavhengighet er både en forutsetning for – og et mål på likestilling, sier FOKUS i sitt høringsnotat til Utenriks- og forsvarskomiteen om næringsutvikling, økonomi og likestilling.

Skei Grande: Ikke kutt infostøtten en gang til!

RORG-samarbeidet | 15.12.2015

Utenriksminister Børge Brende (H) og Den blåblå regjeringen har nå to år på rad fått tommelen ned fra Stortinget etter å ha foreslått dramatiske kutt i informasjonsstøtten til organisasjonene.

Skei Grande: Ikke kutt infostøtten en gang til!

RORG-samarbeidet / Global | 15.12.2015
Utenriksminister Børge Brende (H) og Den blåblå regjeringen har nå to år på rad fått tommelen ned fra Stortinget etter å ha foreslått dramatiske kutt i informasjonsstøtten til organisasjonene. I budsjettdebatten forrige uke tok Venstres Trine Skei Grande til orde for å heller kalle det "debattstøtte" og hadde en advarsel til utenriksministeren: Ikke gjør det en gang til!

Kjøkkenhageprosjekt i Bangladesh blomstrer

Impact Norway | 14.12.2015

Underernæring står for halvparten av all barnedød på verdensbasis og er årsaken til at en fjerdedel av verdens barn plages av psykiske eller fysiske funksjonshemminger. Det mest skremmende med denne statistikken er at tallene er unødvendig høye.

Etter Paris: Nå begynner klimajobben!

WWF | 14.12.2015

Den nye, globale klimaavtalen legger grunnlaget for større utslippskutt, bedre tilpasningstiltak og finansiering over tid.

- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2015
- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt og mer kraftfull, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da utviklingsbudsjettet for 2016 omsider kunne vedtas på Stortinget sist uke. Utover bistand pekte et samstemt Storting særlig på handel som viktig for utvikling, mens et samstemt sivilsamfunn hadde følgende budskap til Storting og Regjering: Innfør utvidet land-for-land rapportering (ULLR) nå!

- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt

RORG-samarbeidet | 14.12.2015

- Norsk utviklingspolitikk må bli mer samstemt og mer kraftfull, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da utviklingsbudsjettet for 2016 omsider kunne vedtas på Stortinget sist uke.

Historiens klimahelter

Verdensmagasinet X | 14.12.2015

Både kjente og ukjente miljøaktivister har mistet livet i kampen for miljøet. Dette er noen av dem og deres historie.

Sender konvoier med humanitær mathjelp til Taiz

WFP | 10.12.2015

To konvoier fra Verdens matvareprogram (WFP) har ankommet den jemenittiske byen Taiz med haste-forsyninger med mat til de menneskene som lever under svært vanskelige forhold og under reell beleiring.

Årets julegave

ForUM | 10.12.2015

Bedre land-for-land-rapportering trengs mot kapitalflukt og skatteunndragelser som rammer de fattigste hardest, sa organisasjonene som overrakte julegave til regjeringen på verdens antikorrrupsjonsdag.

Effektiv norsk modell for institusjonsutvikling

Norad | 09.12.2015

Norsk støtte til institusjonsutvikling har i mange tilfeller vist seg å fungere effektivt, viser en ny evaluering.

Verden har ikke akseptert likestilling som norm

Norad | 09.12.2015

Flere av verdens fremste innen likestilling holdt innlegg under årets Norad-konferanse. Likestillingens fremgang og tilbakeslag ble diskutert.

Varmere, varmere

Verdensmagasinet X | 08.12.2015

FNs klimatoppmøte kan ofte virke tørt og teknisk, selv om konsekvensene man prøver å motvirke er våte og konkrete. Vi har samlet soundtracket til klimaforandringene, foruroligende låter som på hver sin måte kommenterer global oppvarming – enten de vil eller ikke.

Taktskifte for globalisering og (fri)handel

RORG-samarbeidet / Global | 08.12.2015
Et flertall på Stortinget støtter regjeringens varslede taktskifte på de fleste punkter når det gjelder globalisering og handel, men er det et taktskifte for fattigdomsbekjempelse og global utvikling? Gjennomgående står SV og Senterpartiet for en annen kurs med en mer kritisk holdning enn flertallet til bl.a. frihandel, liberalisering og nye avtaler som TISA og TTIP. De mener regjeringen bryter med det som hittil har vært norsk politikk.

Taktskifte for globalisering og (fri)handel

RORG-samarbeidet | 08.12.2015

Et flertall på Stortinget støtter regjeringens varslede taktskifte på de fleste punkter når det gjelder globalisering og handel, men er det et taktskifte for fattigdomsbekjempelse og global utvikling?

Nobelprisvinner til Norad-konferansen

Norad | 07.12.2015

Abdessattar Ben Moussa deltar på Norad-konferansen 9. desember 2015. Temaet for årets konferanse er kvinners rettigheter og likestilling.

- 10 milliarder dollar mangler

FN-sambandet | 07.12.2015

Aldri tidligere har det vært et større gap mellom behovet for nødhjelp og det beløpet som verdenssamfunnet stiller opp med.

Julekalender - en podkast om handelspolitikk

Handelskampanjen | 06.12.2015

Handelskampanjen gir deg årets mest engasjerende julekalender - en podkast om handelspolitikk!

Vil TiSA kunne blokkere en klimaavtale i Paris?

Attac Norge | 06.12.2015

Wikileaks lekket torsdag 3. desember et forslag fra Norge og Island om å inkludere energitjenester i de pågående tjenesteliberaliseringsforhandlingene (TiSA).

Den talentfulle kirken

Digni | 04.12.2015

Hva skjer når menighetene selv tar ansvaret for utvikling av lokalsamfunn?

1 - 30 av 36
1 2

Klipp fra Media

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.

Libya er blitt en slagmark for verdens mektigste stater

Dagsavisen | 28.05.2020

Borgerkrigen i Libya har herjet siden Muammar Gaddafis regime ble styrtet i 2011. Flere millitsgrupper har siden sloss om makten. Siden i fjor har opprørsgeneralen Khalifa Haftar kjempet om å innta hovedstaden Tripoli og styrte den FN-støttede regjeringen til Fayez al-Sarraj.

Rapport: Koronapandemien får katastrofale følger for millioner av barn

Dagsavisen (NTB) | 27.05.2020

Millioner av barn havner i fattigdom, fratas utdanning og vaksine og risikerer omfattende overgrep som følge av koronapandemien, ifølge ny rapport.

Om Moria-beslutningen: - Komplett kaos

Dagbladet | 27.05.2020

Høyre har blitt overkjørt, mener Frps Jon Helgheim, mens Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani mener saken har synliggjort en dårlig politisk ledelse.

Costa Rica først ute i Mellom-Amerika med likekjønnede ekteskap

ABC nyheter (NTB) | 27.05.2020

Costa Rica tillater likekjønnede ekteskap som første land i Mellom-Amerika. Rettskjennelsen trådte i kraft ved midnatt tirsdag.

Sluttspurt for norsk kamp om plass i FNs sikkerhetsråd

Dagsavisen (NTB) | 26.05.2020

Om drøyt tre uker blir det klart om Norge sikrer seg en plass i FNs sikkerhetsråd. Rivalene er Canada og Irland, og fredag stiller alle tre landene til debatt.

Kritiserer Klimakur 2030 for manglende naturfokus

ABC nyheter | 26.05.2020

– Baksiden ved et ensidig fokus på klima er at man risikerer å sette i gang tiltak som kanskje er negative for natur, og kanskje til og med negative for klima, sier forskningssjef Kristin Thorsrud Teien.

KrF og Venstre jakter fellesforslag – kan overkjøre Høyre i Moria-drama

Vårt Land | 26.05.2020

KrF jobber i spann med Venstre om eget forslag uavhengig av Høyre. Kan skape drama om Ap også stemmer for.

Moria-barna: Hvem er de og hva handler striden om?

Dagsavisen | 25.05.2020

Flere EU-land har allerede sagt ja til å ta imot enslige barn og unge som har sittet i overfylte flyktningleirer i Hellas. Tirsdag stemmer Stortinget over hva Norge skal gjøre.