Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Burma: Hva blir konsekvensene av Kokang-konflikten?

Den norske Burmakomité | 26.02.2015

Mer enn to uker med intense kamper mellom kokangopprørere og det burmesiske militæret har ført til mange sårede og drepte, og titusenvis av flyktninger over grensen til Kina. Men fortsatt gjenstår flere spørsmål enn svar relatert til konfliktutbruddet.

Kjemper for barns rett til utdanning i Vietnam

Caritas Norge | 25.02.2015

Vietnam ligger godt an til å nå Tusenårsmålet for utdanning, men det er fremdeles marginaliserte grupper som ikke får ta del i denne utviklingen.Barn av migranter og barn med funksjonshemninger er svært sårbare og faller utenfor det offentlige utdanningssystemet.

Barna er redde og slitne av krigen i Ukraina

SOS-barnebyer | 24.02.2015

I følge beregninger gjort av Verdens Helseorganisasjon (WHO) har over fem millioner mennesker i det østlige Ukraina behov for grunnleggende helsetjenester. Mest utsatt er gravide, kronisk syke og barn og unge som behøver psykososial hjelp.

Utvikler klima-smart landbruk i India

ClimaAdapt | 24.02.2015

ClimaAdapt er et norsk-indisk forskningsprosjekt støttet av den norske ambassaden i New Delhi. Målet med prosjektet er å tilpasse indisk landbrukspraksis til et endret klima for å sikre fremtidig matproduksjon i et land med en stadig økende befolkning. .

Klær og dupeditter med bismak

FIVH | 24.02.2015

De som syr klær og lager mobiler har lave lønninger, gjeldsproblemer og fravær av fagforeninger.

Verdens Sosiale Forum: Å bygge alternative former for globalisering

Karibu Foundation | 24.02.2015

Under mottoet "En annen verden er mulig" skal sosiale bevegelser og aktivister fra hele verden samles på Verdens Sosiale Forum i Tunisia, 24.-28. mars 2015.

Sosial rettferdighet for «nesten» alle

Caritas Norge | 20.02.2015

Verden går fremover, men flere millioner tar ikke del i utviklingen. Den nye FN-agendaen for utvikling post-2015 vil være feilslått dersom vi ikke klarer å hindre at mennesker dør av sult.

Flytende hager for å forebygge feilernæring

Impact Norway | 20.02.2015

The Lake Clinic har over 2 år overvåket ernæringstilstanden bland familier i som bor i flytende landsbyer på Tonle Sap-innsjøen i Kambodsja. Resultatene tegner en dyster statistikk; 2/3 av barn i skolealder er underernært, hvorpå så mye som 40% er rammet av vekstretardasjon, som betyr at kroppen ikke utvikler seg normalt. Kan flytende grønnsakhager skal bidra til å forebygge feilernæring?

Røde Kors ber om tidsfrister for atomvåpenforbud

Norges Røde Kors | 20.02.2015

Etter 70 år med handlingslammelse mener Røde Kors at tiden er overmoden for reell fremgang.

Trapper opp matassistanse i Ukraina

Verdens matvareprogram | 19.02.2015

KIEV – Verdens matvareprogram (WFP) trapper opp sin nødhjelpsinnsats i det østlige Ukraina for å gi mat til nærmere 190 000 sårbare mennesker fordrevet som følge av konflikten og sivile fanget nær frontlinjene.

LIBERIA – ENDELIG SKOLESTART

SOS-barnebyer | 17.02.2015

Nå er elevene endelig tilbake på skolebenken igjen. For å hindre spredning av ebola, bestemte myndighetene i Liberia at alle landets skoler skulle stenges i juli 2014. På mandag kunne de fleste skolene åpnes igjen. Også SOS-skolen og barnehagen i Monrovia startet opp arbeidet igjen under trygge forhold, og nesten alle barna var tilbake på skolebenken.

Store dilemmaer og små soldater: Rekruttering av barn til krig i Syria

NOREF | 17.02.2015

På tross av at både FN og vertsnasjoner etterlyser bedre overvåkningsmekanismer er kunnskap om barns deltakelse i væpnede konflikter kun sporadisk tilgjengelig. En ny rapport tar for seg rekruttering av barn til krig i Syria, fra flyktningebefolkningene i Jordan. Rapporten, som baserer seg på intervjuer fra Jordan, belyser noen av dilemmaene og den politiske, økonomiske og sosiale sensitiviteten som møter de som forsøker å hjelpe syriske barneflyktninger.

Zlatan Ibrahimović sparker i gang kampanje for å bekjempe sult

Verdens matvareprogram, WFP | 16.02.2015

PARIS – Fotballspilleren Zlatan Ibrahimović, spiss for Paris Saint-Germain (PSG) fotballklubb og kaptein for det svenske landslaget, kunngjorde i dag at han spilte med navnene til sultende mennesker tatovert på kroppen sin, som en del av en kampanje for Verdens matvareprogram (WFP).

I samarbeid med Stanford University lanserer UiO og SUM sin første internasjonale MOOC!

SUM | 16.02.2015

Er du interessert i utvikling og bistand? Dette seks uker lange kurset er helt gratis. Nettkurset "What Works: Promising Practices in International Development" starter 23. februar!

Skrøt av norske regnskogmilliarder

Regnskogfondet | 16.02.2015

Den amerikanske miljøforkjemperen Glenn Hurowitz håper USA vil følge den norske regjeringen sitt eksempel i kampen for å redde verdens regnskoger. Også Regnskogfondets innsats ble fremhevet da sentrale klimapersonligheter møttes til debatt fredag.

Raftoprisvinner kritisk til norsk våpeneksport

FORUM | 16.02.2015

En av Gulfstatenes fremste menneskerettighetsforsvarere advarer mot norsk eksport av våpenutstyr til land som Saudi-Arabia. ForUM har intervjuet Maryam al-Khawaja i forbindelse med norgesbesøk.

EU må bort fra dødelig flyktningpolitikk

Leger Uten Grenser | 12.02.2015

Leger Uten Grenser ber EU om å ta sitt ansvar, og å slutte å sette båtflyktningers liv i fare. Opp til 300 mennesker skal ha dødd etter at flere båter med flyktninger sank i Middelhavet sist helg. Leger Uten Grenser ber nå den Europeiske Union (EU) om å umiddelbart revurdere sin flyktning og- grensepolitikk.

Den humanitære situasjonen i Colombia i etterkant av en fredsavtale

NOREF | 12.02.2015

Etter mer enn 50 år med væpnet konflikt synes en fredsavtale mellom colombianske mynigheter og FARC-geriljaen å være innen rekkevidde. Den humanitære situasjonen i Colombia er fortsatt alvorlig og den er helt sentral i overgangsplanleggingen. Hva kan internasjonale erfaringer lære oss? Hvordan vil en fredsavtale kunne påvirke voldsdynamikken i landet? Hva vil de humanitære konsekvensene kunne bli?

WWF-rapport: Hvordan ti store land kan løse klimakrisen

WWF | 12.02.2015

En ny rapport fra WWF (feb 2015) viser hva ti store utslippsland kan gjøre i dag for å unngå klimaendringer og bidra til en global omstilling fra fossil til fornybar energi.

Ti år med etiske retningslinjer (oljefondet)

RORG-samarbeidet | 10.02.2015

Som oljenasjon har Norge stått i en vedvarende spagat mellom butikk og etikk. Lenge fikk butikken råde alene, men for ti år siden fikk den konkurranse fra Etikkrådet etter påtrykk, ikke minst, fra et engasjert sivilsamfunn. I sin årsmelding for 2014 gjør det avtroppende Etikkrådet opp status, mens Norges Bank nå utgir sin første rapport om "ansvarlig forvaltning". Har oljenasjonen Norge blitt etisk?

Ti år med etiske retningslinjer (oljefondet)

RORG-samarbeidet / Global | 10.02.2015
Som oljenasjon har Norge stått i en vedvarende spagat mellom butikk og etikk. Lenge fikk butikken råde alene, men for ti år siden fikk den konkurranse fra Etikkrådet etter påtrykk, ikke minst, fra et engasjert sivilsamfunn. I sin årsmelding for 2014 gjør det avtroppende Etikkrådet opp status, mens Norges Bank nå utgir sin første rapport om "ansvarlig forvaltning". Har oljenasjonen Norge blitt etisk?

En regning blir født

Redd Barna | 10.02.2015

Har du råd til å føde? Se hvordan norske jordmødre reagerte da vi introduserte dem for vårt fødselstaksameter, og en virkelighet som er høyst reell andre steder i verden.

Foreldreløse etter Ebola - nytt hjem i SOS-barneby

SOS-barnebyer | 09.02.2015

Ebola har rammet halvannet år gamle Charles hardt. Far døde, mor døde, brødrene døde. Til slutt hadde han ikke flere igjen å miste. Det er brutalt å være helt alene i et land overbelastet av en dødelig epidemi.

Palmeoljeproduksjon fører til flommer

Regnskogfondet | 06.02.2015

Regnskoghogst har antakelig vært en medvirkende faktor til at flommen som rammet fastlands-Malaysia rett etter jul ble såpass kraftig. Landet hogger hvert år ned regnskog tilsvarende mer enn 1600 fotballbaner.

– Sier skuffende lite om avskoging

Regnskogfondet | 06.02.2015

Norges Bank Investment Management (NBIM) la denne uka fram en rapport om ansvarlig forvaltning av Oljefondet. Rapporten er et stort skritt i riktig retning, men den sier skuffende lite om hvordan banken faktisk forholder seg til avskoging, mener Regnskogfondet.

Går fire tunge år i møte

Regnskogfondet | 06.02.2015

Før jul vant urfolksbevegelsen i Brasil årets viktigste kamp da de klarte å avverge et omstridt lovforslag. Men denne uka krevde den mektige godseierlobbyen at forslaget allerede skal hentes fram igjen. Det betyr nye kamper i tida som kommer.

Et skjebneår for Kongos urfolk

Regnskogfondet | 06.02.2015

Kampen for urfolks rettigheter i DR Kongo nådde nye høyder i fjor, og 2015 kan bli et skjebneår for landets pygmeer og urfolksloven de har kjempet for i mange år.

Voices from the South: #JeSuisBaga

Karibu Foundation | 06.02.2015

Carlos Sanvee fra African Alliance of YMCAs (KFUK - Kenya) utfordrer oss til å huske også ofrene for grusomme handlinger utenfor den globale Nord, og Ranjan Solomon fra Badayl Alternatives (India) stiller spørsmål om grensene for ytringsfrihet.

Kirkenes rolle i fredsprosessen i Colombia

Karibu Foundation | 06.02.2015

Consejo Latinoamericano de Iglesias Colombia (Kirkerådet i Colombia) inviterer til et internasjonalt fredsmøte om kirkenes rolle i fredsprosessen i Colombia. Møtet skal finne sted i Bogotá, 9.-11. april 2015.

2015 – det store likestillingsåret

FOKUS | 04.02.2015

Store internasjonale prosesser i 2015 gir muligheter for å sette kvinners rettigheter på dagsorden.

1 - 30 av 36
1 2

Klipp fra Media

FN: Coronaviruset vil koste global turistnæring mer enn hele oljefondet

E24 | 02.07.2020

Turistnæringen har de siste månedene vært hardt rammet av coronapandemien, og ifølge FNs handelsorgan (UNCTAD) kan man i år forvente et globalt tap på minst 11.400 milliarder norske kroner.

Tidligere sikkerhetsråd-president tror det blir vrient å balansere hensynet til USA og Kina

Klassekampen | 02.07.2020

Få vestlige land kjenner prisen for å tråkke Kina på tærne bedre enn Norge. Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, lå de diplomatiske forbindelsene brakk i seks år. Det passer sånn sett dårlig for Norge at USA har besluttet å legge seg ut med kineserne akkurat når Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd. – Det kommer til å bli en gigantisk utfordring, sier diplomaten Kishore Mahbubani, som tidligere var Singapores FN-ambassadør.

Over 1000 europeiske politikere med beskjed til Israel og Trump: Stopp annekteringen av Vestbredden

Vårt Land | 02.07.2020

Israel har måtte utsette Donald Trumps plan om å annektere deler av Vestbredden. Nå ber et stort europeisk opprop om at planen aldri blir gjennomført.

Stadig færre unge palestinere tror en tostatsløsning fortsatt er mulig

Klassekampen | 01.07.2020

– Den viktigste faktoren som forklarer fortsatt støtte til tostatsløsningen eller ikke, er alder. Støtte til én demokratisk stat med like rettigheter er klart størst blant de unge, særlig de mellom 18 og 22 år, sier han. For dem som er født rundt tida for inngåelsen av Oslo-avtalen – det norsk-initierte fredsgjennombruddet tidlig på 1990-tallet – framstår Palestinas politiske elite som korrupt og autoritær, forklarer Shikaki.

Norges oppfordring til Kina: Slipp FN inn (menneskerettigheter)

VG | 01.07.2020

Norge oppfordrer Kina til å gi FNs høykommissær for menneskerettigheter uhindret tilgang til Xinjiang for å rapportere om menneskerettighetssituasjonen. Men norske uighurer er kritiske til Norges politikk.

Brasil vil møte Amazonas-kritikerne

NRK nyheter | 01.07.2020

Nylig sendte norske og utenlandske investorer et brev til Brasil med krav om en ny Amazonas-politikk. Nå vil brasilianske myndigheter møte kritikerne.

Beskylder regjeringen for løftebrudd (energibistand)

NRK nyheter | 30.06.2020

Miljøorganisasjonen Zero ser ikke spor av regjeringens varslede satsing på fornybar energi i utviklingsland. Utviklingsministeren mener Zero ikke ser godt nok etter.

Oljeselskap sammen mot brudd på menneskerettigheter

E24 (Stavanger Aftenblad) | 30.06.2020

Fire oljeselskap gikk sammen i Norge for å jobbe bedre mot brudd på menneskerettigheter. Nå er resultatet klart.

FNs menneskerettssjef slår fast at Israels annekteringsplaner er klart ulovlige

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2020

Israels plan om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, er helt klart ulovlig, sier FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet.

Verden hadde en plan. Nå kan kampen mot ekstrem fattigdom bli forsinket med flere tiår.

Aftenposten | 29.06.2020

Ifølge Verdensbanken er rundt 60 millioner mennesker blitt dyttet inn i ekstrem fattigdom i løpet av tre måneder, og de fleste av dem bor i Sør-Asia og Afrika sør for Sahara. I aller verste fall mener Verdensbanken at tallet på ekstremt fattige på et tidspunkt kan bikke én milliard. Forskere ved King’s College-universitetet i London mener at kampen mot ekstrem fattigdom kan havne veldig på bakbeina om ikke politiske ledere tar tak. – Kampen vil bli satt 20, eller kanskje til og med 30 år, tilbake i tid, sier professor Andy Sumner, ifølge nyhetsbyrået AP.