Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

Enorm suksess for lite initiativ

Utviklingfondet | 28.03.2015

Utviklingsfondet satset på en liten frivillig klubb for å hjelpe lokalbefolkningen i Afar-regionen i Etiopia i 2008. Nå har klubben vokst til å bli en stor og suksessrik organisasjon.

Tar kvinnekampen i FN

Digni | 25.03.2015

20 år etter den banebrytende kvinnekonferansen i Beijing, hvor kvinners rettigheter ble gjort til et universelt anliggende, ser det ut til at optimismen forsvunnet som dugg for solen.Nå handler det ikke lenger om hvordan man skal komme seg videre, men like mye om å forsvare de rettighetene det har vært enighet om.

Verre for internt fordrevne kvinner i afghanske byer

Flyktninghjelpen | 23.03.2015

Afghanske kvinner som søker trygghet og bedre levekår i byen, får det verre viser en ny rapport. 7 av 10 sier at de aldri har gått på skole. - Vi må gjøre mer for å beskytte kvinner som er internt fordrevne i det urbane Afghanistan, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Alternativer til ekstremisme er mulig

Norges Sosiale Forum m.fl. | 23.03.2015

30.000-40.000 aktivister fra sosiale bevegelser i hele verden forventes Verdens Sosiale Forum i Tunis, 24.-28. mars. 2015, få dager etter terrorhandlingen. 18 aktivister fra Norge forventes å delta i Tunis som representanter for en rekke organisasjoner og nettverk

En ny kartografi av Afrika: Alternative kart løfter opp det usynlige i Afrika

Karibu Foundation | 23.03.2015

Chimurenga (Sør-afrika) har utviklet 8 alternative kart som synliggjør politiske, økonomiske og kulturelle realiteter på bakken for afrikanere. Ingen av kartene fokuserer på ett land, men i stedet fokuserer på «post-kolonial» Afrika der politikk, folk, ideer og penger flyttes over grenser på kontinentet.

Lønnsforskjellene øker globalt

FN-sambandet | 20.03.2015

De siste to tiårene har inntektsforskjellene i arbeidslivet økt i de fleste industrialiserte land, det meste av Europa, Canada, USA, Australia og New Zealand. Lønnsulikheten øker også i Asia, blant annet i India og Kina, samt i deler av Afrika.

KLIMATILPASSET LANDBRUK GIR MER MAT

Caritas Norge | 20.03.2015

Hverdagen som enslig småbonde i Uganda er tøff og ikke spesielt inntektsbringende. Ocwi Ernesta har seks barn og er avhengig av inntekt fra jordbruket for å forsørge familien.

Lover endelig å rydde opp

Regnskogfondet | 18.03.2015

44 år med oljeutvinning i Loreto i Peru har forgiftet fire elvebasseng med tungmetaller. Nå stadfester myndighetene at oljevirksomheten har ført til omfattende miljøødeleggelse – og forplikter seg for første gang til å rydde opp.

Brasil har stoppet kriminell hogstbande

Regnskogfondet | 18.03.2015

Brasil har pågrepet en av landets verste avskogere. Lederen av banden som nå er arrestert, står bak 20 prosent av all ulovlig hogst i Amazonas de siste årene. – En stor seier for regnskogen, sier Regnskogfondet.

Velkommen til Afghanistan-uka 2015

Afghanistankomiteen | 18.03.2015

Kvinners stilling, utdanning, fredsprosessen, regionale forhold, klimaendringer, miljøutfordringer, sikkerhet og Norges engasjement - alt dette og mye mer får du ved å delta på Afghanistan-uka. Meld deg på. Velkommen!

Syria: Gapet blir større og folk får det verre

Norges Røde Kors | 16.03.2015

Etter fire år med borgerkrig rammes folk stadig hardere. Selv om mer nødhjelp slipper inn, blir gapet mellom behovene og nødhjelpen stadig større.

Dødelig oljedemonstrasjon i Peru

Regnskogfondet | 16.03.2015

Én person ble i februar drept, og titalls såret, under en demonstrasjon mot oljeselskapet Pluspetrol i den peruanske byen Pinchanaki. Pluspetrol er ansvarlig for alvorlige miljøødeleggelser i Peru, og motstanden mot selskapet spres.

Oljefondet investerer 137 milliarder i regnskogsødeleggelse

Regnskogfondet | 16.03.2015

Norge investerer mer i regnskogødeleggende bransjer enn det vi gjorde i fjor, går det fram av Oljefondets årsrapport. Samtidig lanserer fondet tydelige forventninger til selskapene de eier om at de ikke må bidra til avskoging.

– Hjelp mammaen min!

SOS-barnebyer | 16.03.2015

Dagen etter en voldsom eksplosjon er universitetssykehuset i Aleppo fullt av barn. Noen døde og noen døende. I femte etasje ligger de som overlevde. Det er som å komme inn i en barnehage, bortsett fra at latter og lek er erstattet av gråt fra barn med store smerter. En av dem er ni år gamle Hala.

VÅPENHVILE I COLOMBIA

Caritas Norge | 11.03.2015

Natt til i dag norsk tid annonserte President Santos at alle flyangrep mot FARC sine posisjoner vil opphøre. Håpet om fred i Colombia blir stadig sterkere.

Det tålmodige folket

SAIH | 10.03.2015

"Okkupasjonen har vart i 40 år. Må saharawiene igjen ta til våpen før verden våkner?". SAIHs lederteam rapporterer fra Vest-Sahara, hvor de har fått hører grufulle historier fra virkeligheten.

Den store katastrofen

Flyktninghjelpen | 10.03.2015

For fire år siden på denne tiden var hverdagen fortsatt normal og gjenkjennelig for de fleste i Syria. I dag er om lag 13 millioner mennesker, halve landets befolkning, drevet på flukt.

Face off Myanmar?

Den norske Burmakomité | 10.03.2015

Daglig leder Audun Aagre har fått egen blogg hvor han vil skrive om den politiske utviklingen i ‪‎Burma‬. Hans første innlegg handler om tilbakekomsten av den forhatte borgervernbevegelsen Swan Ah Shin og hva det egentlig kan si om maktbalansen i Burma.

Mobilisering for og mot frihandel (TTIP/TPP/TISA)

RORG-samarbeidet | 09.03.2015

Menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, sa utenriksminister Børge Brende (H) i sin utviklingspolitiske redegjørelse til Stortinget sist uke. Kritikere mener imidlertid at nye frihandelsavtaler, som TTIP, TPP og TISA, tvert imot vil svekke demokrati og utvikling for mennesker og miljø til fordel for storselskapene. De mobiliserer også.

Mobilisering for og mot frihandel (TTIP/TPP/TISA)

RORG-samarbeidet / Global | 09.03.2015
– Vi må mobilisere for å unngå at tiår med fremgang for demokrati, menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, sa utenriksminister Børge Brende (H) i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget sist uke. Kritikere mener imidlertid at nye frihandelsavtaler, som TTIP, TPP og TISA, tvert imot vil svekke demokrati og utvikling for mennesker og miljø til fordel for storselskapene. De mobiliserer også.

Frykter religiøs rensing i Irak

Caritas Norge | 09.03.2015

80 000 kristne er drevet på flukt ut fra Mosul i Nord-Irak som følge av IS’ herjinger. Bare fem familier er igjen i byen. – Vi er vitne til en religiøs rensing, mener generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg.

Burma: – Norge må si klart ifra om at voldsbruk ikke er akseptabelt

Den norske Bumakomité | 06.03.2015

Militæret har trappet opp krigen i nord. Burmesiske myndigheter møter demonstranter med batonger og fengsel. I går ble studenter arrestert etter fredelige demonstrasjoner og støttemarkeringer mot utdanningsloven. I morgen protesterer burmesere foran Stortinget kl 13.

– Jenter skal ha like muligheter

SOS-barnebyer | 05.03.2015

I dag møtte Elizabeth fra Malawi og Trial fra Zimbabwe statsminister Erna Solberg og likestillingsminister Solveig Horne under en konferanse om likestilling.

Fra krig i Syria til varme i vintersnøen

Amnesty | 05.03.2015

Jamila og Mahmoud. En historie om krig og kjærlighet. Og en historie om folk i nord.

Verdens første klimapanel for barn stiller krav

FN-sambandet | 04.03.2015

Verden har fått sitt første klimapanel for barn. Barnas Klimapanel består av 6 barn, og de er alle fra Norge.

Korn i banken er gull verdt

Care | 04.03.2015

I Niger kan korn i banken redde liv når tørke og oversvømmelse ødelegger avlinger. Når tørke og oversvømmelse ødelegger avlinger, er det gull verdt å ha en plan B som sikrer at fattige familier likevel får mat på bordet.

Ti nyskapninger for helse og utdanning

Bistandsaktuelt | 03.03.2015

I fjor høst inviterte regjeringen til "innovasjonsdugnad" for å bedre arbeidet med global helse og utdanning. 116 forslag kom inn fra aktører over hele Norge. Her er ti av dem.

Soyalandet

RORG-samarbeidet | 03.03.2015

Soyaindustrien i Brasil er en viktig årsak til avskoging i Amazonas og økt press på levekårene for Brasils urbefolkning og småbønder, hevder kritikere. Samtidig har import av soya fra Brasil, som kraftfôr til landbruket og oppdrettsnæringen i Norge, økt dramatisk det siste tiåret.

Soyalandet

RORG-samarbeidet / Global | 03.03.2015
Soyaindustrien i Brasil er en viktig årsak til avskoging i Amazonas og økt press på levekårene for Brasils urbefolkning og småbønder, hevder kritikere. Samtidig har import av soya fra Brasil, som kraftfôr til landbruket og oppdrettsnæringen i Norge, økt dramatisk det siste tiåret. Med kampanjen "Soyalandet" vil nå ungdomsorganisasjonen Spire snu utviklingen og mener det er mulig å erstatte soya med økt bruk av norske ressurser.

Lanserer nettsider om mental helse

Digni | 02.03.2015

Mental helse er glemt i utviklingsarbeid, slår Himalpartner fast. Med støtte fra Digni har Himalpartner lansert en nettside med fokus på mental helse i utviklingsarbeid.

1 - 30 av 32
1 2

Klipp fra Media

Smultringmodellen kan frigjøre oss fra diskusjonen om økonomisk vekst

ABC nyheter | 02.06.2020

Det kan virke som en utopisk fantasi at vi skal sette menneskers livskvalitet og planetens tålegrenser foran økonomisk vekst. Utopien er imidlertid være i ferd med å bli til virkelighet for én by. Smultringmodellen ble lansert i 2012, og Raworth utdyper hvordan den fungerer i den bestselgende boka Doughnut Economics fra 2017. I april 2020 ble modellen implementert for første gang, i Amsterdam. Byen har vedtatt å styre med smultringmodellen som utgangspunkt. Bystyret i Amsterdam blir den første myndigheten i verden som gjør dette.

Sentralbanksjef Øystein Olsen: – Føler ikke at jeg har ofret noe (etisk forvaltning)

Vårt Land | 02.06.2020

Oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen har fortsatt ikke en klar idé om hvordan han vil jobbe med å utvikle Oljefondets etiske forvaltning.

Argentina forlenger gjeldsforhandlinger nok en gang

ABC nyheter (NTB) | 02.06.2020

Argentina har for tredje gang utsatt fristen for å betale en utenlandsgjeld på 66 milliarder dollar, tilsvarende 635 milliarder norske kroner.

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Organisasjoner krever at regjeringen skaper flere klimajobber

ABC nyheter (NTB) | 31.05.2020

Til sammen 15 fagforeninger og miljøorganisasjoner krever i et opprop at regjeringen finansierer og planlegger prosjekter som gir flere norske klimajobber.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.