Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mars

Enorm suksess for lite initiativ

Utviklingfondet | 28.03.2015

Utviklingsfondet satset på en liten frivillig klubb for å hjelpe lokalbefolkningen i Afar-regionen i Etiopia i 2008. Nå har klubben vokst til å bli en stor og suksessrik organisasjon.

Tar kvinnekampen i FN

Digni | 25.03.2015

20 år etter den banebrytende kvinnekonferansen i Beijing, hvor kvinners rettigheter ble gjort til et universelt anliggende, ser det ut til at optimismen forsvunnet som dugg for solen.Nå handler det ikke lenger om hvordan man skal komme seg videre, men like mye om å forsvare de rettighetene det har vært enighet om.

Verre for internt fordrevne kvinner i afghanske byer

Flyktninghjelpen | 23.03.2015

Afghanske kvinner som søker trygghet og bedre levekår i byen, får det verre viser en ny rapport. 7 av 10 sier at de aldri har gått på skole. - Vi må gjøre mer for å beskytte kvinner som er internt fordrevne i det urbane Afghanistan, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Alternativer til ekstremisme er mulig

Norges Sosiale Forum m.fl. | 23.03.2015

30.000-40.000 aktivister fra sosiale bevegelser i hele verden forventes Verdens Sosiale Forum i Tunis, 24.-28. mars. 2015, få dager etter terrorhandlingen. 18 aktivister fra Norge forventes å delta i Tunis som representanter for en rekke organisasjoner og nettverk

En ny kartografi av Afrika: Alternative kart løfter opp det usynlige i Afrika

Karibu Foundation | 23.03.2015

Chimurenga (Sør-afrika) har utviklet 8 alternative kart som synliggjør politiske, økonomiske og kulturelle realiteter på bakken for afrikanere. Ingen av kartene fokuserer på ett land, men i stedet fokuserer på «post-kolonial» Afrika der politikk, folk, ideer og penger flyttes over grenser på kontinentet.

Lønnsforskjellene øker globalt

FN-sambandet | 20.03.2015

De siste to tiårene har inntektsforskjellene i arbeidslivet økt i de fleste industrialiserte land, det meste av Europa, Canada, USA, Australia og New Zealand. Lønnsulikheten øker også i Asia, blant annet i India og Kina, samt i deler av Afrika.

KLIMATILPASSET LANDBRUK GIR MER MAT

Caritas Norge | 20.03.2015

Hverdagen som enslig småbonde i Uganda er tøff og ikke spesielt inntektsbringende. Ocwi Ernesta har seks barn og er avhengig av inntekt fra jordbruket for å forsørge familien.

Lover endelig å rydde opp

Regnskogfondet | 18.03.2015

44 år med oljeutvinning i Loreto i Peru har forgiftet fire elvebasseng med tungmetaller. Nå stadfester myndighetene at oljevirksomheten har ført til omfattende miljøødeleggelse – og forplikter seg for første gang til å rydde opp.

Brasil har stoppet kriminell hogstbande

Regnskogfondet | 18.03.2015

Brasil har pågrepet en av landets verste avskogere. Lederen av banden som nå er arrestert, står bak 20 prosent av all ulovlig hogst i Amazonas de siste årene. – En stor seier for regnskogen, sier Regnskogfondet.

Velkommen til Afghanistan-uka 2015

Afghanistankomiteen | 18.03.2015

Kvinners stilling, utdanning, fredsprosessen, regionale forhold, klimaendringer, miljøutfordringer, sikkerhet og Norges engasjement - alt dette og mye mer får du ved å delta på Afghanistan-uka. Meld deg på. Velkommen!

Syria: Gapet blir større og folk får det verre

Norges Røde Kors | 16.03.2015

Etter fire år med borgerkrig rammes folk stadig hardere. Selv om mer nødhjelp slipper inn, blir gapet mellom behovene og nødhjelpen stadig større.

Dødelig oljedemonstrasjon i Peru

Regnskogfondet | 16.03.2015

Én person ble i februar drept, og titalls såret, under en demonstrasjon mot oljeselskapet Pluspetrol i den peruanske byen Pinchanaki. Pluspetrol er ansvarlig for alvorlige miljøødeleggelser i Peru, og motstanden mot selskapet spres.

Oljefondet investerer 137 milliarder i regnskogsødeleggelse

Regnskogfondet | 16.03.2015

Norge investerer mer i regnskogødeleggende bransjer enn det vi gjorde i fjor, går det fram av Oljefondets årsrapport. Samtidig lanserer fondet tydelige forventninger til selskapene de eier om at de ikke må bidra til avskoging.

– Hjelp mammaen min!

SOS-barnebyer | 16.03.2015

Dagen etter en voldsom eksplosjon er universitetssykehuset i Aleppo fullt av barn. Noen døde og noen døende. I femte etasje ligger de som overlevde. Det er som å komme inn i en barnehage, bortsett fra at latter og lek er erstattet av gråt fra barn med store smerter. En av dem er ni år gamle Hala.

VÅPENHVILE I COLOMBIA

Caritas Norge | 11.03.2015

Natt til i dag norsk tid annonserte President Santos at alle flyangrep mot FARC sine posisjoner vil opphøre. Håpet om fred i Colombia blir stadig sterkere.

Det tålmodige folket

SAIH | 10.03.2015

"Okkupasjonen har vart i 40 år. Må saharawiene igjen ta til våpen før verden våkner?". SAIHs lederteam rapporterer fra Vest-Sahara, hvor de har fått hører grufulle historier fra virkeligheten.

Den store katastrofen

Flyktninghjelpen | 10.03.2015

For fire år siden på denne tiden var hverdagen fortsatt normal og gjenkjennelig for de fleste i Syria. I dag er om lag 13 millioner mennesker, halve landets befolkning, drevet på flukt.

Face off Myanmar?

Den norske Burmakomité | 10.03.2015

Daglig leder Audun Aagre har fått egen blogg hvor han vil skrive om den politiske utviklingen i ‪‎Burma‬. Hans første innlegg handler om tilbakekomsten av den forhatte borgervernbevegelsen Swan Ah Shin og hva det egentlig kan si om maktbalansen i Burma.

Mobilisering for og mot frihandel (TTIP/TPP/TISA)

RORG-samarbeidet | 09.03.2015

Menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, sa utenriksminister Børge Brende (H) i sin utviklingspolitiske redegjørelse til Stortinget sist uke. Kritikere mener imidlertid at nye frihandelsavtaler, som TTIP, TPP og TISA, tvert imot vil svekke demokrati og utvikling for mennesker og miljø til fordel for storselskapene. De mobiliserer også.

Mobilisering for og mot frihandel (TTIP/TPP/TISA)

RORG-samarbeidet / Global | 09.03.2015
– Vi må mobilisere for å unngå at tiår med fremgang for demokrati, menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, sa utenriksminister Børge Brende (H) i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget sist uke. Kritikere mener imidlertid at nye frihandelsavtaler, som TTIP, TPP og TISA, tvert imot vil svekke demokrati og utvikling for mennesker og miljø til fordel for storselskapene. De mobiliserer også.

Frykter religiøs rensing i Irak

Caritas Norge | 09.03.2015

80 000 kristne er drevet på flukt ut fra Mosul i Nord-Irak som følge av IS’ herjinger. Bare fem familier er igjen i byen. – Vi er vitne til en religiøs rensing, mener generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg.

Burma: – Norge må si klart ifra om at voldsbruk ikke er akseptabelt

Den norske Bumakomité | 06.03.2015

Militæret har trappet opp krigen i nord. Burmesiske myndigheter møter demonstranter med batonger og fengsel. I går ble studenter arrestert etter fredelige demonstrasjoner og støttemarkeringer mot utdanningsloven. I morgen protesterer burmesere foran Stortinget kl 13.

– Jenter skal ha like muligheter

SOS-barnebyer | 05.03.2015

I dag møtte Elizabeth fra Malawi og Trial fra Zimbabwe statsminister Erna Solberg og likestillingsminister Solveig Horne under en konferanse om likestilling.

Fra krig i Syria til varme i vintersnøen

Amnesty | 05.03.2015

Jamila og Mahmoud. En historie om krig og kjærlighet. Og en historie om folk i nord.

Verdens første klimapanel for barn stiller krav

FN-sambandet | 04.03.2015

Verden har fått sitt første klimapanel for barn. Barnas Klimapanel består av 6 barn, og de er alle fra Norge.

Korn i banken er gull verdt

Care | 04.03.2015

I Niger kan korn i banken redde liv når tørke og oversvømmelse ødelegger avlinger. Når tørke og oversvømmelse ødelegger avlinger, er det gull verdt å ha en plan B som sikrer at fattige familier likevel får mat på bordet.

Ti nyskapninger for helse og utdanning

Bistandsaktuelt | 03.03.2015

I fjor høst inviterte regjeringen til "innovasjonsdugnad" for å bedre arbeidet med global helse og utdanning. 116 forslag kom inn fra aktører over hele Norge. Her er ti av dem.

Soyalandet

RORG-samarbeidet | 03.03.2015

Soyaindustrien i Brasil er en viktig årsak til avskoging i Amazonas og økt press på levekårene for Brasils urbefolkning og småbønder, hevder kritikere. Samtidig har import av soya fra Brasil, som kraftfôr til landbruket og oppdrettsnæringen i Norge, økt dramatisk det siste tiåret.

Soyalandet

RORG-samarbeidet / Global | 03.03.2015
Soyaindustrien i Brasil er en viktig årsak til avskoging i Amazonas og økt press på levekårene for Brasils urbefolkning og småbønder, hevder kritikere. Samtidig har import av soya fra Brasil, som kraftfôr til landbruket og oppdrettsnæringen i Norge, økt dramatisk det siste tiåret. Med kampanjen "Soyalandet" vil nå ungdomsorganisasjonen Spire snu utviklingen og mener det er mulig å erstatte soya med økt bruk av norske ressurser.

Lanserer nettsider om mental helse

Digni | 02.03.2015

Mental helse er glemt i utviklingsarbeid, slår Himalpartner fast. Med støtte fra Digni har Himalpartner lansert en nettside med fokus på mental helse i utviklingsarbeid.

1 - 30 av 32
1 2

Klipp fra Media

Jan Tore Sanner nekter å gripe inn i Nicolai Tangen-ansettelsen

E24 (Aftenposten) | 13.08.2020

Tirsdag gikk jusekspertene Gøril Bjerkan og Hans Petter Graver ut i Aftenposten/E24 og mente at finansminister Jan Tore Sanner (H) har myndighet til å stoppe ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef. Den vurderingen deler altså ikke departementet.

Nobelkomiteen ville stanse falske rykter om Etiopias statsminister. Uttalelsen er «pinlig og klønete», mener norsk Etiopia-ekspert.

Aftenposten | 13.08.2020

– Uttalelsen kan leses som om Abiy Ahmed har fullmakt og full støtte fra komiteen til å gjøre akkurat hva han vil i den situasjonen Etiopia er i, sier Kjetil Tronvoll. Professoren ved Bjørknes Høyskole har hatt Etiopia som spesialfelt i en årrekke og trodde først at uttalelsen Nobelkomiteen sendte ut i juni var falsk.

Brasils Bolsonaro frir til de fattige

NRK nyheter | 13.08.2020

Mer enn 65 millioner fattige brasilianere har mottatt nødhjelp fra regjeringen under koronapandemien. Er høyrepopulisten Bolsonaro blitt de fattiges venn?

SV og Ap åpner for Tangen-kompromiss

VG | 12.08.2020

– Vi vil at Norge skal gå foran i kampen mot skatteparadis, og sjefen for oljefondet vil ha en nøkkelrolle i det, sier Lysbakken og konkluderer: – Det er de to viktige elementene som gjør at vi mener Tangen ikke bør bli oljefondsjef. I tillegg kommer eventuelle brudd på sentralbankloven. Det er alvorlig, men eventuell avklaring på lovbrudd eller ikke, er ikke avgjørende: Det er interessekonfliktene og skatteparadissaken som gjør at vi mener vi må finne en annen oljefondsjef.

Professor: Slik kan Jan Tore Sanner stoppe Nicolai Tangen-ansettelsen

E24 (Aftenposten) | 12.08.2020

Juseksperter stusser over en «misforståelse» om at Oljefondet er uavhengig av Finansdepartementet. De mener finansminister Jan Tore Sanner kan stoppe ansettelsen av Nicolai Tangen på målstreken.

Bolsonaro kaller brannene i Amazonas en løgn

Aftenposten (NTB) | 12.08.2020

Brasils president Jair Bolsonaro nekter for at det brenner i Amazonas til tross for at hans egen regjering har data som viser at det motsatte.

Pandemien gjør flere fattigere

ABC nyheter | 11.08.2020

Ifølge fattigdomsekspert Tom Bundervoet i Verdensbanken viser modellen deres at fattigdomen vokser for første gang siden den økonomiske krisen traff asiatisk økonomi tilbake i 1998. Allerede lever 736 millioner mennesker i ekstrem fattigdom. Halvparten av disse er fordelt på de fem landene Bangladesh, Kongo, India, Nigeria og Etiopia.

SV har ikke tillit til Nicolai Tangen som oljefondssjef

Aftenposten (E24) | 11.08.2020

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er tydelig på at etter denne høringen har ikke partiet tillit til Tangen som oljefondssjef. Hun mener at finansministeren må på banen og instruere sentralbanksjefen – Stortinget må be finansministeren om å gripe inn i denne ansettelsen, sier hun og viser til de mange interessekonfliktene som vil oppstå i forholdet mellom Tangen, Oljefondet og Ako-systemet, sier hun.

Påtroppende Equinor-sjef Anders Opedal om klimamålsetninger: – Jeg vil ta det lengre

DN | 11.08.2020

Equinor har allerede planer om å 30-doble fornybarproduksjonen innen 2035. – Jeg mener vi må gjøre mer og jeg er villig til å reallokere kapital for å få det til, sier Opedal.

Hadia Tajik: – Stortinget kan ikke avsette Nicolai Tangen

Aftenposten | 10.08.2020

– Stortinget har ikke mandat til å ansette eller avsette oljefondssjefen, sier saksordfører Hadia Tajik (Ap) foran høringen om ansettelsen av Nicolai Tangen.