Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: April

Gir traumebehandling til barn

SOS-barnebyer | 30.04.2015

SOS-barnebyer tilbyr barn hjelp til å bearbeide traumer. Det er et viktig bidrag for fremtiden. De barnevennlige områdene som etableres nå skaper trygghet i en kaotisk hverdag, og er en investering for barnas fremtid. Tilbudet skal etter planen etableres i Karve, Pokhara og Kathmandu.

Nominér til årets menneskerettighetspris

Senter for menneskerettigheter UiO | 30.04.2015

Det er tid for å nominere – nærmere bestemt til Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond. Innen 20. mai håper priskomiteen å motta en rekke spennende nominasjoner til årets menneskerettighetspris.

Norske bønder kan lære klimatilpasning av bønder i Ecuador

Forskning.no / Noragric | 29.04.2015

Bønder i fjellene i Ecuador dyrker mange sorter mais for å tilpasse seg et stadig varmere klima. Her har nordmenn mye å lære, mener forsker.

Norsk hjelp til Nepal

Norges Røde Kors | 29.04.2015

30 delegater og fem ansatte reiser for Røde Kors i Norge til Nepal denne uka, for å bistå i hjelpearbeidet etter jordskjelvet.

Haster inn med mat og annen nødhjelp til Nepal

Verdens matvareprogram (WFP) | 29.04.2015

Verdens matvareprogram (WFP) bygger nå opp en nødhjelpsoperasjon for å hjelpe de overlevende etter jordskjelvet i Nepal. Biler med mat ankommer i dag Gorkha-distriktet, som er et av de hardest rammede områdene.

UN Women lanserer modell for rettferdige økonomiske systemer

FOKUS | 29.04.2015

De økonomiske systemene vi lever under holder kvinners sosiale og økonomiske rettigheter tilbake, viser en ny rapport fra UN Women som ble lansert denne uken.

Over 25 millioner samlet inn fra Norge til Nepal

Bistandsaktuelt | 29.04.2015

Norske hjelpeorganisasjoner er overveldet over givergleden hos det norske folk etter jordskjelvtragedien i Nepal. Så langt har over 25 millioner kroner strømmet inn. Den norske regjering øker støtten til jordskjelvrammede i Nepal med 100 millioner til 130 millioner kroner

Få fondsforvaltere gode nok på etikk og bærekraft

FIVH | 28.04.2015

Norske kunder som vil spare etisk og bærekraftig har begrensede valgmuligheter. Kun en liten del norsk fondsbransje er god nok på etikk og bærekraft, og tilbudet av spesialiserte etiske og bærekraftige fond er fortsatt lavt

2,3 millioner dør hvert år på jobb

FN-sambandet | 28.04.2015

FNs arbeidsorganisasjon ILO har markert 28. april som verdensdagen for HMS siden 2003. Datoen er også fagbevegelsens minnedag for ofre for arbeidsrelaterte sykdommer og ulykker.

Én million mennesker må sove på gata

Caritas Norge | 27.04.2015

Telt, presenninger, ulltepper, mat, vann og medisiner er de mest prekære behovene til de jordskjelvrammede i Nepal nå. – Det er viktig at denne hjelpen kommer raskt og effektivt fram, sier nødhjelpskoordinator Jan-Egil Mosand i Caritas Norge.

Gir nødhjelp i isolerte områder

SOS-barnebyer | 27.04.2015

SOS-barnebyers kriseteam i Nepal har satt opp flere nødhjelpsleire i områder nær episenteret, og gir førstehjelp, medisiner, mat og vann til jordskjelvrammede.

Ruster opp for de jordskjelvrammede i Nepal

Verdens matvareprogram | 27.04.2015

I dette øyeblikket ruster WFP massivt opp for å kunne komme de menneskene som har fått livene sine lagt i grus etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal til unnsetning.

Norske barnebøker ødelegger regnskogen!

Regnskogfondet | 27.04.2015

Rødhette, Pinocchio og Postmann Pat ødelegger regnskogen. Det viser en undersøkelse fra Regnskogfondet, som har sjekket papiret i 24 barnebøker fra 14 norske forlag. Nå må bransjen rydde opp!

Røde Kors hjelper jordskjelvrammede

Norges Røde Kors | 27.04.2015

Dette er en katastrofe vi har fryktet lenge. Nepal er svært utsatt for jordskjelv og mange bygninger er ikke trygge. Vi er nå i dialog med Nepal Røde Kors for å kartlegge hvordan vi kan hjelpe, sier Olav Aasland, nødhjelpskoordinator i Røde Kors i Norge.

Jorskjelvet i Nepal - nødhjelpsarbeidet i gang

SOS-barnebyer | 26.04.2015

Alle i SOS-barnebyene i Nepal er i god behold etter jordskjelvet. SOS-barnebyer er i gang med nødhjelpsarbeid og fokuserer først og fremst på barn som har kommet bort fra eller mistet familien sin.

Fakta om krisen i Middelhavet

Norges Røde Kors | 25.04.2015

Krig, konflikt og uroligheter i Afrikas Horn og i Midtøsten fører til økt antall flyktninger som søker trygghet og fremtid i Europa. For første gang siden annen andre verdenskrig har antallet flyktninger i verden oversteget 50 millioner.

Forventer mer enn drøfting

Røde Kors | 24.04.2015

Det er knyttet sterke forventinger til Utenriksministeren som drar til Italia for å drøfte den humanitære krisen som nå utspiller seg på Europas dørterskel. Røde Kors forventer mer enn drøfting. Norge er en del av Europa og må handle.

Erna må gjøre utviklingspolitikken mer samstemt

FORUM | 23.04.2015

Regjeringens utviklingspolitikk er for lite samstemt, ifølge den nye rapporten Development Beyond Aid. Det anbefales at statsministeren tar større ansvar. Rapporten gir flere eksempler på at regjeringens politikk er ustemt og dermed blir mindre effektiv.

Ungdomsorganisasjoner gir Norge Verdens Beste Nyheter

Global.no | 22.04.2015

Spire, SAIH og Changemaker samarbeider om kampanjen Verdens Beste Nyheter. I dag deler de ut en avis fullspekket med gode nyheter fra utviklingsland i tolv av landets største byer.

BEKYMRET FOR FORSVUNNEDE ANSATTE I SØR-SUDAN

Verdens matvareprogram (WFP) | 22.04.2015

Verdens matvareprogram (WFP) er dypt bekymret for skjebnen til tre ansatte som forsvant i delstaten Upper Nile i Sør-Sudan tidligere denne måneden, og advarer mot at den svekkede sikkerheten vil forverre sultsituasjonen.

- Et svimlende ressurstap

Digni | 22.04.2015

- En av de største hindringene for å skape utvikling, er at lokale organisasjoner og samfunn gjennomsyres av frykt for å si sin mening. Det mener generalsekretær Jørn Lemvik i Digni.

Rekordsalg av Fairtrade-bananer

Fairtrade | 21.04.2015

Ferske tall fra 2014 viser at stadig flere norske forbrukere etterspør Fairtrade-produkter. Veksten av Fairtrade-bananer økte med hele 68 prosent i fjor. I fjor handlet vi rettferdige produkter til en estimert verdi av 571 millioner kroner.

Caritas krever at regjeringen handler

Caritas Norge | 20.04.2015

De siste dagenes hendelser i Middelhavet er en tragedie norske myndigheter ikke kan ignorere, mener Caritas Norge. Rundt 700 flyktninger mistet trolig livet da en båt kantret i helgen. Tallet på omkomne i år har dermed kommet opp i 1600.

På tide med én utviklingspolitikk for hele regjeringen?

RORG-samarbeidet / Global | 20.04.2015
Etter valget i 2013 lovet Høyre/Frp-regjeringen en mer samstemt politikk for utvikling, men siden har det vært ganske stille. I en ny rapport utarbeidet for ForUM får de nå råd om hvordan hele regjeringen og Stortinget kan bidra bedre. Kanskje kan regjeringen også la seg inspirere av våre naboland? Sist uke slo Sveriges bistandsminister, Isabella Lövin, et slag for en ny start på samstemtpolitikken (PGU), slik også hennes regjering har lovet.

- Menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara må overvåkes

SAIH | 20.04.2015

SAIH oppfordrer FN til å gi FN-styrken MINURSO mandat til å rapportere på menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara. FN må også jobbe for å få på plass den lenge lovede folkeavstemningen om landets selvstendighet, skriver SAIH.

Hvorfor åpne leverandørlister?

FIVH | 20.04.2015

Hvorfor åpne leverandørlister? Stadig flere mener at åpenhet rundt produksjonen av varer er viktig. Framtiden i våre hender har over flere år lagt press på kleskjedene for at de skal fortelle omverden hvilke fabrikker de bestiller klærne fra.

På tide med én utviklingspolitikk for hele regjeringen?

RORG-samarbeidet | 20.04.2015

Etter valget i 2013 lovet Høyre/Frp-regjeringen en mer samstemt politikk for utvikling, men siden har det vært ganske stille. I en ny rapport utarbeidet for ForUM får de nå råd om hvordan hele regjeringen og Stortinget kan bidra bedre. Kanskje kan regjeringen også la seg inspirere av våre naboland? Sist uke slo Sveriges bistandsminister, Isabella Lövin, et slag for en ny start på samstemtpolitikken (PGU), slik også hennes regjering har lovet.

Barneambassadør vil styrke barns rettigheter

SOS-barnebyer | 16.04.2015

Denne uken har Stortinget diskutert regjeringens melding om menneskerettigheter. SOS-barnebyer har sammen med Plan og Redd Barna formulert ti forslag til utenriksminister Børge Brende om hvordan arbeidet for barns rettigheter kan styrkes internasjonalt.

Nye bærekraftmål gir grunn til optimisme

FN-sambandet | 16.04.2015

FN-sambandet mener konstruktiv kritikk av prosessen rundt FNs nye bærekraftmål er på sin plass, men at de nye bærekraftmålene er veien til en mer rettferdig verden. Erfaringene med tusenårsmålene viser at globale felles mål for utvikling har forpliktet verdens land til å styre utviklingen i riktig retning.

SPU - inn i bærekraft og ut av kull og krenkelser?

RORG-samarbeidet / Global | 15.04.2015
Hva kan Norge gjøre for menneskerettigheter, miljø og utvikling med et oljefond som primært skal sikre størst mulig avkastning og ikke brukes politisk? Det får Stortinget på ny anledning til å mene noe om når de nå skal drøfte meldingen om Oljefondet (SPU) 2014. Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke trekke fondet ut av kull, men åpner for å utelukke "klimaverstinger" og for økte investeringer i infrastruktur og fornybar energi.
1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

FN: Coronaviruset vil koste global turistnæring mer enn hele oljefondet

E24 | 02.07.2020

Turistnæringen har de siste månedene vært hardt rammet av coronapandemien, og ifølge FNs handelsorgan (UNCTAD) kan man i år forvente et globalt tap på minst 11.400 milliarder norske kroner.

Tidligere sikkerhetsråd-president tror det blir vrient å balansere hensynet til USA og Kina

Klassekampen | 02.07.2020

Få vestlige land kjenner prisen for å tråkke Kina på tærne bedre enn Norge. Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, lå de diplomatiske forbindelsene brakk i seks år. Det passer sånn sett dårlig for Norge at USA har besluttet å legge seg ut med kineserne akkurat når Norge er valgt inn i FNs sikkerhetsråd. – Det kommer til å bli en gigantisk utfordring, sier diplomaten Kishore Mahbubani, som tidligere var Singapores FN-ambassadør.

Over 1000 europeiske politikere med beskjed til Israel og Trump: Stopp annekteringen av Vestbredden

Vårt Land | 02.07.2020

Israel har måtte utsette Donald Trumps plan om å annektere deler av Vestbredden. Nå ber et stort europeisk opprop om at planen aldri blir gjennomført.

Stadig færre unge palestinere tror en tostatsløsning fortsatt er mulig

Klassekampen | 01.07.2020

– Den viktigste faktoren som forklarer fortsatt støtte til tostatsløsningen eller ikke, er alder. Støtte til én demokratisk stat med like rettigheter er klart størst blant de unge, særlig de mellom 18 og 22 år, sier han. For dem som er født rundt tida for inngåelsen av Oslo-avtalen – det norsk-initierte fredsgjennombruddet tidlig på 1990-tallet – framstår Palestinas politiske elite som korrupt og autoritær, forklarer Shikaki.

Norges oppfordring til Kina: Slipp FN inn (menneskerettigheter)

VG | 01.07.2020

Norge oppfordrer Kina til å gi FNs høykommissær for menneskerettigheter uhindret tilgang til Xinjiang for å rapportere om menneskerettighetssituasjonen. Men norske uighurer er kritiske til Norges politikk.

Brasil vil møte Amazonas-kritikerne

NRK nyheter | 01.07.2020

Nylig sendte norske og utenlandske investorer et brev til Brasil med krav om en ny Amazonas-politikk. Nå vil brasilianske myndigheter møte kritikerne.

Beskylder regjeringen for løftebrudd (energibistand)

NRK nyheter | 30.06.2020

Miljøorganisasjonen Zero ser ikke spor av regjeringens varslede satsing på fornybar energi i utviklingsland. Utviklingsministeren mener Zero ikke ser godt nok etter.

Oljeselskap sammen mot brudd på menneskerettigheter

E24 (Stavanger Aftenblad) | 30.06.2020

Fire oljeselskap gikk sammen i Norge for å jobbe bedre mot brudd på menneskerettigheter. Nå er resultatet klart.

FNs menneskerettssjef slår fast at Israels annekteringsplaner er klart ulovlige

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2020

Israels plan om å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, er helt klart ulovlig, sier FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet.

Verden hadde en plan. Nå kan kampen mot ekstrem fattigdom bli forsinket med flere tiår.

Aftenposten | 29.06.2020

Ifølge Verdensbanken er rundt 60 millioner mennesker blitt dyttet inn i ekstrem fattigdom i løpet av tre måneder, og de fleste av dem bor i Sør-Asia og Afrika sør for Sahara. I aller verste fall mener Verdensbanken at tallet på ekstremt fattige på et tidspunkt kan bikke én milliard. Forskere ved King’s College-universitetet i London mener at kampen mot ekstrem fattigdom kan havne veldig på bakbeina om ikke politiske ledere tar tak. – Kampen vil bli satt 20, eller kanskje til og med 30 år, tilbake i tid, sier professor Andy Sumner, ifølge nyhetsbyrået AP.