Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Mai

SOS-ungdom har bidratt til nødhjelpsarbeidet i Nepal

SOS-barnebyer | 29.05.2015

SOS-barnebyene i de hardest rammede jordskjelvområdene i Nepal fikk omtrent ikke skader. Derfor kunne personell og utstyr med en gang settes inn i redningsarbeidet

Når også håpet brister

Norges Røde Kors | 29.05.2015

Mange av nepalerne jeg møtte på feltsykehuset hadde mistet alt. Jordskjelvene tok hjemmet, eiendelene, husdyrene og den lille åkerlappen. Vi behandlet de skadde. Vi trøstet dem som var livredde. Men hvor skulle vi sende dem da de ble utskrevet fra feltsykehuset?

Ber verdenssamfunnet om ikke å glemme Sør-Sudan

Verdens matvareprogram (WFP) | 29.05.2015

Verdens matvareprogram (WFP) har lenge advart om at Sør-Sudan står ovenfor den verste matmangelen i det unge landets historie som følge av en kombinasjon av konflikt, høye matvarepriser og den forverrede økonomiske krisen. En ny analyse bekrefter frykten.

- En dag for historiebøkene

FIVH | 28.05.2015

Det er nå klart at et enstemmig Storting vedtar å trekke Oljefondet ut av kullgruver og kullkraft. Vedtaket betyr at alle selskaper med mer enn 30 prosent kull eller kullkraft i porteføljen skal ut av Oljefondet – slik Framtiden i våre hender har foreslått. Dermed tar Stortinget utfordringen fra en lang rekke klimaeksperter, økonomer og finansinstitusjoner, toppolitikere og miljøvernere over hele verden.

Etter ebola

Digni | 27.05.2015

- Et tidsspørsmål før Sierra Leone er ebolafritt, sier kirketopp i landet. Nå begynner det vanskelige oppbygningsarbeidet. Vi mistet våre dyktigste leger og sykepleiere under ebola-krisen. Mangelen på helsepersonell er prekær. Ebolautbruddet førte til at skoler ble stengt. Vi mistet en hel jordbrukssesong og må nå importere mat for dyre penger. Alt dette strever vi med nå.

Historisk samling mot angrep på skoler

Flyktninghjelpen | 27.05.2015

Denne uken samles stater fra hele verden i Oslo til en historisk konferanse i kampen mot angrep på utdanning. I den forbindelse inviterer Flyktninghjelpen, Redd Barna, Røde Kors og SAIH til et åpent møte. - Skoler må være beskyttede soner, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som er blant innleggsholderne på møtet.

En annen type hjelp

NORCAP | 27.05.2015

Det føles merkelig å være blant de som er berørt av en krise. Vanligvis jobber jeg med å hjelpe andre i krise, men nå er det vi som er berørt sier NORCAP-ansatte Suvash Acharya fra Nepal.

En oase for barn

SOS-barnebyer | 26.05.2015

Etter 14 år tok jeg endelig turen til Pakistan igjen med store forventninger om store endringer, men alt var som før; et land i forfall, lite håp.

- Midt i all galskapen, i utkanten av Islamabad, avsidesliggende strøk og veisperringer, ligger en oase av human velstand; SOS-barnebyer Islamabad.

 

Desperat behov for mer hjelp i Anbar

Flyktninghjelpen | 26.05.2015
Mer enn 40,000 sivile har blitt tvunget på flukt fra Ramadi i den vestlige Anbar-provinsen i Irak den siste uka. Fordrevne familier lever under prekære forhold og har desperat behov for rent vann, mat og medisinsk hjelp.

 

Ny rapport viser økning i kull

FIVH | 26.05.2015

I løpet av de neste to ukene skal stortinget stemme over et mulig salg av kulleiendelene til Oljefondet. Torsdag 21.mai lanserte derfor Framtiden i våre hender, Greenpeace og den tyske organisasjonen Urgewald en grundig analyse av kullporteføljen, under tittelen "Still Dirty, Still Dangerous".

Storaksjon mot gullgraving i Brasil

Regnskogfondet | 22.05.2015

Brasiliansk politi har gjennomført en omfattende aksjon mot ulovlig gullgraving på yanomami-indianernes territorium. Etterforskningen førte dem til Brasils økonomiske sentrum.

Varierende resultater i norsk likestillingsbistand

Norad | 21.05.2015

Norge bidrar til å sette kvinners rettigheter og likestilling på den internasjonale agendaen, men overvurderer både eget bidrag og kapasitet, viser ny evaluering.

Evalueringen har vurdert bruken av norske bistandsmidler til kvinners rettigheter og likestilling de siste ti årene.

Oppfordrer til forutsigbare pauser i kampene for å kunne levere mat til de konfliktrammede områdene i Jemen

Verdens matvareprogram (WFP) | 19.05.2015

SANA’A – Verdens matvareprogram (WFP) advarer om at den nylige fem dager lange "humanitære pausen» i Jemen ikke var lang nok til å nå alle de som trenger mat og andre nødhjelpsforsyninger, og appellerer nå om forutsigbare pauser i konflikten for å kunne levere livsviktig nødhjelp.

Søk på Innsiktstipendet

Changemaker | 19.05.2015

Innsiktstipendet deles ut av Changemaker én gang i året, til unge mennesker mellom 18-30 som søker økt innsikt i nord-sør-spørsmål.

Søknadsfristen for årets stipend er 26. mai.

Slik bistod Norge oljeland i 2014

Norad | 18.05.2015

11 utviklingsland fikk i 2014 bistand fra Norge til å forbedre forvaltningen av egne olje- og gassressurser. Nye regelverk, lokale korrupsjonsjegere og bedre systemer for å ivareta arbeidsmiljø. Dette er noen av resultatene som kommer fram i årsrapporten til Olje for utvikling (Ofu) i 2014.

Fotball som gir fremtid og håp

NLM | 18.05.2015

Fotballklubben skulle gi barna i lokalmiljøet et trygt og godt fritidstilbud. Nå gir det unge etiopiere muligheten til å skape en bedre fremtid.

Norge tjener på millioner på strøm i Nepal

FIVH | 18.05.2015

Hvert år tjener den norske staten rundt 50 millioner kroner på vannkraft i Nepal. Norge vekker sinne og beskyldes for grådighet for sin høye strømpris til det fattige landet. Det norskeide vannkraftverket Khimti sto ferdig i 2000 og har de siste femten årene levert strøm til Nepals innbyggere. Like lenge har prisen Nepal betaler for strømmen vært gjenstand for omfattende lokal kritikk.

Rohingya-krisen: En villet humanitær krise

Den norske Bumakomité | 15.05.2015

6000 rohingya-flyktninger antas å drive rundt på havet, på flukt fra forfølgelse og uverdige forhold i Burma (Myanmar). FN estimerer at 25 000 har flyktet over havet på tre måneder, en dobling siden i fjor. Opp mot 100 000 kan ha flyktet det siste året, det høyeste tallet båtflyktninger i Asia siden Vietnamkrigen på 1970-tallet.

Hjelpearbeidere unnslapp med knapp margin

FORUT | 15.05.2015

Hjelpearbeidere var i ferd med å dele ut nødhjelpspakker til den jordskjelvrammede befolkningen i landsbyen Singati da det andre store skjelvet rammet 12. mai. Episenteret var rett i nærheten og hjelpearbeiderne unnslapp med knapp margin.

Norge må kjempe for barns rettigheter

SOS-barnebyer | 15.05.2015

Norge har en stolt historie når det gjelder barns rettigheter, fra de Castbergske barnelover, til verdens første barneombud og barneminister.  Men vi kan gjøre mer. Vi markerer den internasjonale familiedagen 15. mai, med å kjempe for barns rettigheter både her hjemme og i resten av verden.

Nye utfordringer for WFPs hjelpeoperasjon etter det nye jordskjelvet

Verdens matvareprogram (WFP) | 13.05.2015

Bare timer etter at det nye jordskjelvet rammet Nepal gjennomførte Verdens matvareprogram (WFP) en vurdering av situasjonen fra luften. Det som i utgangspunktet var en ekstremt utfordrende hjelpeoperasjon har nå blitt enda vanskeligere blant den hardt prøvede befolkningen i Nepal.

Kenya: Politisk etterspill etter Garissa-massakren

Fellesrådet for Afrika | 13.05.2015

Kenya er under stadig sterkere nasjonalt og internasjonalt press for å vise resultater i sitt anti-terrorarbeid. Nå er en syndebukk for radikalisering og sikkerhetstrussel funnet: Dadaab, verdens største flyktningeleir.

Indonesia stanser nye hogsttillatelser

Regnskogfondet | 13.05.2015

Denne uken har Indonesias president forlenget det midlertidige forbudet mot nye tillatelser til regnskoghogst med to nye år.

Nytt kraftig jordskjelv i Nepal

Norges Røde Kors | 12.05.2015

Vi har fått melding om at det har vært et nytt kraftig jordskjelv i Nepal. Vårt feltsykehus behandler allerede skadde fra dagens jordskjelv. Delegatene ved feltsykehuset har reist til de nærliggende landsbyene for å hjelpe skadde etter dagens jordskjelv. De jobber nå med å få full oversikt over situasjonen.

Kvinnefronten inspirerer Jimmy Carter

FOKUS | 12.05.2015

Jimmy Carter, tidligere president i USA, avvikler et toppmøte denne uken om å avskaffe menneskehandel. Blant de inviterte er Kvinnefronten og FOKUS sin egen Agnete Strøm.

Nytt jordskjelv i Nepal

SOS-barnebyer | 12.05.2015

Nepal har blitt rammet av et nytt stort jordskjelv, denne gangen ved byen Namche Bazar, nær Mount Everest. Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USG målte skjelvet 7,4, og det meldes om store rystelser i hovedstaden Katmandu hvor folk stormet ut av bygninger. Ingen i SOS-barnebyene i Nepal er skadet.

Blir de nye bærekraftsmålene bærekraftige?

RORG-samarbeidet / Global | 11.05.2015
Arbeidet med utforming av FNs nye bærekraftsmål nærmer seg slutten, men fortsatt stilles det spørsmål: Er de for mange? Hvordan skal de måles? Hvordan skal de finansieres? Og sist, men ikke minst: Er de bærekraftige? Mye står på spill foran forhandlingene om finansiering for utvikling (FfD) i Addis Abeba i juli, der Norges FN-ambassadør har en sentral rolle. ForUM er bekymret for økende motsetninger mellom rike og fattige land og Digni kaller det et "skjebnemøte".

Blir de nye bærekraftsmålene bærekraftige?

RORG-samarbeidet | 11.05.2015

Arbeidet med utforming av FNs nye bærekraftsmål nærmer seg slutten, men fortsatt stilles det spørsmål: Er de for mange? Hvordan skal de måles? Hvordan skal de finansieres? Og sist, men ikke minst: Er de bærekraftige?

Økt bevissthet om klimaendringer – forskeres fortjeneste

Norges Forskningsråd | 11.05.2015

I følge TNS Gallups klimabarometer mener folk at klimaendringene er den nest største utfordringen Norge står overfor. − Oppmerksomheten skyldes nok mye ekstremvær. Men jeg vil også driste meg til å gi forskerne noe av æren, sier Fridtjof Unander, divisjonsdirektør i Norges forskningsråd.

Mental helse - glemt i utviklingsarbeid

Nettverk for Global mental helse | 11.05.2015

Jordskjelvet som inntraff i Nepal lørdag 25. april, rammet ca. 8 millioner mennesker. Mange har blitt berørt av synlige skader, både på kroppen sin og på bygninger. Mindre synlige er de psykologiske reaksjonene på en slik krise. Vi mennesker er på tvers av kulturer like i måten vi reagerer på sterke opplevelser på, med uttalte eller uutalte følelser.

1 - 30 av 44
1 2

Klipp fra Media

Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet

ABC nyheter (NTB) | 21.11.2019

De største produsentlandene planlegger å utvinne 50 prosent mer kull, olje og gass i 2030 enn verden har råd til hvis klimamålene skal nås.

Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong

DN (NTB) | 21.11.2019

Et lovforslaget som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong, er vedtatt i både Representantenes hus og Senatet. Nå gjenstår Donald Trumps signatur.

Rekordavskoging: - Vil endre kloden for alltid

Dagbladet | 21.11.2019

Avskogingen av Amazonas i år tilsvarer nesten to fotballbaner med skog i minuttet - og er nå på sitt høyeste punkt på hele ti år, ifølge ferske tall.

Ny rapport: Havbruk kan seksdoble verdens matproduksjon

DN | 20.11.2019

Havbruk og fiske kan gi mat til to tredjedeler av verdens befolkning, viser ny FN-rapport.

Ny norsk rapport: Stort gap mellom oljeplaner og klimamål

Nettavisen | 20.11.2019

Verden har planlagt for 120 prosent for mye fossil energi enn det som er forenlig med 1,5-gradersmålet, ifølge Cicero.

FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter

ABC nyheter (NTB) | 20.11.2019

FNs komité for menneskerettighetsspørsmål har enstemmig vedtatt en resolusjon som skal styrke menneskerettighetsforsvarere. Norge har ledet arbeidet med resolusjonen, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er fornøyd med gjennomslaget.

USA endrer syn på Israels bosettinger etter over 40 år

NRK nyheter | 19.11.2019

USA endrer syn på israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden. – De er ikke lenger i strid med folkeretten, sier utenriksminister Mike Pompeo.

Kina-forsker: Uvanlig spent situasjon i Hongkong

VG | 19.11.2019

Et universitetsområde har de siste dagene blitt en slagmark for konflikten mellom politiet og demonstranter i Hongkong. – Nå er det hardt mot hardt, sier Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr til VG.

Kraftig økning i avskogingen i Amazonas

ABC nyheter (NTB) | 19.11.2019

– Tallene er alarmerende høye. Vi må huske på at Amazonas har vært utsatt for avskoging i flere tiår. Vi nærmer oss et mulig vippepunkt, hvor store deler av skogen vil være så skadet at den kollapser, sier Øyvind Eggen, leder for organisasjonen Regnskogfondet.

SV slakter regjeringens biodrivstoffavgift – mener regjeringen «risikerer å bade i palmeolje»

Aftenposten | 18.11.2019

Men Regnskogfondet mener regjeringens forslag gir en en «begrenset risiko» for palmeolje i norsk biodrivstoff. Det viktigste nå er at regjeringen ikke gir etter for press fra LO og NHO, mener miljøorganisasjonen.