Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Et tålmodig fellesskap

CARE | 30.06.2015

Sittende i sirkel rundt en sparekasse på et sandgulv i landsbyen Hamdallaye i Niger har 24 kvinner sammen funnet veien ut av ekstrem fattigdom.

HENRIK THUNE TIL NOREF

NOREF | 30.06.2015

Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF) har ansatt Henrik Thune som assisterende direktør. Thune blir sentral i å styrke senterets profil på konfliktdiplomati og fredsmekling. NOREF bidrar til utvikling av kompetanse og ressurser på konflikthåndtering og fredsmekling til norske og internasjonale fredsbyggingsmiljøer.

OECD Watch analyse viser at svært få saker oppnår gode resultater

ForUM | 30.06.2015

Årets konsultasjoner mellom de nasjonale kontaktpunktene for OECDs retningslinjer, sivilsamfunn, fagbevegelse og næringsliv fant sted i Paris 16. - 17. juni.

90 millioner kroner til realfag i sør

Norad | 27.06.2015

- I Norge tok det tid å bygge opp en egen petroleumsutdanning og universitetssektor. Det greide vi med god assistanse fra utenlandske aktører sier Silje Vevatne, seniorrådgiver i Norads seksjon for forskning, innovasjon og høyere utdanning.

Flyktningkrise, moralposører og symbolpolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 26.06.2015
- En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak, skrev Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, etter at et flertall på Stortinget samlet seg om et forlik for å hjelpe flyktninger fra Syria. Denne uken forsikret statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil følge opp det Stortinget har vedtatt, men om forliket er et godt tiltak i møte med den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig er det sterke delte meninger om.

Nye nettsider lanseres på historisk FN-dato

FN-sambandet | 26.06.2015

26. juni er det 70 år siden FN-pakten ble undertegnet. På FN.no finner du nå en historisk gjennomgang, dato for dato, av viktige hendelser gjennom alle FNs 70 år.

Flyktningkrise, moralposører og symbolpolitikk

RORG-samarbeidet | 26.06.2015

- En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak, skrev Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, etter at et flertall på Stortinget samlet seg om et forlik for å hjelpe flyktninger fra Syria. Denne uken forsikret statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil følge opp det Stortinget har vedtatt, men om forliket er et godt tiltak i møte med den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig er det sterke delte meninger om.

Verdens matvareprogram endrer fokuset til gjenoppbygging etter jordskjelvet i Nepal

Verdens matvareprogram (WFP) | 24.06.2015

Idet giverkonferansen for Nepal starter i Katmandu går WFPs humanitære innsats over fra den akutte nødhjelpsfasen til langvarig gjennoppbygning. Verden har vært sjenerøs, men det hardeste arbeidet ligger foran oss og forutsigbar økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde innsatsen.

Landmøter i Norad 2015

Norad | 23.06.2015

Norad inviterer igjen til landmøter over sommeren. Møtene har det samme nye formatet som i fjor, og byr på større grad av interaktivitet. Meld deg på i dag!

- Klart vi kan forandre skattesnuskmulighetene!

RORG-samarbeidet / Global | 23.06.2015
- Selskapers skattetriksing rammer de fattigste, påpeker Redd Barna i en ny rapport. Sist uke tok Stortinget et nytt, felles skritt for å hindre nettopp dét gjennom styrket land-for-land rapportering (LLR). Høyres Siri Meling kalte det vinn-vinn: Å både få en mer rettferdig verden og sørge for at Norge får inn sin skatt, må være bra. Nå står slaget om et globalt skatteorgan på FNs konferanse om finansiering for utvikling (FfD) neste måned. 

Aung San Suu Kyi: En forsvarstale

Den norske Burmakomité | 23.06.2015

Fredag 19. juni fylte Aung San Suu Kyi 70 år. Etter at hun ble løslatt fra husarrest i 2010 har hun gått fra å være et demokrati-ikon til en politiker av kjøtt og blod, og har måttet tåle kritikk både hjemme og internasjonalt. Dette til tross for at hun har begrenset politisk makt, skriver daglig leder Audun Aagre på sin blogg.

UNICEF advarer om at millioner av barn kan bli sviktet av de nye bærekraftsmålene

FN-sambandet | 23.06.2015

Millioner av gutter og jenter fra de fattigste familiene vil mest sannsynlig leve i fattigdom, være ute av skolen, lide av kronisk underernæring og dø før de fyller fem år. UNICEF legger frem sin viktigste temperaturmåling på hvordan barn har det rundt om i verden.

- Klart vi kan forandre skattesnuskmulighetene!

RORG-samarbeidet | 23.06.2015

- Selskapers skattetriksing rammer de fattigste, påpeker Redd Barna i en ny rapport. Sist uke tok Stortinget et nytt, felles skritt for å hindre nettopp dét gjennom styrket land-for-land rapportering (LLR). Høyres Siri Meling kalte det vinn-vinn: Å både få en mer rettferdig verden og sørge for at Norge får inn sin skatt, må være bra. Nå står slaget om et globalt skatteorgan på FNs konferanse om finansiering for utvikling (FfD) neste måned.

Verdens matproduksjon må øke med opptil 60 prosent

Norad | 23.06.2015

Ny årsrapport fra Norad lansert: - Slik bidrar Norge til matsikkerhet globalt.

I 2009 led én milliard mennesker av sult og underernæring. I dag er tallet anslått til å ligge under 800 millioner.

Årlig dag mot seksuell vold i konflikt vedtatt av FN

FN-sambandet | 23.06.2015

Seksuelle overgrep mot kvinner i konfliktsoner er en militær taktikk. FN har vedtatt at 19. juni skal være den årlige dagen mot seksuell vold i konflikt.

Pengestrid på overtid om framtid

ForUM | 23.06.2015

I dag startet FN-forhandlingene om de nye bærekraftsmålene for å utrydde fattigdom og ta vare på miljøet innen 2030. Samtidig går norskledede forhandlinger om hvordan målene skal finansieres på overtid. Striden står bl.a om et globalt skatteorgan som ForUM støtter.

Jubler for finansiell åpenhet

ForUM | 22.06.2015

-Meget gledelig, sier ForUM etter at et enstemmig Storting sist uke vedtok å styrke finansiell åpenhet gjennom å pålegge norske selskaper som driver med petroleumsvirksomhet, gruvedrift og skogdrift å rapportere fra skatteparadiser.

Jordskjelvet gjorde henne foreldreløs

SOS-barnebyer | 19.06.2015

Lila* (10) var ute og lekte i gata da jordskjelvet inntraff. I løpet av sekunder lå huset hennes i ruiner. Under de sammenraste bygningsmassene lå familien hennes.

Utdanning for bærekraftig utvikling i medvind

RORG-samarbeidet / Global | 19.06.2015
FNs nye bærekraftsmål skal bl.a. "sikre, innen 2030, at alle elever tilegner seg de kunnskaper og ferdigheter som trengs for å fremme bærekraftig utvikling". Tilsvarende løfter Ludvigsensutvalget, som denne uka la fram sin utredning om "fremtidens skole", fram bærekraftig utvikling som én av tre viktige, flerfaglige temaer som må være tydelig i læreplanverket. En slik satsing på "globale borgere", nasjonalt og globalt, gir håp for jordas miljø og utvikling.

Utdanning for bærekraftig utvikling i medvind

RORG-samarbeidet | 19.06.2015

FNs nye bærekraftsmål skal bl.a. "sikre, innen 2030, at alle elever tilegner seg de kunnskaper og ferdigheter som trengs for å fremme bærekraftig utvikling". Tilsvarende løfter Ludvigsensutvalget, som denne uka la fram sin utredning om "fremtidens skole", fram bærekraftig utvikling som én av tre viktige, flerfaglige temaer som må være tydelig i læreplanverket. En slik satsing på "globale borgere", nasjonalt og globalt, gir håp for jordas miljø og utvikling.

Sol + teknikk = glitrende entrepenørskap

Fredskorpset | 18.06.2015

Et utvekslingsprosjekt mellom Malawi og Norge har resultert i entrepenørbedriften Kumudzi Kuwale, som tilbyr solenergi til befolkningen.

Humanitær krise tiltar i Nord-Mali

Care Norge | 18.06.2015

Det er et desperat behov for mat og rent vann blant de som flykter fra den væpnede konflikten.

59,5 millioner mennesker på flukt i verden

Flyktninghjelpen | 18.06.2015

Totalt var 59,5 millioner mennesker på flukt i 2014. Det er en økning på hele 8,3 millioner sammenliknet med fjoråret.

Fluktkrisen overlates til verdens fattige

Flyktninghjelpen | 18.06.2015

Altfor mange av de rikeste og fredeligste landene fraskriver seg sitt globale ansvar for å gi hjelp og beskyttelse. De murer seg inne bak lukkede grenser. Vi er nødt til å sørge for en bedre internasjonal ansvarsdeling, sier generalsekretær Jan Egeland.

De ti mest neglisjerte fluktsituasjonene

Flyktninghjelpen | 18.06.2015

Antallet mennesker på flukt er høyere enn noen gang. Dessverre ligger det en tragisk logikk i at jo verre de største humanitære krisene er, desto mer havner de neglisjerte fluktsituasjonene i skyggen.

Biancos etikkarbeid halter

FIVH | 18.06.2015

Få dager etter at Bianco fikk hard kritikk i Framtiden i våre henders rapport om sko, valgte de å svare på ubesvarte spørsmål om sitt etikkarbeid. Men skokjedens ferske etikkarbeid imponerer ikke.

RAPPORT: Reform av FNs fredsbevarende styrker

FN-sambandet | 17.06.2015

Sentrale endringer må til dersom FNs fredsbevarende operasjoner skal kunne håndtere framtidens konflikter, sier en ny FN-rapport.

Menn står opp for kvinner – i dag kommer HeForShe til Norge

FOKUS | 16.06.2015

Alle mannlige statsråder, Stortingspresidenten og mannlige stortingsrepresentanter, Ole Robert Reitan, Idar Kreutzer, Petter Schjerven, Curt A. Lier, Anders Folkestad og Marcel Leilienhof.

Dette er bare noen av mennene som idag slutter seg til den verdensomspennende FN-kampanejen HeforShe. Mange flere vil bli utfordret til å delta.

Enighet om rammeverk for regnskogbevaring

Regnskogfondet | 16.06.2015

Etter ti år med forhandlinger er FNs klimakonvensjons rammeverk for bevaring av tropisk skog (REDD+) nå ferdigstilt.

Palmeoljeversting stanser all avskoging

Regnskogfondet | 15.06.2015

Indonesias nest største palmeoljeselskap, Astra Agro Lestari, innfører et hogstforbud med umiddelbar virkning etter massivt internasjonalt press fra Regnskogfondet og allierte organisasjoner.

1 - 30 av 51
1 2

Klipp fra Media

60 prosent av verdens fiskearter kan være utryddet innen 80 år

NRK nyheter | 04.08.2020

Klimaendringer kan utslette store deler av verdens fiskearter innen år 2100. Det konkluderer en ny, internasjonal studie fra en gruppe tyske forskere.

– Vi har sett tilfeller av bulldosere mot urfolk med pil og bue (klima/miljø/menneskerettigheter)

Dagsavisen | 04.08.2020

Rekordmange miljøaktivister ble drept i fjor. For hver av de drepte kan det i tillegg være hundrevis som har blitt banket, skadet eller mistet jobbene sine, sier generalsekretæren i Regnskogfondet.

Brannvarsel fra Amazonas

Klassekampen | 04.08.2020

Brasils handelspartnere burde legge ytterligere press på president Bolsonaro for å hindre nye rekordbranner i Amazonas, mener eksperter.

Amerikanske techgiganter beskyldes for maktmisbruk. Siden nyttår har Oljefondet tjent nær 170 milliarder kroner på disse selskapene.

E24 (Aftenposten) | 02.08.2020

De største amerikanske teknologiselskapene fortsetter å stige til rekordnivåer etter at både Facebook, Amazon, Apple og Google la frem kvartalstall torsdag. Oljefondets aksjer i disse selskapene har nå steget med nær 170 milliarder kroner siden nyttår.

Stadig flere branner i Amazonas tross forbud

ABC nyheter (NTB) | 02.08.2020

Amazonas i Brasil rammes av stadig flere branner, selv om det nå er forbudt å tenne på regnskogen.

Så farlig er Kina-krangelen

Dagbladet | 31.07.2020

- Jeg grøsser på ryggen når jeg tenker at Xi kan la seg friste til å teste Trumps handlekraft. - Det er en dypt bekymringsfull utvikling som vi er vitne til mellom de to stormaktene, sier Asia-forsker ved PRIO, Stein Tønnesson til Dagbladet.

Leveregel nummer én: — Aldri ydmyk noen

Morgenbladet+ | 31.07.2020

Den 92 år gamle diplomatveteranen Hans Blix skriver på en bok som kanskje aldri blir ferdig. Til Morgenbladet snakker han om Norges plass i Sikkerhetsrådet, hvordan IS kunne vært unngått og personlighetstrekkene som forener verdens diktatorer.

Norges Bank endret etisk regelverk før Tangen-høring

E24 | 30.07.2020

Norges Banks hovedstyre endret i juni sitt etiske regelverk etter at de i mai selv påpekte at Nicolai Tangen hadde en interessekonflikt. Representantskapet har bedt hovedstyret forklare konsekvensen av endringene.

Ny rapport: Fire miljøaktivister drept i uken siden Paris-avtalen

NRK nyheter | 30.07.2020

7. april i fjor ble Datu Kaylo Bontulan drept av militæret på Filippinene. Han var en av 212 miljøaktivister som ble drept i fjor – det høyeste tallet som er registrert.

Norad-sjefen: Dobling i antall sultende etter koronapandemien

Aftenposten | 28.07.2020

Økt sult og fattigdom. Mindre utdanning og mer barnearbeid. Det er konsekvenser av koronaepidemien for verdens fattigste, ifølge ny Norad-rapport.