Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Juni

Et tålmodig fellesskap

CARE | 30.06.2015

Sittende i sirkel rundt en sparekasse på et sandgulv i landsbyen Hamdallaye i Niger har 24 kvinner sammen funnet veien ut av ekstrem fattigdom.

HENRIK THUNE TIL NOREF

NOREF | 30.06.2015

Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF) har ansatt Henrik Thune som assisterende direktør. Thune blir sentral i å styrke senterets profil på konfliktdiplomati og fredsmekling. NOREF bidrar til utvikling av kompetanse og ressurser på konflikthåndtering og fredsmekling til norske og internasjonale fredsbyggingsmiljøer.

OECD Watch analyse viser at svært få saker oppnår gode resultater

ForUM | 30.06.2015

Årets konsultasjoner mellom de nasjonale kontaktpunktene for OECDs retningslinjer, sivilsamfunn, fagbevegelse og næringsliv fant sted i Paris 16. - 17. juni.

90 millioner kroner til realfag i sør

Norad | 27.06.2015

- I Norge tok det tid å bygge opp en egen petroleumsutdanning og universitetssektor. Det greide vi med god assistanse fra utenlandske aktører sier Silje Vevatne, seniorrådgiver i Norads seksjon for forskning, innovasjon og høyere utdanning.

Flyktningkrise, moralposører og symbolpolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 26.06.2015
- En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak, skrev Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, etter at et flertall på Stortinget samlet seg om et forlik for å hjelpe flyktninger fra Syria. Denne uken forsikret statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil følge opp det Stortinget har vedtatt, men om forliket er et godt tiltak i møte med den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig er det sterke delte meninger om.

Nye nettsider lanseres på historisk FN-dato

FN-sambandet | 26.06.2015

26. juni er det 70 år siden FN-pakten ble undertegnet. På FN.no finner du nå en historisk gjennomgang, dato for dato, av viktige hendelser gjennom alle FNs 70 år.

Flyktningkrise, moralposører og symbolpolitikk

RORG-samarbeidet | 26.06.2015

- En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak, skrev Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, etter at et flertall på Stortinget samlet seg om et forlik for å hjelpe flyktninger fra Syria. Denne uken forsikret statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil følge opp det Stortinget har vedtatt, men om forliket er et godt tiltak i møte med den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig er det sterke delte meninger om.

Verdens matvareprogram endrer fokuset til gjenoppbygging etter jordskjelvet i Nepal

Verdens matvareprogram (WFP) | 24.06.2015

Idet giverkonferansen for Nepal starter i Katmandu går WFPs humanitære innsats over fra den akutte nødhjelpsfasen til langvarig gjennoppbygning. Verden har vært sjenerøs, men det hardeste arbeidet ligger foran oss og forutsigbar økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde innsatsen.

Landmøter i Norad 2015

Norad | 23.06.2015

Norad inviterer igjen til landmøter over sommeren. Møtene har det samme nye formatet som i fjor, og byr på større grad av interaktivitet. Meld deg på i dag!

- Klart vi kan forandre skattesnuskmulighetene!

RORG-samarbeidet / Global | 23.06.2015
- Selskapers skattetriksing rammer de fattigste, påpeker Redd Barna i en ny rapport. Sist uke tok Stortinget et nytt, felles skritt for å hindre nettopp dét gjennom styrket land-for-land rapportering (LLR). Høyres Siri Meling kalte det vinn-vinn: Å både få en mer rettferdig verden og sørge for at Norge får inn sin skatt, må være bra. Nå står slaget om et globalt skatteorgan på FNs konferanse om finansiering for utvikling (FfD) neste måned. 

Aung San Suu Kyi: En forsvarstale

Den norske Burmakomité | 23.06.2015

Fredag 19. juni fylte Aung San Suu Kyi 70 år. Etter at hun ble løslatt fra husarrest i 2010 har hun gått fra å være et demokrati-ikon til en politiker av kjøtt og blod, og har måttet tåle kritikk både hjemme og internasjonalt. Dette til tross for at hun har begrenset politisk makt, skriver daglig leder Audun Aagre på sin blogg.

UNICEF advarer om at millioner av barn kan bli sviktet av de nye bærekraftsmålene

FN-sambandet | 23.06.2015

Millioner av gutter og jenter fra de fattigste familiene vil mest sannsynlig leve i fattigdom, være ute av skolen, lide av kronisk underernæring og dø før de fyller fem år. UNICEF legger frem sin viktigste temperaturmåling på hvordan barn har det rundt om i verden.

- Klart vi kan forandre skattesnuskmulighetene!

RORG-samarbeidet | 23.06.2015

- Selskapers skattetriksing rammer de fattigste, påpeker Redd Barna i en ny rapport. Sist uke tok Stortinget et nytt, felles skritt for å hindre nettopp dét gjennom styrket land-for-land rapportering (LLR). Høyres Siri Meling kalte det vinn-vinn: Å både få en mer rettferdig verden og sørge for at Norge får inn sin skatt, må være bra. Nå står slaget om et globalt skatteorgan på FNs konferanse om finansiering for utvikling (FfD) neste måned.

Verdens matproduksjon må øke med opptil 60 prosent

Norad | 23.06.2015

Ny årsrapport fra Norad lansert: - Slik bidrar Norge til matsikkerhet globalt.

I 2009 led én milliard mennesker av sult og underernæring. I dag er tallet anslått til å ligge under 800 millioner.

Årlig dag mot seksuell vold i konflikt vedtatt av FN

FN-sambandet | 23.06.2015

Seksuelle overgrep mot kvinner i konfliktsoner er en militær taktikk. FN har vedtatt at 19. juni skal være den årlige dagen mot seksuell vold i konflikt.

Pengestrid på overtid om framtid

ForUM | 23.06.2015

I dag startet FN-forhandlingene om de nye bærekraftsmålene for å utrydde fattigdom og ta vare på miljøet innen 2030. Samtidig går norskledede forhandlinger om hvordan målene skal finansieres på overtid. Striden står bl.a om et globalt skatteorgan som ForUM støtter.

Jubler for finansiell åpenhet

ForUM | 22.06.2015

-Meget gledelig, sier ForUM etter at et enstemmig Storting sist uke vedtok å styrke finansiell åpenhet gjennom å pålegge norske selskaper som driver med petroleumsvirksomhet, gruvedrift og skogdrift å rapportere fra skatteparadiser.

Jordskjelvet gjorde henne foreldreløs

SOS-barnebyer | 19.06.2015

Lila* (10) var ute og lekte i gata da jordskjelvet inntraff. I løpet av sekunder lå huset hennes i ruiner. Under de sammenraste bygningsmassene lå familien hennes.

Utdanning for bærekraftig utvikling i medvind

RORG-samarbeidet / Global | 19.06.2015
FNs nye bærekraftsmål skal bl.a. "sikre, innen 2030, at alle elever tilegner seg de kunnskaper og ferdigheter som trengs for å fremme bærekraftig utvikling". Tilsvarende løfter Ludvigsensutvalget, som denne uka la fram sin utredning om "fremtidens skole", fram bærekraftig utvikling som én av tre viktige, flerfaglige temaer som må være tydelig i læreplanverket. En slik satsing på "globale borgere", nasjonalt og globalt, gir håp for jordas miljø og utvikling.

Utdanning for bærekraftig utvikling i medvind

RORG-samarbeidet | 19.06.2015

FNs nye bærekraftsmål skal bl.a. "sikre, innen 2030, at alle elever tilegner seg de kunnskaper og ferdigheter som trengs for å fremme bærekraftig utvikling". Tilsvarende løfter Ludvigsensutvalget, som denne uka la fram sin utredning om "fremtidens skole", fram bærekraftig utvikling som én av tre viktige, flerfaglige temaer som må være tydelig i læreplanverket. En slik satsing på "globale borgere", nasjonalt og globalt, gir håp for jordas miljø og utvikling.

Sol + teknikk = glitrende entrepenørskap

Fredskorpset | 18.06.2015

Et utvekslingsprosjekt mellom Malawi og Norge har resultert i entrepenørbedriften Kumudzi Kuwale, som tilbyr solenergi til befolkningen.

Humanitær krise tiltar i Nord-Mali

Care Norge | 18.06.2015

Det er et desperat behov for mat og rent vann blant de som flykter fra den væpnede konflikten.

59,5 millioner mennesker på flukt i verden

Flyktninghjelpen | 18.06.2015

Totalt var 59,5 millioner mennesker på flukt i 2014. Det er en økning på hele 8,3 millioner sammenliknet med fjoråret.

Fluktkrisen overlates til verdens fattige

Flyktninghjelpen | 18.06.2015

Altfor mange av de rikeste og fredeligste landene fraskriver seg sitt globale ansvar for å gi hjelp og beskyttelse. De murer seg inne bak lukkede grenser. Vi er nødt til å sørge for en bedre internasjonal ansvarsdeling, sier generalsekretær Jan Egeland.

De ti mest neglisjerte fluktsituasjonene

Flyktninghjelpen | 18.06.2015

Antallet mennesker på flukt er høyere enn noen gang. Dessverre ligger det en tragisk logikk i at jo verre de største humanitære krisene er, desto mer havner de neglisjerte fluktsituasjonene i skyggen.

Biancos etikkarbeid halter

FIVH | 18.06.2015

Få dager etter at Bianco fikk hard kritikk i Framtiden i våre henders rapport om sko, valgte de å svare på ubesvarte spørsmål om sitt etikkarbeid. Men skokjedens ferske etikkarbeid imponerer ikke.

RAPPORT: Reform av FNs fredsbevarende styrker

FN-sambandet | 17.06.2015

Sentrale endringer må til dersom FNs fredsbevarende operasjoner skal kunne håndtere framtidens konflikter, sier en ny FN-rapport.

Menn står opp for kvinner – i dag kommer HeForShe til Norge

FOKUS | 16.06.2015

Alle mannlige statsråder, Stortingspresidenten og mannlige stortingsrepresentanter, Ole Robert Reitan, Idar Kreutzer, Petter Schjerven, Curt A. Lier, Anders Folkestad og Marcel Leilienhof.

Dette er bare noen av mennene som idag slutter seg til den verdensomspennende FN-kampanejen HeforShe. Mange flere vil bli utfordret til å delta.

Enighet om rammeverk for regnskogbevaring

Regnskogfondet | 16.06.2015

Etter ti år med forhandlinger er FNs klimakonvensjons rammeverk for bevaring av tropisk skog (REDD+) nå ferdigstilt.

Palmeoljeversting stanser all avskoging

Regnskogfondet | 15.06.2015

Indonesias nest største palmeoljeselskap, Astra Agro Lestari, innfører et hogstforbud med umiddelbar virkning etter massivt internasjonalt press fra Regnskogfondet og allierte organisasjoner.

1 - 30 av 51
1 2

Klipp fra Media

Oxfam: Pengene til verdens ti rikeste nok til vaksiner til alle

ABC nyheter (NTB) | 25.01.2021

Formuen til verdens ti rikeste milliardærer ville være nok til koronavaksine til alle verdens innbyggere, sier Oxfam i en ny rapport.

NRKs Christian Strand med nye tall: – Sløsingen i Oslo er i verdensklasse

Aftenposten | 25.01.2021

– Jeg har oppdaget ukjente, sjokkerende sider ved Oslo, tilstår Christian Strand fra NRK. Nå skal mannen bak TV-suksessen Sløsesjokket legge frem «helt syk statistikk».

Mubaraks fall skapte håp – så håpløshet

ABC nyheter (NTB) | 25.01.2021

Ti år etter at Egypts folkeoppstand veltet Hosni Mubarak og ga håp om frihet, har det nye regimet utradert all opposisjon, ifølge menneskerettsaktivister.

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.