Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: November

Toppmøte om biomangfold

ForUM | 30.11.2016

Mot slutten av uka starter toppmøtet under Konvensjonen for biologisk mangfold (CBD). Hovedtema for årets møte er hvordan hensynet til biomangfold kan integreres i alle sektorers ressursbruk.

Norske universiteter kvitter seg med olje, kull og gass

FIVH | 30.11.2016

I 2017 begynner UiO, NTNU og NMBU å fjerne fossile selskaper fra sine fondsplasseringer.

Blogg fra Nduta flyktningleir i Tanzania

Plan International Norge | 30.11.2016

Plans Bente Sandal-Aasen har skrevet et blogginnlegg om Education in Emergency fra en flyktningleir i Tanzania for flyktninger fra Burundi. Her kan du lese Bentes betraktninger.

Raftoprisvinner trener sårbare kvinner til sterke rettighetsforkjempere

Norad | 28.11.2016

Irakiske kvinner blir brukt som valuta, sier prisvinner Yanar Mohammed. Hun besøkte Norad for å oppdatere om menneskerettighets-situasjonen i Irak.

– Bruk restmidlene på næringsutvikling

Bistandsaktuelt/Fairtrade | 25.11.2016

Når regjeringen nå kommer til å sitte igjen med restmidler på bistandsbudsjettet, har de en gylden mulighet til å realisere den varslede og sårt tiltrengte satsingen på næringsutvikling.

Hva Myanmar trenger

Den norske Burmakomité | 23.11.2016

Det viktigste for Myanmar er å løse landets konflikter. Det landet trenger er investorer som forstår betydningen av konfliktsensitivitet. Det er positivt for lokalbefolkningen og de som investerer, ifølge daglig leder Audun Aagre i Burmakomiteen.

KrF vil ha ubrukte flyktningpenger til bistand

Bistandsaktuelt | 22.11.2016

Færre flyktninger til Norge betyr store innsparinger på årets bistandsbudsjett. KrF krever at pengene brukes på andre bistandsformål.

DR Kongo: Nok en varslet krise

Flyktninghjelpen | 22.11.2016

I fjor eksploderte Burundi i en konflikt som har drevet tusenvis av mennesker på flukt. Nå ser vi de samme faresignalene i nabolandet Den demokratiske republikken Kongo.

Kjøtt spiser opp jorda

FIVH | 22.11.2016

Hadde alle spist som nordmenn, ville verden trengt 67 prosent mer jordbruksareal enn det som er tilgjengelig.

Radi-Aid Awards 2016: Her er årets finalister

SAIH | 22.11.2016

Blant årets finalister i prisutdelingen Radi-Aid Awards får bistandsorganisasjonenes kampanjevideoer om fadderskap sterkest kritikk. – Ren fattigdomsporno, mener SAIH og årets jury.

Veien fra Paris

ForUM | 21.11.2016

Valget i USA og lite fremgang i konkretisering av Paris-avtalen preger oppsummeringen av COP22 som ble avsluttet ti timer på overtid.

Norges klimatentamen

ForUM | 18.11.2016

I år var det Norges tur til å gjennomgå hvordan vi følger opp klimamålene gjennom klimatentamen, eller Multilateral Assesment (MA) som det egentlig heter.

Fra samarbeid til konflikt

NUPI | 15.11.2016

Russlands syn på Europa er tema i NUPI-forsker Iver Neumanns nye bok.

– Ikke legg planer om oss uten å snakke med oss

Digni | 14.11.2016

Samarbeidspartnere i sør er lei av å ikke bli spurt til råds om donorlandenes utviklingspolitiske prioriteringer.

Når globaliseringens tapere vinner: Trump

RORG-samarbeidet | 11.11.2016

En annen verden er mulig, men kanskje ikke slik kritikerne av den økonomiske globaliseringen hadde håpet.

Når globaliseringens tapere vinner: Trump

RORG-samarbeidet / Global | 11.11.2016
En annen verden er mulig, men kanskje ikke slik kritikerne av den økonomiske globaliseringen hadde håpet. Etter valget i USA kan den globale frihandelen få seg en nesestyver, men mange frykter også framtiden for flyktninger og migranter, klimaet og verdensfreden, så vel som NATO og den liberale elitens dominans i vesten. Vi har sett på den umiddelbare debatten om hvorfor Donald Trump vant presidentvalget i USA og konsekvensene for verden.

Moderne slaveri i leverandørkjeder – norsk dagligvare

IEH | 11.11.2016

Jordbruk er en risikosektor når det kommer til brudd på arbeidstakerrettigheter.

Bistandsmottakere får ikke delta i høringer

Digni | 10.11.2016

I en fersk undersøkelse som er utarbeidet av Digni, kommer det frem at partnere i sør føler seg umyndiggjort fordi politiske prioriteringer innen bistand tas over hodet på dem.

Derfor synliggjør vi de omsorgsløse barna

SOS-barnebyer | 08.11.2016

Torsdag står vi foran Stortinget med mobilene hevet. Sammen skal vi løfte frem bilder av de barna politikerne ikke ser. De 10 prosent av barna som risikerer en oppvekst uten stabil familieomsorg.

Norfund sakker akterut i Norden

ForUM | 08.11.2016

En ny rapport viser at Norfund kommer dårlig ut på både menneskerettigheter, utviklingseffekt og skatt i en ny sammenligning av de nordiske utviklingsfinansinstitusjonenes innsats for å nå FNs bærekraftsmål.

Ny FN-rapport: Arbeideres rettigheter under press

FN-sambandet | 07.11.2016

Retten til å bli med i en fagforening og forhandle om lønn og rettigheter på arbeidsplassen har forverret seg drastisk de siste tiårene.

Er paven viktigere for de fattige enn FN?

Bistandsaktuelt | 07.11.2016

En hel verden lytter når pave Frans roper ut om ulikhet og miljøkrise, mens den sekulære paven, Ban Ki-Moon, er på vei ut av FN med ettermæle som den usynlige mannen. Har paven blitt den karismatiske verdenslederen Ban Ki-moon aldri ble?

Tid for karakterkort, Mr. Ban Ki-moon

Bistandsaktuelt | 07.11.2016

FN har utpekt ny sjef, og Ban Ki-moon pakker ned slips og potteplanter etter ti år i lederstolen. Hva har sørkoreaneren etterlatt seg?

- Det siste jeg tenker på før jeg legger meg, er skole

SOS-barnebyer | 07.11.2016

Hele 85 prosent av barna i Malawi begynner på skolen i første klasse. Dette er historien om hvorfor vi likevel ikke kan juble.

Tid for klimaalvor og grønt skifte?

RORG-samarbeidet / Global | 03.11.2016
Mens FN forbereder oppfølging av Paris-avtalen i Marrakesh (COP22) neste uke står spørsmålet om Norges oppfølging høyt på dagsorden her hjemme. Et ekspertutvalg har fremmet ambisiøse forslag for grønn konkurransekraft og Venstre går inn i budsjettforhandlingene med krav om at utslippene må ned i 2017. Greenpeace og NU har gått til klimasøksmål mot staten om oljeutvinning i Arktis og LO står i spagat i spørsmålet om LoVeSe. Ser vi et nasjonalt mindshift?

NMBU til FNs klimatoppmøte

Noragric | 03.11.2016

NMBU har fått status som observatør på FNs klimakonferanse som i år finner sted i Marokko.

Tid for klimaalvor og grønt skifte?

RORG-samarbeidet | 03.11.2016

Mens FN forbereder oppfølging av Paris-avtalen i Marrakesh (COP22) neste uke står spørsmålet om Norges oppfølging høyt på dagsorden her hjemme.

Vurderer å klage regjeringen inn for ILO etter lønnsnemnd

FN-sambandet | 03.11.2016

Akademikerne vurderer å klage den norske regjeringen inn for FNs internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) etter at de grep inn i og avsluttet sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Avgjørende for Iraks fremtid

Flyktninghjelpen | 02.11.2016

Irakiske styrker har gått inn Mosul, og Flyktninghjelpen advarer om at dette vil være avgjørende ikke bare for 1,2 millioner Irakere, men for hele landet.

Når Russland går til krig

NUPI | 01.11.2016

Hvordan blir krig ansett som legitim og nødvendig politikk?

1 - 30 av 31
1 2

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.