Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember

De mest leste sakene fra Bistandsaktuelt i 2016

Bistandsaktuelt | 28.12.2016

Organisasjoner på verstinglisten, mislighold av norske bistandspenger, hemmelighold av vervekostnader og millionutbytte til et konsulentselskap ­– det er disse sakene våre lesere kastet seg mest over i året som har gått.

-Bra å bli spurt om råd

Digni | 28.12.2016

Det som gjorde størst inntrykk på Frelsesarmeens Bishow Samhika under Dignis nettverksmøte i Kenya, var at partnerorganisasjonene ble tatt med på råd i utformingen av Dignis nye strategiske handlingsplan.

Ikke lenge til 2020

ForUM | 22.12.2016

Om fire år skal de 20 Aichimålene være oppnådd, men foreløpig ligger ni av ti land svært langt bak både når det gjelder ambisjoner og tiltak.

Med Kina mot en ny verdensorden

RORG-samarbeidet | 22.12.2016

På tampen av et år der lite har vært normalt kunne statsminister Erna Solberg (H) denne uka orientere Stortinget om en etterlengtet "normalisering av Norges politiske og diplomatiske relasjoner med Kina".

Med Kina mot en ny verdensorden

RORG-samarbeidet / Global | 22.12.2016

På tampen av et år der lite har vært normalt kunne statsminister Erna Solberg (H) denne uka orientere Stortinget om en etterlengtet "normalisering av Norges politiske og diplomatiske relasjoner med Kina". - Gode nyheter for Norge, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund, men om det også er bra for demokrati og menneskerettigheter gjenstår å se. Normaliseringen er kanskje vel så mye uttrykk for en realpolitiske tilpasning til Kinas rolle i en ny verdensorden?

Vanskelige tider i Malawi

Utviklingsfondet | 19.12.2016

Malawi har de siste årene hatt store problemer med både tørke og flom. Avlingene har sviktet og krisen er et faktum.

Rapport fra CBD-forhandlingene

ForUM | 19.12.2016

Konvensjonen skal bevare naturmangfoldet, sikre bærekraftig bruk av biologiske ressurser, og sikre en rettferdig fordeling av godene som oppnås ved bruk av genetiske ressurser.

Invitasjon til å skrive for artikkelserie om global helse

Norad | 19.12.2016

Norad har i samarbeid med Senter for global helse ved Universitetet i Oslo gleden av å invitere til å bidra til en artikkelserie om global helse i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Søk MedHum-aksjonen 2018!

MedHum | 19.12.2016

Søknadsprosessen for å bli MedHum 2018 sitt innsamlingsprosjekt er nå åpnet. Les mer om dette på MedHums hjemmesider.

Forbud mot å ødelegge torvmyr

Regnskogfondet | 19.12.2016

Indonesia styrker sin innsats for å kutte klimagassutslipp. En revidering av lovverket innebærer et totalforbud mot å ødelegge Indonesias karbonrike torvmyr.

Hvordan få større utviklingseffekt av støtten til sivilsamfunnet?

RORG-samarbeidet | 16.12.2016

Norads resultatrapport 2016 har hovedfokus på resultater av støtte til sivilt samfunn innenfor bistanden. Den virker. - Det er forunderlig at ikke mer av støtten til sivilsamfunnet gis til arbeid som på sikt kan ha større utviklingseffekt enn bistand alene, mener likevel Andrew Kroglund og Knut Hjelleset i RORG-samarbeidet.

Hvordan få større utviklingseffekt av støtten til sivilsamfunnet?

RORG-samarbeidet / Global | 16.12.2016

Norads resultatrapport 2016 har hovedfokus på resultater av støtte til sivilt samfunn innenfor bistanden. Den virker. - Det er forunderlig at ikke mer av støtten til sivilsamfunnet gis til arbeid som på sikt kan ha større utviklingseffekt enn bistand alene, mener likevel Andrew Kroglund og Knut Hjelleset i RORG-samarbeidet. De viser til resultater av informasjonsstøtten på utviklingspolitiske områder, utover bistand, som skatt, handel, investeringer og klima m.m.

Fredsprisvinneren og hauken fra USA

RORG-samarbeidet / Global | 14.12.2016
Med årets fredspris til president Juan Manuel Santos ønsket Den Norske Nobelkomite å hylle ham og alle dem som har bidratt til å stake ut det komiteen kaller den colombianske veien til fred. I helga ble prisvinneren hyllet i Oslo, men reaksjonene var sterke på at også tidligere prisvinner, Henry Kissinger, som mange mener er en krigsforbryter, var invitert til Oslo. Vi har samlet medieklippene og debatten.

Fredsprisvinneren og hauken fra USA

RORG-samarbeidet | 14.12.2016

Med årets fredspris til president Juan Manuel Santos ønsket Den Norske Nobelkomite å hylle ham og alle dem som har bidratt til å stake ut det komiteen kaller den colombianske veien til fred.

Da Afrikas minste land overrasket en hel verden

Fellesrådet for Afrika | 13.12.2016

Sittende president Yahya Jammeh har tapt valget og går fra makten i Gambia, etter å ha styrt med jernhånd i 22 år.

I sakte fart mot klimamålene

RORG-samarbeidet / Global | 09.12.2016
Klimaet endrer seg og isen på nordpolen smelter som aldri før. Likevel, forrige måned skapte Donald Trumps valgseier i USA frykt for alvorlige tilbakeslag på FNs klimamøte i Marrakech og sist helg klarte regjeringspartiene her hjemme såvidt å levere et klimabudsjett for 2017 som KrF og Venstre kunne leve med. Det ble et skritt i riktig retning, men ikke med de syvmilsstøvlene som trengs for å nå klimamålene. Vi har samlet medieklippene og -debatten.

I sakte fart mot klimamålene

RORG-samarbeidet | 09.12.2016

Klimaet endrer seg og isen på nordpolen smelter som aldri før. Likevel, forrige måned skapte Donald Trumps valgseier i USA frykt for alvorlige tilbakeslag på FNs klimamøte i Marrakech og sist helg klarte regjeringspartiene her hjemme såvidt å levere et klimabudsjett for 2017 som KrF og Venstre kunne leve med.

Gode resultater, men for mye penger og makt blir igjen i Norge

Norad | 09.12.2016

Norge støtter 1000 organisasjoner innen sivilt samfunn. Norads resultatrapport viser styrker og svakheter ved arbeidet.

Lyspunkt i Syria: Ny barneby i Damaskus

SOS-barnebyer | 08.12.2016

Midt i krigens uendelige lidelser finnes det noen lyspunkter for de aller hardest rammede barna i Syria.

Gledelig satsing på mat og landbruk

Utviklingsfondet | 06.12.2016

I budsjettforliket som nylig ble inngått mellom regjeringen, Venstre og KrF er verdens sultne blant vinnerne.

Hver tiende nordmann godtar tortur

Norges Røde Kors | 06.12.2016

Hver tiende nordmann godtar tortur og utsulting av sivilbefolkning i krig. Ny undersøkelse viser en økende likegyldighet for bruk av tortur i krig og konflikt.

Sykkelambulanse redder liv

Plan Norge | 05.12.2016

På landsbygda i Zambia er det langt å gå til nærmeste helseklinikk. Og for fødende kvinner er dette farlig.

Reisen til julestjernen

Fairtrade Norge | 05.12.2016
Før julestjernen når frem til din stue, har den gjort en lang reise halve jorden rundt. I Uganda bidrar dyrking av julestjerner til en tryggere arbeidshverdag og utdanningstiltak for de ansatte ved blomsterplantasjen.

Verdens AIDS-dag

FN-Sambandet | 01.12.2016

Aids-dagen er solidaritetsdagen for verdens 36 millioner hiv-positive og aids-syke.

1 - 30 av 24
1

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.