Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Ansvarlig statlig eierskap og korrupsjon

RORG-samarbeidet / Global | 29.02.2016
Til tross for "nulltoleranse" er statlige flaggskip som Yara (Libya), Statoil (Angola), Telenor (Usbekistan) og Hydro (Tadsjikistan) stadig i søkelyset for korrupsjon. - De vet hva de gjør, tror professor emeritus Helge Hveem ved Universitetet i Oslo. Vil Økokrim, Riksrevisjonen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klare å rydde opp?

Historisk dom i Guatemala

Verdensmagasinet X | 29.02.2016

For første gang har en nasjonal domstol dømt krigsforbrytere for seksuell tortur og slaveri. Etter over 30 år har de guatemalanske kvinnene, som stevnet militære tjenestemenn for grove overgrep for retten, fått rettferdighet.

Hvorfor er fagarbeidere viktig for utvikling?

Fredskorpset | 29.02.2016

Neste onsdag arrangerer Fredskorpset en konferanse som fokuserer på yrkesfagenes rolle i samfunnsutviklingen, både i Norge og i det globale sør.

Ansvarlig statlig eierskap og korrupsjon

RORG-samarbeidet | 29.02.2016

Til tross for "nulltoleranse" er statlige flaggskip som Yara (Libya), Statoil (Angola), Telenor (Usbekistan) og Hydro (Tadsjikistan) stadig i søkelyset for korrupsjon.

Bommer på bistandsmål

Digni | 25.02.2016

– Vi må sette oss større mål for bistanden enn å sikre norske interesser. Målet kan ikke bare være å hjelpe Norge.

Female Future til Tanzania

NHO | 22.02.2016

Denne uken lanseres kvinneprogrammet Female Future i Tanzania. Etterspørselen etter dette programmet øker blant NHOs samarbeidspartnere i Sør.

Veivalg i utenriks- og egeninteressepolitikken

RORG-samarbeidet / Global | 22.02.2016
Som utenriksminister med ansvar for utviklingspolitikken skulle Børge Brende sørge for en mer samstemt politikk for utvikling. Når han i lys av økende frykt for krig, terror og flyktningstrømmer nå inviterer til debatt om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken kan resultatet bli det motsatte - en mer samstemt politikk for norske egeninteresser. I Danmark er de allerede godt i gang med en utredning i samme retning, mens Sverige får OECD-skryt for utviklingspolitikken.

Veivalg i utenriks- og egeninteressepolitikken

RORG-samarbeidet | 22.02.2016

Som utenriksminister med ansvar for utviklingspolitikken skulle Børge Brende sørge for en mer samstemt politikk for utvikling.

Første steg mot ny finansieringsmekanisme tatt

Norad | 19.02.2016

Det kom inn 125 skisser før fristen for å sende inn nyskapende prosjektidéer for helse- og utdanningsinnovasjon utløp 17. februar.

GJENNOMBRUDD for matvarehjelp til beleirete byer i Syria

WFP | 18.02.2016

FNs Verdens Matvareprogram har nettopp levert livsnødvendige matvarer til over 80 000 mennesker som har vært strandet i fem beleirete syriske byer.

Korrupsjon skaper ulikhet

Digni | 18.02.2016

3,6 millioner menneskeliv kunne årlig vært spart om man klarte å stoppe all verdens korrupsjon. Kostnadene knyttet til korrupsjon på verdensbasis er årlig mer enn 1000 milliarder USD.

Kan gjøre det lettere å være etisk forbruker

FIVH | 18.02.2016

Framtiden i våre henders krav om ny etikklov er nå fremmet som forslag i Stortinget. En etikklov kan gi rett til informasjon om arbeidsforholdene bak produkter som klær og sko.

Samler kloke hoder i kampen mot sult

Norad | 18.02.2016

Tilgang til mat for alle er en av de største utfordringene verden står overfor. Norad inviterer til seminarer med internasjonale eksperter.

Sammen om jobben!

ForUM | 17.02.2016

NHO, Innovasjon Norge, Norfund, Norad og Veiledningskontoret viet i år næringslivets konferanse om internasjonalisering og utvikling til Stortingsmelding 35 "Sammen om jobben" om næringslivets rolle i utviklingssamarbeidet.

Aktuelle temaer preger årets evalueringer

Norad | 16.02.2016

Norsk innsats til den pågående Syria-krisen er blant evalueringene på programmet til evalueringsavdelingen i Norad i 2016.

Bærekraftsmålene – til ingen nytte?

ForUM | 16.02.2016

Utfordringene står i kø skal vi tro panelet: Smørbrødliste, treghet i byråkratiet, underfinansiering, manglende internasjonale finansieringsmekanismer, manglende oppmerksomhet, ansvarsfraskrivelse og internasjonal polarisering er noe av det som truer implementeringen.

Political parties and peacebuilding

NOREF | 16.02.2016

Tradisjonelt har internasjonale fredsbyggingsaktører vært forsiktige når det gjelder å involvere seg med politiske partier. Dette er nå i ferd med å endre seg ettersom det i økende grad anses som viktig å arbeide innenfor lokale politiske systemer for å oppnå resultater.

Matkonvoi når frem til konfliktområder i byen Taiz i Jemen

WFP | 15.02.2016

Verdens Matvareprogram har lykkes i å levere mat til 18,000 mennesker i den jemenittiske byen Taiz. Byen gjennomgår harde kamper og innbyggerne har desperat behov for ekstern matvarehjelp.

Her voldtas fire kvinner hvert minutt

Verdensmagasinet X | 15.02.2016

Kvinner som lever i konfliktområder i DR Kongo har blitt truet med og utsatt for seksualisert vold de siste 20 årene.

Ulikhet, skatt og utvikling

RORG-samarbeidet | 15.02.2016

Oxfams budskap i en rapport nylig var at 1 prosent av jordas befolkning nå eier mer enn resten av oss til sammen og at forskjellene øker. I kampen mot fattigdom og økende ulikhet og for FNs bærekraftsmål manes det nå til kamp mot skatteparadiser og skatte- og kapitalflukt.

Ulikhet, skatt og utvikling

RORG-samarbeidet / Global | 15.02.2016
Oxfams budskap i en rapport nylig var at 1 prosent av jordas befolkning nå eier mer enn resten av oss til sammen og at forskjellene øker. I kampen mot fattigdom og økende ulikhet og for FNs bærekraftsmål manes det nå til kamp mot skatteparadiser og skatte- og kapitalflukt. EUs nye pakke møter imidlertid sterk kritikk og her hjemme mener PWYP Norge at regjeringens forslag om land-for-land rapportering (LLR) for skatteformål er "uegnet og irrelevant" som redskap i den kampen.

Investering i barn er en dramatisk omlegging av bistanden

SOS-barnebyer | 12.02.2016

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever nå en dramatisk omlegging av bistanden - fra kanalisering av nødhjelp til investeringer i stabilitet.

Avviser forslag om midlertidig opphold til barn på flukt

SOS-barnebyer | 10.02.2016

Regjeringens forslag om å utvide bruk av midlertidig opphold for barn som er alene på flukt, skader både barna og muligheten for integrering. En rekke organisasjoner ber Stortinget avskaffe ordningen om midlertidig opphold.

Leverer mat til syrere som flykter fra Aleppo

| 09.02.2016

FNs Verdens Matvareprogram (WFP) har startet å dele ut livsnødvendig mat til mennesker på flukt fra den siste økningen av vold i nordlige Aleppo.

Bli kjent med Ungdomspanelet 2016!

FN-sambandets Ungdomspanel | 09.02.2016

Både gamle og nye lærte masse nytt da vi møttes igjen i Oslo, både om hverandre, blogging og FN. Selv med ulike meninger er det én ting alle har felles: et ønske om en bedre verden.

Nødhjelpen må gå gjennom lokale organisasjoner

Kirkens Nødhjelp | 08.02.2016

Evalueringer viser at nødhjelpen til Syria blir mer effektiv hvis vi arbeider gjennom og styrker lokale og nasjonale aktører.

Afrika - på god vei mot FNs bærekraftsmål?

RORG-samarbeidet / Global | 05.02.2016
Det Afrika som i følge The Economist i 2000 var «det håpløse kontinentet» var i 2011 blitt kontinentet som «stiger frem» («Africa Rising»). Mange har stått på for å endre våre bilder av Afrika, men hvordan ser framtiden ut etter et drøyt tiår med økonomisk vekst i mange av landene? FN mener nå at FNs nye bærekraftsmål vil endre kontinentet, mens Rick Rowden frykter at kontinentets videre utvikling blir hindret av dagens handels- og investeringsavtaler.

Oljefondet vil endelig følge menneskerettighetene

ForUM | 05.02.2016

- Et stort skritt i riktig retning. Dette har vi jobbet hardt for – og ventet lenge på, sier en fornøyd leder i Forum for utvikling og miljø, Andrew Preston.

Syriske flyktninger syr våre klær

FIVH | 05.02.2016

Barnearbeid og utnytting av syrisk arbeidskraft i Tyrkia skaper bekymring.

Afrika - på god vei mot FNs bærekraftsmål?

RORG-samarbeidet | 05.02.2016

Det Afrika som i følge The Economist i 2000 var «det håpløse kontinentet» var i 2011 blitt kontinentet som «stiger frem» («Africa Rising»). Mange har stått på for å endre våre bilder av Afrika, men hvordan ser framtiden ut etter et drøyt tiår med økonomisk vekst i mange av landene?

1 - 30 av 36
1 2

Klipp fra Media

FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene

DN (NTB) | 06.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres oppfordre verdens land om å inkludere beskyttelse av kvinner som del av deres tiltak mot koronapandemien.

Bistanden havner på Wall Street (koronabistand)

Klassekampen | 06.04.2020

Verdensbanken er under angrep. Låneinstitusjonen beskyldes for å berike investorer på bekostning av fattige lands koronakapasitet.

Ecuadors visepresident beklager lik i gatene

ABC nyheter (NTB) | 06.04.2020

Ecuadors visepresident Otto Sonnenholzner beklager at likene av coronadøde ble liggende på gaten i landets største by Guayaquil.

Afrika holder pusten før varslet katastrofe

Vårt Land | 05.04.2020

Koronaspredningen startet sent i Afrika, men kontinentet venter på en varslet katastrofe. 54 land har høyst ulike muligheter framover, men alt er ikke bare dystert.

Så langt er det verdens rikeste som er blitt hardest rammet av koronaviruset. Nå står verdens fattigste for tur.

Aftenposten | 05.04.2020

Verdens fattigste land forbereder seg på koronaviruset. Mange land risikerer store utbrudd. Leger Uten Grenser og Røde Kors ber derfor om unntak fra Norges reiseforbud.

De bryter loven, skaper trafikkaos og kan ofre livet for miljøet. Nå skal den ekstreme klimaorganisasjonen Extinction Rebellion erobre Norge

Nettavisen | 05.04.2020

- Extinction Rebellion i Norge er ikke så aktiv ennå, men vi håper det vil endre seg. Noen må gå foran som eksempel. Jeg gjør mitt lille bidrag, sier Marko Stepanov (67) til Nettavisen.

Brasil uforberedt på koronaepidemien

ABC nyheter (NTB) | 05.04.2020

Medisinsk personell i Brasil advarer mot stor mangel på sykehussenger, utstyr og leger og sykepleiere foran den kommende koronaepidemien.

Makta rår i pengeutdeling (IMF/Korona)

Klassekampen | 04.04.2020

Flere land snur seg til IMF for hjelp til å håndtere koronakrisa. Økonomer mener organisasjonen må gjennom drastiske forandringer for å kunne spille en konstruktiv rolle.

Utslippene daler – men vil koronakrisen gi en varig klimaeffekt?

Dagsavisen+ | 04.04.2020

Klimautslippene daler mens verden står stille. Kan krisen være starten på endringer som kan gi en varig effekt for klimaet?

Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler

ABC nyheter (NTB) | 04.04.2020

Venezuelas frosne midler i utlandet må frigis og benyttes i kampen mot coronaspredning i landet, oppfordrer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.