Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Ansvarlig statlig eierskap og korrupsjon

RORG-samarbeidet / Global | 29.02.2016
Til tross for "nulltoleranse" er statlige flaggskip som Yara (Libya), Statoil (Angola), Telenor (Usbekistan) og Hydro (Tadsjikistan) stadig i søkelyset for korrupsjon. - De vet hva de gjør, tror professor emeritus Helge Hveem ved Universitetet i Oslo. Vil Økokrim, Riksrevisjonen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klare å rydde opp?

Historisk dom i Guatemala

Verdensmagasinet X | 29.02.2016

For første gang har en nasjonal domstol dømt krigsforbrytere for seksuell tortur og slaveri. Etter over 30 år har de guatemalanske kvinnene, som stevnet militære tjenestemenn for grove overgrep for retten, fått rettferdighet.

Hvorfor er fagarbeidere viktig for utvikling?

Fredskorpset | 29.02.2016

Neste onsdag arrangerer Fredskorpset en konferanse som fokuserer på yrkesfagenes rolle i samfunnsutviklingen, både i Norge og i det globale sør.

Ansvarlig statlig eierskap og korrupsjon

RORG-samarbeidet | 29.02.2016

Til tross for "nulltoleranse" er statlige flaggskip som Yara (Libya), Statoil (Angola), Telenor (Usbekistan) og Hydro (Tadsjikistan) stadig i søkelyset for korrupsjon.

Bommer på bistandsmål

Digni | 25.02.2016

– Vi må sette oss større mål for bistanden enn å sikre norske interesser. Målet kan ikke bare være å hjelpe Norge.

Female Future til Tanzania

NHO | 22.02.2016

Denne uken lanseres kvinneprogrammet Female Future i Tanzania. Etterspørselen etter dette programmet øker blant NHOs samarbeidspartnere i Sør.

Veivalg i utenriks- og egeninteressepolitikken

RORG-samarbeidet / Global | 22.02.2016
Som utenriksminister med ansvar for utviklingspolitikken skulle Børge Brende sørge for en mer samstemt politikk for utvikling. Når han i lys av økende frykt for krig, terror og flyktningstrømmer nå inviterer til debatt om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken kan resultatet bli det motsatte - en mer samstemt politikk for norske egeninteresser. I Danmark er de allerede godt i gang med en utredning i samme retning, mens Sverige får OECD-skryt for utviklingspolitikken.

Veivalg i utenriks- og egeninteressepolitikken

RORG-samarbeidet | 22.02.2016

Som utenriksminister med ansvar for utviklingspolitikken skulle Børge Brende sørge for en mer samstemt politikk for utvikling.

Første steg mot ny finansieringsmekanisme tatt

Norad | 19.02.2016

Det kom inn 125 skisser før fristen for å sende inn nyskapende prosjektidéer for helse- og utdanningsinnovasjon utløp 17. februar.

GJENNOMBRUDD for matvarehjelp til beleirete byer i Syria

WFP | 18.02.2016

FNs Verdens Matvareprogram har nettopp levert livsnødvendige matvarer til over 80 000 mennesker som har vært strandet i fem beleirete syriske byer.

Korrupsjon skaper ulikhet

Digni | 18.02.2016

3,6 millioner menneskeliv kunne årlig vært spart om man klarte å stoppe all verdens korrupsjon. Kostnadene knyttet til korrupsjon på verdensbasis er årlig mer enn 1000 milliarder USD.

Kan gjøre det lettere å være etisk forbruker

FIVH | 18.02.2016

Framtiden i våre henders krav om ny etikklov er nå fremmet som forslag i Stortinget. En etikklov kan gi rett til informasjon om arbeidsforholdene bak produkter som klær og sko.

Samler kloke hoder i kampen mot sult

Norad | 18.02.2016

Tilgang til mat for alle er en av de største utfordringene verden står overfor. Norad inviterer til seminarer med internasjonale eksperter.

Sammen om jobben!

ForUM | 17.02.2016

NHO, Innovasjon Norge, Norfund, Norad og Veiledningskontoret viet i år næringslivets konferanse om internasjonalisering og utvikling til Stortingsmelding 35 "Sammen om jobben" om næringslivets rolle i utviklingssamarbeidet.

Aktuelle temaer preger årets evalueringer

Norad | 16.02.2016

Norsk innsats til den pågående Syria-krisen er blant evalueringene på programmet til evalueringsavdelingen i Norad i 2016.

Bærekraftsmålene – til ingen nytte?

ForUM | 16.02.2016

Utfordringene står i kø skal vi tro panelet: Smørbrødliste, treghet i byråkratiet, underfinansiering, manglende internasjonale finansieringsmekanismer, manglende oppmerksomhet, ansvarsfraskrivelse og internasjonal polarisering er noe av det som truer implementeringen.

Political parties and peacebuilding

NOREF | 16.02.2016

Tradisjonelt har internasjonale fredsbyggingsaktører vært forsiktige når det gjelder å involvere seg med politiske partier. Dette er nå i ferd med å endre seg ettersom det i økende grad anses som viktig å arbeide innenfor lokale politiske systemer for å oppnå resultater.

Matkonvoi når frem til konfliktområder i byen Taiz i Jemen

WFP | 15.02.2016

Verdens Matvareprogram har lykkes i å levere mat til 18,000 mennesker i den jemenittiske byen Taiz. Byen gjennomgår harde kamper og innbyggerne har desperat behov for ekstern matvarehjelp.

Her voldtas fire kvinner hvert minutt

Verdensmagasinet X | 15.02.2016

Kvinner som lever i konfliktområder i DR Kongo har blitt truet med og utsatt for seksualisert vold de siste 20 årene.

Ulikhet, skatt og utvikling

RORG-samarbeidet | 15.02.2016

Oxfams budskap i en rapport nylig var at 1 prosent av jordas befolkning nå eier mer enn resten av oss til sammen og at forskjellene øker. I kampen mot fattigdom og økende ulikhet og for FNs bærekraftsmål manes det nå til kamp mot skatteparadiser og skatte- og kapitalflukt.

Ulikhet, skatt og utvikling

RORG-samarbeidet / Global | 15.02.2016
Oxfams budskap i en rapport nylig var at 1 prosent av jordas befolkning nå eier mer enn resten av oss til sammen og at forskjellene øker. I kampen mot fattigdom og økende ulikhet og for FNs bærekraftsmål manes det nå til kamp mot skatteparadiser og skatte- og kapitalflukt. EUs nye pakke møter imidlertid sterk kritikk og her hjemme mener PWYP Norge at regjeringens forslag om land-for-land rapportering (LLR) for skatteformål er "uegnet og irrelevant" som redskap i den kampen.

Investering i barn er en dramatisk omlegging av bistanden

SOS-barnebyer | 12.02.2016

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever nå en dramatisk omlegging av bistanden - fra kanalisering av nødhjelp til investeringer i stabilitet.

Avviser forslag om midlertidig opphold til barn på flukt

SOS-barnebyer | 10.02.2016

Regjeringens forslag om å utvide bruk av midlertidig opphold for barn som er alene på flukt, skader både barna og muligheten for integrering. En rekke organisasjoner ber Stortinget avskaffe ordningen om midlertidig opphold.

Leverer mat til syrere som flykter fra Aleppo

| 09.02.2016

FNs Verdens Matvareprogram (WFP) har startet å dele ut livsnødvendig mat til mennesker på flukt fra den siste økningen av vold i nordlige Aleppo.

Bli kjent med Ungdomspanelet 2016!

FN-sambandets Ungdomspanel | 09.02.2016

Både gamle og nye lærte masse nytt da vi møttes igjen i Oslo, både om hverandre, blogging og FN. Selv med ulike meninger er det én ting alle har felles: et ønske om en bedre verden.

Nødhjelpen må gå gjennom lokale organisasjoner

Kirkens Nødhjelp | 08.02.2016

Evalueringer viser at nødhjelpen til Syria blir mer effektiv hvis vi arbeider gjennom og styrker lokale og nasjonale aktører.

Afrika - på god vei mot FNs bærekraftsmål?

RORG-samarbeidet / Global | 05.02.2016
Det Afrika som i følge The Economist i 2000 var «det håpløse kontinentet» var i 2011 blitt kontinentet som «stiger frem» («Africa Rising»). Mange har stått på for å endre våre bilder av Afrika, men hvordan ser framtiden ut etter et drøyt tiår med økonomisk vekst i mange av landene? FN mener nå at FNs nye bærekraftsmål vil endre kontinentet, mens Rick Rowden frykter at kontinentets videre utvikling blir hindret av dagens handels- og investeringsavtaler.

Oljefondet vil endelig følge menneskerettighetene

ForUM | 05.02.2016

- Et stort skritt i riktig retning. Dette har vi jobbet hardt for – og ventet lenge på, sier en fornøyd leder i Forum for utvikling og miljø, Andrew Preston.

Syriske flyktninger syr våre klær

FIVH | 05.02.2016

Barnearbeid og utnytting av syrisk arbeidskraft i Tyrkia skaper bekymring.

Afrika - på god vei mot FNs bærekraftsmål?

RORG-samarbeidet | 05.02.2016

Det Afrika som i følge The Economist i 2000 var «det håpløse kontinentet» var i 2011 blitt kontinentet som «stiger frem» («Africa Rising»). Mange har stått på for å endre våre bilder av Afrika, men hvordan ser framtiden ut etter et drøyt tiår med økonomisk vekst i mange av landene?

1 - 30 av 36
1 2

Klipp fra Media

FN: Behovet for nødhjelp har eksplodert på grunn av pandemien

Dagsavisen (NTB) | 01.12.2020

FN sier det trengs 35 milliarder dollar i nødhjelp neste år på grunn av koronapandemien og flere mulige sultkatastrofer.

Jappekrisen kuppet nordmenns miljøbekymring på 80-tallet – vil pandemien gjøre det igjen?

Aftenposten (NTB) | 01.12.2020

Nordmenns miljøbekymring var rekordstor på 1980-tallet, men stupte under jappekrisen. Nå er forskere spent på hvordan koronakrisen vil påvirke klimasaken.

Avskogingen i Amazonas økte med 10 prosent på ett år

NRK nyheter | 01.12.2020

Nye avskogingstall fra Amazonas viser at nesten 11.088 kvadratkilometer med skog ble hugget ned i Brasil fra august i fjor til juli i år.

Vannkraft risikerer å ikke regnes som «bærekraftig»

NRK nyheter | 30.11.2020

I forslaget til nye klimaregler for EU risikerer vannkraft å stemples som «ikke bærekraftig». Det har fått flere kraftselskaper til å steile.

Ti år etter den arabiske våren er demokratidrømmen knust

Aftenposten (NTB) | 30.11.2020

I desember er det ti år siden en bølge av demokrati skyllet over autoritære regimer i Midtøsten og Nord-Afrika. Men håpet om endring svinner.

Etter tre tiårs fred, hevder opprørerne i Afrikas siste koloni at våpenhvilen er brutt (Vest-Sahara)

Aftenposten | 30.11.2020

I november brøt nye krigshandlinger ut i Vest-Sahara. Med det har en av verdens glemte konflikter blusset opp igjen.

Flere partier reagerer på Rød-Larsens IPI-inntekt

Dagsavisen (NTB) | 29.11.2020

Ap, Høyre, Frp og SV er kritiske til lønnen diplomaten Terje Rød-Larsen fikk som sjef i det UD-støttede International Peace Institute.

Nye EU-regler: – Ikke interessert i at vi grønnmaler norsk oljeproduksjon

NRK nyheter | 29.11.2020

EUs nye klimaregler vil ikke definere havvind og strøm fra land til oljeplattformer som bærekraftig, mener bærekraftsledere.

Her leverer de nesten 90.000 underskrifter til statsministerboligen

TV2 (NTB) | 29.11.2020

Da ingen fra regjeringen dukket opp på Redd Barnas Moria-markering utenfor Stortinget, ble underskriftene levert på døra til statsministeren.

KrF og MDG høster skryt – Frp på sisteplass (klima- og utviklingspolitikk)

Dagsavisen | 27.11.2020

Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de Grønne har de beste programutkastene på klima- og utviklingspolitikk, mener Kirkens Nødhjelp. Fremskrittspartiet får ros for gjeldspolitikken, men scorer likevel dårligst