Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: September

Motstand mot militarisering - en ny film

Karibu Foundation | 30.09.2016

Hver dag, protesterer landsbyborene i Gangjeong på Jeju-øya (Sør-Korea) mot bygningen av en stor militærbase som kaster øya inn i et geo-politisk maktspill mellom USA, Kina og Sør-Korea. Sør-Afrikanske regissøren Mark Kaplan snakker om sin nye dokumentarfilm, "Village vs. Empire," og om hvorfor landsbyborene kjemper hver dag mot militariseringen av deres øy.

KrFs utviklingsmelding 2016

RORG-samarbeidet | 29.09.2016

KrF har lang tradisjon for å sette sitt preg på norsk utviklings- og bistandspolitikk. 20 år etter at KrF i 1996 la fram en "motmelding" til regjeringen Brundtlands utviklingspolitiske melding la partiet denne uka fram sin egen "utviklingsmelding".

KrFs utviklingsmelding 2016

RORG-samarbeidet / Global | 29.09.2016
KrF har lang tradisjon for å sette sitt preg på norsk utviklings- og bistandspolitikk. 20 år etter at KrF i 1996 la fram en "motmelding" til regjeringen Brundtlands utviklingspolitiske melding la partiet denne uka fram sin egen "utviklingsmelding". De tar til orde for både samstemthetsreform og bistandsreform og håper å få med seg et bredt flertall på Stortinget. Anniken Huitfeldt (Ap) gir tommelen opp for både bistandsprosent og utviklingsminister.

På tide å endre matproduksjonen?

Utviklingsfondet | 28.09.2016

Forbedrede plantesorter, nye dyrkingsmetoder, mekanisering, kunstgjødsel og sprøytemidler har gitt en betydelig økning i verdens jordbruksproduksjon. Men det har også gitt betydelige miljøproblemer. En løsning på problemet undersøkes i ny ekspertrapport.

TRUER KAFFENS FRAMTID

Fairtrade Norge | 28.09.2016

Hvis det ikke tiltak settes i gang klimatiltak for å redusere utslippene, anslås det at klimaendringer halverer dyrkbart område innen 2050.

To granater traff barneby i Damaskus

SOS-barnebyer | 28.09.2016

I går kveld ble SOS-barnebyen i Damaskus truffet av to granater. Ingen barn eller voksne ble fysisk skadet.

Bredt samarbeid om yrkesfag

Digni | 27.09.2016

Da Norad annonserte at de vil gi en halv milliard til yrkesfagutdanning over de neste fem årene, ble Digni, ADRA, Strømmestiftelsen og Caritas enige om et bredt samarbeid.

Løft blikket ut av klasserommet

SOS-barnebyer | 26.09.2016

Skal vi kunne sikre at alle barn og unge får god utdanning, er det nødvendig å løfte blikket ut av klasserommet og se barnas evne til læring og utviklingsmuligheter i sammenheng med livssituasjonen deres.

FNs utdanningsmål er 50 år på etterskudd

FN-sambandet | 23.09.2016

Vi kommer ikke til å nå FNs bærekraftsmål 4 om god utdanning før i 2084. Det er hele 50 år etter den globale målsetningen om å nå Bærekraftsmålene innen 2030.

Caritas er bekymret for uroligheter i DR Kongo

Caritas Norge | 23.09.2016

Det er store ødeleggelser i Kinshasa, og det er ingen som har oversikt over de materielle ødeleggelsene eller antall drepte etter flere dager med voldelige demonstrasjoner, forteller programkoordinator i Caritas Kongo, André Mathunabo.

Henrik Thune ny direktør ved NOREF

NOREF | 23.09.2016

Styret ved NOREF Senter for internasjonal konfliktløsning har utnevnt Henrik Thune til ny direktør.

Mulig å trekke oljefondet ut av alkoholindustrien

FORUT | 21.09.2016

– Det er viktig å utrede, og politisk mulig, å trekke oljefondet ut, sa Kjell Ingolf Ropstad fra KRF på lanseringsseminaret for FORUT-kampanjen «Oljefondet ut av alkoholindustrien».

Politisk kaos i Zimbabwe

SAIH | 21.09.2016

En krisepakke fra det internasjonale samfunn kan ikke redde Zimbabwes økonomiske og politiske kaos. - Nå må vi støtte sivilsamfunnet, skriver Jarand Hanto, SAIHs fredskorpsdeltager i Zimbabwe.

Ny podcastserie om barneekteskap

Plan Norge | 20.09.2016

Katarina Flatland reiste til Malawi sammen med Plan, for å følge en ungdomsgruppe som jobber for å stoppe barneekteskap. Her møter hun barnebruden Aseka (15), som om kort tid skal giftes bort til en fremmed mann, mot sin vilje.

Hvordan oppstod behovet for ansvarlige retningslinjer?

SLUG | 19.09.2016

I dag jobber sivilsamfunn over hele verden for at låneopptak og utlån skal underlegges ansvarlige retningslinjer. Hvordan har behovet for slike retningslinjer oppstått?

- Samstemt politikk en forutsetning for Agenda 2030

RORG-samarbeidet / Global | 19.09.2016
- Med Agenda 2030 og FNs bærekraftsmål er det ingen grunn til å tro at betydningen av samstemt politikk for utvikling vil avta. Det understreker en fersk rapport fra en statlig svensk ekspertgruppe (EBA), som også erkjenner at interessemotsetninger gjør en samstemt politikk for utvikling vanskelig. De etterlyser blant annet et tydelig og sterkt politisk lederskap. Hva KrF vil foreslå her hjemme vil vi trolig få vite i løpet av noen uker. 

- Samstemt politikk en forutsetning for Agenda 2030

RORG-samarbeidet | 19.09.2016

- Med Agenda 2030 og FNs bærekraftsmål er det ingen grunn til å tro at betydningen av samstemt politikk for utvikling vil avta.

Kan sosiale medier styrte Mugabe?

Afrika.no | 16.09.2016

Jeg har snart tilbrakt et år i Zimbabwe, og i denne perioden har jeg sett hvordan mennesker har våknet opp fra dvalen og nå snakker ut om alle de problemene de opplever i hverdagen.

Tørken tvinger foreldre til å forlate barna i dagevis

SOS-barnebyer | 15.09.2016

Flom i fjor. Tørke i år. Det er så ille i Malawi at barn blir overlatt til seg selv i dagevis fordi foreldrene må gå langt for å skaffe mat. De eldste barna avbryter skolegangen for å passe yngre søsken.

Hva vet vi om utvikling?

Utviklingsfondet | 14.09.2016

Hvordan brukes tall og statistikk i spørsmålene rundt utvikling, økonomi og fattigdom? Dette var temaet som ble debattert foran et fullsatt lokale på Litteraturhuset under høstens første Utviklingsmandag.

Nytt samarbeid for Syria

Care Norge | 13.09.2016

Seks internasjonale organisasjoner får støtte av svenske myndigheter på 150 millioner SEK til et nytt samarbeidsprosjekt, Whole of Syria Livelihoods Consortium (WOS), som skal bidra til gjenreising og jobbskaping i Syria.

En atomvåpenfri verden – utopi, eller…?

NUPI | 13.09.2016

Før helgen hyllet Nord-Korea en vellykket atomprøvesprengning. Er en atomvåpenfri verden mulig – og ønskelig? Det undersøker Sverre Lodgaard i ny bok.

Økt flyktningstrøm fra Sør-Sudan til Uganda

Caritas Norge | 12.09.2016

De er heldige som har kommet seg vekk fra urolighetene i Sør-Sudan. Lucy og hennes fire barn er blant de mer enn 200 000 sør-sudanske flyktninger som nå oppholder seg i nabolandet Uganda.

Ny tv-serie om barneekteskap

| 09.09.2016

Hvert år blir 15 millioner jenter giftet bort mens de ennå er barn. Én jente hvert andre sekund. Nå har Aftenposten sluppet en tv-serie om barneekteskap – STUCK. Den er laget i samarbeid med Plan.

Vil endre vårt verdenssyn med gode nyheter

SAIH | 09.09.2016

Fredag 9. september deler over 300 frivillige ut 100.000 eksemplarer av avisen Verdens Beste Nyheter i nærmere 30 norske byer og tettsteder.

Nytt navn, men fremdeles NOREF

NOREF | 08.09.2016

NOREF har hatt en markant utvikling de siste to årene. Senteret har utviklet seg til å bli en operativ aktør innen konflikthåndtering.

Kongo: En lite demokratisk republikk

Fellesrådet for Afrika | 08.09.2016

Først skulle det være valg i oktober. Så ble det flyttet til desember. Men det eneste man nå kan si med sikkerhet om det turbulente politiske landskapet i Kongo er at det ihvertfall ikke vil bli avholdt frie og demokratiske valg i løpet av 2016.

Tre nye tilskuddsutlysninger

Norad | 08.09.2016

- Å skape flere levedyktige bedrifter og private arbeidsplasser i utviklingsland og samtidig sørge for at det blir finnes kvalifisert arbeidskraft for disse jobbene er fundamentalt for effektiv fattigdomsbekjempelse, sier direktør Jon Lomøy i Norad.

Kullgigant kastes ut av Oljefondet

FIVH | 08.09.2016

Framtiden i våre hender har bidratt til at Oljefondet kvitter seg med miljøversting og kullgigant Duke Energy.

Skammelig flyktningpolitikk

Flyktninghjelpen | 08.09.2016

Australias 15 år lange flyktningpolitikk møter stadig sterkere internasjonal motstand, mens oppslutningen på hjemmebane fortsatt er stor.

1 - 30 av 40
1 2

Klipp fra Media

FN: Mellom 5 og 25 millioner kan miste jobben

E24 | 02.04.2020

I en ny rapport fra FN står det at den Internassjonale arbeidsorgamisasjonen (ILO) beregner at mellom 5 og 25 millioner mennesker kan miste jobben på grunn av corona-krisen. Det globale næringslivet kan se tap opp til 3.400 milliarder dollar (35.560 milliarder kroner), som tilsvarer mer enn tre norske oljefond, ifølge rapporten.

Sikret milliardavtale til dem som står i front på bakken (bistand)

Dagsavisen | 02.04.2020

Når koronakrisen rammer fattige land, står sivilsamfunnet på bakken i front for å takle den. Nå har Norsk Folkehjelp sikret seg en milliardavtale med Norad som skal styrke disse gruppene.

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien

ABC nyheter (NTB) | 02.04.2020

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt. – Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB. Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

NRK nyheter | 02.04.2020

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig

TV2 (NTB) | 01.04.2020

FNs generalsekretær António Guterres advarte tirsdag om at verden står overfor den mest utfordrende globale krisen siden andre verdenskrig. – Pandemien vil forårsake en resesjon som ikke har noen paralleller i tidligere historie, advarte generalsekretæren under lanseringen av en rapport om de samfunnsøkonomiske virkningene av covid-19.

Kraftige utslippsfall under koronakrisen (klima)

ABC nyheter (NTB) | 01.04.2020

Koronapandemien lammer deler av økonomien og fører trolig til svært store kutt i klimautslippene på kort sikt. Hva som skjer på lengre sikt, er høyst usikkert.

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Dagsavisen | 01.04.2020

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

FN: Koronaviruset kan rasere utviklingsland

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Koronapandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og nær halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan gå tapt, advarer FN.

Felleskjøpet lanserer soyafritt kraftfôr for høy ytelse

Nationen | 31.03.2020

På grunn av den økende etterspørselen etter kraftfôrblandinger med høy andel norske råvarer, lanserer nå Felleskjøpet kraftfôr for høy ytelse – uten palmefett og soya.

Norsk politikk i koronadvale – men iskanten kommer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2020

Landsmøter og store politiske saker skyves ut i tid mens regjeringen jobber for å håndtere koronakrisen. Men regjeringens melding om iskanten er ikke utsatt.