Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Februar

Oljefondet satser stort på fossil energi

FIVH | 28.02.2017

Fondets andel i fossil energi har økt med 50 milliarder kroner. Investeringer i de ti største fornybarselskapene går ned.

Ungt lederskapskonferansen 2017

Fredskorpset | 27.02.2017

For femte år på rad samler vi ungdom fra hele verden, for å hedre alle som skal løse fremtidens utfordringer.

Trekker seg fra toppmøte

IEH | 27.02.2017

IEHs britiske søsterorganisasjon ETI trekker seg fra toppmøte for tekstilbransjen i Bangladesh. Det samme gjør en rekke kjente internasjonale merkevarer.

Ber regjeringen om å prioritere barn uten omsorg

SOS-barnebyer | 24.02.2017

SOS-barnebyer er veldig glade for at regjeringen vil bidra med inntil 1,6 milliarder i nødhjelp til Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen.

Et nytt USA: Hva nå med verdenshandelen?

RORG-samarbeidet / Global | 21.02.2017
Verdens handelspolitikere står overfor nye realiteter etter at Donald Trump annonserte "en ny æra for handelsavtaler der USAs interesser er viktigst" og globaliseringsentusiaster og globaliseringskritikere i Nord og Sør frykter konsekvensene. Vil det gi rom for bedre og mer rettferdige avtaler innenfor WTO, slik mange av våre politiske partier går inn for i sine nye partiproprammer, eller sikre "anglo-amerikansk hegemoni" på andre måter?

Et nytt USA: Hva nå med verdenshandelen?

RORG-samarbeidet | 21.02.2017

Verdens handelspolitikere står overfor nye realiteter etter at Donald Trump annonserte "en ny æra for handelsavtaler der USAs interesser er viktigst" og globaliseringsentusiaster og globaliseringskritikere i Nord og Sør frykter konsekvensene.

Høythengende pris til NUPI-forsker

NUPI | 20.02.2017

Iver B. Neumann hedres med pris for forskningsinnsats på globaliseringsfeltet på statsviterkonferanse i USA torsdag.

Forandrer synet på maskulinitet

Digni | 20.02.2017

–Hvordan kan man endre folks syn på maskulinitet for å stoppe mannsdominans og kjønnsbasert vold? Prabu Deepan fra den britiske organisasjonen TearFund forteller at de religiøse samfunnene er den viktigste endringsagenten.

Bedre business – bedre verden

ForUM | 16.02.2017

Tirsdag lanserte Yara og NHO en optimistisk rapport som argumenterer for at det lønner seg å investere i tråd med bærekraftsmålene – både for selskapene selv og for kloden.

Ny veileder fra OEDC for tekstil- og skobransjen

IEH | 16.02.2017

250 ulike aktører, fra næringsliv, sivilt samfunn, arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter møttes i forrige uke i Paris da OECD lanserte sin nye veileder for aktsomhetsvurderinger i tekstil- og skobransjen.

NUPI får ros i instituttevaluering

NUPI | 16.02.2017

NUPI får positiv omtale for relevant forsking og høg kvalitet i ei fersk evaluering av dei samfunnsvitskaplege forskingsinstitutta i landet frå Noregs Forskningsråd.

Vurderer evaluering av flyktningutgifter

Norad | 16.02.2017

Store variasjoner i flyktningutgifter over bistandsbudsjettet kan påvirke stabiliteten i mer tradisjonell bistand.

Hvordan redusere risiko i Myanmar?

Den norske Burmakomité | 15.02.2017

Burmakomiteen har utgitt en guide for norske selskaper som er eller vurderer å gå inn i Myanmar. Landet trenger investeringer for vekst og utvikling, men selskaper må forstå den politiske konteksten for ikke å gjøre mer skade enn gavn.

20 år med oljefondsetikk - hva nå? #infostøtten

RORG-samarbeidet | 14.02.2017

Det er i år 20 år siden debatten om etiske retningslinjer for oljefondet startet. En ny rapport fra RORG-samarbeidet viser at godt samarbeid mellom politikere og sivilsamfunn, med informasjonsstøtte fra Norad, har gitt gode resultater.

Skal beskytte mot angrep på høyere utdanning

SAIH | 14.02.2017

Bare det siste halvannet året er det dokumentert 40 voldelige angrep på høyere utdanningsinstitusjoner, akademikere og studenter i 19 land. Som et resultat av en langsiktig satsing for å identifisere trusler mot høyere utdanning globalt, har GCPEA-nettverket utarbeidet en veileder som går til roten av problemene.

20 år med oljefondsetikk - hva nå? #infostøtten

RORG-samarbeidet / Global | 14.02.2017
Det er i år 20 år siden debatten om etiske retningslinjer for oljefondet startet. En ny rapport fra RORG-samarbeidet viser at godt samarbeid mellom politikere og sivilsamfunn, med informasjonsstøtte fra Norad, har gitt gode resultater. Imidlertid er både sivilsamfunn og politiske partier, så vel som tidligere utvalgsleder Hans Petter Graver, professor Beate Sjåfjell, tankesmia Agenda og andre, enige om at det nå trengs nye grep på veien mot bærekraftig utvikling.

Slik vil partiene nå bærekraftsmålene

ForUM | 10.02.2017

Nå har alle partiene på Stortinget sine utkast til Stortingsvalgprogram klare.

Hauge – et forbilde i utviklingsarbeid

Digni | 09.02.2017

Historikere slår fast at Norge ikke hadde vært det samme uten Hans Nielsen Hauge. – Han utfordret urettferdige maktstrukturer og satte i gang tiltak som hjalp de fattige og marginaliserte i samfunnet.

Utviklingspolitikk i valgkampen 2017

RORG-samarbeidet / Global | 09.02.2017
Terror, migrasjon, utviklingen i Russland og økende nasjonalisme og globaliseringsmotstand i Vesten har preget nyhetsbildet det siste året. Kampen for FNs bærekraftsmål har havnet i skyggen. Hvordan dette vil slå ut i årets valgkamp gjenstår å se, men vi har tatt en titt på de ulike partienes programutkast for å se hvordan de - i utvalgte og sentrale deler av utviklingspolitikken - vil møte vår urolige verden. (NB! lang lesing)

Utviklingspolitikk i valgkampen 2017

RORG-samarbeidet | 09.02.2017

Terror, migrasjon, utviklingen i Russland og økende nasjonalisme og globaliseringsmotstand i Vesten har preget nyhetsbildet det siste året. Kampen for FNs bærekraftsmål har havnet i skyggen.

Fire regnestykker som viser at barn er viktig

SOS-barnebyer | 07.02.2017

Disse fire regnestykkene viser at det lønner seg å investere i barndom. Tidlig innsats for barn gir ikke bare en omsorgsfull oppvekst, det bidrar også til økonomisk vekst i samfunnet.

Global motstand mot urettferdighet - hvor går veien videre?

Karibu Foundation | 07.02.2017

Karibu snakker med Mauri Cruz (koordinator for Social Forum on Resistances som ble holdt i Porto Alegre i Brasil i januar 2017) om den globale kampen for demokrati, kollektive rettigheter, og rettighetene til planeten i lys av de nye politiske, sosiale og økonomiske utfordringene i verden.

Funksjonshemmede og HIV

Atlas-alliansen | 06.02.2017

Ny studie viser den reell sammenhengen.

- Absolutt en skremmende utvikling

NUPI | 06.02.2017

Frihetens kår i verden har blitt dårligere for 11. år på rad, ifølge fersk rapport fra Freedom House.

Norske bedrifter har moderne slaver

IEH | 02.02.2017

Elektronikkbransjen er en risikosektor når det kommer til brudd på arbeidstakerrettigheter.

1 - 30 av 25
1

Klipp fra Media

Sterke reaksjoner på at Trump bryter med WHO

VG | 31.05.2020

– Et skuffende tilbakeslag som vil sette arbeide med å fremme arbeidet med å fremme bedre helse i verden tilbake, mener Tysklands helseminister Jens Spahn. Han er enig i at det trengs reformer for å sikre at WHO fortsatt blir en global aktør som utgjør en forskjell og mener Europa må trå til.

Skjør fredsprosess i Afghanistan

ABC nyheter | 31.05.2020

– Det mange frykter og ser som verstefalls-scenario er et Afghanistan der Taliban kommer tilbake til makten og gjenetablerer sitt såkalte emirat, sier Kristian Berg Harpviken ved Prio.

USA bryter alle bånd med WHO – kritiserer Kina

NRK nyheter | 30.05.2020

President Donald Trump beskylder Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være i lomma på Kina og har bestemt seg for å kutte all støtte til organisasjonen.

SV om krisepakke: Tafatt, grått og usosialt

Dagsavisen (NTB) | 30.05.2020

– Dette er tafatt, grått og usosialt. Tafatt fordi dette er altfor lite til å bekjempe arbeidsløsheten, grått fordi satsingen på grønn omstilling er minimal og usosial fordi regjeringen vil gi mer skattelette til den økonomiske eliten. Her er regjeringen utilgivelig tiltaksløs, sier partileder Audun Lysbakken. Han mener regjeringen kaster bort en mulighet til å innføre en kraftig grønn omstilling.

Midtøsten-ekspert: Frykter ny intifada og angrep på Israel

VG | 30.05.2020

Palestinernes president Mahmoud Abbas brøt i forrige uke alle avtaler med Israel. Det øker faren for en ny voldsbølge og i verste fall en ny krig mellom israelere og palestinere.

FN-kjenner om Norges sikkerhetsrådssjanser: – Forsterket av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 29.05.2020

Fredag deltar FN-ambassadør Mona Juul i debatt for å sikre Norge plass i FNs sikkerhetsråd. Journalist og FN-kjenner Tove Gravdal tror Norge har et fortrinn.

Skatteparadis-kritikk mot Norges Bank

VG | 29.05.2020

Sigrid Klæboe Jacobsen jobber for mer åpenhet om skatt i verden. Hun mener oljefondssjef Nicolai Tangens omtale av skatteparadis torsdag, svekker tilliten til hans og Norges Banks arbeid på feltet.

Slik blir regjeringens grønne krisepakke

NRK nyheter | 29.05.2020

Havvind, batteriteknologi, hydrogen og miljøvennlig skipsfart er noe av det regjeringen har i tankene når «den grønne omstillingspakken» lanseres i dag. Pengene er en del av en større tiltakspakke som blir offentliggjort seinere i dag.

Latin-Amerika – fra 200 til 40.000 korona-døde på to måneder

NRK nyheter | 28.05.2020

Tre måneder etter at det første korona-tilfellet ble registrert her i Latin-Amerika, har viruset tatt livet av mer enn 40.000 mennesker. Og rundt 770.000 er registrert smittet.

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Aftenposten (NTB/AFP) | 28.05.2020

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.