Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Desember
Status for skatterettferd 2020.jpg

Hvor står vi i "krigen" mot skatteparadis? 

RORG-samarbeidet / Global | 23.12.2020

I desember 2006 erklærte SV-statsrådene Erik Solheim og Kristin Halvorsen krig mot skatteparadiser. På et webinar i regi av Norad forrige uke kalte Raymond Baker den påfølgende utredningen om skatteparadis og utvikling for en "banebrytende studie". Han roste Norge for internasjonalt lederskap og statssekretær Aksel Jacobsen (KrF) forsikret at regjeringen fortsatt vil styrke innsatsen mot ulovlig kapitalflukt. Mye er oppnådd, mye gjenstår og nye utfordringer dukker opp. En fersk rapport fra Tax Justice Network peker på at konsekvensene blir spesielt alvorlige i lys av Covid-19-pandemien.

strategisk-partnerskap3.jpg

Privat næringsliv skaper jobber i Afrika gjennom strategiske partnerskap

Norad | 15.12.2020

Norad mottok 186 konseptskisser for strategisk partnerskap i august. Nå inviteres ti prosjekter til å sende inn full søknad.

oljerigg_solnedgang_istock_nett_550_366.jpg

Sprenger klimamålene med ny olje

FIVH | 15.12.2020

Fem år etter Parisavtalen, planlegger oljeselskaper fortsatt megaprosjekter som garanterer at Paris-målene ikke er mulig å nå. Vi har sett nærmere på hvem som finansierer disse prosjektene.

Guterres Foto UN PhotoMark Garten.jpg

FNs generalsekretær: -Vi trenger også en vaksine til vår overopphetede planet

FN-sambandet | 15.12.2020

I The Economist skriver FNs generalsekretær, Antonio Guterres, om behovet for internasjonalt samarbeid i året som kommer.

Kopi+av+Report_+Sexual+exploitation+through+digital+platforms+(2).png

Ny rapport om seksuell utnyttelse på digitale plattformer

Lightup | 14.12.2020

Fredag lanserte Lightup en helt fersk rapport om seksuell utnyttelse på digitale plattformer.

payyourworkers_kambodsja_550_366.jpg

Tekstilarbeidere mistet jobben – Nike må ta ansvar

FIVH | 08.12.2020

Nike tar ikke ansvar for arbeidere som har mistet jobbene sine i Kambodsja, da fabrikken de jobbet i plutselig ble stengt. Verdens største sportsselskap har håvet inn milliarder i år, men de som har laget produktene, står igjen på bar bakke.

Isbryter-i-Viktoriastredet-smeltet-is-i-Arktis_NTB-Scanpix_AP_David-Goldman_til-web_system_liste_artikkel.jpg

Internasjonal Politikk ser nordover

NUPI | 08.12.2020

Få med deg siste utgave av tidsskriftet Internasjonal Politikk, med bidrag fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre.

Tina_Davis.jpg

Vi har ti år på oss

Fairtrade Norge | 08.12.2020

Å bekjempe moderne slaveri bør sees på som et utviklingsspørsmål som henger tett sammen med fattigdomsbekjempelse. Det er en voksende menneskerettighetsutfordring som angår over 40 millioner mennesker i verden i dag.

Writing-illustration-Photo-Aaron-Burden-Unsplash-cropped_system_feature.jpg

KONKURRANSE: Spark i gang forskningskarrieren med en pris

NUPI | 07.12.2020

Tidsskriftet Internasjonal Politikk er på jakt etter årets beste fagartikkel, skrevet av en bachelor- eller masterstudent fra et av de nordiske landene. Send inn ditt bidrag innen 20. januar 2021!

2756-5847-tyrkia-antalya-daap-2012.png

Medarbeider i Stefanusalliansen er erklært uønsket i Tyrkia

Stefanusalliansen | 07.12.2020

En av våre medarbeidere ble stoppet av politiet på en tyrkisk flyplass, erklært uønsket og sendt tilbake til Oslo med første fly. Svartelistingen er helt uakseptabel.

unnamed.jpg

Ny redningsplan for verdenshavene

FN-sambandet | 07.12.2020

Et nytt havpanel lanserte 3. desember en redningsplan med konkrete tiltak for å bedre verdenshavenes tilstand

unnamed.jpg

Avskogingen i Brasil har eksplodert

Regnskogfondet | 07.12.2020

Ifølge Brasils offisielle avskogingstall for skogåret 2019-20, som ble lansert i dag, ble hele 11.088 km2 regnskog hugget ned i Brasil. Regnskogfondet er dypt bekymret for regnskogens eksistens og etterlyser umiddelbar handling.

Stortingsvalget 2021 - med linje.jpeg

Stortingsvalget 2021 - Norges veivalg for verden og FNs bærekraftsmål

RORG-samarbeidet / Global | 04.12.2020

Sammen med FNs øvrige medlemsland har Norge forpliktet seg til å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Stortingsvalget 2021 blir det første stortingsvalget i dette handlingens tiår for FNs bærekraftsmål, som vil bli krevende og forutsetter endring. Mens våre politiske partier utformer sine partiprogrammer, jobber regjeringen med en nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene, som skal legges fram for Stortinget våren 2021. Her følger vi valgkampen fram mot velgernes dom 13. september 2021.

bigstock-New-York-City-Usa-Jan-----341788039.jpg

Norsk utviklingssamarbeid neglisjerer 1 milliard fattige og 200 millioner hjemløse i byer

| 01.12.2020

Om ni år skal FNs bærekraftmål være oppnådd. Solberg- regjeringen, som den siste i Nord Europa, er i gang med å lage en nasjonal handlingsplan. Habitat Norge, som i sitt arbeid har fokus på levekårene for marginaliserte og fattige i byer i globalt perspektiv, har i den forbindelse laget en debatt- og innspillsbok.

NTB_gEcPP43OE7k.jpg

Det angår også deg- Menneskehandel

FN-sambandet | 01.12.2020

Koronapandemien har ført til økt sårbarhet hos allerede utsatte grupper. Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at 345 millioner heltidsjobber har forsvunnet hittil i 2020, og at tallene stiger raskt.

ilo-e3726-highres.jpg

Manglende vaksinasjonsforberedelser i Afrika

FN-sambandet | 01.12.2020

Mens kappløpet om en vaksine mot covid-19 fortsetter, ser Verdens Helseorganisasjon (WHO) med bekymring på mulighetene for distribusjonen i Afrika. - De er langt ifra klare, hevder organisasjonen, mens behovet for gjennomarbeidet planlegging og forberedelser understrekes.

callum-stewart-loTNrJY7TP0-unsplash.jpg

Slik bør Norges plan for gjennomføring av bærekraftsmålene se ut

ForUM | 01.12.2020

Våren 2021 skal Norge endelig få en nasjonal handlingsplan for bærekraftsmålene. Planen må sikre en samstemt norsk politikk for bærekraftig utvikling.

bistandsresultater-169.png

Følg bistandspengene fra statistikk til resultat – nå samles norsk bistandsinformasjon

Norad | 01.12.2020

Regjeringen lanserer nå en ny resultatportal om norsk bistand. Portalen skal samle all norsk bistandsinformasjon på ett sted. Den vil bidra til åpenhet om hvor og hvordan norske bistandspenger brukes – og resultatene av den fører til.

1 - 30 av 18
1

Klipp fra Media

FN ber om at fattige kvinner får midlertidig grunnlønn til å takle covid-19

Vårt Land | 05.03.2021

Å gi kvinner en grunnlønn i en periode i kjølvannet av covid-19, mener FNs miljøprogram kan motvirke at fattigdom brer om seg etter pandemien. Det vil også kunne gjøre gapet mellom kvinner og menn mindre, ifølge en rapport som FNs miljøprogram har fått laget. FN-programmet mener kvinner har blitt hardere rammet av pandemien i form av tap av jobber og inntekt, samtidig som de tar en større del av byrden gjennom ubetalt omsorgsarbeid. Kvinnene er særlig utsatt for ettervirkningene av pandemien.

Jersey – mørkets hjerte (skatteparadiser/korrupusjon)

Ny Tid (bok) | 05.03.2021

Forkortet utdrag av kommende bok fra lederen for Tax Justice Network, John Christensen: Dobbeltroller med politikere, reguleringsmyndigheter og bankdirektører er vanlig på Jersey. Vi bringer her en personlig varslerfortelling om kampen mot skatteparadiser og korrupsjon.

Den internasjonale straffedomstolen åpner etterforskning av krigsforbrytelser i Palestina

Klassekampen | 05.03.2021

Israelere og palestinere skal etterforskes for krigsforbrytelser. Israel kaller beslutningen antisemittisk og forsikrer at borgere som risikerer å siktes, vil «tas vare på».

Norge krever gransking av overgrep i Tigray

Aftenposten (NTB/AFP) | 05.03.2021

FN-topp krever uavhengig granskning av mulige krigsforbrytelser begått av etiopiske og eritreiske styrker i Tigray-regionen i Etiopia. Norge støtter kravet.

Norsk våpeneksport skaper bekymring

ABC nyheter (NTB) | 04.03.2021

I Midtøsten eksportere Norge kun til De forente arabiske emirater. Eksportverdien var på litt over åtte millioner kroner. – Det er mildt sagt forbausende å se tallene fra SSB. At eksporten har økt til Emiratene – et land som er delaktig i enorme lidelser i Jemen – er ikke annet enn uforståelig og trist, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, til NTB.

Professor Mads Andenæs: «Assange er utsatt for flere menneskerettsbrudd»

Ny Tid | 04.03.2021

Oxford-professor Liora Lazarus minnet om situasjonen for Julian Assange. «Menneskerettigheter er ikke for de feilfrie, men for alle».

ICC startar etterforsking av situasjonen i Palestina

Vårt Land (NPK/NTB/AP) | 04.03.2021

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) opplyser at han har innleidd ei etterforsking av påståtte lovbrot gjort i okkuperte palestinske område.

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.