Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: September
an-sang_-Kien-Giang_2019.jpg

Simulering av marin plastforsøpling i Vietnam

Norad | 30.09.2020

I Vietnam er marin forsøpling et stort problem. Mekongelven som munner ut helt sør i landet er inne på topp ti listen over elver i verden som transporterer plast til havet.

stortingssalen_foto_stortinget_nett_550_366.jpg

Dette mener vi med tøffere klimapolitikk

FIVH | 28.09.2020

Det aller viktigste i Framtiden i våre henders klima- og miljøpolitikk, er å sikre raske og rettferdige utslippskutt.

UN_coronavirus_sign.jpg

Slik påvirker korona internasjonale prosesser

ForUM | 28.09.2020

Oppdatert oversikt over hvordan korona-pandemien påvirker internasjonale prosesser som skal sikre fremgang mot FNs klimamål og bærekraftsmålene.

C1D527C0-50A7-41D2-828C-40AF3C42C99A_1_100_o-800x450.jpeg

Nordmenns bilde av verden

Digni | 28.09.2020

Den norske misjonstradisjonen har åpnet nordmenns øyne for at den store verden. Ser vi fortsatt ut mot verden?

ILO fattigdom korona.jpg

Koronapandemien fører til et enormt inntektstap verden over

FN-sambandet | 28.09.2020

Ifølge en ny analyse fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) truer de økonomiske krisepakkene med å øke gapet mellom rikere og fattigere land.

Ursulua-von-der-Leyen-EU-korona-cropped_system_liste_artikkel.jpg

Hvorfor EU vil komme styrket ut av koronakrisen

NUPI | 28.09.2020

Det hevdes ofte at EU er på sammenbruddets rand. Men stemmer det?

Equinor i Angola - 2.jpg

Bidrar Norge og Equinor til underutvikling i Angola?

RORG-samarbeidet / Global | 24.09.2020

I de senere årene har politikere, Norad og næringslivsaktører kappes om å fremme ansvarlig næringsliv som nøkkelen til utvikling i Afrika. I praksis er det ikke alltid samsvar mellom liv og lære. Etter oppslag i Stavanger Aftenbladet reises det igjen spørsmål ved virksomheten til en av de største norske næringslivsaktørene i Afrika: Equinor, som utvinner olje i Angola. Bidrar de i realiteteten til korrupsjon og underutvikling i stedet for bærekraftig utvikling? På nytt har sivilsamfunn og forskere kastet seg inn i debatten og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt om en redegjørelse fra olje- og energiminiser Tina Bru (H).

024_Mazars_Venez_Migrants_COL.jpg

Covid-19 fører til sult for flyktninger

Flyktninghjelpen | 22.09.2020

Mer enn tre fjerdedeler av mennesker som er rammet av konflikt eller som lever på flukt har mistet inntekt siden starten av koronapandemien. Den kraftige økonomiske nedgangen har tvunget mange inn i en situasjon preget av sult, hjemløshet og utdanningskrise viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen.

guillaume-perigois-0NRkVddA2fw-unsplash.jpg

Norge kan bli hengende etter resten av Europa

ForUM | 22.09.2020

EU øker ambisjonsnivået kraftig fra 40 til 55 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030. Det nye måltallet tangerer Norges ambisjoner om 50-55 prosent kutt. Men EUs strategi for å nå målet, gjør at EU, i motsetning til Norge, viser reell vilje til å nå sin ambisjon.

Familie som flykter Venezuela foto UNICEF.jpg

Rapport om menneskerettighetsbrudd i Venezuela

FN-sambandet | 22.09.2020

I rapporten fra 15.september skrives det om systematisk bruk av vold og terror rettet mot både politisk opposisjon og sivilbefolkningen i landet.

side-67---beach-seine-fishery-in-benin.-the-nansen-programme-assists-benin-ivory-coast-and-togo-in-implementing-their.jpg

Økt støtte til småskalafiskere og innsatsen mot ulovlig fiske

Norad | 22.09.2020

En liten, men ikke uviktig, prosent av det norske bistandsbudsjettet går til å sikre bærekraftig produksjon av fisk og sjømat. Norge og Norads Fisk for utvikling-program økte i fjor støtten til småskalafiskere i utviklingsland og bekjempelse av ulovlig fiske.

Brannen i Morialeiren.jpg

Brannen i Morialeiren og norsk asyl- og flyktningpolitikk

RORG-samarbeidet / Global | 18.09.2020

- Europeisk flyktningpolitikk er en branntomt, skrev Aftenposten på lederplass etter at flyktningleiren i Moria i Hellas natt til 9.september brant ned til grunnen. Brannen tente på nytt de brennende hjerter og kanskje vel så brennende kalde hjerner i debatten om norsk asyl- og flyktningpolitikk. Tusenvis har delt emneknaggen #50erikkenok, men forsker Morten Bøås ved NUPI mener slagordet har lite for seg: De i Moria er et sandkorn i en mye større situasjonen på 50–60 millioner. På nytt raser debatten, mens våre politiske partier snekrer på partiprogrammene foran neste års stortingsvalg.

SD11.jpg

Habitatdagen 2020 om pandemier og framtidens byer

Habitat Norge | 16.09.2020

90 prosent av alle pandemitilfeller har utviklet seg urbant. Hvordan verdens byer og tettsteder skal møte utfordringen og andre globale kriser under utvikling blir hovedtemaet for årets Habitat dag 5. oktober.

klimastreik_jorgen-naess-karlsen-nu_nett_550_366.jpg

Derfor klarer vi å løse klimautfordringen

FIVH | 15.09.2020

Å løse klimautfordringen i tide vil bli vanskelig. Men det er absolutt mulig. Jo før vi snur utviklingen, desto mindre skade. Jo før vi handler, desto billigere blir det.

Forside-IMG_7119-Valdres-Myr-Skog-Vassdrag-Foto-Adrian-Lombardo-1.jpg

Norge har sviktet naturen

ForUM | 15.09.2020

Regjeringas innsats for naturen står til stryk. En ny rapport viser at Norge ikke når ett eneste av de 20 naturmålene som verdens land har satt for 2020.

NUPI_J_Wilhelmsen_04_system_liste_artikkel.jpg

Skjervheimprisen til Julie Wilhelmsen

NUPI | 15.09.2020

Wilhelmsen mottar prisen for sitt viktige bidrag til den offentlige debatten, spesielt gjelder dette Norges forhold til Russland.

Tangen - skatteparadis.jpg

Vil Tangen levere på skatt og åpenhet?

RORG-samarbeidet / Global | 14.09.2020

Som ny sjef for Oljefondet må den tidligere hedgefondforvalteren Nicolai Tangen regne med å bli fulgt med argusøyne av både politikere og sivilsamfunn, ikke minst på bakgrunn av hans tidligere omfattende investeringer i skatteparadiser. Finansminister Jan Tore Sanner (H) har varslet at «nye initiativ knyttet til skatt og åpenhet» fra regjeringen vil bli «diskutert med Stortinget» og budskapet fra norsk sivilsamfunn er entydig: Vi forventer en tydeligere holdning til skatteparadis og skatteflukt i tiden fremover. Om Tangen vil levere på forventningene gjenstår å se.

Assange og ytringsfriheten.jpg

Julian Assange (Wikileaks) og ytringsfriheten

RORG-samarbeidet / Global | 09.09.2020

Rettssaken mot Julian Assange startet opp igjen i London i begynnelse av september. Han risikerer 175 års fengsel i USA, dersom han blir utlevert, for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak gjennom Wikileaks i 2010. Kritikere frykter saken kan bli et vendepunkt for den kritiske journalistikken og Amnesty krever at USA dropper anklagene mot ham. - Det er grunnleggende rettigheter til presse- og ytringsfrihet som står på spill, skriver professor emeritus Rune Ottosen (varslerutvalget i Norsk PEN) i en kronikk på NRK Ytring og spør: Når skal vi forstå alvoret?

Landbruk-Ivan-bandura.jpg

Hvordan går vi fra krise til strukturendringer i mat- og landbrukspolitikken?

ForUM | 08.09.2020

I helgen deltok ForUM på Globaliseringskonferansen hvor vår rådgiver Lillian Bredal Eriksen holdt innlegg om bærekraftige matsystemer på et arrangementet om agroøkologi.

UNGA 2019 .jpg

Historisk virtuell toppmøteuke i FN

FN-sambandet | 07.09.2020

Verdens statsledere og ministre er blitt bedt om å spille inn taler på video istedenfor å reise til New York for å holde innlegg i FNs generaldebatt.

Belarus.jpg

- Slik kan FN håndtere anklager om tortur og politisk forfølgelse i Hviterussland

FN-sambandet | 07.09.2020

I Hviterussland møtes demonstranter og politi i gatene. Det rapporteres hyppig i medier om brudd på menneskerettighetene, og situasjonen blir stadig mer anspent. Slik kan FN håndtere situasjonen, mener menneskerettighetforkjemper.

sajid-og-minister-mat.jpg

Slik diskrimineres trosminoriteter under korona-pandemien

Stefanusalliansen | 07.09.2020

Korona-viruset diskriminerer ikke. Men tros- og livssynsminoriteter diskrimineres på en rekke måter i måten viruset møtes på.

Morten-Boaas_ny_system_liste_artikkel.jpg

10 ting å tenke på før, under og etter feltarbeid på voldelige steder

NUPI | 03.09.2020

Fra hemmelige motorsykkelturer i Kongo til ubehagelige møter i mørke bakgårder i Mali. 22 forskere forteller åpent og ærlig om feil og lærdommer fra feltarbeid i konfliktsoner i Morten Bøås’ og Berit Bliesemann de Guevaras nye bok.

TVA-2019-Achuar-Peru-IMG_6326.JPG

Seier for urfolk og regnskogen i Peru

Regnskogfondet | 03.09.2020

Det chilenske oljeselskapet GeoPark har skrinlagt planene om oljeutvinning i oljeblokk 64 i peruansk Amazonas etter langvarig press fra Wampis- og Achuarfolket med støtte fra Regnskogfondet.

2020-Bonga-group-Uganda-Moyo-SST-30356- Photo_Kristin_Marie_Skaar.jpg

Operasjon Dagsverk støtter ungdom på flukt fra en glemt krise

Operasjon Dagsverk | 02.09.2020

Årets Operasjon Dagsverk (OD) støtter flyktningungdom fra Sør-Sudan sin kamp for en bedre fremtid gjennom utdanning og livsmestring.

20200818 - CGR NOR - social - report moc.jpg

Ny rapport viser at norsk økonomi kun er 2,4 prosent sirkulær

Etisk Handel | 01.09.2020

For første gang er det gjennomført en analyse av hvor sirkulært Norge er. Circularity Gap Report Norway viser at 97,6 prosent av materialene vi forbruker hvert år, ikke blir ført tilbake til kretsløpet. Vår økonomi er kun 2,4 prosent sirkulær, men dette kan økes til 45,8 prosent.

tekstil-vietnam-mann_550_366.jpg

Oljefondet kaster ut tre tekstilselskaper

FIVH | 01.09.2020

Selskapene har blitt ekskludert på grunn av systematisk krenkelse av menneskeretigheter. To av dem hører til i Formosa-konglomoratet, som vi lenge har kritisert som verstinger.

KAN-lansering_credit-Amnesty.jpg

Historisk koalisjon for ansvarlig næringsliv

ForUM | 01.09.2020

KAN - Koalisjonen for Ansvarlig Næringsliv består av 55 aktører som sammen krever en menneskerettighetslov for næringslivet.

1 - 30 av 28
1

Klipp fra Media

Biden-administrasjonen oppfordrer Kina til å skjerpe utslippsmål

TV2 | 24.01.2021

Neste uke kommer Biden-administrasjonen til å kunngjøre mer politikk de anser som nødvendig for å håndtere klimaendringene – nå oppfordrer de Kina til å skjerpe ett av sine utslippsmål.

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger (bistand)

Vårt Land | 23.01.2021

Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

EU-regler mot grønnvasking tar tid: Krangler om gassens rolle

E24 | 23.01.2021

EU krangler om hvor vidt gass regnes som bærekraftig i de nye EU-reglene mot grønnvasking («taksonomien»). – Det virker som om EU har noen utfordringer, sier KPMG-direktør.

Regjeringens egne forskere mener miljøvurderinger må inn i olje-tildelinger

Vårt Land | 23.01.2021

Denne uka tildelte regjeringen 61 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Prosessen bak må fornyes, mener to av regjeringens forskningsinstitutter.

Feirar atomvåpenforbodet som Noreg stemte mot

NRK nyheter | 22.01.2021

Frå i dag av forbyr FN atomvåpen, 75 år etter USA si atombombing av to japanske byar. Fredsrørsla feirar merkedagen, og japanskfødde Mariko Takei Myksvoll bidrar med å spela «Imagine» over hustaka i Bergen.

SV vil gi fattige land tilgang på vaksineoppskriftene - regjeringen sier nei

Vårt Land | 21.01.2021

SV mener regjeringen prioriterer maksimal profitt for legemiddelselskaper framfor menneskeliv når de ikke vil jobbe for å lette patentreglene, slik at flere kan produsere vaksiner. – Håpløs kritikk, svarer regjeringen.

Riksrevisjonen gransker UD-tilskudd fra sjefsperioden til Terje Rød-Larsens venn

DN+ | 21.01.2021

Geir O. Pedersen var i flere år sjef for UD-avdelingen som avgjorde støtten til International Peace Institute, der vennen Terje Rød-Larsen var president. Nå skal Riksrevisjonen blant annet granske støtten mens Pedersen satt ved roret og tankesmien fikk 36 millioner.

Forskere: Nesten all global oppvarming skyldes mennesker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2021

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

FN: 350 millioner går sultne i Asia på grunn av koronapandemien

ABC nyheter (NTB) | 20.01.2021

FNs mat- og landbruksorganisasjon varsler at over 350 millioner i Asia og Stillehavsregionen går sultne som følge av koronavirusets økonomiske herjinger.

Verden har aldri brukt mer på grønt skifte: Investerte over 500 milliarder dollar i fjor

E24 | 20.01.2021

Til tross for coronakrisen økte investeringene i grønn omstilling med ni prosent til rekordhøye 500 milliarder dollar i fjor, ifølge Bloomberg New Energy Finance.