Nyheter

Filtrering

 Dybdeartikler  
 Aktuelt tema  
 Aktuell debatt nå!  
Filter: Januar
illustrasjon_dame_hav.jpg

Klimatilpasning skaper problemer for sårbare befolkningsgrupper

NMBU | 27.01.2021

Klimatilpasningsprosjekter i utviklingsland gjør ofte vondt verre for allerede sårbare befolkningsgrupper, viser ny forskning ledet av NMBU.

Stortinget-illustrasjon.jpg

Partnerskap må prioriteres i arbeidet med bærekraftsmålene

ForUM | 26.01.2021

Riksrevisjonens rapport om Norges arbeid med bærekraftsmålene peker på sentrale utfordringer, men sier lite om meningsfull deltagelse for sivilsamfunnet.

nguyen-bac-truyen-morten-r-saetren-jog.png

Krever hastetiltak for trosfrihet og menneskerettigheter i Vietnam

Stefanusalliansen | 26.01.2021

Den vietnamesiske ledelsen må iverksette hastetiltak for å beskytte menneskerettighetene, inkludert trosfriheten. Det er kravet fra den kristne menneskerettsorganisasjonen CSW, basert i London, foran partikongressen i Vietnam.

ilo-e54413-highres.jpg

2021: Det internasjonale året for avskaffelse av barnearbeid

FN-sambandet | 26.01.2021

Selv om barnearbeid globalt er redusert med 38 prosent det siste tiåret, anslår ILO at ett av ti barn i verden fortsatt utsettes for skadelig barnearbeid. Koronapandemien har ført til at antallet barnearbeidere i verden igjen stiger.

norad-konferansen-2021--169.jpg

Se Norad-konferansen 2021

Norad | 26.01.2021

Vi har samlet alle alle innlegg og paneldebatter fra Norad-konferansen 2021. Se igjen høydepunktene.

uganda_bugoye_03.jpg

Ny analyse: Få norske direkteinvesteringer i utviklingsland

Norad | 26.01.2021

For første gang offentliggjør Norad en analyse av alle norske private direkteinvesteringer i utlandet. Analysen viser at en svært liten andel av norske direkteinvesteringer finner sted i lavinntektsland og lavere mellominntektsland.

Joe-Biden-amerikansk-flagg-Foto-Greg-Skidmore-Creative-Commons-CC-BY-SA-20_cropped_system_liste_artikkel.jpg

Hva nå, USA?

NUPI | 26.01.2021

20. januar ble Joe Biden nummer 46 i rekken av presidenter i USA. Men hvor skal USA og Biden gå nå? Det er tema for et brennaktuelt nytt nummer av Internasjonal Politikk.

leilti, gebreyeseus and their daughter lela 1.jpg

Menneskene som flykter fra Tigray i Etiopia

Flyktninghjelpen | 19.01.2021

De er mødre, fedre og barn – studenter, lærere, jordbrukere og skreddere. Alle flykter de for å redde livet.

49837047782_49e6688caa_o.jpg

ILO: Hjemmearbeidende trenger bedre beskyttelse

FN-sambandet | 19.01.2021

Kjøkkenbordet har blitt kontorpult for stadig flere under koronapandemien. Likevel er situasjonen for dem i Norge som har flyttet arbeidsplassen hjem, ganske annerledes enn for majoriteten av de 260 millionene som, ifølge ILO, jobbet hjemmefra også før pandemien

UN7280492_c2f_Production_Size.jpg

USAs utenrikspolitikk tilbake til "normalen" med Biden?

FN-sambandet | 19.01.2021

Denne uken innsettes Joe Biden som USAs 46. president. For USAs allierte har nominasjonen av ny FN-ambassadør, USAID-sjef og sentrale navn i den nye regjeringen alt skapt håp om en amerikansk utenrikspolitikk som snart er tilbake på kjente spor.

Bærekraftskonferansen.jpeg

Mange forventninger og innspill til Norges handlingsplan for FNs bærekraftsmål

RORG-samarbeidet / Global | 19.01.2021

- Norsk plan for bærekraftsmålene må endre Norge! Det sa Kathrine Sund-Henriksen i Forum for utvikling og miljø (ForUM), da regjeringen i fjor vår kunngjorde at den vil lage en nasjonal handlingsplan for å nå målene. Dét er mange enige i, men hvordan skal Norge endres og hvem skal bestemme? Sist høst ble det gjennomført en omfattende konsultasjonsrunde og regjeringen har fått inn drøyt 180 innspill fra ulike samfunnsektorer. Her presenterer vi et lite innblikk i noen av dem i forkant av regjeringens store bærekraftskonferanse 2. februar: Veien mot 2030. (NB! Utsatt til 2. juni)

Norge på plass i Sikkerhetsrådet.jpg

Norge på plass i FNs sikkerhetsråd, men hva nå?

RORG-samarbeidet / Global | 14.01.2021

1. januar inntok Norge sin plass i FNs sikkerhetsråd. Norges ambisjon er å bidra til et styrket internasjonalt samarbeid for fred og sikkerhet, der folkeretten og menneskerettighetene legges til grunn. Kanskje blir dét litt enklere når USA fremover skal ledes av Joe Biden og ikke Donald Trump? Det vil uansett bli krevende å balansere mellom stormaktenes interesser når Norge fremover bl.a. skal lede sanksjonskomiteene for Nord-Korea, såvel som ISIL og Al-Qaida. Her hjemme vil regjeringen måtte forholde seg til forventninger både fra Stortinget, sivilsamfunnet og andre. Mange har ytret seg. Vi har sett på debatten så langt.

Marit Glad II.jpg

Da korona-alarmen gikk

Flyktninghjelpen | 12.01.2021

Mars måned og en verden i krise. Fly stod på bakken, landegrenser var stengt. Hvordan skulle Flyktninghjelpen nå kunne gjøre jobben sin?

SR1.jpg

Norges første uke i Sikkerhetsrådet

FN-sambandet | 12.01.2021

En flaggseremoni, utenriksministerens første tale til Sikkerhetsrådet, og et kongelig gjensyn markerte startskuddet for den hektiske perioden som venter.

markus-spiske-cUhssb9roaU-unsplash.jpg

Klimameldingen er for svak til å nå utslippsmålet

ForUM | 11.01.2021

Fredag la regjeringen frem klimameldingen som er en plan med tiltak for hvordan Norge skal kutte utslipp i ikke-kvotepliktig sektor. Til tross for mange gode tiltak konstaterer ForUM at meldingen ikke er ambisiøs nok til å nå målene Norge har satt seg internasjonalt.

sdg-alle.jpg

Frykter svak rapportering på bærekraftsmålene

ForUM | 11.01.2021

I sommer skal Norge rapportere til HLPF, FNs høynivåforum for bærekraftsmålene, om arbeidet med bærekraftsmålene nasjonalt. Mye gjenstår for å sikre en inkluderende og omfattende prosess.

image.jpg

Bærekraftsjournalister hedret

RORG-samarbeidet | 11.01.2021

Journalister fra E24, Dagens Næringsliv og Dagbladet ble hedret for framifrå bærekraftsjournalistikk under et arrangementet i regi av forskergruppen medier, krig og konflikt (MEKK) ved jurnalistutdanningen på OsloMet, i samarbeid med RORG-samarbeidet, fredag 8. januar.

Klimameldingen - forside.jpeg

Klimameldingen: mye bra, men er det bra nok?

RORG-samarbeidet / Global | 11.01.2021

Regjeringen har nå lagt fram klimameldingen. Her legger regjeringen fram sin plan for hvordan Norge kan oppnå Parisavtalens mål og omstille hele samfunnet fram mot 2030 - og samtidig skape grønn vekst. Mye bra, men ikke nok, mener mange av de som følger dette feltet innenfor akademia og sivilsamfunn. - For svak, mener Ap's energi- og miljøpolitiske talsperson, Espen Barth Eide, mens Frp's klimapolitisk talsperson Jon Georg Dale på ingen måte vil garantere for at regjeringen kan få flertall for planen hos dem. Hvem regjeringen vil "godblunke" til, gjenstår å se.

Assange og ytringsfriheten.jpg

- Bitter seier for Assange (Wikileaks/ytringsfrihet)

RORG-samarbeidet / Global | 07.01.2021

Julian Assange risikerer 175 års fengsel i USA, dersom han blir utlevert, for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak gjennom Wikileaks i 2010. Denne uken besluttet en britisk domstol at han ikke skal utleveres til USA av frykt for at han skal begå selvmord. - En bitter seier for Assange, mener Dagbladet, mens Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN kommenterer det slik: Dette er ingen seier for ytringsfriheten. Norsk PEN mener det handler om retten til å publisere sann informasjon og gir seg ikke før Assange er fri.

zhang-zhan-twitter.jpeg

Fortalte sannheten om pandemien - dømt til 4 års fengsel i Kina

Stefanusalliansen | 05.01.2021

Den kinesiske journalisten Zhang Zhan som dro til Wuhan i februar for å fortelle sannheten om utbruddet av korona-pandemien, er dømt til fengsel i fire år.

Mona best .jpg

Flaggseremoni for de nye medlemmene av FNs sikkerhetsråd

FN-sambandet | 05.01.2021

FNs sikkerhetsråd har fra januar 2021 fem nye medlemmer: Kenya, India, Mexico, Irland og Norge. Da er det tradisjon at landets flagg blir hengt opp utenfor Sikkerhetsrådet under en offisiell seremoni.

climate-change-1325882_1920-1024x679.jpg

ENDELIG ETT NYTT ÅR!

Digni | 05.01.2021

Koronaens år er over. Blir 2021 klimaets år? Mye tyder på at også 2021 blir preget av koronaen, men dette er året vi skal slå tilbake.

burundi_gavi_vaksine_08_foto_ken-opprann.jpg

God kommunikasjon er livsnødvendig under pandemier

Norad | 05.01.2021

Nettopp hvordan råd formidles til befolkningen under kriser kan ha stor betydning for hvorvidt rådene følges, viser tidligere evalueringer. Denne kunnskapen er viktig å bygge på under koronapandemien.

1 - 30 av 23
1

Klipp fra Media

FN ber om at fattige kvinner får midlertidig grunnlønn til å takle covid-19

Vårt Land | 05.03.2021

Å gi kvinner en grunnlønn i en periode i kjølvannet av covid-19, mener FNs miljøprogram kan motvirke at fattigdom brer om seg etter pandemien. Det vil også kunne gjøre gapet mellom kvinner og menn mindre, ifølge en rapport som FNs miljøprogram har fått laget. FN-programmet mener kvinner har blitt hardere rammet av pandemien i form av tap av jobber og inntekt, samtidig som de tar en større del av byrden gjennom ubetalt omsorgsarbeid. Kvinnene er særlig utsatt for ettervirkningene av pandemien.

Jersey – mørkets hjerte (skatteparadiser/korrupusjon)

Ny Tid (bok) | 05.03.2021

Forkortet utdrag av kommende bok fra lederen for Tax Justice Network, John Christensen: Dobbeltroller med politikere, reguleringsmyndigheter og bankdirektører er vanlig på Jersey. Vi bringer her en personlig varslerfortelling om kampen mot skatteparadiser og korrupsjon.

Den internasjonale straffedomstolen åpner etterforskning av krigsforbrytelser i Palestina

Klassekampen | 05.03.2021

Israelere og palestinere skal etterforskes for krigsforbrytelser. Israel kaller beslutningen antisemittisk og forsikrer at borgere som risikerer å siktes, vil «tas vare på».

Norge krever gransking av overgrep i Tigray

Aftenposten (NTB/AFP) | 05.03.2021

FN-topp krever uavhengig granskning av mulige krigsforbrytelser begått av etiopiske og eritreiske styrker i Tigray-regionen i Etiopia. Norge støtter kravet.

Norsk våpeneksport skaper bekymring

ABC nyheter (NTB) | 04.03.2021

I Midtøsten eksportere Norge kun til De forente arabiske emirater. Eksportverdien var på litt over åtte millioner kroner. – Det er mildt sagt forbausende å se tallene fra SSB. At eksporten har økt til Emiratene – et land som er delaktig i enorme lidelser i Jemen – er ikke annet enn uforståelig og trist, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, til NTB.

Professor Mads Andenæs: «Assange er utsatt for flere menneskerettsbrudd»

Ny Tid | 04.03.2021

Oxford-professor Liora Lazarus minnet om situasjonen for Julian Assange. «Menneskerettigheter er ikke for de feilfrie, men for alle».

ICC startar etterforsking av situasjonen i Palestina

Vårt Land (NPK/NTB/AP) | 04.03.2021

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) opplyser at han har innleidd ei etterforsking av påståtte lovbrot gjort i okkuperte palestinske område.

Kina sender millioner av vaksinedoser til lavinntektsland

ABC nyheter (NTB) | 03.03.2021

Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.

Redd Barna: 112 milliarder skoledager har gått tapt etter ett år med pandemi

Vårt Land (NTB) | 02.03.2021

Og det er i de fattigste landene at barna har blitt hardest rammet. En analyse fra Redd Barna basert på data fra 194 land viser at barn i Latin-Amerika, Karibia og Sør-Asia i gjennomsnitt har gått glipp av tre ganger så mange skoledager som det barn i Vest-Europa har.

Khashoggis forlovede ber om at Saudi-Arabias kronprins straffes

ABC nyheter (NTB) | 02.03.2021

Forloveden til den drepte journalisten Jamal Khashoggi ber om at Saudi-Arabias kronprins «straffes umiddelbart» etter drapet.