Tid for klar melding til regimet i Saudi-Arabia?

Til tross for at Saudi-Arabia i en årrekke har vært gjenstand for omfattende kritikk når det gjelder menneskerettigher, såvel som landets rolle i spredning av radikal islam og krigen i Jemen, så er det oljerike landet på den arabiske halvøy fortsatt en nær alliert for USA og Vesten. Her hjemme har (skiftende) regjeringer fått kritikk for våpeneksporten til landet og oljefondets investeringer i Saudi-Arabia, såvel som selskaper som produserer våpen til krigen i Jemen. Nå har det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i begynnelsen av oktober satt Vestens forhold til regimet i Saudi-Arabia på prøve og presset øker også mot norske myndigheter - fra sivilsamfunnsorganisasjoner, media og politikere.

Aktuelle lenker:

Bøker (på norsk) om Saudi-Arabia:

 • Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene. Ina Tin. Humanist Forlag 2018
  Fra forlagets omtale: Oljesalg, våpenkjøp og terrorkrig knytter Saudi-Arabia til Vesten. Det eneveldige kongedømmet spiller en nøkkelrolle i Midtøsten. Men hva er motsetningene innenfor landets grenser? 
 • Terrorens rike. Hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørken radikaliserte islamCarl Schiøtz Wibye. Gyldendal 2017
  Fra forlagets omtale: Carl Schiøtz Wibye, Norges ambassadør til Saudi-Arabia fra 2009 til 2014, frykter for fremtiden. I Terrorens rike beskriver han hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørken har radikalisert islam. Wahhabismen er Saudi-Arabias statsreligion, en ekstremt nidkjær versjon av islam klekket ut på 1700-tallet av Muhammed ibn Abdul Wahhab. Siden den gang har en allianse mellom Al Saud-familien og wahhabienes presteskap holdt landets befolkning i et jerngrep.

Medieklipp og debatt (oppdatert 3. november):

 • Det bør ikke være vanskelig for regjeringen å stanse eksport av alle typer krigsmateriell til Saudi-Arabia. Lederkommentar i Dagbladet 03.11.2018
  Kravet om at regjeringen skal stanse all eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia får økende oppslutning. Nå stiller også Den norske kirke og flere andre trossamfunn seg bak kravet. På Stortinget er Venstre, KrF, SV, MDG og Rødt for stans i eksporten. Også hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna slutter opp om kravet. Det er NTB som har kartlagt hvordan presset mot regjeringen øker.
 • Sannheten om Khashoggi-saken. Kommentar av Ingeborg Huse Amundsen i VG 03.11.2018
  Apple Watch, dødelig gift og avkappede fingre. Sjelden har lekkasjene vært flere, og sjelden har sannheten vært mer fordekt.
 • Erdogan mener Khashoggi ble drept på ordre fra høyeste hold i Saudi-Arabia. Dagsavisen (NTB) 03.11.2018
  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener at ordren om drapet på journalisten Jamal Khashoggi kom fra høyeste hold i den saudiarabiske regjeringen.
 • Dobler i Saudi-Arabia (oljefondet). Klassekampen 03.11.2018
  Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
 • UD uten sanksjoner mot Saudi-Arabia, velvillig norsk kontakt i Riyadh. ABC nyheter 02.11.2018
  Én måned etter Saudi-Arabias drap på den kritiske journalisten Jamal Khashoggi, har ikke utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommet med sanksjoner. I Riyadh er kontakten svært god.
 • Saudi-ledet koalisjon med nye luftangrep mot Jemen. Aftenposten (NTB) 02.11.2018
  Koalisjonen ledet av Saudi-Arabia har utført en serie luftangrep mot en base nær den internasjonale flyplassen i Jemens hovedstad, ifølge statlig mediene.
 • Norge kan ikke sitte stille lenger. Kommentar av Embla Regine Mathisen (leder i Changemaker) i Dagbladet 01.11.2018
  Regjeringen må reagere når et lands regime tråkker over lik for å hindre ytringsfrihet. Og den må spørre seg selv: Hvorfor skal vi egentlig selge krigsmateriell til Saudi-Arabia?
 • Sveits stanser salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. ABC nyheter (NTB) 01.11.2018
  Regjeringen i Sveits stanser alt salg av militært utstyr til Saudi-Arabia, med henvisning til landets drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi.
 • Kirken krever at Søreide stanser salget av militært materiell til Saudi-Arabia. Aftenposten (NTB) 01.11.2018
  Presset mot regjeringen øker for å stanse all eksport av krigsmateriell til Saudi-Arabia. Kirken og flere andre trossamfunn stiller seg nå bak kravet.
 • Tyrkisk påtalemyndighet: Ble kvalt og partert. Aftenposten (NTB) 01.11.2018
  Jamal Khashoggi ble kvalt umiddelbart etter at han ankom Saudi-Arabias konsulat i Istanbul og deretter partert, ifølge tyrkisk påtalemyndighet.
 • USA trekker krigsstøtte. Klassekampen 01.11.2018
  Etter drapet på Jamal Khashoggi har Saudi-kronprins Mohammed Bin Salman blitt en belastning for USA. Våpenhvile vil være første skritt mot maktskifte i Riyad, sier egyptisk professor.
 • Sverige er blitt bedt om å være vert for Jemen-samtaler. Aftenposten (NTB) 01.11.2018
  Sverige er blitt bedt av FN om å være vert for Jemen-fredssamtaler, bekrefter utenriksminister Margot Wallström.
 • Diktatorer og deres mønster av henrettelser i utlandet. Kommentar av Audhild Skoglund (fagbokforfatter, cand. philol. i religion og populærkultur) i Stavanger Aftenblad 31.10.2018
  Drapet på Jamal Khashoggi føyer seg inn i et mønster hvor diktatorer forfølger og henretter sine indre fiender selv når de har rømt utenlands.
 • USA krever våpenhvile i Jemen – fredsforhandlinger i Sverige. Aftenposten 31.10.2018
  – Vi vil ha alle parter rundt forhandlingsbordet i Sverige innen tretti dager, sa USAs forsvarsminister Jim Mattis, på en konferanse i Washington tirsdag.
 • Saudi-Arabias blodige krig. Lederkommentar i Bergens Tidende 30.10.2018
  Regjeringa bør bli tøffare i sin kritikk av regimet i Riyadh.
 • Khashoggi-forlovede kritiserer USA etter Trump-invitasjon. VG 30.10.2018
  Hatice Cengiz, som var forlovet med Jamal Khashoggi, tviler på at amerikanerne har gjort et oppriktig forsøk på å komme til bunns i drapet av kjæresten.
 • Khashoggi-drapet: – Norge må reagere kraftig. Kommentar av Mads Andenæs (professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, medlem av Norsk PEN) og William Nygaard (leder for Norsk PEN som er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon) i VG 30.10.2018
  Hva bør Norge gjøre i Khashoggi-saken? Suspendere norsk våpenhandel, svarteliste individene som har ansvar og bidra til internasjonal gransking. Protester og uttalelser til NTB er ikke tilstrekkelig.
 • Vi gjør oss rike på diktatorkriger. Dagny Krøger Bjørneboe (18), Fredsutvalget i Changemaker, på Si;D i Aftenposten 29.10.2018
  Visste du at din skoleplass kan være finansiert av menneskerettighetsbrudd i Oman? Eller at Norge tjener store penger på å styrke diktaturers militære makt? Norge eksporterer krigsmateriell for flere milliarder hvert år. Ikke kun til våre allierte, men også til land som regnes som diktaturer. Dette viser Changemakers rapport Våpensalg i grenseland.
 • Iskaldt i ørkenen. Kommentar av Per Olav Ødegård i VG 29.10.2018
  Utenlandske investorer er blitt bekymret og holder seg hjemme. Politiske ledere markerer avstand. Saudi-Arabia har ikke forandret seg, men omverdenen ser med andre øyne på regimet.
 • Israa er 28 år. Mandag risikerer hun å bli dømt til døden. Tiden er inne for å isolere det brutale Saudi-Arabia. Kommentar av Hana Al-Khamri (Midtøsten-analytiker) og Ali Adubisi (leder, European Saudi Organization for Human Rights) i Aftenposten 28.10.2018
  Tiden er inne for å isolere Saudi-Arabia og avvikle den internasjonale immuniteten det brutale saudiarabiske regime nyter. Det må fremmes krav om at Saudi-Arabia slutter å avsi dommer i hemmelige rettsprosesser, slutter med tortur og dødsstraff. Uten internasjonalt press vil det saudiarabiske folket fortsette å være styrt av et regime som utøver absolutt makt, og som fullstendig ignorerer menneskerettighetene.
 • Ber Norge støtte straff. Klassekampen 27.10.2018
  Norge bør støtte EU-parlamentets krav om stans i salg av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, mener politisk rådgiver for EU-parlamentariker.
 • Oljefondets saudiske aksjemilliarder: Kan bli doblet. E24 (NTB) 27.10.2018
  Oljefondet tar så langt ikke hensyn til den omstridte Khashoggi-saken. Trolig vil fondet mer enn doble sin beholdning av aksjer i Saudi-Arabia det neste året.
 • Abid Raja ber om samtale med den saudiske ambassadøren. VG 27.10.2018
  Saudi-Arabia må legge kortene på bordet, mener Venstres Abid Raja. Nå har han bedt den saudiske ambassadøren om en samtale.
 • Macron uenig med Merkel om våpensalg til Saudi-Arabia. Aftenposten (NTB) 27.10.2018
  Frankrikes president Emmanuel Macron avfeier ideen om å gjøre som Tyskland og stanse lukrative våpensalg til Saudi-Arabia på grunn av journalistdrapet.
 • Mattis: – Khashoggi-drapet undergraver stabiliteten i Midtøsten. ABC nyheter (NTB) 27.10.2018
  Forsvarsminister Jim Mattis sier drapet på Jamal Khashoggi undergraver Midtøstens stabilitet, og lover ytterligere amerikanske svar etter hendelsen.
 • Minister: Khashoggis drapsmenn blir straffeforfulgt i Saudi-Arabia. Dagbladet (NTB) 27.10.2018
  Utenriksminister Adel al-Jubeir sier at de som sto bak drapet på Jamal Khashoggi vil bli stilt til ansvar i Saudi-Arabia.
 • Saudi-Arabia: Selskapene har bedt om unnskyldning og beklaget. NRK nyheter (NTB) 27.10.2018
  Saudi-Arabia sier at selskapene som uteble fra «Davos in the Desert» har bedt om unnskyldning og beklaget. Den globale fordømmelsen av drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi førte til deltagerflukt fra årets store næringslivskonferanse i Riyadh.
 • Penga rår – og ørkenreven slipper unna Khashoggi-drapet. Kommentar av Jan-Erik Smilden i Dagbladet 26.10.2018
  Mohammed bin Salman raste inn på den politiske verdensarenaen i fjor ved å framstå som en modernist som skulle reformere det sterkt konservative religiøse kongedømmet. Kvinner skulle til og med få kjøre bil! Men ørkenreven lurte alle. Enda flere opposisjonelle ble forfulgt og arrestert, politiske og økonomiske motstandere ble nøytralisert og krigen i Jemen, der Saudi-Arabia spiller hovedrollen, ble enda mer brutalisert.
 • Hvem var Jamal Khashoggi? Kommentar av Sayed Sohaib Karimi (mastergrad i Midt-Østen-studier ved Universitetet i Oslo) i Dagbladet 26.10.2018
  Og, kan menneskerettigheter trumfe over økonomiske interesser i det spillet som nå pågår mellom Vesten og Saudi-Arabia?
 • FN-etterforsker: Khashoggi ble henrettet av Saudi-Arabia. DN (NTB) 26.10.2018
  Journalisten Jamal Khashoggi ble utsatt for en utenomrettslig henrettelse av saudiarabiske myndigheter, fastslår FNs spesialetterforsker Agnes Callamard.
 • Saudiarabisk påtalemyndighet sier drapet på Khashoggi var planlagt. Dagsavisen 26.10.2018
  Saudiarabisk påtalemyndighet sier i en uttalelse at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var planlagt.
 • Svekket, men ikke knekket. Morgenbladet 26.10.2018
  Intervju med Reier Møll Schoder, som driver bloggen Den arabiske halvøy: Saudi-Arabia kan godt slippe (nesten) uskadd fra drapet på Jamal Khashoggi, tror kommentator. 
 • Hjelpeorganisasjoner krever Saudi-sanksjoner. E24 (NTB) 25.10.2018
  Amnesty krever full stans i eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia, et krav også Venstre, KrF, SV, MDG og Rødt støtter. Nå slutter flere av de største norske hjelpeorganisasjonene seg til.
 • Saudi-Arabia sliter med omdømmet. Nå kan en kvinnelig aktivist for første gang bli henrettet. Aftenposten 25.10.2018
  Samtidig som Saudi-Arabia har hele verdens øyne rettet mot seg, vurderer det kritiserte regimet å henrette en kvinnelig aktivist.
 • Må Trump reagere overfor Saudi-Arabia?  Kommentar av Joachim Nahem (Managing Partner, The Governance Group) i Aftenposten 25.10.2018
  Det er mye som tyder på at Kongressen vil holde Saudi-Arabia ansvarlig for journalist-drapet. Lederen av Senatets utenrikskomité, republikaneren Bob Corker, har sagt at USA har en plikt under den såkalte «Magnitsky Act» til å straffe dem som er ansvarlige for Khashoggi-drapet.
 • – Trump står nå nærmest alene i forholdet til Saudi-Arabia. Dagsavisen 25.10.2018
  Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia er blitt skadet av Khashoggi-saken. I USA er Trump nå stadig mer isolert i forholdet, mener ekspert.
 • En flik av den nakne sannhet. Kommentar av Per Olav Ødegård i VG 25.10.2018
  President Recep Tayyip Erdogan lovet å avsløre den nakne sannhet om drapet på journalist Jamal Khashoggi. Det var en sannhet med modifikasjoner.
 • Den glemte katastrofen. Lederkommentar i Dagbladet 25.10.2018
  For krisa i Jemen er krisa ingen vil se. Iran og Saudi-Arabia utkjemper sine titaniske slag om hegemoniet i den islamske verden på bortebane, mens det blant annet er Jemens 28 millioner innbyggere som betaler prisen. Det er hjerteskjærende, men også en del av krigens logikk. Det er i denne krigen USA så langt står last og brast med Saudi-Arabia.
 • Utenriksministeren: Fullstendig uakseptabelt at Khashoggi ble drept. ABC nyheter (NTB) 24.10.2018
  Gjerningsmennene bak drapet på Jamal Khashoggi må stilles til ansvar for sine handlinger, krever utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
 • Khashoggi-mysteriet: Dette har kommet frem. VG 24.10.2018
  Tyrkiske myndigheter tegner et bilde av 15 hektiske timer fra personene fra de saudiarabiske myndighetene landet i Istanbul til de forlot landet.
 • Søreide vil ikke utvise saudiarabiske diplomater etter Khashoggi-drapet. ABC nyheter 24.10.2018
  Norge og Vesten utviste 110 russiske diplomater etter den såkalte Skripal-saken. Det vil utenriksministeren så langt ikke gjøre mot Saudi-Arabia etter drapet på Jamal Khashoggi.
 • Raja: Norge må presse videre for Khashoggi-svar. ABC nyheter (NTB) 24.10.2018
  – Jeg er fornøyd med det utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til nå har sagt og gjort. Så er jeg pågående på å opprettholde presset. Å kalle inn ambassadøren vil være nytt sterkt signal. Vi må holde presset oppe, sier Raja og påpeker at Norge må stå sammen med europeiske og nordiske land.
 • Hykleriets anatomi. Lederkommentar i Dagbladet 24.10.2018
  Selv etter drapet på Kashoggi teller regjeringen og Arbeiderpartiet på knappene om det er riktig å gjennomføre mer effektive tiltak mot Saudi-Arabia. Slik er hykleriets anatomi. Når butikken kommer i veien for etikken, er det ikke butikken som må stenge dørene.
 • Tyrkia-ekspert: Erdogan med skjult budskap til Saudi-Arabia. VG 24.10.2018
  President Recep Tayyip Erdogan ba mellom linjene Kong Salman om å kvitte seg med sønnen i sin Khashoggi-tale, mener tyrkisk professor.
 • Stans salg til Saudi-Arabia. Lederkommentar i Dagsavisen 23.10.2018
  Norge eksporterer militært materiell til Saudi-Arabia for flere titalls millioner hvert år. Også vi bør sende et tydelig signal nå, og stanse dette salget. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har vært tydelig og sagt at det som har skjedd, er uakseptabelt. Det er bra. Men i en så alvorlig situasjon kreves mer enn ord. En tydelig, økonomisk reaksjon vil være et signal som ikke kan overses. Vi kan ikke risikere å bli oppfattet som en alliert av dette regimet.
 • Kan drapet på Khashoggi føre til at USA og Saudi-Arabia går fra vennskap til fiendskap? Kronikk av Dag Harald Claes (professor, statsvitenskap, Universitetet i Oslo) i Aftenposten 23.10.2018
  Ingen relasjoner mellom stater er så vital, under så mye press og så dårlig forstått, som den mellom USA og Saudi-Arabia. Slik starter Rachel Bronson sin bok om dette forholdet. Kan drapet på Khashoggi føre til at USA og Saudi-Arabia går fra vennskap til fiendskap?
 • Flaue forsøk på skadebegrensning. Kronikk av Sverre Lodgaard (NUPI) i Dagsavisen (nye meninger) 23.10.2018
  Khashoggi-saken har brakt sprekkdannelsene mellom USA og Saudi-Arabia fram i lyset igjen. Kanskje må Donald Trump innse at han satset for mye på feil hest?
 • Toer prinsens hender. Klassekampen 23.10.2018
  Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
 • Saudi-Arabia er et moralsk konkursbo. Lederkommentar i Stavanger Aftenblad 23.10.2018
  Norge burde bryte alt samarbeid med Saudi-Arabia inntil landet melder seg inn i sivilisasjonen. Det kommer neppe til å skje.
 • Amnesty ber regjeringen revurdere forholdet til Saudi-Arabia. E24 (NTB) 22.10.2018
  Amnesty mener det er på høy tid at Norge gjennomgår sitt forhold til Saudi-Arabia og viser til landets massive brudd på menneskerettighetene.
 • Tegnene var der – lenge. Dagsavisen 22.10.2018
  Kronprins Mohammad bin Salman av Saudi-Arabia klamrer seg til makten. Men tegnene til det som skulle komme – og det som nå kan skje – var der lenge.
 • Saudi-Arabias konge og kronprins kondolerer til Khashoggis familie. NRK nyheter (NTB) 22.10.2018
  Saudi-Arabias konge Salman bin Abdulaziz og kronprins Mohammed bin Salman har ringt Jamal Khashoggis sønn og gitt sine kondolanser.
 • Saudi-Arabia vil ha oss til å tro på eventyr. Kommentar av Jan-Erik Smilden i Dagbladet 22.10.2018
  Dramaet rundt Jamal Khashoggi er i ferd med å bli en såpeopera.
 • Khashoggi-drapet: Uenighet om norsk reaksjon mot Saudi-Arabia. VG 21.10.2018
  SV-representant Petter Eide er uenig i at Norge alene ikke kan gjøre noe. – Utenriksministeren vet at det hun i dag har sagt, går for døve ører. Ingenting vil skje. Det eneste Saudi-Arabia vil registrere, er om vi stanser salg av forsvarsmateriell til landet. Det er den eneste tydelige beskjeden vi nå kan gi, sier Eide til NTB.
 • Norsk Khashoggi-venn tror ikke han døde under slåsskamp. Dagbladet (NTB) 21.10.2018
  Seniorforsker Sverre Lodgaard kjente den drepte journalisten Jamal Khashoggi og tror ikke på Saudi-Arabias versjon av hvordan han døde.
 • Khashoggi-forsvinningen: Dette har skjedd. Aftenposten 21.10.2018
  Slik har Saudi-Arabia endret forklaring etter hvert som ny informasjon har kommet frem.
 • Dette vet vi om Khashoggi-saken. NRK nyheter 21.10.2018
  Jamal Khashoggi ble sist sett 2. oktober. Nå bekrefter saudiarabiske myndigheter at han ble drept på deres konsulat i Istanbul.
 • Journalistorganisasjon: – Ber om at de ansvarlige straffes. NRK nyheter 21.10.2018
  Den tyrkisk-arabiske medieorganisasjonen krever at de som beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi må bli straffet. Organisasjonen tror ikke på forklaringen om at Khashoggi døde i en slåsskamp på konsulatet.
 • Trump advarer mot å stanse våpensalg til Saudi-Arabia. Aftenposten (NTB) 21.10.2018
  President Donald Trump mener å stoppe våpensalget vil ødelegge mer for USA enn det vil ødelegge for Saudi-Arabia.
 • Fritt fram for autoritære ledere. Dagsavisen 20.10.2018
  Khashoggi-saken ryster verden, men å bortføre og drepe egne statsborgere får sjelden store konsekvenser.
 • Verden tror ikke på Saudi-Arabia - bortsett fra en mann. Dagbladet 20.10.2018
  I natt bekreftet saudiarabiske myndigheter at Khashoggi døde på konsulatet, og hevdet samtidig at bakgrunnen til dødsfallet var et slagsmål. Det møtes med skepsis i avisa hvor Khashoggi fikk publisert sine regimekritiske kommentarartikler, Washington Post.
 • Splittet om Saudi-Arabias troverdighet. NRK nyheter 20.10.2018
  USAs president Donald Trump sier han tror på Saudi-Arabias versjon av hva som skjedde med Jamal Khashoggi. Det gjør ikke Amnesty International.
 • Saudi-Arabia hevder regimekritisk journalist ble drept under slagsmål på konsulatetAftenposten 20.10.2018
  USAs president Donald Trump sier at han tror på forklaringen, mens mange andre stiller seg tvilende til journalist Jamal Khashoggi døde som følge av en ulykke i Saudi-Arabias konsulat.
 • Munch fortsatt til Saudi-Arabia. Morgenbladet 19.10.2018
  Munch-museet opprettholder planen om en stor Munch-utstilling i Saudi-Arabia til våren.
 • Mener Saudi-Arabia felles av eget overmot. DN 19.10.2018
  Endringer innad i Saudi-Arabia og Donald Trump i Det hvite hus førte til et overmot og uforsiktighet som gjorde at saudierne til slutt gikk over grensen, mener Arabia-ekspert.
 • Forholdet til Saudi-Arabia må revurderes. Lederkommentar i Aftenposten 19.10.2018
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har foreløpig nøyd seg med å kreve at Saudi-Arabia bidrar til oppklaring av saken. Det kan være fornuftig med noe tilbakeholdenhet, men hvis bildet ikke endrer seg, må også Norge handle.
 • Jamal Khashoggis hevn. Dagsavisen 19.10.2018
  Khashoggi-saken er langt fra over. Resultatet kan bli dramatiske forandringer på toppen i Saudi-Arabia.
 • Investorenes flukt kan bli kronprinsen fall. Morgenbladet 19.10.2018
  Kronprins Mohammed bin Salman skulle åpne Saudi-Arabia for verden. Med Khashoggi-saken rakner reformplanen. Også Oljefondets investeringer er truet.
 • Khashoggi-saken: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke. VG 18.10.2018
  Én av mennene i drapsligaen som tyrkiske myndigheter mener drepte og parterte Jamal Khashoggi, skal ha omkommet i Riyadh.
 • Nye grusomme detaljer lekket: Khashoggi skal ha blitt drept i løpet av syv minutter. Aftenposten 18.10.2018
  Fryktelige skrik skal ha blitt fanget opp på et lydopptak like etter at Jamal Khashoggi gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.
 • Trykker Jamal Khashoggis trolig siste skrevne ord. NRK nyheter 18.10.2018
  Amerikansk etterretning er stadig sikrere på at kronprins Mohammed bin Salman er skyldig i det angivelige drapet på Jamal Khashoggi, ifølge avisen New York Times. Nå har Washington Post publisert det som trolig er den siste teksten Jamal Khashoggi skrev.
 • Mektig vred: Riper i lakken for kronprins. Aftenposten 18.10.2018
  – Saken har uansett ført til et omdømmetap for kronprins Mohammed bin Salman og hans prosjekt som reformator. Det har gitt ham riper i lakken, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty og forfatter av boken Saudi-Arabia – Sverdet og stemmene.
 • Kan spolere Trumps plan. Klassekampen 18.10.2018
  Khashoggi-saken svekker forholdet mellom USA og Saudi-Arabia. Saudi-Arabia truer med «oljevåpen».
 • Avis: USA og Saudi-Arabia leter etter en forklaring på Khashoggis forsvinning begge kan godta. Dagbladet 18.10.2018
  - Utenkelig at ikke kronprinsen autoriserte det.
 • Ensidig karikatur av forsvarsindustrien. Debatt av Endre Lunde (kommunikasjonsdirektør i Nammo) i Dagbladet 17.10.2018
  Dag Hoel graver 10. oktober dypt i historiebøkene for å forsette sin paradoksalt nok historieløse karikatur av Nammo og norsk forsvarsindustri. I tillegg til å påstå at norske deler inngår i våpensystemer som brukes til å begå krigsforbrytelser i Jemen, noe som vanskelig kan forstås annerledes enn at han mener disse våpnene med hensikt skal ha blitt brukt til å angripe sivile mål (noe det ikke finnes noen bevis for), så fortsetter han å hevde at hensynet til arbeidsplasser og økonomi alltid går foran i eksportspørsmål.
 • Naivt å tro at staten sikrer det frie ord. Kommentar av Sindre Hovdenak i Dagsavisen (nye meninger) 16.10.2018
  Attentatet mot Daphne Caruana Galizia føyer seg inn i en lang og dyster rekke av drap på journalister. Ifølge International Federation of Journalists (IFJ) ble minst 81 journalister drept i 2017. Det er riktignok en liten nedgang fra året før, da 93 journalister ble drept. Men samtidig har omfanget av vold og trusler mot journalister økt betydelig, ifølge IFJ. Over 250 journalister satt fengslet i 2017.
 • Regimets sanne ansikt. Kommentar av Per Olav Ødegård i VG 16.10.2018
  Kronprins Mohammed bin Salmans kongstanke om å modernisere verdens mest konservative land ligner mest et fatamorgana i ørkenen, en luftspeiling.
 • Bin Salmans sanne ansikt. Lederkommentar i Vårt Land (verdidebatt) 16.10.2018
  Dette er nok et eksempel på at det reformvennlige imaget han prøver å bygge for omverdenen, ikke stikker spesielt dypt.
 • Motstridende meldinger om at Khashoggi døde under avhør. NRK nyheter (NTB) 16.10.2018
  Ifølge CNN skal den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ha dødd som følge av et feilslått avhør og at hensikten var å bortføre ham fra Tyrkia. En annen kilde sier rapporten ikke er klar ennå.
 • Saudiske aviser med trusler og knyttneve mot Vesten. NRK nyheter 16.10.2018
  Truer med alvorlige konsekvenser etter vestlige reaksjoner på forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi.
 • Frykter etterdønningene. Klassekampen 16.10.2018
  Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
 • Ryster Saudi-Arabia og USAs forhold: – Kan rokke ved Midtøstens orden. E24 16.10.2018
  Khashoggi-saken kan rokke ved forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, tror SEB-analytiker. Men forholdet er for viktig til at det kan trues, tror professor.
 • Trump kan strippes for makt i Saudi-Arabia-politikken. DN 16.10.2018
  Kongressen kan frata president Donald Trump nesten all makt i politikken overfor Saudi-Arabia, på samme måte som den har gjort med USAs Russland-politikk.
 • Tendensiøst om eksport av forsvarsmateriell. Debatt av statssekretær Audun Halvorsen (H) i UD i Dagbladet 12.10.2018
  Dagbladet hevder på lederplass 29. september at det hersker en dobbeltmoral rundt eksport av forsvarsmateriell fra Norge og at profitt går foran hensyn til menneskerettigheter. En slik påstand er i beste fall udokumentert og verste fall bevisst tendensiøs. Eksport av strategiske varer, uavhengig av om det er våpen og ammunisjon, annet forsvarsmateriell eller flerbruksvarer, er gjenstand for grundige vurderinger og stor årvåkenhet.
 • Krigsindustrien er den nye olja. Kommentar av Dag Hoel (forfatter) i Dagbladet 10.10.2018
  Der det finnes et marked, der vil norsk våpenindustri prøve å få innpass. Derfor etablerte vi oss, med hjelp fra Innovasjon Norge, i India, verdens mest ekspanderende våpenmarked. Ingen spør om Kashmir. Krigsindustrien er den nye olja. Vi ga den jemenittiske menneskerettsforkjemperen Tawakkol Karman Nobelprisen med den ene hånda, og militært utstyr til dem som fører krig i landet hennes med den andre. Kjære politikere, dette er uverdig hykleri. Enten må vi få et regelverk som er i overensstemmelse med hva vi driver med, eller så må vi få en forvaltning som er i overensstemmelse med det regelverket vi har.

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.